keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Joltain renkaista irtoaa nastat, joltain osingot

Kun puhun nastojen irtoamisesta tarkoitan auton renkaita, kun puhun osinkojen irtoamisesta tarkoitan Nokian Renkaita. Laatua on ja se näkyy mm. testimenetyksenä.

Nokian Renkaiden kurssi lähti pudotukseen helmikuussa 2014, jolloin Ukrainan ja Venäjän välinen kriisi käynnistyi Krimin niemimaalla. Kurssi oli 24. helmikuuta 33,5 euron tuntumassa. Tänään reilu vuotta myöhemmin juuri ennen osingon irtoamista osake sulkeutui 29,08 euron tasolle. Nokian Renkaiden osakekurssi ehti käymään niinkin alhaalla kuin 18,82 eurossa. Kirjoitin Nokian Renkaiden matkasta salkkuni suurimmaksi sijoitukseksi jo aiemmin, mutta tässä tekstissä valotan ajatuksiani Nokian Renkaiden tulevaisuuteen liittyen.

Tällä hetkellä omistan 250 kpl Nokian Renkaiden osakkeita, jotka on hankittu keskihintaan 23,731 euroa. 1. ostoerästä irtosi osinko jo viime vuoden puolella, jolloin osinkoja tuli 35*1,45 euroa = 50,75 euroa. Tämän vuoden osinkoa ei korotettu, joten 23.4. maksuun tulee osinkoja yhteensä 250*1,45 euroa = 362,5 euroa. Osinkotuotto on hankintahintaani nähden 6,11 %. Mielestäni nykyinen osinko on kestävällä pohjalla ja osingon kasvattamiseen on jopa nykyisessä erittäin haastavassa markkinatilanteessa rahkeita.

Viime aikoina vastaan on tullut useita uutisia, jotka ovat olleet kiinnostavaa luettavaa Nokian Renkaiden ollessa suurin sijoitukseni muodostaen yli 27 % portfoliostani.

Ensinnäkin verottajan kanssa oleva kiista ratkesi Nokian Renkaiden hyväksi siten, että lisäverot vuosilta 2007 - 2010 kumottiin. Vuoden 2013 viimeisen kvartaalin tulokseen kirjattiin yhteensä 100,3 miljoonan euron tappio, joka tullaan nyt kirjaan vuoden 2015 ensimmäisen kvartaalin tulokseen voittona. 1,45 euron osinko tarkoittaa 133,47 miljoonalla osakkeella, että Nokian Renkaat maksaa osinkoja noin 194 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä lisäverojen kumoaminen käytännössä kattaa noin puolet tämän vuoden osingoista. Täytyy toki muistaa, että päätöksellä ei ollut kassavirtavaikutusta, mutta siitä huolimatta kasvattaa Nokian Renkaiden osingonmaksupotentiaalia.

Toiseksi kiinnostuin suunnattomasti näistä kahdesta videosta (mm-ennätys, hammerfall), joissa tuodaan vahvasti esiin Nokian Renkaiden brändejä (Hakkapeliitta, Vianor). Tämän kaltaisten mainosten tekeminen on mielestäni loistavaa brändin ylläpitämistä. Molemmat hehkuvat erittäin hyvää fiilistä ja tuovat vahvasti mukaan erilaiset positiiviset mielikuvat, jotka asiakkaiden halutaan muistavan, kun he valitsevat seuraavia renkaitaan tai paikkaa, josta renkaat ostetaan ja laitetaan alle. Yksi tärkeimmistä Nokian Renkaiden kilpailuvalteista on vahva brändi ja olen erittäin tyytyväinen, että siitä myös pidetään huolta.

Kolmanneksi tämä artikkeli kiinnitti huomioni vaikka vaikuttaakin mielestäni vain lyhyen aikavälin tapahtumiin. Venäjällä uusien autojen myynti on romahtanut kymmeniä prosentteja viime vuoteen nähden ja nyt Venäjä on alkanut tukea hiipuvaa autoteollisuutta. Tämä vaikuttaa mielestäni Nokian Renkaiden kysyntään positiivisesti. Nokian Renkaita ei käsittääkseni käytetä ensiasennusrenkaina, mutta mitä enemmän uusia autoja, niin sitä enemmän parhaita renkaita on liikenteessä. Myös ruplan kurssi on noussut pohjilta, mikä vaikuttaa positiivisesti Nokian Renkaiden tulokseen.

Salkussani tulee siis toistaiseksi pysymään hirmuinen kasa Nokian Renkaita. Niitä on jopa niin paljon, että en saa superluottoa hyödynnettyä vaan lainani korko on edelleen lähes 5 %. Harkitsen Nokian Renkaiden vähentämistä osingon irtoamisen jälkeen tasoilla 29 - 33 euroa, sillä paino on noussut selvästi suuremmaksi kuin alun alkujaan oli tarkoitus. Toki pyrin lisäämään jatkuvasti lisää pääomaa salkkuuni, mikä vähentää Nokian Renkaiden suhteellista painoa salkussani.

Vaikka kurssi sukeltaisi merkittävästi lyhyellä aikavälillä, niin en ole huolissani Nokian Renkaiden suuresta painosta. Olen hankkinut sijoitukseni pitkää aikaväliä silmällä pitäen ja mielestäni Nokian Renkailla on ehdottomasti yksi vahvimmista brändeistä salkussani olevista yrityksistä.

1 kommentti:

  1. Osinkot hyvät, myös rinkuloista.


    Ps, vaihdoin blogini nimen ja osoitteen, joten lisäätkö minut uudelleen blogrolliisi, kiitos =)

    Terveisin,
    Entinen viisikymppisenä eläkkeelle, nykyinen osinkokuningas.blogspot.com

    VastaaPoista