perjantai 27. maaliskuuta 2015

Halpa lainaraha alkaa näkymään omassakin salkussa

Olen harkinnut siitä asti siirtymistä Nordnetiltä Lynxiin, kun tajusin salkkua vastaan tarjottavan luoton koron olevan selvästi korkeampi Nordnetillä. Nyt siihenkin on tullut muutos. Olen positiivisesti yllättynyt ja erittäin tyytyväinen uudistukseen.

Tällä hetkellä salkkuni arvo on noin 27780 euroa, josta Nordnetissa on noin 26850 euroa. Velkavipua on tällä hetkellä noin 4960 euroa. Tällä hetkellä salkun lainoitusominaisuutta käyttämällä otetusta lainasta maksan 4,85 % korkoa. Uudessa "Superluotossa" lainan korko voi olla joko 0,99 % tai 2,49 %, jotka molemmat ovat selvästi alle nykyisen lainan koron. Superluoton mukaisen lainakoron saaminen edellyttää kuitenkin muutamien ehtojen täyttymistä, joista toista en tällä hetkellä täytä.

Aiemmassa tekstissäni kerroin hieman siitä, että pyrin kääntämän velkavivun käteisvivuksi. Olen edelleen samaa mieltä ja aionkin ensi kuussa tallettaa noin 2400 euroa salkkuuni, jolloin velan määrä laskee noin 2560 euroon. Tämä laskee velkamäärääni, mutta ei itseasiassa ole rajoittava ehto superluoton matalan koron saamiseksi. Suurimman sijoitukseni Nokian Renkaiden paino on Nordnet salkussani tällä hetkellä noin 25,9 % ja koko portfoliostani mukaan lukien S-ryhmän osuusmaksut 24,8 %. Hopeatason 2,49 %:n korko edellyttää, että yksikään osake ei muodosta yli 25 % salkusta. Kultatason 0,99 %:n korko edellyttää, että yksikään osake ei muodosta yli 20 % salkusta. Minun pitää siis laskea Nokian Renkaiden painoa salkussani, mikäli haluan matalamman koron velkavivulle.

Tein muutaman nopean laskelman ja totesin, että minun on myytävä osa NRE1V:stä, jotta kultataso olisi käytännössä saavutettavissa kuukauden sisällä. Toisaalta voin vain odottaa pidempään, jotta salkkuni muiden osakkeiden paino nousee käteistalletusten ja mahdollisen lisälainan turvin korkeammalle. Ainakin hopeataso pitäisi saavuttaa ensi kuussa, jos teen talletuksen lisäksi myös ostoja. Toki myös Renkaiden osinkojen irtoaminen saattaa laskea kurssia niin paljon, että paino salkussa tippuu alle 25 %:n.

Yksi tämän vuoden tavoitteistani on säästää keskimäärin 750€/kk eli yhteensä noin 9000€. Tähän mennessä olen säästänyt 900€ eli jäljellä on vielä 8100€. Jos tämä toteutuu, niin saan maksettua velkavivun kokonaan pois ja lisäksi kerrytettyä salkkuuni käteistä noin 3160€. Tämän lisäksi pyrin saamaan yli 1000€ osinkoja, josta nettona tulee noin 800€. Vuoden lopussa salkussani voi siis olla lähes 4000€ käteistä ja osakkeita 27780€ (arvojen pysyessä muuttumattomina). Tällöin käteisen paino olisi noin 12,6 %. Salkku olisi valmiina romahdukseen. Tämä olisi erittäin turvallinen tilanne.

Toisaalta voisin hyödyntää aiemmista ajatuksistani huolimatta edelleen velkavipua. Jos jatkaisin siten, että ostaisin muita yhtiöitä tiputtaen NRE1V:n painoa selvästi, niin voisin ottaa vipua jo melko paljon ennen kuin 40 % lainamäärä lainoitusarvosta tulee vastaan. Vuoden lopun tilanteen mukaan nettosalkku olisi 31780€. Oletetaan, että keskimääräinen lainoitusaste on 70 % (, joka riippuu osakkeista ja tällä hetkellä on salkussani 73,4 %). Tällöin voisin ottaa velkaa noin 12300 euroa ennen kuin 40 % raja tulisi vastaan. Tällöin velkavivun määrä nousisi kuitenkin lähes 28 %:iin koko salkun arvosta, mikä on selvästi liikaa. Aiemmassa strategiassani maksimivivun määrän oli 25 %. Ottamalla velkaa vain 5000 euroa, niin lainan määrä salkun arvosta olisi 13,6 % ja lainamäärä lainoitusarvosta olisi 19,4 %. Molemmat mielestäni erittäin siedettävällä tasolla.

Taas ollaan tienhaarassa ja päätöksiä pitäisi tehdä. Joka tapauksessa Nordnetilta aivan loistava avaus! Muut pankit joutuu yhä enemmän kilpailemaan piensijoittajien suosiosta. Joka tapauksessa tämä ei omaan toimintaan vaikuta merkittävästi, korkeintaan estää siirtymisen Lynxiin. Loppupeleissä kaikki on siitä kiinni, mihin itse voi vaikuttaa ja mitkä ne omat päätökset on. Pyrin siis edelleen keskittymään siihen mihin voin vaikuttaa eli säästämiseen, mutta jatkuvasti on hyvä ymmärtää muutokset sijoitusympäristössä sekä muissa reunaehdoissa. Ne parhaassa tapauksessa mahdollistavat kaikenlaista uutta sekä luovat joustavuutta ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ylimääräisiä kuluja, kuten veroja tai jonkinlaisia rajoitteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti