perjantai 6. helmikuuta 2015

Outotecin painoa keveämmäksi

Tämä on ennen kaikkea virheiden tunnustamista. Toiseksi tämä on järjen kuuntelua ja riskien hallintaa. Kuten aiemmin mainitsin, niin olin suunnitellut osto-ohjelman täysin väärin suhteessa käytettävissä olevaan käteiseen ja velkavipuun. Tämä aiheutti Outotecin painon nousemisen suureksi jo ennen kuin positioni oli täysi. Samalla myös käytettävissä olevat varat loppuivat kesken ja jouduin ikävään tilanteeseen riskien hallinnan kannalta.

Velkavipuni oli ennen Outotecin myyntiä yli 20 prosentin ja strategiani mukainen maksimivipu on 25 %, joten oltiin hyvin lähellä rajaa. Tämä toki johtuu myös Nokian Renkaiden ostoista. Virheiden tunnustaminen ja tunnistaminen yhden myynnin avulla auttaa kuitenkin jatkossa muidenkin arvopapereiden ja päätösten kanssa. Myös Nokian Renkaiden osto-ohjelma oli väärin suunniteltu ja toimikoon tämä myynti muistutuksena, että seuraavat osto-ohjelmat on suunniteltava paremmin.

Velkavipu ja suuri paino syklisessä Outotecissä lisäsi myös riskitasoa. Toiseksi riskitasoon vaikutti selvästi OTE1V:n tilinpäätöksen lukemisen jälkeen tulleet ajatukset. Tajusin vihdoin missä tilanteessa kaivosteollisuus on ja miten Outotec muodostaa tulonsa. Tutkin tarkemmin liikevaihdon muodostumista eri sektoreilta ja tajusin, että en ole tarpeeksi syvälle OTE1V:n liiketoiminnassa. Kun katsoin muita samalla alalla (perusmateriaalit) toimivia yrityksiä tajusin, että myös itse kaivosbisnes voi olla erittäin kannattavaa. Tämä oli täysin vastoin aiempaa käsitystäni, mikä oli muodostunut lähinnä Talvivaaran ja muiden pienten suomalaisten kaivosten ahdingosta. Ennen kaikkea yllätyin BHP Billitonin kannattavuudesta, mikä on bisneksenä huomattavasti yksinkertaisempaa kuin Outotecin liiketoiminta.

Olin ostanut Outotecia kolmessa erässä 7 euron, 5,8 euron ja 4,5 euron tasoilta yhteensä 380 kappaletta. Keskihankintahintani oli 5,26 euroa. Myin 180 osaketta ja jätin salkkuuni 200 kappaletta, jotka ovat kaikki hankittu 4,5 euron tasolta. Verotusmielessä FIFO-periaatteen mukaan myin nimen omaan nuo kaksi aiempaa erää ja tein luovutustappiota. Tästä ei tule ikävästi maksuun veroja, mikä voisi mutkistaa päätöksiä entisestään. Myin osakkeet hintaan 5,55 euroa.

Myynnin myötä velkavipuni laski noin 17 % tasolle ja laskin äskettäin, että saan tässä kuussa säästöön noin 800 euroa, mikä laskee vipuani edelleen. Tammikuu meni siinä mielessä peiton alle, että säästösumma oli pyöreä nolla. Tammikuussa ja oikeastaan Joulukuussa tapahtui kuitenkin kaikkea kokemisen arvoista, joten rahan meno ei kaduta. Elää pitää aina täysillä tai ainakin fiiliksen mukaan. Kaduttaisi ehkä enemmän asioiden tekemättä jättäminen. Tavoite 750€/kk on kuitenkin keskimääräinen arvo, joten loppuvuonna pitää hieman kiriä, mutta tehtävä ei missään nimessä pitäisi olla mahdoton. Bonukset pitäisi olla huhtikuussa melko hyvät, arvion mukaan noin 6 % vuosipalkasta.

ps. Aika hullu ollut tuloskausi tähän mennessä! Joka päivä nähty 5-10 % heilahduksia suuntaan jos toiseen. Fortum, Nordea, Konecranes, Kone, Nokian Renkaat, Strayer Education jne. heiluneet aivan hulluna. Eipä siinä, käyttäkäähämme mahdolliset tilaisuudet hyväksi!

6 kommenttia:

 1. Seurailen blogiasi silloin tällöin ja on jo pidempään vaivannut tämä äärimmäisen pieni fontti pääsivulla. Saisitko muutettua sitä hieman suuremmaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai? Minulle se näkyy ihan normaalin kokoisena. Painamalla ctrl pohjaan ja hiiren srcollia eteenpäin työntämällä saat zoomattua. Myös ctrl ja + näippäin kombo zoomaa.

   Käyn tarkistamassa asetukset, jotta se olisi jo defaultina helppolukuinen. Kiitos palautteesta!

   Poista
  2. ongelma on ainoastaan etusivulla, jos selaa vanhempia tekstejä tai avaa postauksen, niin fontti muuttu isommaksi. testattu kahdella koneella, mutta molemmissa Chrome selaimella. En sitten tiedä onko näkyykö näin vain minulla.

   Poista
  3. Joo, nyt huomaan saman ongelman. Etusivulla teksti selvästi pienempää kuin avatessa yksittäisen kirjoituksen. Pitää tutkailla asiaa vielä...

   Poista
 2. "Kun katsoin muita samalla alalla (perusmateriaalit) toimivia yrityksiä tajusin, että myös itse kaivosbisnes voi olla erittäin kannattavaa."

  Itse huomasin saman asian jo viime vuonna (http://myroadtohalfamillion.blogspot.fi/2014/11/comparison-of-outotec-to-its-peer-group.html). Q4 tulos vain vahvisti sitä seikkaa, että Outotecin kustannusrakenne on liian raskas ja johto on täysin osaamaton. Korhonen vielä äityi kehumaan surkeaa Q4:sta:

  "Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen organisaatiomme kykyyn toimia erittäin vaikeassa
  markkinatilanteessa ja myynnin laskiessa."

  Olen itsekin ruvennut miettimään, pitäisikö Outotetic vain dumpata raskaalla tappiolla pihalle ja ostaa jotain muuta kalliimpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsin silmiä avaava vertailu. Tuosta pystyy selvästi näkemään alan tilanteen ja eri yritysten kannattavuuden tällä hetkellä. Mielenkiintoista olisi nähdä kannattavuus lukemia pidemmältä ajalta ei kuitenkaan keskiarvoistettuna vaan esim. kvartaaleittain viimeisen kymmenen vuoden ajalta.

   Jos koet sijoituksen virheeksi ja laskemalla saat tulokseksi, että rahasi olisivat paremmassa hoidossa esim. Atlas Copcossa, niin mielestäni OTE1V:n dumppaaminen ei ole väärä päätös. Meni se sitten tappiolla tai ei. Huonojen sijoitusten kanssa aika on pahin vihollisesi, mutta hyvien sijoitusten kanssa se on paras ystäväsi.

   Poista