torstai 23. lokakuuta 2014

Kuukausikulut syynissä, mihin raha menee?

Viime kuukauden käytin ainoastaan luottokorttiani, jolloin kaikki ostokset tallentuvat nettipankkiin eriteltynä eri ostoksiin. Koska loppu vuoden aikana minun pitäisi saada ASP-tilille säästetty noin 1000 euroa kuukaudessa ja tässä kuussa en onnistunut laittamaan kuin 700 euroa, niin minun oli pakko selvittää mihin se raha oikein menee.

Tässä budjettini, joka on tarkemmin eritelty kuin blogini oikeassa reunassa oleva.

Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 140
Bussi töihin 50
Biletys 18
Spotify 10
Harrastukset 30
Vaatteet 30
Muut 20

Yhteensä 1280 euroa

Tätä kun vertaa syyskuussa toteutuneeseen, niin kyllä se on karua luettavaa:

Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 122,04
Bussi töihin 49,3
Biletys 183,05
Spotify 10
Harrastukset 82,6
Vaatteet 20
Muut 0

Yhteensä 1490,6 euroa

Tämä ylittää budjetin siis 210 eurolla, mikä selittää hyvin miksi sain säästöön vain 700 euroa. Tililläni on tällä hetkellä 150 euroa varoiksi satunnaisia kuluja tai laskuja varten, joita ei voi maksaa kortilla. Nämä yhdessä antavat säästöpotentiaaliksi 700+210+150=1060 euroa, joka on hieman vähemmän kuin budjetin mukainen 1105 euroa. Tämä ero johtunee lääkärilaskusta, jonka maksoin suoraan palkasta.

Tilanne ei tämän kuun osalta näytä yhtään paremmalta, sillä joka ainut viikonloppu on ollut kekkereitä, työporukan sidosryhmäpalavereita tai ystäviä on ollut kylässä. Rahaa on siis palanut ja ensi viikonloppunakin pitää käydä kaupungilla kääntymässä sekä tietenkin halloween juhlat on vielä kuun lopussa. Alla tämän kuun tilanne, johon olen ennustanut loppukuun kulut myös mukaan:

Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 131,6
Bussi töihin 49,3
Bussikortin lataus 50
Biletys 215,2
Uhkapelit -10
Spotify 10
Harrastukset 80
Vaatteet 16
Muut 36

Yhteensä 1560 euroa

Tämä on 70 euroa enemmän kuin viime kuussa eli budjetti tulee ylittymään noin 290 eurolla. No ei se ihme ole, kun kaiken maailman bileet pitää kiertää tai järjestää. Olen tiedostanut tämän jo pitkään, että suurin rahareikäni on viina ja naiset. Ei kai se väärin ole, mutta kyllä se pidemmän päälle harmittaa. Ennen kaikkea siitä syystä, että tiedostan asian ja en silti pysty tekemään asialle mitään. Voin onnistua tavoitteessani vain hyvin hetkellisesti ellen muuta radikaalisti tapaani ajatella ja toimia. Myös kavereiden ja ystävien tavoilla on merkitystä. Asiaa pitää miettiä lisää ja koittaa keksiä hyvä ratkaisu, joka toimii pitkälläkin aikavälillä.

Myös harrastuskulut ovat olleet viimeisen kahden kuukauden aikana selvästi yli budjetin, mutta tästä ei voi olla harmissaan. Ostin polkupyörääni uutta palikkaa, jotka ovat kulutustavaraa ja näitä ei pitäisi seuraavaan vuoteen joutua uusimaan. Lisäksi ostin vuonna 2006 tai 2007 hankkimani sisäpelikengien tilalle uudet täysin samaa merkkiä olevat Adidaksen Stabil kengät. Toivottavasti saman valmistajan sama malli (versio 11) on yhtä kestävä kuin edeltäjänsä (versio 10). Nämä kulut tasaantuvat siis ajan mittaan ja esim. loppuvuonna en näe ostavani mitään harrastusvälineitä ellei sitten esim. sählymailani mene poikki tai vastaavaa.

Marraskuussa ja joulukuussa aion tsempata ja pyrkiä vähentämään eri kekkereihin menevän rahan määrää. Lisäksi vaatteisiin, harrastuksiin tai sekalaisiin asioihin pitäisi mennä hyvin vähän kuluja loppuvuonna. Yksi pidempi reissu on tiedossa marraskuussa ja viikon loma jouluna, jolloin vuokraan auton. Toisaalta ruokailuun tuskin kuluu rahaa joululomalla porukoiden luona. Vaikka säästötavoite ei täysin toteudukaan, niin ollaan silti melko lähellä. Voin esim. tehdä viimeisen ASP-talletuksen juuri ennen lainan ottamista ja asunnon ostoa, joten saan kyllä tavoittelemani 20000 euroa täyteen ja en joudu ottamaan kuin ASP:n korkotukilainan. Pidetäänhän kulut kurissa!

9 kommenttia:

 1. Kirjoitat, että: "Olen tiedostanut tämän jo pitkään, että suurin rahareikäni on viina ja naiset. Ei kai se väärin ole, mutta kyllä se pidemmän päälle harmittaa."

  Ihan hyvä pahe. Jos jätät naiset pois tuosta kuviosta, harmittaa asia vielä enemmän pidemmän päälle. :D Jos biletyskulut on noinkin vähän kuukaudessa, ei mitään hätää, pitää sitä nuorena hieman mennäkin.

  Säästötahtisi on todella hyvä ja varmasti pääset tavoitteeseesi asp:n osalta ja asunnon ostoon ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin totta: "Jos jätät naiset pois tuosta kuviosta, harmittaa asia vielä enemmän pidemmän päälle." Paheiden määrä on vakio, olen myös kuullut sanottavan.

   Kyllähän sitä nuorena kuuluu mennäkin, mutta alan pikku hiljaa tuntemaan siltä että olisin pikku hiljaa kasvamassa aikuiseksi. Niin ja terveyden kannalta alkoholin käyttöä on syytä myös tarkastella kriittisesti ja koittaa vähentää aina kun mahdollista.

   ASP-säästöihin liittyen tuli tänään hyviä uutisiä, kun marraskuun alusta alkaen ASP-korkotukilainojen maksimimääriä korotetaan. Tämä tarkoittaa, että ostosuunnitelmissa olevaan asuntoon minulla riittää jo nykyiset säästöt ja yksi laina. Alla lisää tietoa kiinnostuneille:

   http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Tiedotteet/ASPsaastajaksi_ehtii_viela_39vuotiaana%2831684%29

   Poista
 2. Vähällä sinä elät. Opintolaina 400 menee mielestäni tulopuolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auton myynnin jälkeen rahaa on mennyt aika niukasti. Lisäksi asun eräänlaisessa kommuunissa, jolloin vuokrakulut pysyvät hyvin kurissa. Tämä vaikuttaa myös sähkö, netti ja kotivakuutusmaksuihin, jotka kaikki menevät kolmeen osaan. Lisäksi puhelin kuuluu työpaikan etuihin, jolloin siitä ei tarvitse maksaa. Tässä ainakin muutama kuluerä, joita monella on.

   Opintolainan lyhennyksen voisi kai laskea säästöpuolella (ei tulopuolelle?). Joissain muissa blogeissa on paljon puhuttu myös lainalyhennyksen käsittelystä joko menona tai säästönä ja todettu, että asialla on puolensa. En ole jaksanut miettiä tätä sen enempää ja aion käsitellä sitä kuluna toistaiseksi.

   Poista
 3. En minäkään kyllä harmittelisi bileisiin menevää rahaa jos se noinkin vähäistä on. Tai en ainakaan osaa harmitella sitä minkä verran minulla sitä nuorempana meni. Nyt kun on (pieniä) lapsia niin ihan hyvin sitä ehtii istua illat kotona ja pistää kaljarahat joko säästöön tai pariin kalliimpaan laatuolueen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se kirpaisee vain kerran ja yleensä hyvin nopeasti sen rahan menon jälkeen, mutta jo muutaman kuukauden päästä voi muistella kuinka hauskaa on ollut ja mitä kaikkea sitä on tullut tehtyä. Hyvä esimerkki on kesän lopulla tehty viikon Kroatian reissu, jossa meni joku 1150 euroa. Kyllä se heti sillon syyskuun alussa kirpaisi, mutta nyt esim. kuvia katsellessa voi todeta, että "money well spent".

   Itse olen ajatellut myös näin, että jos/kun perheen perustaa ja saa lapsia, niin biletysrahat löytävät kyllä parempia käyttökohteita silloin. Sitten voi autotallissa yhden huurteisen ääressä miettiä nuoruuden kommelluksia iloisesti virnuillen...

   Poista
 4. Jos ei tee muuta kuin töitä on tylsä tyyppi. Jos sosiaaliset ympyrät ovat muutakin kuin viinan juontia ja huonoja naisia joista ei ole kuin päänsärkyä, niin homma on bueno, siis sikälimikäli onnistuu solmimaan hyviä suhteita tulevaisuutta varten siis uraa yms.
  Iso osa opiskelijoita kuluttaa päihteitä ongelma käyttäjän määritelmän verran. Ja siinähän menee rahat taatusti hukkaan.

  Sijoittaminen vaatii näkemyksen ottamista ja vastuuta omasta elämästä, mitä aiemmin sen harjoittelemisen aloittaa sitä paremmat mahdollisuudet on onnistua. Tärkeintä on lyödä rahaa koneeseen ja olla ottamatta sitä kierrosta pois, antaa rahan tehdä rahaa.

  Omasta kokemuksesta voin kertoa, että aloitin joskus 2003 osakkeiden ja rahastojen kanssa harjoittelun. Rahastot on jääneet pois ja osakkeita on parissa salkussa. Kun jättää velkavivun pois, niin sijoitetun rahan määrä on jotain 280k. Ja en ole tähän ikään mennessä koskaan päässyt keskituloista parempiin ansioihin vakityössä ja perhettäkin on keskimääräistä enemmän, siis kuluja.

  Ei tämä ole ydinfysiikkaa, mutta vaatii itsekuria pysyä tavoitteissa.

  VastaaPoista
 5. Miksi haluat maksaa opintolainan pois? Eikö sen korko ole alhaisempi kuin asuntolainan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole tällä hetkellä kuin opintolainaa. Ennen kuin nykyinen käsitykseni lainan takaisin maksusta oli selvillä, niin päädyin nostamaan kk-lyhennystä. Nyt muuttaminen takaisin pienempään erään maksaa enemmän kuin ensi vuoden korot, joten en voi kuin lyhennellä lainaa. Näillä korkotasoilla (1,4%, koska op-prime), minun pitäisi lyhentää lainaa vain 14 % osuudella säästösummasta eli 220 euroll ja loput 86 % eli 1180 euroa pitäisi laittaa sijoituksiin.

   Poista