tiistai 4. helmikuuta 2014

Ostaisinko Nokian Renkaita?

Nokian Renkaat on kasvanut roimasti viime vuosikymmenen aikana. Tein arvion Nokian Renkaiden arvosta diskonttaamalla tulevaisuuden osingot nykyarvoonsa. Nokian Renkaat on nostanut osinkoaan vuodesta 2002 lähtien keskimäärin noin 30 % vuodessa ja viime vuonna osakekohtainen osinko oli 1,45 euroa. Tein laskuissani seuraavat oletukset:
 • Osakkeen arvo on tulevaisuuden osinkojen nykyarvojen summa
 • Tulevaisuuden osinkojen kasvuun oletetaan 5 % turvamarginaali => kasvu 25 % vuodessa
 • Kasvu jatkuu vuoteen 2015 asti 90 % varmuudella
 • Kasvu jatkuu 2016-2020 75 % varmuudella
 • Kasvu jatkuu 2021 - 2025 50 % varmuudella
 • Kasvu hidastuu 6 %:iin vuodessa 2026 alkaen ja kasvun varmuus on vain 25 %
 • Tuottovaatimus (diskonttauskerroin) on 12 %
Tämän jälkeen voidaan laskea Nokian Renkaiden arvo summaamalla tulevaisuuden diskontatut osingot. Ottamalla huomioon yllä listatut oletukset sain Rinkuloiden nykyarvoksi 30,36 euroa per osake. Nokian Renkaiden osake on laskenut viime aikoina melkoisesti ja tämän päivän (4.2.2014) päätös kurssi oli  30,9 euroa. Osake treidaa siis hyvin lähellä laskemaani nykyarvoa.

Toisaalta voimme unohtaa kasvun ja arvioida osakkeen arvoa ROE:n ja P/B arvostuksen kautta. Nokian Renkaiden oma pääoma oli Q3:n jälkeen 1443,6 miljoonaa euroa, joka on jatkanut kasvuaan vuoden 2012 Q3 vastaavasta 1349,4 miljoonasta eurosta noin 6,98 %. Tämän perusteella voimme arvioida, että Q4 raportissa osakekohtainen oma pääoma on kasvanut noin 7 % viime vuotisesta 10,85 eurosta ja ollen 11,6 euroa.

ROE on ollut keskimäärin 22 % vuosien 2002 - 2012 välisenä aikana. Jos tästä poistetaan vuoden 2009 pohjanoteeraus ja huippuvuoden 2004 arvot, niin keskimääräiseksi ROE:ksi saamme 22,5 %. Tällöin 12 % tuottovaatimuksella osake pitäisi olla arvostettuna P/B = 1,875. Jos oletamme, että osakekohtainen omapääoma on tällä hetkellä aiemmin laskemani 11,6 euroa, niin Nokian Renkaiden arvoksi saamme 1,875*11,6 euroa = 21,77 euroa. Tämä on huomattavasti alle aiemmin laskemani 30,36 euron arvon. Tämä jälkimmäinen menetelmä ei ota kuitenkaan huomioon kasvua vaan olettaa, että osakekohtainen omapääoma pysyy 11,6 eurossa ja ROE 22,5 %:ssa. Nokian Renkaat on kuitenkin pystynyt kasvattamaan osakekohtaista omaa pääomaa vuosien 2003-2012 välillä lähes 20 % vauhdilla, joten laskettu arvo ei varmasti ole koko totuus.

Tällä hetkellä markkina on yleisesti alavireessä ja Nokian Renkaiden osaketta voi painaa Suomen valtion verokohteluun liittyvät epävarmuudet vielä lisää. Lisäksi laskemiini arvoihin liittyy epävarmuuksia melkoisesti. Voiko Renkaat jatkaa kasvuvauhtiaan? Voiko Renkaat pitää kannattavuuttaan yllä kasvun jatkuessa? Tästä syystä jään odottelemaan edelleen parempaa ostopaikkaa, jossa on enemmän turvamarginaalia osakkeen halvan hinnan puolesta.

2 kommenttia:

 1. Kiitos laskelmista, jotka ymmärtää tavallisella matikalla. Jossain 27-28 euron pinnassa se totuus lienee tänä keväänä; voi olla allekin. Ruplan heikkeneminen on kaksisuuntainen asia; se myös ajallaan vahvistuu. Mitä alemmas mennään sen pienempi kurssiriski on.
  Oma tyylini on mennä sukoilematta pikkupaukulla sisään kun siltä tuntuu. Sitten tuleekin katseltua ostopaikkoja paljon tarkemmin kuin jos lappu roikkuu joukon jatkona tarkkailulistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio tuo ruplan heikkeneminen, mikä vaikuttaa myös alentavasti lähiajan kurssiarvostukseen. Ihan hyvä lopputulema laskelmassa, sillä tällä hetkellä ei käteistä olisi käytössä ollutkaan. Lisäksi velan otan käyttöön vasta selvällä turvamarginaalilla.

   Harvoin laskelmissa joutuu derivoimaan tai integroimaan saati käyttämään matriiseja tai muuta. Ja jos pitää, niin silloinkin pyrin esittämään menetelmän ja tulokset luettavassa muodossa. Itselläni on hakusessa vielä jokin valmis diskonttausmenetelmä, missä lasketaan myös diskontattujen osinkojen jäännös arvo hamaan tulevaisuuteen asti. Muutenkin pitää vielä miettiä ja kehitellä tapaa arvostaa osakkeita staattisen ROE/(P/B) laskelman tilalle.

   Kiitos kommentista ja hyvä kun jaksoit lukea!

   Poista