Tätä hetkeä on odotettu. Hetkeä jolloin pitkäaikaiselle sijoittajalle avautuu hyviä tai vähintään kohtuullisia ostopaikkoja.
Joka ikinen kerta käytännössä koko "sijoitusurani" aikana olen jäänyt harmittelemaan kurssien noustessa, että miksi en ostanut enempää. Tämä fiilis ehkä kärjistyi vuoden 2018 lopulla, kun kurssit korjasivat hetkellisesti ja sitten vuosi 2019 tarjosi todella suuren rallin reilu 30% tuotollaan. Nyt tilanne on kääntynyt. Kurssi laskee vähintään joka toinen päivä. Volatiliteetti on lisääntynyt merkittävästi ja yksittäisten osakkeiden 5-12% päiväheilahteluista on tullut arkipäivää. Fiilis on tällä hetkellä hieman erilainen, jos tätä yrittää jotenkin lievästi ilmaista.
Omien laskujen mukaan SP500 indeksi on tullut alas kaikkein korkeimmasta arvostaan noin 19%. Monien salkkuyritysten ja seurannassa olevien yritysten kurssit ovat laskeneet paljon enemmänkin. Eikä ihme, sillä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja ehkäisemiseksi on tehty ennennäkemättömiä toimia. Karanteenit ympäri maailman, lentorajoitukset, kokoontumisrajoitukset, ulkonaliikkumiskiellot ja kuluttajien luottamuksen heikentyminen tulevat varmasti vaikuttamaan talouteen. Matkailussa tai kuluttajille tarjottavissa palveluissa ne kuluttamatta jääneet eurot ovat käytännössä menetetty iäksi tietyn tyyppisiltä yrityksiltä. Esimerkiksi eurot, jotka ovat jääneet ja tulevat jäämään saamatta elokuvateattereilta on menetetty kokonaan. Tilanteen parantuessa, kulutus normalisoituu, mutta ei tule korvaamaan aiempaa droppia. Toisaalta teollisuudessa ja investoinneissa, nykyinen tilanne siirtää niitä euroja. Esimerkiksi kaivoksen murskainlaitteen uudistus pitää tehdä ennemmin tai myöhemmin, sillä käyttöikä tulee vastaan. Yritykset voivat päättää, että eipäs tehdäkään sitä ihan vielä, mutta sama investointi tullaan tekemään myöhemmin. Varsin mielenkiintoista dynamiikkaa.
Miten itse olen varautunut omassa sijoittamisessa tällaisiin shokkeihin ja tilanteisiin, jossa liikevaihto ja tulos laskevat kauttaaltaan hetkellisesti globaalin talousaktiviteetin vähentyessä?
Olen pyrkinyt valitsemaan salkkuuni vähävelkaisia yrityksiä. Olen välttänyt myös sijoittamista yrityksiin, jotka ovat hyvin riippuvaisia jonkin raaka-aineen kysyntä/tarjonta tilanteen ja markkinahinnan kehityksestä. En ole sijoittanut kaivos- tai öljynjalostusliiketoimintaan. En ole sijoittanut hyvin syklisiin teollisuusyrityksiin, jotka keskittyvät vain tiettyyn sektoriin. Lisäksi olen yrittänyt pitää huolen hajautuksesta kuitenkin siten, että olen monilla aloilla pyrkinyt valitsemaan vain alan parhaan toimijan salkkuuni. Enkä ole enää muutamaan vuoteen vivuttanut salkkuani lainalla, jonka vakuutena on osakesalkku.
Tästä johtuen tilanne ei tule vaatimaan oikeastaan minkäänlaisia toimenpiteitä. Voin jatkaa täysin samalla radalla. Ainut ero on, että nyt ostettavaa löytyy huomattavasti enemmän. Muistan vielä viime vuoden lopulta katsoessani seurantalistaani, että keskimäärin listan yritykset olivat noin 10% yliarvostettuja. Tällä hetkellä sama lukema näyttää 9% keskimääräistä aliarvostusta. Consumer staples sektorin yritykset vaikuttavat edelleen yliarvostetuilta ja lisäksi teollisuussektorilla on vielä yliarvostusta. Kaikilla muilla sektoreilla löytyy kohtuullista hinnoittelua reilusti.
Olen kuitenkin tehnyt muutaman peliliikkeen, jotka ovat hautuneet ajatuksissa jo pidempään. Viime vuonna salkusta lähti Tikkurila, Siili ja IBM. Vaihdoin ne mielestäni laadukkaampiin yrityksiin. Viime kuussa lähti Betsson ja Pandora. Nekin vaihtui mielestäni laadukkaampiin yrityksiin. Tällä hetkellä kaikki salkussani olevat yritykset ansaitsevat paikkansa ja niiden myyntiä tai hevosenvaihtoa en ole edes harkinnut. Yllättävän hyvin toimenpiteet ovat pysyneet hallinnassa vaikka tekstin alussa kuvaamani fiilis on muuttunut selvästi.
Eilen USA ilmoitti, että kieltää lentomatkustamisen Euroopasta jenkkilään perjantaista alkaen 30 päivän ajaksi. Jälleen uusi shokki lentoyhtiöille, josta ainakin yksi (Flybe) on ajautunut jo konkurssiin. Norwegianin tilanne näyttää pahalta ja alalla on monia muitakin, joilla on varmasti haasteita rahoitustilanteen riittävyydessä lähikuukausina. En tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta jotenkin on sellainen fiilis, että konkurssit lisääntyvät yksinkertaisesti siitä syystä, että kassasta loppuu rahat kesken ja lisälainoitus on mahdotonta. Enkä tarkoita vain lentoyhtiöitä vaan globaali shokki vaikuttaa ihan kaikkeen.
Tällä hetkellä salkkuni käteispositio on normaaliin tapaan lähellä nollaa, itseasiassa salkussani on käteistä vain noin 300€ eli 0,5% salkustani. Lisään käteistä säästämällä pikku hiljaa ja luultavasti tulen pitämään salkun käteisposition hyvin lähellä nollaa lähiaikoina. Olen harkinnut sijoituskämpän lainaan lyhennysvapaata, niin saisi sitä kautta vähän enemmän likviditeettiä. Ajatuksissa on käynyt jopa sijoituskämpän myynti, mutta en koe sitä järkeväksi, koska velkavipu ja veroedut mahdollistavat hyvän ja vakaan tuoton melko kohtuullisella riskillä. Velkavivun suhteen olen odottavalla kannalla. Olen strategiassani määritellyt, että voin käyttää salkkua vastaan otettua vipua poikkeustilanteissa. Mielestäni tämä vaatii vähintään 30% dropin indekseissä, pitää miettiä riskinhallinta tämän suhteen loppuun ennen vivun käyttöä.
Siinä ajatuksiani nykytilanteesta. Näitä voi olla kiva lukea 5 vuoden päästä. Rauhallisesti vaan eteenpäin!
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKommenttisi oli mielestäni hyvä. Miksi poistit sen?
PoistaMeni liian paljastavaksi, olen puhunut näistä liian monelle ja nyt tuli kirjoitettua liikaa. Joku sattuu vielä tunnistamaan. :D
PoistaJNJ ja NKE kiinnostavia/tarpeeksi hyviä yhtiöitä?
VastaaPoistaNike on vielä melko hintava ja JNJ ei löydy seurantalistaltani.
PoistaNike on kyllä harvinaisen laadukas bisnes. Nike on nettovelaton. Pitkän aikavälin nettomarginaali on n. 10%, joka on selvästi kilpailijoita parempi ja ROE on 25%. Osinkoa on nostettu 18v ja osingmaksusuhde on edelleen matala n. 33%.
Olen kiinnostunut Nikestä alle 66 dollarin.
Aika pahalta alkaa näyttää tilanne jenkkilässä:
VastaaPoistaRESTAURANTS
A U.S. restaurant trade group on Wednesday asked the White House and Congressional leaders for a $455 billion aid package, saying that the industry could shed nearly half of its 15.6 million jobs and at least a quarter of its annual sales because of the coronavirus outbreak.
The group, the Washington, D.C.-based National Restaurant Association, said restaurants could take a $225 billion sales hit in the next three months, a quarter of their projected total sales of $899 billion.
HOTEL, TRAVEL INDUSTRY
American hotel and travel industry executives met with Trump on Tuesday to discuss a potential $250 billion aid package, as thousands of hotel workers began furloughs due to the fast-spreading coronavirus.
The requested package would consist of $150 billion in direct aid for the hotel sector and $100 billion for related travel companies, including convention businesses, industry executives said on a call after the meeting with Trump, who made his fortune in real estate and hotels.