Näin uudenvuoden aattona on hyvä hetki tarkastella mennyttä vuotta ja asettaa tavoitteet tulevalle vuodelle 2015. Ajattelin ensinnäkin tarkastella vuodelle 2014 asetettuja tavoitteitani ja niiden toteutumista. Toiseksi, tarkoitukseni olisi tässä tekstissä asettaa tavoitteeni ensi vuodella. Vuoden 2015 tavoitteita pohdinkin jo aiemmassa tekstissä, mutta joululoman aikaisen lisämietinnän jälkeen olen päätynyt hieman erilaisiin ja yksinkertaisempiin tavoitteisiin. Ennen kaikkea olen pyrkinyt valitsemaan tavoitteet siten, että voin itse niihin vaikuttaa.
Vuoden alussa (1.1.2014) lähtötilanne oli seuraavanlainen:
Opintolaina -12830 euroa
Osakesalkku +12135 euroa
ASP-säästöt +14510 euroa
Korkosäästöt (S-osuudet) +935 euroa
Noin vuosi sitten asetin vuoden 2014 tavoitteiksi muuttaa lähtötilanne alla olevan näköiseksi:
Taloudelliset tavoitteet:
Opintolaina +-0 euroa
Osakesalkku +16000 euroa
ASP-säästöt +16910 euroa
Korkosäästöt (S-osuudet) +935 euroa
Muut tavoitteet:
Liikuntasuorituksia heiaheiaan yli 300 kpl.
Vähintään yksi täysin tipaton kuukausi.
Asuntolaina tarjousten kilpailuttaminen.
Viikon aurinkoloma.
Viikon lasketteluloma (varattu jo tammikuun loppuun).
Näin jälkikäteen katsottuna tavoitteeni oli väärin asetettu ja se näkyykin lopputuloksessa, sillä en saanut kaikkia kohteita suoritettua.
Opintolainaa minulla on edelleen noin 6800 euroa vaikka tavoitteenani oli 0 euroa. Mielestäni sen ylimääräisessä lyhentämisessä ei ole tällä hetkellä järkeä. Jatkan lainan lyhentämistä 400 eurolla kuussa maksusuunnitelman mukaisesti. Osakesalkkuni nettoarvo on tällä hetkellä noin 17400 euroa eli 1400 euroa yli tavoitteeni, mikä johtuu ennen kaikkea siitä, että opintolainan lisälyhennykset sain osittain laitettua salkkuuni. ASP-säästöjä minulla on 17210 euroa eli 300 euroa enemmän kuin tavoitteeni. Korkosäästöt eli S-osuusmaksut ovat pysyneet ennallaan tavoitteiden mukaisesti. Yhteensä ylitin osake- ja ASP-tavoitteeni 1700 eurolla, mutta jäin opintolainatavoitteestani 6800 euroa. Toisin sanoen jäin kokonaistavoitteestani 5100 euroa.
Vuoden aikana hävisi siis 5100 euroa, mihin ne menivät? Yksi selvä menoreikä oli 2000 euron ennakkovarausmaksu harkitsemaani asuntoon, mutta tämän jälkeen jää edelleen 3100 euroa selittämättömiä menoja. Nämä ovat yksinkertaisesti menneet muuttuviin kuluihin, joihin lukeutuu lähinnä juhlimisesta ja lyhyistä viikonloppureissuista aiheutuneet kulut, jotka olivat keskimäärin 260 euroa kuukaudessa. Tämän perusteella onnistuin oikeastaan vain korkosäästöjä koskevassa tavoitteessani (taloudelliset tavoitteet).
Liikuntasuoritukset jäi merkkaamatta ja vuoden alun sairastelu
tekikin 300 merkinnän mahdottomaksi. Tavoite oli muutenkin
epärealistinen ja älytön, sillä ei treenikertojen lukumäärällä ole
oikeasti väliä vaan laadulla ja muutoksilla kehossa/mielessä. Vähintään
yksi tipaton kuukausi oli mielestäni ihan ok tavoite ja siinä
onnistuinkin jo alkuvuodesta. Jatkossa absolutismitavoitteita ei ole
järkeä asettaa, koska oikeasti sillä ei ole mitään väliä, jos lopun
ajasta käyttää liikaa. Asuntolainatarjoukset tuli kilpailutettua, mutta
asunnon osto on edelleen kesken. Viikon aurinkoloma tuli pidettyä
Kroatiassa ja viikon laskettelulomalla kävin tammikuussa Ylläksellä.
Tämän perusteella epäonnistuin vain heiaheia tavoitteessani (muut
tavoitteet).
Yhteensä onnistuin siis viidessä tavoitteessa yhdeksästä eli noin 56 %:ssa tavoitteistani. Tämä on heikko suoritus! Katson kuitenkin mennyttä vuotta onnistuneena vuotena, mutta edelleen moni kohta jätti parantamisen varaa. Ensi vuodelle asetan tavoitteeni järkevämmin ja seuraavaksi päästäänkin vuoden 2015 tavoitteiden asettamiseen.
Taloudelliset tavoitteet vuodelle 2015:
Säästä säännöllisesti keskimäärin >750 €/kk
Saa vuoden aikana korko- ja osinkotuloja >1000 €
Tee päätös asunnon ostosta yleisesti
Muut tavoitteet vuodelle 2015:
Huolla polkupyörän keula
Tiputa elopaino alle 80 kg:n
Osallistu vähintään yhteen seikkailu-urheilutapahtumaan tai yhdelle vaellukselle
Suunnittele ja varaa vuoden 2016 kevään Aasian lomareissu
Jatka yritysidean kehittelyä
Paranna omia uramahdollisuuksia.
Seuraavaksi käyn hieman läpi, mitä tavoitteiden taustalla on. Olen laskenut erilaisia budjettivaihtoehtoja ja olen päätynyt siihen lopputulokseen, että noin 750 euroa pitäisi saada kuukaudessa säästettyä samalla kun pystyy täysin siemauksin nauttimaan nykyhetkestä. Olen pyrkinyt olemaan realisti tässä, enkä asettaa tavoitettani liian korkealle. Osinkotavoitteeni liittyy tähän tekstiin, jossa kävin läpi tämän vuoden osinkoja sekä ennustetta ensi vuoden osingoista. Ruuvasin tavoitettani hieman ylöspäin, koska olen ottanut velkavivun täysin käyttööni ja Nokian Renkaita löytyy salkustani jo 250 kappaletta. Lisäksi olen luottavainen säästötavoitteeni toteutumisesta.
"Tee päätös asunnon ostosta yleisesti"-tavoite on näistä ehkä haastavin ja tulee vaikuttamaan hyvin pitkälle tulevaisuuteen. Viime aikoina olen entistä enemmän alkanut epäilemään oman asunnon oston järkevyyttä. Ennen kaikkea minua epäilyttää asunnon oston tuoma riippuvuus sijainnista ja se sitoutuminen, mitä asuntoon joutuu tekemään. Lisäksi tarjolla olevien asuntojen hinnat eivät vastaa tarjolla olevaa vuokratasoa. Jos katsomani asunnon hinta on noin 143000 euroa, niin arvostamalla se 5% vuokratuotolla saan asunnon arvoksi 126000 euroa. En näe syytä ostaa asuntoa ylihintaan ja toisaalta en halua laskea merkittävästi tuotto-odotustani 5 %:n tasosta. Enkä myöskään usko, että vuokrien taso tai asuntojen hintataso olisi hirveästi nousemassa ennen kuin ihmisten palkkataso ja asumiseen käytettävissä oleva rahamäärä kasvaa. Vaihtoehtona oman asunnon ostolle on vuokralla asuminen ja ASP-tilillä olevien rahojen sijoittaminen osakemarkkinoille.
Muiksi tavoitteiksi olen asettanut hyvin konkreettiset tavoitteet, joihin voin itse vaikuttaa. Olen nostanut kauan tekemättä jääneen asian, polkupyörän keulan huollon, ihan tavoitelistalleni. Tämä johtuu siitä, että en pyöräillyt kesällä läheskään niin paljon kuin olisin halunnut tai voinut, koska keula oli huoltamatta. Ensi kesään mennessä se jumalauta pitää olla kunnossa ja mieluiten heti, koska heti maalis-huhtikuussa huoltopaikat on buukattu heinäkuulle asti!
Lisäksi viime kertaisen heiaheia tavoitteeni älyttömyyden jälkeen olen asettanut selvän tavoitteen terveyteni edistämiseksi. Kun saan painon tiputettua alle 80 kg:n samalla ylläpitäen lihasmassaani, olen pystynyt vähentämään huomattavasti sisäelinten ympärillä olevaa rasvaa, mikä on terveydelle haitallista. Tällä pystyn parantamaan terveyttäni, joka on ehkä yksi tärkeimmistä asioista onnellisuudessa. Aiemmin harrastin säännöllistä vaeltamista ja seikkailu-urheilua, mutta tänä vuonna kävin vain yhdessä tapahtumassa, mikä oli aivan mielettömän hieno kokemus. Nyt nostan sen tavoitelistalleni, jotta ensi vuonna en unohda sitä tyystin ja ehdottomasti haluan lisää hienoja kokemuksia jatkossa!
Lomien aikana voi myös kokea paljon ja mielestäni myös onnistunut loma on syytä olla tavoitteissa mukana. Siirrän ensi vuoden kevään talviloman vuoden 2016 puolelle, jolloin tarkoituksena olisi matkustaa Aasiaan pidemmäksi aikaa. Suunnittelu pitää aloittaa tietenkin ensi vuoden aikana.
Kaksi viimeistä tavoitetta kulkevat lähes käsi kädessä ja ne liittyvät molemmat tärkeimpään tulonlähteeseeni eli töihin. Uramahdollisuuksien parantaminen tarkoittaa lähinnä sitä, että pidän korvat auki ympärillä olevista tapahtumista ja tartun rohkeasti uusiin tilaisuuksiin ja käytän mahdollisuudet urani edistämiseksi. Aion myös suunnata katseita ulkomaille, jos sopivia tilaisuuksia hyödyntää taitojani ja kartuttaa samalla kielitaitoja avautuu. Lisäksi aion jatkaa yritysidean kehittelyä ja mahdollisesti potkaista käyntiin yhtiön, josta alkuun toivon lähinnä sivutuloja ja paljon uusia haasteita. Tämä tukee myös uramahdollisuuksia, sillä pidemmällä aikavälillä voin työllistää täysin itseni tai vähintään oppia paljon uusia taitoja, mitä voin käyttää urani kehittämisessä.
Muistakaa asettaa tavoitteet, joita kohti on hyvä aloitella ensi vuoden töitä ja tekemisiä. Muistakaa myös unelmoida vaikka tavoitteet onkin asetettu realistisesti. Pienetkin asiat voivat tehdä onnelliseksi. Niin ja muistakaa lomailla. Itse ainakin odotan jo Aasian reissuani. Lomakuumeen tyydyttämiseen tässä on ainakin yksi mielettömän loistava loma/chillailu kipale, mikä nostaa hymyn huulille ja tekee hyvälle tuulelle. Lopuksi haluankin toivottaa kaikille mukavaa ja antoisaa uutta vuotta 2015!
Tekstejä osakesijoittamisesta ja tarinoita henkilökohtaisen talouden hoitamisesta. Blogissani ei ole mainoksia eikä affiliate linkkejä. En saa mitään kompensaatiota blogini pitämisestä. Tavoitteeni kirjoittaessa on selventää omia ajatuksia ja saada palautettu lukijoilta, jotta voin kehittyä ja tehdä asiat paremmin jatkossa.
keskiviikko 31. joulukuuta 2014
tiistai 16. joulukuuta 2014
Nokian Renkaiden matka salkkuni suurimmaksi sijoitukseksi
Aloitin sijoittamiseen perehtymisen vuonna 2012 loppu puolella ja vuoden 2013 aikana muodostin strategian ja jatkoin opiskelua sijoittamiseen liittyen. Oikeastaan koko tämän ajan näin, kun osakekurssit vain nousivat tai pysyivät pitkään samalla tasolla. En ole ymmärtänyt vasta kuin tänä vuonna kuinka helvetin isoja kurssimuutoksia yritysten pörssikursseissa voi tapahtua hyvin lyhyessä ajassa. Venäjän aloitettua ristiretkensä Ukrainaan alku vuonna pörssin volatiliteetti on kasvanut merkittävästi. Esim. Nokian Renkaiden kurssi kävi tänään parhaimmillaan/pahimmillaan 18,82 eurossa, mikä on noin 43,8 % pienempi kuin NRE1V:n kurssi 33,5 euroa ennen Ukrainan ja Venäjän kiistojen julkisuuteen tuloa 24. helmikuuta.
Ensimmäinen Nokian Renkaiden hankinta pohjautui Venäjä riskin hajauttamiseen. Omistin tuolloin vain Tikkurilaa ja Fortumia, joiden liiketoiminta oli selvästi riippuvainen Venäjästä. Vertailin 20. maaliskuuta Fortumin ja Nokian Renkaiden kurssimuutoksia ja totesin, että Venäjä riski oli hinnoiteltu suurempana NRE1V:n kurssiin ja kevensin FUM1V:tä sekä ostin näillä rahoilla NRE1V:tä. Ensimmäinen ostoni tapahtui ennen osinkojen irtoamista hintaan 27,94 euroa. Salkkuuni tuli 35 kappaletta Renkaita. Tästä erästä keräsin 1,45 euron osingot 25. huhtikuuta.
Toisen erän ostin 25. heinäkuuta ennen osavuosikatsauksen julkaisua, joka tehtiin 8. elokuuta. Ostin heinäkuussa jälleen 35 kappaletta tällä kertaa hintaan 27,29 euroa. Samalla käynnistin osto-ohjelman, jossa tarkoituksena oli ostaa lisää kahden euron välein. Osto-ohjelmaa tehdessäni en selvästikkään osannut odottaa näin suurta kurssipudotusta tai edes sen mahdollisuutta. Tästä aion oppia jatkossa aloittamalla osto-ohjelmat alemmalta tasolta ja vaiheistamalla ohjelmaa selvästi enemmän. Tähän liittyen aion myös entistä enemmän keskittyä turvamarginaalin luomiseen laskelmissani ja huomioimaan sen osto-ohjelmaa suunnitellessa.
Ennen osaria kurssi oli laskenut kaksi euroa ja osto-ohjelmani mukaisesti ostin uuden 35 kappaleen erän hintaan 25,29 euroa 6. elokuuta. Noh, osari tuli ja meni aiheuttaen osakekurssin romahduksen noin 23 euron tasolle. Eli kurssi tippui heinäkuussa tekemästäni ostosta noin 4 euroa hyvin lyhyessä ajassa ja kaksi päivää osaria ennen tekemästäni ostosta noin 2 euroa. Olin tällöin hieman ihmeissäni, mutta toisaalta tyytyväinen tarjoutuneeseen mahdollisuuten ostaa lisää Nokian Renkaita salkkuuni entistä "edullisemmalla" hinnalla. Osaripäivänä 8. elokuuta kurssi oli jälleen osto-ohjelmani seuraavalla tasolla tai itseasiassa kurssiromahdus oli niin nopea, että "ehdin" ostaa erän vasta hintaan 23,09 euroa, jolloin tankkasin NRE1V:tä salkkuuni peräti 45 kappaletta.
Kurssi pysyi pitkään melko kapealla alueella heiluen elokuusta joulukuuhun välillä noin 22 - 26 euroa. Mieleni teki jopa ostaa lisää kurssin ollessa 22 euron tasolla, mutta päätin noudattaa osto-ohjelmaani. Olin ottanut myös velkavivun käyttööni kesän aikana ja en ollut kiinnostunut ehdon tahdoin kasvattamaan velan määrää salkussani. Lisäksi ostin myös GAP:a ensimmäisen erän lokakuussa nähdystä dipistä. Noudatin siis osto-ohjelmaa ja jäin jännityksellä odottamaan kurssilaskua 21,29 euron tasolle.
Rubla romahti täysin tällä viikolla ja maanantaina taisi olla suurin rublan päivän aikana tapahtunut kurssimuutos yli vuosikymmeneen. Samalla NRE1V:n kurssi otti osumaa ja saavutti puolen päivän jälkeen seuraavan ostotasoni 21,29 euroa, jolloin ostin 50 kappaletta lisää. Hämmästyksekseni osake sulki lähes euron matalammalla 20,5 eurossa. Ajattelin maanantai illalla, että huomenna tullaan alas ja lujaan. Noh, kurssi avasi päästöslukemissa ja nopeasti romahti reilun 19 euron tasolle. Tämä meni minulta täysin ohi ja katsoin pörssin tapahtumia vasta rekyylin aikana, jolloin kurssi oli palannut yli 20 euron tasoille. Kun tutkin asiaa tarkemmin tajusin, että tästä on tulossa kaksi kyttyräinen romahdus ja tein samalla 645 euron talletuksen salkkuuni rajoittamaan velkavivun määrää. Juuri kahvitauolle lähtiessäni hieman ennen kahta pistin toimarin sisään ja ostin 50 kappaletta hintaan 19,26 euroa. Kahvitauon aikana kurssi oli jatkanut tippumistaan ja kävi selvästi alle 19 euron, mutta sulki kuitenkin tasolle 19,59 euroa. En vaan osaa sanoa, mitä tapahtuu huomenna, ensi viikolla tai ensi vuonna.
Tällä hetkellä salkussani on 250 kappaletta Nokian Renkaita muodostaen selvästi suurimman sijoitukseni painon ollessa tällä hetkellä 21,9 %. Keskihinta näille ostoille on 23,731 euroa, josta 0,192 euroa muodostuu toimeksiantokuluista ja 23,539 euroa muodostuu osakkeen hinnasta. Näiden kuuden oston yhteisarvo on 5884,75 euroa plus 48 euron toimeksiantokuluja, joiden osuus loppusummasta on noin 0,81 %. Positioni on tappiolla tällä hetkellä 17,45 % ja positiolla on laskennallisesti nousupotentiaalia määrittämääni arvoon nähden 32,2 %. Maksamani keskihinta vastaa Nokian Renkaiden velatonta arvostusta (EV) noin 3600 MEUR tasolle. Tämä vastaa ensi vuoden 200 MEUR tulosennusteella P/E-lukua 18 ja 1,5 euron osinkoennusteella 6,11 % osinkotuottoa.
Kuten aiemmin sanoin, en tiedä miten kurssi tulee käyttäytymään. Pyrin jatkamaan osto-ohjelmaani edelleen kahden euron välein. Tämä absoluuttisin tasoeroin muodostettu ohjelma on siitä hyvä, että se säätää automaattisesti ostotasojen välistä suhteellista osuutta suuremmaksi, jos kurssilasku jatkuu kauan. Ohjelman alussa 2 euron muutos tarkoitti 7,3 % tiputusta, mutta nyt se tarkoittaa 10,4 % pudotusta kurssissa. Toisaalta jos osto-ohjelma olisi muodostettu alussa suhteelliseksi esim. siten, että osta aina 10 % tiputuksen jälkeen, niin salkussani ei olisi tällä hetkellä niin paljon NRE1V:tä eikä niitä olisi ostettu näin korkealla hinnalla verrattuna tämän päivän kurssiin. Aion ottaa myös nämä huomioon uusia osto-ohjelmia suunnitellessa.
Toivottavasti tästä oli jotain iloa/hyöytä ja joku muukin sai ideoita esim. osto-ohjelmien kehittelyyn.
Tänä vuonna saamani osingot
Tänä vuonna olen saanut vähemmän osinkoja kuin viime vuonna. Tämä johtuu pitkälti siitä, että olen muuttanut salkkuni sijoituksia paljon viime vuoteen nähden. Olen lisännyt salkkuuni jenkkiyhtiöitä, jotka maksavat vähemmän, mutta toisaalta palauttavat varoja omistajille ostamalla takaisin osakkeitaan. Tämän vuoden osinkotuottoa voi pitää eräänlaisena pohjatuottona ja tästä lähin pyrin kasvattamaan vuosittaista osinkokertymääni.
Huomasin tarkasteluani tehdessä, että ulkomaiset osingot maksetaan salkkuuni todella hitaasti. Ainakin jos google financeen on uskominen. Google ilmoittaa, että osinko on maksettu (paid to cash) esim. marraskuun alussa, mutta osinko ilmestyy salkkuuni vasta joulukuun alussa. Tästä syystä on mahdollista, että saan vielä loppu vuonna WMT:n yhdet kvartaaliosingot. Alla lista saamistani osingoista vuonna 2014:
Osinkotuotto vastasi aikalailla odotuksiani, mutta WMT:n ja AFL:n nostot jäivät kyllä hieman odotuksista. Toisaalta TPS1V:n osingon leikkaus vastasi jopa toiveitani ja johto sekä pääomistajat viimein tajusivat leikata osinko mahdollistaakseen investointien paremmat rahoitusmahdollisuudet. Jos viimeisessä sarakkeessa on pelkkä viiva, niin osinko on joko ensimmäinen laatuaan tai se on osa viime vuoden osinkoa. Olen merkinnyt myös S-ryhmän osuusmaksujen korkotulot osinkoihin, sillä se on ainut korkosijoitukseni ja mielestäni täysin verrattavissa osinkoihin.
Ensi vuodelle odotan huomattavasti suurempaa osinkokertymää uusien sijoitusten ja osingon nostojen myötä. Odotan esimerkiksi kaikkien jenkkiyhtiöiden nostavan osinkoaan (pl. STRA, jonka en usko maksavan osinkoa). Alla lista ensivuoden osinkoennusteesta:
Näiden lisäksi tavoitteenani on säästää ensi vuonna 750 euroa kuukaudessa osakesalkkuuni, mikä lisää osinkokertymää jonkin verran. Ennen kaikkea säästöillä aion lyhentää velkani ja mahdollistaa osto-ohjelmieni jatkamisen. Velkavipuni saa olla korkeintaan 25 % salkkuni arvosta ja tällä hetkellä se on 22,7 %, joten rajalla ollaan. Salkun kumulointivaiheessa tietyt osakkeet voivat aivan hyvin olla ylipainossa, kuten tällä hetkellä Nokian Renkaat, sillä NRE1V:n paino on tällä hetkellä 19 %. Joka tapauksessa ensivuoden osinkotavoite alkaa näin kirkastumaan silmissä, kun vähän pyörittelee lukuja läpi. Aiemmin julkaisemassani ensi vuoden tavoitepohdinnassa olin asettanut yli 800 euron tavoitteen, mutta yllä olevan perusteella minun tulisi tavoitella yli 950 euron osinkotuloja. Tällöin hommassa on myös vähän haastetta.
Huomasin tarkasteluani tehdessä, että ulkomaiset osingot maksetaan salkkuuni todella hitaasti. Ainakin jos google financeen on uskominen. Google ilmoittaa, että osinko on maksettu (paid to cash) esim. marraskuun alussa, mutta osinko ilmestyy salkkuuni vasta joulukuun alussa. Tästä syystä on mahdollista, että saan vielä loppu vuonna WMT:n yhdet kvartaaliosingot. Alla lista saamistani osingoista vuonna 2014:
Maksupäivä | Arvopaperi | Määrä | Osinko | Tulos | Valuutta | Muutos viime vuoteen |
2014-01-02 | WMT | 16 | 0,47 | 7,52 | USD | - |
2014-01-24 | MDT | 12 | 0,28 | 3,36 | USD | - |
2014-03-03 | AFL | 40 | 0,37 | 14,8 | USD | - |
2014-03-10 | IBM | 14 | 0,95 | 13,3 | USD | - |
2014-03-10 | CVX | 17 | 1 | 17 | USD | - |
2014-04-01 | WMT | 16 | 0,48 | 7,68 | USD | 2,13% |
2014-04-08 | TPS1V | 280 | 0,1 | 28 | EUR | -50,00% |
2014-04-09 | TIK1V | 50 | 0,8 | 40 | EUR | 5,26% |
2014-04-17 | OTE1V | 30 | 0,2 | 6 | EUR | - |
2014-04-22 | FUM1V | 75 | 1,1 | 82,5 | EUR | 10,00% |
2014-04-25 | NRE1V | 35 | 1,45 | 50,75 | EUR | - |
2014-04-25 | MDT | 12 | 0,28 | 3,36 | USD | - |
2014-06-02 | WMT | 16 | 0,48 | 7,68 | USD | - |
2014-06-02 | AFL | 40 | 0,37 | 14,8 | USD | - |
2014-06-10 | IBM | 14 | 1,1 | 15,4 | USD | 15,79% |
2014-06-10 | CVX | 17 | 1,07 | 18,19 | USD | 7,00% |
2014-07-02 | S-RYHMÄ | 1 | 136,08 | 136,08 | EUR | - |
2014-07-25 | MDT | 12 | 0,305 | 3,66 | USD | 7,32% |
2014-09-02 | AFL | 40 | 0,37 | 14,8 | USD | - |
2014-09-03 | WMT | 16 | 0,48 | 7,68 | USD | - |
2014-09-10 | IBM | 14 | 1,1 | 15,4 | USD | - |
2014-09-10 | CVX | 17 | 1,07 | 18,19 | USD | - |
2014-10-24 | MDT | 12 | 0,305 | 3,66 | USD | - |
2014-12-01 | AFL | 40 | 0,39 | 15,6 | USD | 5,41% |
2014-12-10 | IBM | 14 | 1,1 | 15,4 | USD | - |
2014-12-10 | CVX | 17 | 1,07 | 18,19 | USD | - |
Osingot yhteensä: | 521,78 | EUR | ||||
Tuotto hankintahinnalle: | 3,71 | % |
Osinkotuotto vastasi aikalailla odotuksiani, mutta WMT:n ja AFL:n nostot jäivät kyllä hieman odotuksista. Toisaalta TPS1V:n osingon leikkaus vastasi jopa toiveitani ja johto sekä pääomistajat viimein tajusivat leikata osinko mahdollistaakseen investointien paremmat rahoitusmahdollisuudet. Jos viimeisessä sarakkeessa on pelkkä viiva, niin osinko on joko ensimmäinen laatuaan tai se on osa viime vuoden osinkoa. Olen merkinnyt myös S-ryhmän osuusmaksujen korkotulot osinkoihin, sillä se on ainut korkosijoitukseni ja mielestäni täysin verrattavissa osinkoihin.
Ensi vuodelle odotan huomattavasti suurempaa osinkokertymää uusien sijoitusten ja osingon nostojen myötä. Odotan esimerkiksi kaikkien jenkkiyhtiöiden nostavan osinkoaan (pl. STRA, jonka en usko maksavan osinkoa). Alla lista ensivuoden osinkoennusteesta:
Maksupäivä | Arvopaperi | Määrä | Osinko | Tulos | Valuutta | Selite |
2015 | WMT | 16 | 0,48 | 7,68 | USD | |
2015 | WMT | 16 | 1,56 | 24,96 | USD | Uusi 0,48->0,52 |
2015 | MDT | 12 | 0,61 | 7,32 | USD | |
2015 | MDT | 12 | 0,64 | 7,68 | USD | Uusi 0,305->0,32 |
2015 | AFL | 40 | 1,17 | 46,8 | USD | |
2015 | AFL | 40 | 0,43 | 17,2 | USD | Uusi 0,39->0,43 |
2015 | IBM | 14 | 1,1 | 15,4 | USD | |
2015 | IBM | 14 | 3,75 | 52,5 | USD | Uusi 1,1->1,25 |
2015 | CVX | 17 | 1,07 | 18,19 | USD | |
2015 | CVX | 17 | 3,3 | 56,1 | USD | Uusi 1,07->1,1 |
2015 | GPS | 55 | 0,22 | 12,1 | USD | |
2015 | GPS | 55 | 0,75 | 41,25 | USD | Uusi 0,22->0,25 |
2015 | TPS1V | 280 | 0,11 | 30,8 | EUR | Uusi 0,1->0,11 |
2015 | TIK1V | 50 | 0,84 | 42 | EUR | Uusi 0,8->0,84 |
2015 | OTE1V | 380 | 0 | 0 | EUR | Uusi 0,2->0,00 |
2015 | FUM1V | 75 | 1,1 | 82,5 | EUR | |
2015 | NRE1V | 200 | 1,55 | 310 | EUR | Uusi 1,45->1,55 |
2015 | KNEBV | 30 | 1,15 | 34,5 | EUR | Uusi 1->1,15 |
2015 | S-RYHMÄ | 1 | 130 | 130 | EUR | |
Osingot yhteensä: | 875,544 | EUR | ||||
Tuotto hankintahinnalle: | 4,59 | % |
Näiden lisäksi tavoitteenani on säästää ensi vuonna 750 euroa kuukaudessa osakesalkkuuni, mikä lisää osinkokertymää jonkin verran. Ennen kaikkea säästöillä aion lyhentää velkani ja mahdollistaa osto-ohjelmieni jatkamisen. Velkavipuni saa olla korkeintaan 25 % salkkuni arvosta ja tällä hetkellä se on 22,7 %, joten rajalla ollaan. Salkun kumulointivaiheessa tietyt osakkeet voivat aivan hyvin olla ylipainossa, kuten tällä hetkellä Nokian Renkaat, sillä NRE1V:n paino on tällä hetkellä 19 %. Joka tapauksessa ensivuoden osinkotavoite alkaa näin kirkastumaan silmissä, kun vähän pyörittelee lukuja läpi. Aiemmin julkaisemassani ensi vuoden tavoitepohdinnassa olin asettanut yli 800 euron tavoitteen, mutta yllä olevan perusteella minun tulisi tavoitella yli 950 euron osinkotuloja. Tällöin hommassa on myös vähän haastetta.
lauantai 13. joulukuuta 2014
Tavoiteportfolio ja lumipallo
Olen miettinyt strategiani käyttöönotosta ja kehittelemisestä lähtien myös allokointia ja hajautusta eri toimialoille ja maantieteellisille alueille. Nyt jälleen kerran jäin miettimään hajautusta tavoiteportfolioni kanssa. Itse asiassa muutama netissä lukemani teksti herätti minut ja sai minut kysymään itseltäni: "Miksi minä säästän ja sijoitan?". Ennen kaikkea ymmärsin, että minulla ei ole mitään pitkän aikavälin tavoitetta. Tajusin, että strategiassani olen määritellyt sijoitushorisonttini yli 20 vuoden mittaiseksi. En ole koskaan kyllä miettinyt, että minkä takia?
Olen noin 30-vuotias ja oletan sekä toivon eläväni noin 60 vuotiaaksi terveenä ja virkeänä. Hautaanhan ei varoja saa mukaansa, joten säästäminen ihan vain säästämisen ilosta ei kuulosta kovin järkevältä. Varallisuudella voi kyllä tehdä kaikkea hyvää läheisilleen ja samoin myös täysin tuntemattomille sekä varsinkin apua tarvitseville. Tällä hetkellä en osaa kuitenkaan sanoa, miten tulen varallisuuteni käyttämään myöhemmin elämässäni.
Mielestäni tällä hetkellä tärkeintä on saada alulle lumipalloefekti, jossa pientä lumipalloa lähetään vierittämään mäkeä alas ja samalla huomataan kuin se kasvaa kasvamistaa lopulta yhtyen toisiin lumipalloihin ja lopulta kasvaen lumivyöryksi. Säästämällä rahaa talteen mahdollistaa korkoa korolle ilmiön hyödyntämisen, mikä antaa joustavuutta sekä paljon avoimia mahdollisuuksia tulevaisuuden päätöksiin. Olivatpa vastaan tulevat päätöksentekotilanteet mitä tahansa, niin ylimääräisestä käteisestä ja tietynlaisesti turvasta ei ikinä luulisi ainakaan haittaa olevan.
Pitkän aikavälin tavoitteeni on siis lumipallon rakentaminen ja korkoa korolle ilmiön hyödyntäminen. Jostain se on aloitettava ja kaikkiin pitkän aikavälin tavoitteisiin on syytä edetä pienin askelin. Asetankin ensimmäiseksi välietapiksi sadan tuhannen euron (six figurs, LOL) lumipallon eli osakesalkun rakentamisen. Lumipallon pitäisi pyöriä eteenpäin riittävää vauhtia keräten tieltään lunta eli osinkoja vähintään 3 % vuodessa.
En edes anna lumipallolleni mitään aikarajaa, koska en osaa ennustaa sään tai osakekurssien käyttäytymistä, mutta säännöllisellä säästämisellä lumipallon rakentaminen on täysin mahdollista. Jos säästän 750 euroa kuukaudessa, niin nykyisestä 18k euron nettosalkusta 100k euron salkkuun pääsemiseksi, minulta menisi aikaa reilu 9 vuotta. Tämä laskelma on hyvin yksinkertainen eikä oleta osinkoja tai kurssimuutoksia. Tämä asettaa kuitenkin selviä reunaehtoja säästämiselleni, sillä kyseessä on ensinnäkin monivuotinen projekti. Tästä syystä minun on valittava sopiva mäki, jonka huipulta lähden lumipalloa pyörittämään. Seuraavien kahden kymmenen vuoden aikana voi tapahtua aivan mitä vain. Mielestäni tietyt asiat tulevat kehittymään ja menestymään näin pitkänkin aikavälin yli.
Viimeisien kymmenien vuosien aikana talouselämä on muuttunut paljon, mutta lähes koko tunnetun historiansa finanssiala on ollut erittäin helppotajuista ja kannattavaa liiketoimintaa. Osta rahaa 1 %:n korolla ja myy se eteenpäin 2 %:n korolla, jolloin saat 1 %:n vedettyä välistä. Myy vakutuus 100 rahalla ja arvioi mahdollisen vahingon korvauksen olevan 70 rahaa, jolloin saat "ostettua" rahaa itseasiassa jopa negatiivisella korolla. Kaupanteko ei tule tyrehtymään ja aina tarvitaan joku hallinnoimaan varallisuutta, välittämään valuuttaa sekä ihmiskunta tunnetusti on ahne, jolloin aina tarvitaan myös joku ottamaan välistä. Finanssialan on siis syytä edustaa leijonan osaa lumipallostani ja mielestäni sopiva paino voisi olla noin 20 %. Tähän lukeutuu pankki- ja vakuutusliiketoiminta-alalla toimivat yritykset kuten Aflac (AFL), Chubb (CB), Wells Fargo (WFC), Sampo (SAMAS) ja Svenska Handelsbanken (SHB-B).
Bisnes mielessä toinen merkittävä rahan tekijä on ollut monopoli asemassa tai markkinajohtajana toimivat yritykset. Erityisesti ne yritykset, joiden tuotteilla on asiakkaiden psykologiseen käyttäytymiseen vaikuttavat vahvat brändit ovat menestyneet. Eikä ihme, sillä vain harva ihminen pystyy toimimaan täysin rationaalisesti vaan järki ja tunteet ovat erittäin monimutkaisesti sitoutuneet yhteen. Vahvoja brändejä omistavat ja niiden takana toimivat yritykset eivät missään nimeässä ole mielestäni niin helppotajuista liiketoimintaa kuin finanssialalla, mutta jos kaikki natsaa kohdilleen, niin liiketoiminta on kyllä erittäin kannattavaa. Jossain tilanteissa brändit voivat olla niin vahvoja, että niitä ei yksinkertaisesti voi kopioida, päihittää tai mustamaalata vaikka käytössä olisi aivan järkyttäviää summia varallisuutta, intohimoa ja yrittämistä. Myös vahvojen brändien takana toimivat yritykset saavat edustaa suurta osaa lumipallostani ja mielestäni sopiva paino voisi olla noin 25 %. Vahvoja brändejä hyödyntävät yritykset ovat mm. Tikkurila (TIK1V), Nokian Renkaat (NRE1V), H&M Hennes & Mauritz (HM-B), McDonald's (MCD), Unilever (ULVR), Coca-Cola (KO), PepsiCo (PEP), Colgate-Palmolive (CL), Gap (GPS) ja Procter & Gamble (PG).
Se mitä tapahtui historiassa ei takaa tulevaisuuden tapahtumista yhtään mitään. Vaikka väkiluku on kasvanut koko lähihistorian, niin se ei välttämättä pidä paikkansa tulevaisuudessa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ruokittavia suita, terveydenhoitoa kaipaavia ihmisiä sekä sähköä ja polttoainetta kuluttavia perheitä tulee olemaan 20 vuoden päästä merkittävästi enemmän kuin tällä hetkellä. Tähän liittyen lumipallossani on syytä olla yrityksiä, jotka vastaavat näiden suiden, ihmisten ja perheiden kysyntään. He tulevat ostamaan ruokaa jatkossakin ja latamaan tietokoneensa tulevaisuudessakin. He käyttävät myös muita energian lähteitä kuin sähköä ja aivan varmasti vanhenevat, jolloin kysyntä kasvaa terveydenhoitoon liittyvissä tarvikkeissa ja lääkkeissä. Tästä syystä lumipallossani olisi syytä olla vähintään 25 % painolla terveydenhoitoallalla toimivia yrityksiä, joita ovat esim. Johnson & Johnson (JNJ), Baxter International (BAX), Medtronic (MDT) ja Span-America Medical Systems (SPAN). Tähän liittyen lumipallossani olisi syytä olla myös yrityksiä, jotka ruokkivat ihmisten suut eli esim. Wal-Mart Stores (WMT). Vähittäistavara kauppojen sopiva paino on mielestäni noin 5 %. Niin ja se energia sekä sähköntuotanto! Lumipallossani on myös syytä olla noin 5 % painolla yleishyödyllisellä ja energia toimialalla toimivia yrityksiä, kuten Fortum (FUM1V) ja Chevron (CVX).
Entä sitten tulevaisuus? Finannsiala ja brändejä hyödyntävät yritykset ovat historiallisesti osoittaneet kilpailukykynsä ja äsken käsitellyt terveydenhoito, vähittäiskauppa ja energia ovat myös tulevaisuudessa kovia luita. Mitä eroa näillä on? Mielestäni viimeisenä mainitut terveydenhoito, vähittäiskauppa ja energia hyödyntävät kaikki megatrendejä. Siis mitä? "Megatrendillä tarkoitetaan sellaista yksittäistä ilmiötä tai ilmiöiden tai trendien joukkoa, joka määrittää tavalla tai toisella tulevaisuuden suunnan tai kokonaislaadun." Ja nyt siis puhutaan nimen omaan koko maapalloon tai vähintään globaalisti toimivaan toimialaan vaikuttavasta trendistä. Tähän liittyen lumipallossani olisi ehdottomasti oltava jonkinlainen osa megatrendiä hyödyntäviä yrityksiä. Koska väestön ikääntyminen ja väestön kasvu jo tulivat osana aiempia lumipallon osia hyödynnettyä, niin nyt onkin syytä siirtyä pohtimaan miten se kasvava ja ikääntyvä väestö käyttäytyy? Näihin liittyen kaupungistuminen eli maalta kaupunkiin muuttaminen ja sen seurauksena vaakatilan puute aiheuttaa hissibisneksen olevan megatrendin työntämä toimiala. Lisäksi ihmiset tulevat jatkossa käyttämään huomattavassa määrin enemmän teknologiaa, jolla helpottaa jokapäiväistä elämäänsä. Teknologian kehittymistä voi jopa sanoa megatrendien isäksi, sillä ilman sitä monia megatrendejä ei olisi olemassa. Megatrendeistä hyödyviä yrityksiä olisi syytä olla salkussani reilusti ja mielestäni sopiva paino megatrendeillä on 20 %. Näitä yrityksiä ovat esim. Kone (KNEBV) ja Internationa Business Machines (IBM).
Jos joku nyt laskee yhteen tähän mennessä käsitellyt osat, niin hän saattaa huomata, että lumipallon osat vastaavat kokonaista 100 % piirakkaa. Alla vielä yhteenveto lumipallon osista:
25% Terveydenhoitoala (JNJ, BAX, MDT, SPAN) (Tällä hetkellä 3,3%)
25% Brändeistä hyötyvät (TIK1V, NRE1V, HM-B, MCD, ULVR, KO, PEP, CL, GPS, PG) (27,4%)
20% Finanssiala (AFL, CB, WFC, SAMAS, SHB-B) (14,1%)
20% Megatrendeistä hyötyvät (KNEBV, IBM) (13,4%)
5% Energia-ala (FUM1V, CVX) (13,4%)
5% Vähittäiskauppa-ala (WMT) (5,1%)
100% Yhteensä (76,7% eli salkussani on paljon muuta tauhkaa vielä tällä hetkellä)
Olen noin 30-vuotias ja oletan sekä toivon eläväni noin 60 vuotiaaksi terveenä ja virkeänä. Hautaanhan ei varoja saa mukaansa, joten säästäminen ihan vain säästämisen ilosta ei kuulosta kovin järkevältä. Varallisuudella voi kyllä tehdä kaikkea hyvää läheisilleen ja samoin myös täysin tuntemattomille sekä varsinkin apua tarvitseville. Tällä hetkellä en osaa kuitenkaan sanoa, miten tulen varallisuuteni käyttämään myöhemmin elämässäni.
Mielestäni tällä hetkellä tärkeintä on saada alulle lumipalloefekti, jossa pientä lumipalloa lähetään vierittämään mäkeä alas ja samalla huomataan kuin se kasvaa kasvamistaa lopulta yhtyen toisiin lumipalloihin ja lopulta kasvaen lumivyöryksi. Säästämällä rahaa talteen mahdollistaa korkoa korolle ilmiön hyödyntämisen, mikä antaa joustavuutta sekä paljon avoimia mahdollisuuksia tulevaisuuden päätöksiin. Olivatpa vastaan tulevat päätöksentekotilanteet mitä tahansa, niin ylimääräisestä käteisestä ja tietynlaisesti turvasta ei ikinä luulisi ainakaan haittaa olevan.
Pitkän aikavälin tavoitteeni on siis lumipallon rakentaminen ja korkoa korolle ilmiön hyödyntäminen. Jostain se on aloitettava ja kaikkiin pitkän aikavälin tavoitteisiin on syytä edetä pienin askelin. Asetankin ensimmäiseksi välietapiksi sadan tuhannen euron (six figurs, LOL) lumipallon eli osakesalkun rakentamisen. Lumipallon pitäisi pyöriä eteenpäin riittävää vauhtia keräten tieltään lunta eli osinkoja vähintään 3 % vuodessa.
En edes anna lumipallolleni mitään aikarajaa, koska en osaa ennustaa sään tai osakekurssien käyttäytymistä, mutta säännöllisellä säästämisellä lumipallon rakentaminen on täysin mahdollista. Jos säästän 750 euroa kuukaudessa, niin nykyisestä 18k euron nettosalkusta 100k euron salkkuun pääsemiseksi, minulta menisi aikaa reilu 9 vuotta. Tämä laskelma on hyvin yksinkertainen eikä oleta osinkoja tai kurssimuutoksia. Tämä asettaa kuitenkin selviä reunaehtoja säästämiselleni, sillä kyseessä on ensinnäkin monivuotinen projekti. Tästä syystä minun on valittava sopiva mäki, jonka huipulta lähden lumipalloa pyörittämään. Seuraavien kahden kymmenen vuoden aikana voi tapahtua aivan mitä vain. Mielestäni tietyt asiat tulevat kehittymään ja menestymään näin pitkänkin aikavälin yli.
Viimeisien kymmenien vuosien aikana talouselämä on muuttunut paljon, mutta lähes koko tunnetun historiansa finanssiala on ollut erittäin helppotajuista ja kannattavaa liiketoimintaa. Osta rahaa 1 %:n korolla ja myy se eteenpäin 2 %:n korolla, jolloin saat 1 %:n vedettyä välistä. Myy vakutuus 100 rahalla ja arvioi mahdollisen vahingon korvauksen olevan 70 rahaa, jolloin saat "ostettua" rahaa itseasiassa jopa negatiivisella korolla. Kaupanteko ei tule tyrehtymään ja aina tarvitaan joku hallinnoimaan varallisuutta, välittämään valuuttaa sekä ihmiskunta tunnetusti on ahne, jolloin aina tarvitaan myös joku ottamaan välistä. Finanssialan on siis syytä edustaa leijonan osaa lumipallostani ja mielestäni sopiva paino voisi olla noin 20 %. Tähän lukeutuu pankki- ja vakuutusliiketoiminta-alalla toimivat yritykset kuten Aflac (AFL), Chubb (CB), Wells Fargo (WFC), Sampo (SAMAS) ja Svenska Handelsbanken (SHB-B).
Bisnes mielessä toinen merkittävä rahan tekijä on ollut monopoli asemassa tai markkinajohtajana toimivat yritykset. Erityisesti ne yritykset, joiden tuotteilla on asiakkaiden psykologiseen käyttäytymiseen vaikuttavat vahvat brändit ovat menestyneet. Eikä ihme, sillä vain harva ihminen pystyy toimimaan täysin rationaalisesti vaan järki ja tunteet ovat erittäin monimutkaisesti sitoutuneet yhteen. Vahvoja brändejä omistavat ja niiden takana toimivat yritykset eivät missään nimeässä ole mielestäni niin helppotajuista liiketoimintaa kuin finanssialalla, mutta jos kaikki natsaa kohdilleen, niin liiketoiminta on kyllä erittäin kannattavaa. Jossain tilanteissa brändit voivat olla niin vahvoja, että niitä ei yksinkertaisesti voi kopioida, päihittää tai mustamaalata vaikka käytössä olisi aivan järkyttäviää summia varallisuutta, intohimoa ja yrittämistä. Myös vahvojen brändien takana toimivat yritykset saavat edustaa suurta osaa lumipallostani ja mielestäni sopiva paino voisi olla noin 25 %. Vahvoja brändejä hyödyntävät yritykset ovat mm. Tikkurila (TIK1V), Nokian Renkaat (NRE1V), H&M Hennes & Mauritz (HM-B), McDonald's (MCD), Unilever (ULVR), Coca-Cola (KO), PepsiCo (PEP), Colgate-Palmolive (CL), Gap (GPS) ja Procter & Gamble (PG).
Se mitä tapahtui historiassa ei takaa tulevaisuuden tapahtumista yhtään mitään. Vaikka väkiluku on kasvanut koko lähihistorian, niin se ei välttämättä pidä paikkansa tulevaisuudessa. Olen kuitenkin sitä mieltä, että ruokittavia suita, terveydenhoitoa kaipaavia ihmisiä sekä sähköä ja polttoainetta kuluttavia perheitä tulee olemaan 20 vuoden päästä merkittävästi enemmän kuin tällä hetkellä. Tähän liittyen lumipallossani on syytä olla yrityksiä, jotka vastaavat näiden suiden, ihmisten ja perheiden kysyntään. He tulevat ostamaan ruokaa jatkossakin ja latamaan tietokoneensa tulevaisuudessakin. He käyttävät myös muita energian lähteitä kuin sähköä ja aivan varmasti vanhenevat, jolloin kysyntä kasvaa terveydenhoitoon liittyvissä tarvikkeissa ja lääkkeissä. Tästä syystä lumipallossani olisi syytä olla vähintään 25 % painolla terveydenhoitoallalla toimivia yrityksiä, joita ovat esim. Johnson & Johnson (JNJ), Baxter International (BAX), Medtronic (MDT) ja Span-America Medical Systems (SPAN). Tähän liittyen lumipallossani olisi syytä olla myös yrityksiä, jotka ruokkivat ihmisten suut eli esim. Wal-Mart Stores (WMT). Vähittäistavara kauppojen sopiva paino on mielestäni noin 5 %. Niin ja se energia sekä sähköntuotanto! Lumipallossani on myös syytä olla noin 5 % painolla yleishyödyllisellä ja energia toimialalla toimivia yrityksiä, kuten Fortum (FUM1V) ja Chevron (CVX).
Entä sitten tulevaisuus? Finannsiala ja brändejä hyödyntävät yritykset ovat historiallisesti osoittaneet kilpailukykynsä ja äsken käsitellyt terveydenhoito, vähittäiskauppa ja energia ovat myös tulevaisuudessa kovia luita. Mitä eroa näillä on? Mielestäni viimeisenä mainitut terveydenhoito, vähittäiskauppa ja energia hyödyntävät kaikki megatrendejä. Siis mitä? "Megatrendillä tarkoitetaan sellaista yksittäistä ilmiötä tai ilmiöiden tai trendien joukkoa, joka määrittää tavalla tai toisella tulevaisuuden suunnan tai kokonaislaadun." Ja nyt siis puhutaan nimen omaan koko maapalloon tai vähintään globaalisti toimivaan toimialaan vaikuttavasta trendistä. Tähän liittyen lumipallossani olisi ehdottomasti oltava jonkinlainen osa megatrendiä hyödyntäviä yrityksiä. Koska väestön ikääntyminen ja väestön kasvu jo tulivat osana aiempia lumipallon osia hyödynnettyä, niin nyt onkin syytä siirtyä pohtimaan miten se kasvava ja ikääntyvä väestö käyttäytyy? Näihin liittyen kaupungistuminen eli maalta kaupunkiin muuttaminen ja sen seurauksena vaakatilan puute aiheuttaa hissibisneksen olevan megatrendin työntämä toimiala. Lisäksi ihmiset tulevat jatkossa käyttämään huomattavassa määrin enemmän teknologiaa, jolla helpottaa jokapäiväistä elämäänsä. Teknologian kehittymistä voi jopa sanoa megatrendien isäksi, sillä ilman sitä monia megatrendejä ei olisi olemassa. Megatrendeistä hyödyviä yrityksiä olisi syytä olla salkussani reilusti ja mielestäni sopiva paino megatrendeillä on 20 %. Näitä yrityksiä ovat esim. Kone (KNEBV) ja Internationa Business Machines (IBM).
Jos joku nyt laskee yhteen tähän mennessä käsitellyt osat, niin hän saattaa huomata, että lumipallon osat vastaavat kokonaista 100 % piirakkaa. Alla vielä yhteenveto lumipallon osista:
25% Terveydenhoitoala (JNJ, BAX, MDT, SPAN) (Tällä hetkellä 3,3%)
25% Brändeistä hyötyvät (TIK1V, NRE1V, HM-B, MCD, ULVR, KO, PEP, CL, GPS, PG) (27,4%)
20% Finanssiala (AFL, CB, WFC, SAMAS, SHB-B) (14,1%)
20% Megatrendeistä hyötyvät (KNEBV, IBM) (13,4%)
5% Energia-ala (FUM1V, CVX) (13,4%)
5% Vähittäiskauppa-ala (WMT) (5,1%)
100% Yhteensä (76,7% eli salkussani on paljon muuta tauhkaa vielä tällä hetkellä)
torstai 4. joulukuuta 2014
Jatkoin jälleen osto-ohjelmaani Outotecin kanssa
Outotec alitti seuraavan ostotasoni 4,6 euroa tällä viikolla ja eilen ostin OTE1V:tä hintaan 4,5 euroa kipale yhteensä 200 kappaletta. Tällä hetkellä Outotecia on salkussani 380 kappaletta keskihinnalla 5,26 euroa. Eli positio on tappiolla tämän päivän päätöskurssilla laskettuna noin 15 %, jos saatuja osinkoja ei huomioida. Olen valmistautunut ostamaan lähiaikoina vielä yhden erän ja tämän jälkeen jään seuraamaan tilannetta, sillä en halua nostaa Outotecin painoa salkussani liikaa. Juuri nyt Outotecin paino salkussani on noin 7,8 % eli Outotec on 7. suurin osakesijoitukseni. Päivitin salkkusivuni vastaamaan viimeisintä tilannetta tänään.
Viime aikoina olen lukenut useita kirjoituksia Outotecista mm. Jukka Oksaharju kirjoitti siitä nordnetblogiin ja myös Seeking Alphasta löytyi juttua Outotecista. Laitoin kiinnostuneille linkit alle:
http://www.nordnetblogi.fi/outotec-menettanyt-markkinoiden-luottamuksen/03/12/2014/
http://seekingalpha.com/article/2616925-update-outotec-q3-earnings
http://seekingalpha.com/article/2434395-outotec-time-to-start-buying-a-quality-company-in-a-cyclical-industry
Ikävä kyllä aikaa ei ole riittänyt salkkuni yhtiöt tekstisarjan kirjoittamiseen Outotecin osalta. Tämä on väkisinkin tulossa jossain vaiheessa, sillä luonnos on jo pitkällä. En ole luonteeltani oikeasti kirjoittaja, mutta pidän asioiden jakamisesta muiden kanssa ja toivon oppivani keskusteluista ja palautteesta uutta. Loppuvuoden työkiireet ovat myös pitäneet poissa blogin ääreltä. Muistutan kuitenkin aiemmista teksteistäni, jotka käsittelevät Outotecia ja niistä saa mielipiteeni selville: helmikuun teksti ja lokakuun teksti.
Käytin OTE1V lisäykseen salkkuni lainoitusta, sillä salkkuni oli marraskuun 600 euron talletuksesta huolimatta jo lainoitetussa tilassa ja toisaalta en ole kyennyt ohittamaan mielestäni houkuttelevasti hinnoiteltuja mahdollisuuksia pörssissä. Velkavipua olen käyttänyt Outotecin, Nokian Renkaiden ja Gap:n ostoissa. Harkitsen tälle kuulle vielä Tikkurilan lisäämistä, sillä muiden positioiden kasvaessa, Tikkurilan paino on tippunut salkussani vain noin 3,5 %:iin tehden siitä yhdessä Medtronicin (3,3 %) kanssa pienimmän positioni. Velkavipua on tällä hetkellä 17,6 % sijoitusteni arvosta, yhteensä noin 3900 euroa. Ensi vuodelle olen suunnitellut aloittavan säännöllisen säästämisen ja vipu tulee katoamaan ensi vuoden aikana, mutta tämä on kuitenkin toinen tarina.
Outotec on mielestäni ainut selvästi syklinen yritys salkussani. Tästä syystä hyväksyn melko suuren painotuksen Outoteciin. Lisäksi sykli on tällä hetkellä epäsuotuisa kaivoshyödykkeiden myyjille, mikä tekee Outotecista houkuttelevan sijoituksen pitkällä aikavälillä nimen omaan kohtuullisen tai jopa edullisen hinnoittelunsa puolesta. Syklisyydestä johtuen näen Outotecissä myös melkoisesti riskiä, sillä viimeisellä kvartaalilla tase kääntyi nettovelattomasta nettovelan puolella. Jos kuluja ei pystytä karsimaan riittävän nopeasti ja joustavasti sisään tulevan käteisen mukaisesti, niin Outotec saattaa pysyä tappiollisena syklin paranemiseen asti. Myös velkaisuus voi lisääntyä ja ennen kaikkea osingonmaksu kyky heiketä merkittävästi varsinkin, jos syklin kääntymiseen on useita vuosia.
Syklin kääntymistä en pysty ennustamaan ja tyydynkin jättämään ajoituksen muille. Joka tapauksessa käsitykseni mukaan Korhonen ja kumppanit kykenevät luotsaamaan OTE1V:n siihen iskuun myös epäsuotuisissa markkinatilanteissa, että katastrofeilta vältytään pitäen samalla paukkuja syklin kääntymiseen asti ja siitä yli pitkälle tulevaisuuteen. Miellän kaivosalan tai erityisesti kaivoksissa tarvittavan teknologian myynnin olevan eräänlaisessa megatrendissä, sillä öljyn tapaan myös muut maasta kaivettavat materiaalit niukkenevat ja esiintyvät jatkossa entistä vaikeasti hyödynnettävissä olevissa paikoissa. Tähän tarvitaan jatkossakin parempaa teknologiaa ja menetelmiä.
Viime aikoina olen lukenut useita kirjoituksia Outotecista mm. Jukka Oksaharju kirjoitti siitä nordnetblogiin ja myös Seeking Alphasta löytyi juttua Outotecista. Laitoin kiinnostuneille linkit alle:
http://www.nordnetblogi.fi/outotec-menettanyt-markkinoiden-luottamuksen/03/12/2014/
http://seekingalpha.com/article/2616925-update-outotec-q3-earnings
http://seekingalpha.com/article/2434395-outotec-time-to-start-buying-a-quality-company-in-a-cyclical-industry
Ikävä kyllä aikaa ei ole riittänyt salkkuni yhtiöt tekstisarjan kirjoittamiseen Outotecin osalta. Tämä on väkisinkin tulossa jossain vaiheessa, sillä luonnos on jo pitkällä. En ole luonteeltani oikeasti kirjoittaja, mutta pidän asioiden jakamisesta muiden kanssa ja toivon oppivani keskusteluista ja palautteesta uutta. Loppuvuoden työkiireet ovat myös pitäneet poissa blogin ääreltä. Muistutan kuitenkin aiemmista teksteistäni, jotka käsittelevät Outotecia ja niistä saa mielipiteeni selville: helmikuun teksti ja lokakuun teksti.
Käytin OTE1V lisäykseen salkkuni lainoitusta, sillä salkkuni oli marraskuun 600 euron talletuksesta huolimatta jo lainoitetussa tilassa ja toisaalta en ole kyennyt ohittamaan mielestäni houkuttelevasti hinnoiteltuja mahdollisuuksia pörssissä. Velkavipua olen käyttänyt Outotecin, Nokian Renkaiden ja Gap:n ostoissa. Harkitsen tälle kuulle vielä Tikkurilan lisäämistä, sillä muiden positioiden kasvaessa, Tikkurilan paino on tippunut salkussani vain noin 3,5 %:iin tehden siitä yhdessä Medtronicin (3,3 %) kanssa pienimmän positioni. Velkavipua on tällä hetkellä 17,6 % sijoitusteni arvosta, yhteensä noin 3900 euroa. Ensi vuodelle olen suunnitellut aloittavan säännöllisen säästämisen ja vipu tulee katoamaan ensi vuoden aikana, mutta tämä on kuitenkin toinen tarina.
Outotec on mielestäni ainut selvästi syklinen yritys salkussani. Tästä syystä hyväksyn melko suuren painotuksen Outoteciin. Lisäksi sykli on tällä hetkellä epäsuotuisa kaivoshyödykkeiden myyjille, mikä tekee Outotecista houkuttelevan sijoituksen pitkällä aikavälillä nimen omaan kohtuullisen tai jopa edullisen hinnoittelunsa puolesta. Syklisyydestä johtuen näen Outotecissä myös melkoisesti riskiä, sillä viimeisellä kvartaalilla tase kääntyi nettovelattomasta nettovelan puolella. Jos kuluja ei pystytä karsimaan riittävän nopeasti ja joustavasti sisään tulevan käteisen mukaisesti, niin Outotec saattaa pysyä tappiollisena syklin paranemiseen asti. Myös velkaisuus voi lisääntyä ja ennen kaikkea osingonmaksu kyky heiketä merkittävästi varsinkin, jos syklin kääntymiseen on useita vuosia.
Syklin kääntymistä en pysty ennustamaan ja tyydynkin jättämään ajoituksen muille. Joka tapauksessa käsitykseni mukaan Korhonen ja kumppanit kykenevät luotsaamaan OTE1V:n siihen iskuun myös epäsuotuisissa markkinatilanteissa, että katastrofeilta vältytään pitäen samalla paukkuja syklin kääntymiseen asti ja siitä yli pitkälle tulevaisuuteen. Miellän kaivosalan tai erityisesti kaivoksissa tarvittavan teknologian myynnin olevan eräänlaisessa megatrendissä, sillä öljyn tapaan myös muut maasta kaivettavat materiaalit niukkenevat ja esiintyvät jatkossa entistä vaikeasti hyödynnettävissä olevissa paikoissa. Tähän tarvitaan jatkossakin parempaa teknologiaa ja menetelmiä.
lauantai 22. marraskuuta 2014
Kommentit salkkuyhtiöiden tulosjulkistuksiin, Tikkurila (TIK:1V)
What can I say? Loput salkkuyhtiöni julkistivat tuloksensa viimeisten mennä viikolla. Salkussani on tällä hetkellä 13 eri yritystä ja olen käsitellyt tulosjulkistuksia aiemmin näissä kahdessa tekstissä: IBM ja Kone sekä loput aiemmin käsitellyt. Nyt on vuorossa Helsingin pörssissä top-3 ostolistallani oleva maalipäällikkö Tikkurila (TIK1V). Muut kommentit jälellä olevistä jenkkijäteistä julkaisen myöhemmin. Näihin kuuluu mm. retail-jättiläinen Walmart (WMT) ja Covidien (COV) oston jälkeen noin 100 miljardin market capin lääkejätti Medtronic (MDT) sekä jenkkilän H&M:ä eli rättikauppa nimeltä Gap (GPS).
Tikkurila:
Tikkurilan liikevaihto laski ja liikevoitto pysyi käytännössä samalla tasolla. Tämä johti liikevoittomarginaalin kasvuun. Haastava markkinatilanne ja erityisesti rupla-euro kurssin heikkeneminen vaikutta liikevaihdon laskuun vaikkakin osa vaikutuksista pystyttiin kumoamaan yrityksen sisäisin toimin mm. tehokkaamman myyntimixin ja tehostamisen sekä säästöjen ansiosta. Tikkurila osti lokakuussa tanskalaisen ISO Paint Nordicin. Yritysosto täydentää ammattilaisille suunnattua tuotevalikoimaa.
Tikkurilan sidotun pääoman tuotto kasvoi samalla liikevoittomarginaalin kasvun kanssa. Myös korollinen nettovelka pieneni noin 60 miljoona tasolta 46 miljoonan tasolle. Toisaalta vuoden alkuun muutosta on vähemmän, sillä 2013 lopulla nettovelkaantumis asti oli 23 % ja nyt syyskuun lopussa se oli 21 %. Korkean hintaluokan laadukkaat maalit myivät hyvin ja se kertoo brändin vahvuudesta myös heikkenevässä tilanteessa. Mielestäni myös ISO Paint Nordicin osto oli hyvä, sillä teknisesti kehittyneet maalit ovat tulevaisuutta ja osto lisää Tikkurilan teknologista osaamista energiatehokkaissa ja rakenteiden elinkaarta pitkittävissä pinnoitteissa
Vaikka liikevaihto laski noin 5,3 %, niin liikevoitto laski vain 0,4 % eli noin 100 tuhatta euroa. Nettoliikevoittomarginaali kasvoi viime vuoden vastaavasta kvartaalista lähes prosenttiyksikön ollen nyt 13,53 % (viime vuonna 12,87 %). Osarin jälkeen annettiin tulosvaroitus, mikä pisti hieman ihmetyttämään. Toisaalta se toi Tikkurilan hyvin lähelle ostotasoja, joten ei muuta kuin kaupoille.
Lisätietoa hamuaville, täältä löytyy aiempi tekstini Tikkurilasta, jossa käsittelen yrityksen liiketoimintaa ja perustelen sijoitukseni yhtiöön paremmin.
Tikkurila:
Tikkurilan liikevaihto laski ja liikevoitto pysyi käytännössä samalla tasolla. Tämä johti liikevoittomarginaalin kasvuun. Haastava markkinatilanne ja erityisesti rupla-euro kurssin heikkeneminen vaikutta liikevaihdon laskuun vaikkakin osa vaikutuksista pystyttiin kumoamaan yrityksen sisäisin toimin mm. tehokkaamman myyntimixin ja tehostamisen sekä säästöjen ansiosta. Tikkurila osti lokakuussa tanskalaisen ISO Paint Nordicin. Yritysosto täydentää ammattilaisille suunnattua tuotevalikoimaa.
Tikkurilan sidotun pääoman tuotto kasvoi samalla liikevoittomarginaalin kasvun kanssa. Myös korollinen nettovelka pieneni noin 60 miljoona tasolta 46 miljoonan tasolle. Toisaalta vuoden alkuun muutosta on vähemmän, sillä 2013 lopulla nettovelkaantumis asti oli 23 % ja nyt syyskuun lopussa se oli 21 %. Korkean hintaluokan laadukkaat maalit myivät hyvin ja se kertoo brändin vahvuudesta myös heikkenevässä tilanteessa. Mielestäni myös ISO Paint Nordicin osto oli hyvä, sillä teknisesti kehittyneet maalit ovat tulevaisuutta ja osto lisää Tikkurilan teknologista osaamista energiatehokkaissa ja rakenteiden elinkaarta pitkittävissä pinnoitteissa
Vaikka liikevaihto laski noin 5,3 %, niin liikevoitto laski vain 0,4 % eli noin 100 tuhatta euroa. Nettoliikevoittomarginaali kasvoi viime vuoden vastaavasta kvartaalista lähes prosenttiyksikön ollen nyt 13,53 % (viime vuonna 12,87 %). Osarin jälkeen annettiin tulosvaroitus, mikä pisti hieman ihmetyttämään. Toisaalta se toi Tikkurilan hyvin lähelle ostotasoja, joten ei muuta kuin kaupoille.
Lisätietoa hamuaville, täältä löytyy aiempi tekstini Tikkurilasta, jossa käsittelen yrityksen liiketoimintaa ja perustelen sijoitukseni yhtiöön paremmin.
torstai 20. marraskuuta 2014
Mitä kaikkea syö 130 eurolla kuussa?
Aiemmissa teksteissäni olen puhunut ruokaan menevästä rahasta. Minulla menee työpaikkaruokailuun kuussa noin 130 euroa ja tämän lisäksi kotona aamupaloihin ja päivällisiin 120-140 euroa. Monet varmasti ajattelevat, että eihän sillä saa mitään. Tässä postauksessa esittelen viime aikoina tekemiäni, mielestäni ihan terveellisiä, "budjettiannoksia".
Kylmäsavulohisalaattia ja patonki naudan suolalihalla sekä aurinkokuivatuttutomaattituorejuustolla. Hinta noin 3 euroa.
Paneerattu seitifilee wokkivihanneksilla ja salaatilla. Kyytipojaksi tuoppi olutta. Hinta noin 3 euroa.
Rapeeksi paistettu lohi (yli-) keitetyllä broccolilla ja salaatilla. Hinta noin 3,5 euroa.
Naudan ulkofile pihvejä, ristikkoperunoita ja salaattia. Kyytipojaksi punaviinia. Hinta noin 6,5 euroa.
Krapulapäivän aamupala/brunssi. Pekonia, sunny-side-up paistettuja munia ja salaattia. Lisäksi kahvia, maitorahkaa, raejuustoa ja mysliä. Ja tietty yks tasottava. Hinta noin 3 euroa.
Standardi viikonloppu aamupala.
Pastabolognese, hinta alle 2 euroa.
lauantai 15. marraskuuta 2014
Lupauduin perustamaan firman
...ja tämä ajankohta kertoo siitä. Ollaan pidempään puhuttu kavereiden kanssa, että perustettaisiin oma yritys. Syitä on monia. Omiakin syitä on monia. Yksi syy on se, että meno täällä jonkun muun palkkalistoilla on vaan mennyt ihan härskiksi!
Esimerkiksi, meillä on kolme tyyppiä töissä. Yksi herra nukkuu kaikki kokoukset läpeensä. Ryhmämme esimies pitää siis kokousta! Minä olen uusi talossa ja koita sitten tähän tottua? OK, se alkaa riittää! Ensi kertaa toivottavasti ei enää tule.
Toinen kaveri tuli uutena meidän ryhmään ja se sai yhden tehtävän, jota se hoiti jo ennen ryhmään siirtymistä. Ja todellakin, uskokaapa vaan. Hän edelleenkin tekee sitä samaa työtä. Siis hetkonen, ymmärrän kyllä, että aika kuluu nopeasti hommia tehdessä, mutta mihin vitun iltasanomien blogi/kommenttikirjoituksiin hän on uponnut, että pystyy tärväämään näin paljon aikaa? Jos ei ole tekemistä, niin sotilas joko huoltaa tai nukkuu. Näin armeijassa opetettiin! En ole kumpaakaan nähnyt hänen tekevän paikallaan.
Kolmas Herra Huu on vanhan ajan isäntä. Tehnyt asioita itse ja hänellä on myös ollut mahdollisuus oppia kaikkea matkan varrelta tekemällä kaikki itse. Eli tämä herra on se päällikkö, jota kaikki kuuntelee, korjaan kaikkien pitäisi kuunnella. Ihminen on asemassa, jossa ei voi vaikuttaa asioihin, ei voi edesauttaa tärkeiden turvallisuuteen vaikuttavien seikkojen läpikäyntiä. Mutta silti, oikeasti. Mutta silti, häneltä vaaditaan ihmeitä. Suorastaan ihmeitä. Pitää olla kaikkien asiakirjojen ajan tasalla ennen kuin edes suunnittelu on ajan tasalla. Ei sillä väliä, kunhan teette jotain! Siis mitä helvettiä oikeasti, vaatimusten osoittaminen ja niiden täyttämisen valvonta perustuu monesti täysin mielivaltaisiin keksintöihin, jotka on hyvällä lykyllä tehty kahden viikon varoitus ajalla. Onko tämä oikeasti työntekoa vai pelkkää sekundaa?
Suomessa on ollut useita yhteistoimintaneuvotteluja ja JUMALAUTA, jos joku persevakohikinen hippi väittää niitä huonoiksi tai väärin perustein toteutetuksi, niin voi painua äidin helmaan miettimään oliko se elämä kuitenkaan niin helppoa. Siis ikinä! Oliko se elämä helppoa ikinä? Osa urpoista on vanhoja ja väsyneitä, osaa urpoista ei vaan kiinnosta ja osa urpoista on niin hyviä, että ne palkitaan samalla tavalla kuin muut. Kuulostaako oikeudenmukaiselta tai motivoivalta? Kuka näitä firmoja johtaa? Ketä täällä ajaa asioita eteenpäin? Matti Meikäläiset vai?
Nämä on näitä jossitteluja, mutta jos minä voisin johtaa omaa firmaa ja päätöksenäni olisi pitää YT:t, niin voi herran isä, pitäisin ne kyllä eri tavalla! Ihmisillä on arvo. Niiden taidoilla on arvo. Ei ihmisten lukumäärällä ole arvoa, niillä on kustannuksia. Ihmisillä on potentiaalia, niiden taidoilla on kilpailuetuja. Käytetään näitä työkaluja, siis sitä mieletöntä potentiaalia ja kilpailuetuja.
Tämä ainainen valittaminen alkaa pikkuhiljaa tuntua puuduttavalta, mutta onneksi tunnen omasta organisaatiostani myös useita hyvin motivoituneita ihmisiä, jotka jaksavat nähdä vaivaa muiden hommien helpottamiseksi. Ne jaksavat nähdä vaivaa oman tulevan työnsä helpottamiseksi eli tehostamiseksi, siis aivan itsestään. He ovat aktiivisia ja halukkaita kehittämään työtapoja- ja menetelmiä pitkäjänteisesti.He eivät häiritse muita, varsinkaan silloin kuin toiset selvästi osoittavat olevansa keskittyneensä johonkin tärkeään tai Fibonachin lukujen ymmärtämiseen.
Nämä henkilöt. Nämä naiset ja miehet ovat niitä todellisia ryhmänjohtajia. Heitä, jotka hiljaa tietämättään ohjaavat jopa koko ryhmän toimintaa äidillisin, isällisin, rehellisin ja oikeudenmukaisin elkein. Heitä, joita arvostan suuresti. Ja suuresti. Eee-nem-män heitä yrityksiin. Enemmän yrityksiä Suomeen ja kaikki tietävätkin lopun tästä teekkarirallista.
Esimerkiksi, meillä on kolme tyyppiä töissä. Yksi herra nukkuu kaikki kokoukset läpeensä. Ryhmämme esimies pitää siis kokousta! Minä olen uusi talossa ja koita sitten tähän tottua? OK, se alkaa riittää! Ensi kertaa toivottavasti ei enää tule.
Toinen kaveri tuli uutena meidän ryhmään ja se sai yhden tehtävän, jota se hoiti jo ennen ryhmään siirtymistä. Ja todellakin, uskokaapa vaan. Hän edelleenkin tekee sitä samaa työtä. Siis hetkonen, ymmärrän kyllä, että aika kuluu nopeasti hommia tehdessä, mutta mihin vitun iltasanomien blogi/kommenttikirjoituksiin hän on uponnut, että pystyy tärväämään näin paljon aikaa? Jos ei ole tekemistä, niin sotilas joko huoltaa tai nukkuu. Näin armeijassa opetettiin! En ole kumpaakaan nähnyt hänen tekevän paikallaan.
Kolmas Herra Huu on vanhan ajan isäntä. Tehnyt asioita itse ja hänellä on myös ollut mahdollisuus oppia kaikkea matkan varrelta tekemällä kaikki itse. Eli tämä herra on se päällikkö, jota kaikki kuuntelee, korjaan kaikkien pitäisi kuunnella. Ihminen on asemassa, jossa ei voi vaikuttaa asioihin, ei voi edesauttaa tärkeiden turvallisuuteen vaikuttavien seikkojen läpikäyntiä. Mutta silti, oikeasti. Mutta silti, häneltä vaaditaan ihmeitä. Suorastaan ihmeitä. Pitää olla kaikkien asiakirjojen ajan tasalla ennen kuin edes suunnittelu on ajan tasalla. Ei sillä väliä, kunhan teette jotain! Siis mitä helvettiä oikeasti, vaatimusten osoittaminen ja niiden täyttämisen valvonta perustuu monesti täysin mielivaltaisiin keksintöihin, jotka on hyvällä lykyllä tehty kahden viikon varoitus ajalla. Onko tämä oikeasti työntekoa vai pelkkää sekundaa?
Suomessa on ollut useita yhteistoimintaneuvotteluja ja JUMALAUTA, jos joku persevakohikinen hippi väittää niitä huonoiksi tai väärin perustein toteutetuksi, niin voi painua äidin helmaan miettimään oliko se elämä kuitenkaan niin helppoa. Siis ikinä! Oliko se elämä helppoa ikinä? Osa urpoista on vanhoja ja väsyneitä, osaa urpoista ei vaan kiinnosta ja osa urpoista on niin hyviä, että ne palkitaan samalla tavalla kuin muut. Kuulostaako oikeudenmukaiselta tai motivoivalta? Kuka näitä firmoja johtaa? Ketä täällä ajaa asioita eteenpäin? Matti Meikäläiset vai?
Nämä on näitä jossitteluja, mutta jos minä voisin johtaa omaa firmaa ja päätöksenäni olisi pitää YT:t, niin voi herran isä, pitäisin ne kyllä eri tavalla! Ihmisillä on arvo. Niiden taidoilla on arvo. Ei ihmisten lukumäärällä ole arvoa, niillä on kustannuksia. Ihmisillä on potentiaalia, niiden taidoilla on kilpailuetuja. Käytetään näitä työkaluja, siis sitä mieletöntä potentiaalia ja kilpailuetuja.
Tämä ainainen valittaminen alkaa pikkuhiljaa tuntua puuduttavalta, mutta onneksi tunnen omasta organisaatiostani myös useita hyvin motivoituneita ihmisiä, jotka jaksavat nähdä vaivaa muiden hommien helpottamiseksi. Ne jaksavat nähdä vaivaa oman tulevan työnsä helpottamiseksi eli tehostamiseksi, siis aivan itsestään. He ovat aktiivisia ja halukkaita kehittämään työtapoja- ja menetelmiä pitkäjänteisesti.He eivät häiritse muita, varsinkaan silloin kuin toiset selvästi osoittavat olevansa keskittyneensä johonkin tärkeään tai Fibonachin lukujen ymmärtämiseen.
Nämä henkilöt. Nämä naiset ja miehet ovat niitä todellisia ryhmänjohtajia. Heitä, jotka hiljaa tietämättään ohjaavat jopa koko ryhmän toimintaa äidillisin, isällisin, rehellisin ja oikeudenmukaisin elkein. Heitä, joita arvostan suuresti. Ja suuresti. Eee-nem-män heitä yrityksiin. Enemmän yrityksiä Suomeen ja kaikki tietävätkin lopun tästä teekkarirallista.
keskiviikko 12. marraskuuta 2014
Vuoden 2015 tavoitteiden pohdintaa
Tässä tekstissä käyn läpi ajatuksiani ensi vuoden tavoitteista. Jos aikoo asettaa realistisia ja itseään motivoivia tavoitteita, niin niitä on syytä hetken verran sulatella. Lopputulos on varmasti parempi, kuin nopeasti uuden vuoden päivänä tehdyt tavoitteet. Tässä ensimmäiset ajatukseni ensi vuodesta.
Budjetti tavoitteet:
Säännöllisen osakesäästämisen aloittaminen 750 €/kk.
Opintolainan takaisinmaksun jatkaminen 400 €/kk.
Kulujen pitäminen kurissa keskimäärin alle 750€/kk.
Tällöin jää pelivaraa keskimäärin 355€/kk.
Muut taloudelliset tavoitteet:
Asuntokauppojen teko ja korkojen maksun aloittaminen (n. 140€/kk).
Muuttoon valmistautuminen
- ylimääräisten tavaroiden myyminen (n. 200€).
- rahan säästäminen uuden kämpän sisustamiseen (n. 3000€).
Osinkoja ja osuusmaksun korkoja yhteensä yli 800 euroa, sijoitetaan takaisin.
Muut tavoitteet:
Polkupyörän keulan huolto (jäi tekemättä vuonna 2014).
Talviloman säästäminen pidempään lomaan vuonna 2016.
Elopaino alle 80 kg:n.
Seikkailu-urheilutapahtumaan tai vaellukselle osallistuminen.
Yritysidean kehittelyn jatkaminen.
Omien uramahdollisuuksien parantaminen.
Tässä on ehkä syytä avata muutamaa kohtaa hieman enemmän tai osa tavoitteista voi näyttää oudolta. Budjettitavoitteista sen verran, että olen halunnut jättää pelivaraa muissa taloudellisissa tavoitteissa esiin tuleviin asuntolainan korkojen maksuun ja uuden kämpän sisustamiseen.
Jos aikataulut pitävät paikkansa, niin tällä hetkellä varaamani asunto valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä. Joudun nostamaan asuntolainaa kuitenkin ennen talon valmistumista ja samalla maksamaan nykyisen asuntoni vuokraa. Tästä syystä olen sopinut, että maksan vain korkoja uuteen asuntoon muuttoon asti. Tämän hetken laskemieni mukaan joudun nostamaan asuntolainaa noin 127000 euroa. Tarkoituksenani on ottaa ASP:n sallima maksimilaina-aika 25 vuotta ja tasalyhennys lainan takaisinmaksulle. Niin kauan kuin korot ovat matalalla ja osakkeista löytyy vielä kohtuu hintaista ostettavaa pyrin pitämään lainan lyhennyksen mahdollisimman pienenä.
Asunnon ostoon liittyy olennaisena osana asunnon sisustaminen. Ei se betonikuutio kotia tee. Tällä kertaa aion tehdä sen täysin asunnon ehdoilla ja olen suunnitellut tilan säästämiseksi mm. seinälle taittuvan sängyn tilaamista. En ole tarkalleen selvittänyt hintoja, mutta käsitykseni mukaan hinnat ovat 1500 eurosta ylöspäin. Lisäksi ajatuksena oli hankkia seinälle kiinnitettävä TV ja sohva (heh heh, ei seinälle kiinnitettävä sohva). Tällä hetkellä käytän kämppäkavereideni TV:tä ja minulla on rahillinen sohva lainassa/säilytyksessä kaverilta. Muutenkin tällä hetkellä omistamani huonekalut tai elektroniikka on peräisin yli 10 vuoden takaata tai jostain matkan varrelta saatu tai opiskelijabudjetilla hankittu. Tietenkään kaikkea ei ole syytä hankkia heti, mutta esim. sängyn hankinta tulee ajankohtaisesti sisäänmuuttohetkellä tai jopa ennen sitä, sillä mittatilaus on syytä tehdä ajoissa. Tästä syystä 3000 euron säästötavoite on hieman alimitoitettu kaiken tarpeellisen hankintaan, mutta riittää ainakin alkuun.
Tarkoituksena olisi jatkaa tavaroiden myyntiä ja jäljelle jäävästä "romusta" saa joitain satasia. Tähän kuuluu mm. subwooferi, kaiuttimet, integroitu vahvistin jne. Viime aikoina olen myynyt kaiken näköistä ja se on uskomatonta mitä kaikkea menee kaupaksi ja mihin hintaan. Myin mm. kannettavan kirjoituskoneen jostain 70-luvulta. Tästä syystä uskon, että saan melko helposti kaiken tavarani kaupaksi, kunhan asetan hinnan oikein.
Katsotaan mihin suuntaan nämä kehittyy tässä loppu vuoden aikana. Eniten taloudellisiin tavoitteisiin vaikuttanee asunnon hankinta projektin eteneminen. Jos rakennushanke esim. kaatuu kokonaan, niin tällöin suunnitelmat menee aikalailla uusiksi. Myös yllättävät työmahdollisuudet voivat viedä minut vaikka ulkomaille. Ja miksei ihan mitä vaan voisi tapahtua ja aionkin ensi vuonna olla korvat höröllä, valppaana ja valmiina kaikkeen uuteen, mukaansa tempaavaan ja mielenkiintoiseen.
Budjetti tavoitteet:
Säännöllisen osakesäästämisen aloittaminen 750 €/kk.
Opintolainan takaisinmaksun jatkaminen 400 €/kk.
Kulujen pitäminen kurissa keskimäärin alle 750€/kk.
Tällöin jää pelivaraa keskimäärin 355€/kk.
Muut taloudelliset tavoitteet:
Asuntokauppojen teko ja korkojen maksun aloittaminen (n. 140€/kk).
Muuttoon valmistautuminen
- ylimääräisten tavaroiden myyminen (n. 200€).
- rahan säästäminen uuden kämpän sisustamiseen (n. 3000€).
Osinkoja ja osuusmaksun korkoja yhteensä yli 800 euroa, sijoitetaan takaisin.
Muut tavoitteet:
Polkupyörän keulan huolto (jäi tekemättä vuonna 2014).
Talviloman säästäminen pidempään lomaan vuonna 2016.
Elopaino alle 80 kg:n.
Seikkailu-urheilutapahtumaan tai vaellukselle osallistuminen.
Yritysidean kehittelyn jatkaminen.
Omien uramahdollisuuksien parantaminen.
Tässä on ehkä syytä avata muutamaa kohtaa hieman enemmän tai osa tavoitteista voi näyttää oudolta. Budjettitavoitteista sen verran, että olen halunnut jättää pelivaraa muissa taloudellisissa tavoitteissa esiin tuleviin asuntolainan korkojen maksuun ja uuden kämpän sisustamiseen.
Jos aikataulut pitävät paikkansa, niin tällä hetkellä varaamani asunto valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä. Joudun nostamaan asuntolainaa kuitenkin ennen talon valmistumista ja samalla maksamaan nykyisen asuntoni vuokraa. Tästä syystä olen sopinut, että maksan vain korkoja uuteen asuntoon muuttoon asti. Tämän hetken laskemieni mukaan joudun nostamaan asuntolainaa noin 127000 euroa. Tarkoituksenani on ottaa ASP:n sallima maksimilaina-aika 25 vuotta ja tasalyhennys lainan takaisinmaksulle. Niin kauan kuin korot ovat matalalla ja osakkeista löytyy vielä kohtuu hintaista ostettavaa pyrin pitämään lainan lyhennyksen mahdollisimman pienenä.
Asunnon ostoon liittyy olennaisena osana asunnon sisustaminen. Ei se betonikuutio kotia tee. Tällä kertaa aion tehdä sen täysin asunnon ehdoilla ja olen suunnitellut tilan säästämiseksi mm. seinälle taittuvan sängyn tilaamista. En ole tarkalleen selvittänyt hintoja, mutta käsitykseni mukaan hinnat ovat 1500 eurosta ylöspäin. Lisäksi ajatuksena oli hankkia seinälle kiinnitettävä TV ja sohva (heh heh, ei seinälle kiinnitettävä sohva). Tällä hetkellä käytän kämppäkavereideni TV:tä ja minulla on rahillinen sohva lainassa/säilytyksessä kaverilta. Muutenkin tällä hetkellä omistamani huonekalut tai elektroniikka on peräisin yli 10 vuoden takaata tai jostain matkan varrelta saatu tai opiskelijabudjetilla hankittu. Tietenkään kaikkea ei ole syytä hankkia heti, mutta esim. sängyn hankinta tulee ajankohtaisesti sisäänmuuttohetkellä tai jopa ennen sitä, sillä mittatilaus on syytä tehdä ajoissa. Tästä syystä 3000 euron säästötavoite on hieman alimitoitettu kaiken tarpeellisen hankintaan, mutta riittää ainakin alkuun.
Tarkoituksena olisi jatkaa tavaroiden myyntiä ja jäljelle jäävästä "romusta" saa joitain satasia. Tähän kuuluu mm. subwooferi, kaiuttimet, integroitu vahvistin jne. Viime aikoina olen myynyt kaiken näköistä ja se on uskomatonta mitä kaikkea menee kaupaksi ja mihin hintaan. Myin mm. kannettavan kirjoituskoneen jostain 70-luvulta. Tästä syystä uskon, että saan melko helposti kaiken tavarani kaupaksi, kunhan asetan hinnan oikein.
Katsotaan mihin suuntaan nämä kehittyy tässä loppu vuoden aikana. Eniten taloudellisiin tavoitteisiin vaikuttanee asunnon hankinta projektin eteneminen. Jos rakennushanke esim. kaatuu kokonaan, niin tällöin suunnitelmat menee aikalailla uusiksi. Myös yllättävät työmahdollisuudet voivat viedä minut vaikka ulkomaille. Ja miksei ihan mitä vaan voisi tapahtua ja aionkin ensi vuonna olla korvat höröllä, valppaana ja valmiina kaikkeen uuteen, mukaansa tempaavaan ja mielenkiintoiseen.
torstai 6. marraskuuta 2014
Kommentit salkkuyhtiöiden tulosjulkistuksiin
Aiemmassa tekstissäni kommentoin jo IBM:n ja Koneen Q3 tulosjulkistuksia. Tämän jälkeen on moni muukin salkussani oleva yritys julkaissut osavuosikatsauksensa ja tässä kirjoituksessa kommentoin lyhyestä näitä. Huomenna on tulossa Tikkurilan osari ja vielä myöhemmin marraskuussa Wal-Martin, Medtronicin ja Gap:n tulokset.
Fortum:
Yrityksen liikevaihto laski, mutta liikevoitto nousi. Liikevaihdon lasku oli täysin odotettavissa Suomen ja Norjan sähköverkkoliiketoimintojen myynnin jälkeen. Liikevaihto tulee laskemaan myös Ruotsin sähköverkkoliiketoimintojen mahdollisen (ja todennäköisen) myynnin jälkeen. Sähköverkkojen myynti on mielestäni täysin perusteltua, kunhan velkojen maksun jälkeen jäänyt käteinen käytetään kannattavan kasvun rahoittamiseen. Erityinen paino sanalla kannattavan!
Venäjällä alkavat investoinnit valmistumaan ja tammikuussa pitäisi alkaa tulemaan jälleen lisää kapasiteettimaksuja. Venäjältä saatavat vuotuiset tuotot on arvioitu nykyisellä rupla/euro valuuttakurssilla olevan reilu 300 miljoonaa euroa. Selvästi positiivisia uutisia ja johdolta myös jonkinlaista realismia! Tehostamisohjelma saatiin myös valmiiksi ja viimeisimpänä tänään julkaistuna toimenpiteenä oli Gasumin osuuden myynti valtiolle.
Kvartaalikohtainen liikevaihto laski viime vuoteen verrattuna 7,9 %, mutta nettoliikevoitto kasvoi 180 %. Nettoliikevoittomarginaali kasvoi 2,83 prosentista 8,61 prosenttiin. Ei uutta vielä, mutta rahat painaa nyt Fortumin taskussa, joten odotellaan mitä johto päättää.
Aflac:
Heikko jeni painoi edelleen Aflacin tulosta ja liikevaihto laski, mutta liikevoitto kasvoi. Lisäksi osakkeiden takaisinostot vaikuttivat osakekohtaisen tuloksen kasvuun. Liikevaihto ja liikevoitto seuraavat vahvasti jeni/dollari kurssia, sillä Aflacilla 75 % liiketoiminnasta on Japanissa. Liikevaihdon lasku oli siis täysin odotettavissa ja yllätyin jopa hieman liikevoiton vahvistumisesta. Vakuutusyhtiöitä arvioidaan usein yhdistetyllä kulusuhteella, joka kertoo korvaus- ja liikekulujen suhteesta saatuihin vakuutusmaksuihin. Eli mitä pienempi arvo on, niin sitä parempi. Aflacilla yhdistetty kulusuhde säilyi loistavana ollen 81,6 % viime kvartaalilla.
Aflac osti kvartaalilla osakkeitaan 2,9 miljoonaa kappaletta, mikä on hieman vähemmän kuin kahden ensimmäisen kvartaalin aikana ostetut keskimäärin noin 4,1 miljoonaa kappaletta/kvartaali. Osakkeiden osto-ohjelmaa jopa kasvatettiin 20 % siten, että koko vuonna tullaan ostamaan 1,2 miljardilla dollarilla omia osakkeita. Vuodeksi 2015 on kaavailtu ostoja 1,3 miljardin dollarin edestä. Kvartaalin aikana osakekohtainen omapääoma kasvoin noin dollarilla ollen syyskuun lopussa USD 39,63. Oman pääoman tuotto oli kvartaalin aikana 18,8 %, mikä on alle Aflacin pitkän aikavälin keskiarvon. Jos jenin heikentymisen jättää huomioimatta, niin ROE olisi ollut 20,8 %, mikä on lähempänä pitkän aikavälin arvoa. Aflac nosti myös osinkoaan USD 0,39 per kvartaali, mikä vastaa 5,4 % korotusta.
Liikevaihto laski 2,5 %, mutta liikevoitto kasvoi 0,6 %. Nettovoittomarginaali kasvoi hieman pysytellen kuitenkin noin 12 % tietämillä. Kaikki hyvin siis Aflac the duck:n kanssa!
Technopolis:
TPS:n kanssa tulee tylsää, sillä yhtiö on voimakkaan kasvun vaiheessa ja liikevoitto sekä liikevaihto kasvoivat kaksinumeroisin lukemin. Voimakkaan kasvun aikana osakeannit ovat normaalia ja vähän aikaa sitten järjestetystä annista huolimatta osakekohtainenkin tulos on kasvussa.
Technopoliksella tämä vuosi menee uusien investointien integrointiin ja toivonkin, että johto ehtisi miettimään tarkemmin kasvustrategiassaan käyttämäänsä pääoman allokointia. Olen edelleen sitä mieltä, että osinkojen maksaminen samalla osakeantien järjestämisen kanssa on täysin hullua. Lisäksi osakekurssi käydessä hetkellisesti noin 3,5 euron tietämillä olisin toivonut TPS1V:n olevan yhtiö joka ostaa omia osakkeitaan takaisin, kun kurssi treidaa reilulla alennuksella yhtiön nettovarallisuuteen verrattuna. Noh, perus bisnes voi kuitenkin todella hyvin, sillä vuokrausaste oli kolmen ekan kvartaalin aikana 93,5 % ja operatiivinen liikevoitto kasvoi viime vuoteen nähden lähes 40 %.
Liikevaihto kasvoi 30,8 % ja liikevoitto kasvoi 60,8 %. Tästä johtuen myös nettoliikevoittomarginaali kasvoi noin 4 %-yksikköä ollen viime kvartaalilla 20,35 %. Mitään ihmeempää ei oikeastaan tapahtunut kvartaalin aikana ja Technopolis täyttää hyvin "tylsä seurattava" kriteerin.
Outotec:
Yrityksen liikevaihto ja liikevoitto laskivat selvästi viime vuoteen nähden. Myös ennustetta laskettiin. Tällä hetkellä kaivossektori on melkoisessa alamäessä ja myllerryksessä useiden "investointivuosien" jälkeen. Vuosituhannen alussa kaivosinvestoinnit olivat noin 25 miljardia vuodessa, mutta 2006-2011 ne olivat keskimäärin 100 miljardia vuodessa. Tässä nyt sitten Outotecin bisnes menee sektorin mukana ollen erittäin syklinen.
Outotecin johto ennustaa tälle vuodelle noin 1,4-1,5 miljardin liikevaihtoa ja sille noin 4-6 % operatiivista liikevoittoa. Alkuvuonna liikevaihto on ollut noin miljardin ja operatiivinen liikevoitto 30 miljoonaa, joten liikevoitto prosentiksi tulee noin 3 %, joka oli viime vuonna reilu 8 %. Mielestäni johdon ennuste on edelleen liian optimistinen, mutta toisaalta tilauskirjat ovat kuitenkin kunnossa ja laitetoimitusten tilausten vähentyessä palveluliiketoiminnan suhteellinen merkitys kasvaa. Palveluliiketoiminnan osuus liikevaihdosta on alkuvuoden aikana ollut 35 %, kun se viime vuonna oli 24 %. Palveluliiketoiminnan osuus tilauskertymästä on alkuvuoden aikana ollut 42 % (raportointitavan muutos huomioitu ja luvut ovat vertailukelpoiset), kun se viime vuonna oli 36 %. Tämä on mielestäni hyvä trendi vaikkakin se tulee laitetoimitusten vähenemisenä, mutta kertoo kuitenkin palveluliiketoiminnan edelleen vetävän hyvin.
Outotecin liikevaihto laski noin 27 % ja tuloksen kääntyessä hienoisesti tappiolle liikevoitto laski noin 100 %. Nettoliikevoittomarginaali laski viime vuoden noin 10 % tasosta nollaan. Sektorin syklisyydestä johtuen myös Outotecin toiminta on syklistä ja niin osakekurssin käyttäytyminenkin. Minulla on edelleen käynnissä Outotecin osto-ohjelma, mutta sektorin voimakkaasta syklisyydestä johtuen olen päättänyt vaiheistaa ostojani hieman enemmän. Olen ostanut nyt noin 1,25 erää keskihinnalla 6,06 euroa. Tavoitteenani on kolme erää keskihinnalla P/B<2 eli alle 5 euroa, sillä syyskuun lopun mukainen osakekohtainen omapääoma oli 2,48 euroa.
Strayer Education:
Maksullista koulutusta tarjoavan Strayerin liiketoiminta näyttää vihdoin kääntyneen, mikä on erityisesti näkynyt tämän vuoden yli 100 %:n kurssinousussa. Viime kvartaalilla yrityksen liikevaihto laski, mutta liikevoitto nousi. Tämä johtuu siitä, että kirjautuneiden opiskelijoiden määrä laski edelleen ja lisäksi uusille opiskelijoille tarjottavien pakettien hintaa on laskettu. Mutta kurssinousun aiheuttanut luku on uusien opiskelijoiden lukumäärän kasvu 5 %:lla.
Jo aiempien osavuosikatsausten aikana oli hieman ikävä huomata, että Strayer ei ole ostanut ainuttakaan osaketta takaisin tämän vuoden aikana. Johdon näkemys markkinatilanteen parantumisesta ei selvästikään ole ollut kovin luottavainen, sillä kurssi on ollut todella alhaalla ja paikoin tarjonnut noin 20 % tulostuottoa vapaalla kassavirralla laskettuna. Vuoden alusta laskettuna STRA takoi käteistä kassaansa noin 55 miljoonaa dollaria ja vuoden vaihteessa markkina-arvo kävi matalimmillaan alle 400 miljoonassa dollarissa (tämä oli tietenkin väliaikaista ja STRA näyttää olevan 70,75 % plussalla salkussani). Ymmärrän kyllä, että lähiaikoina (vuonna 2016) on erääntymässä noin 100 miljoonan dollarin laina ja johto on halunnut varmistaa likviditeetin riittämisen huonoimmissakin tilanteissa hieman etukäteen. Mutta silti 90-150 miljoonaa käteisenä on liikaa varsinkin jos vertaa sitä alkuvuoden markkina-arvoon.
Liikevaihto laski 8,4 %, mutta liikevoitto nousi 61,3 %. Tämä nosti myös nettovoittomarginaalia lähes 100 % noin 5 prosenttiin. Olen tämänkin osarin jälkeen edelleen vakuuttunut yrityksen pitkän aikavälin liiketoiminnan laadusta ja johdon kyvyistä. Sektorin ollessa myllerryksessä uskoisin, että Strayer kykenee voittamaan markkinaosuutta ja monet toimet ovat edelleen edesauttaneet Strayerin olemaan alansa paras toimija DOE:n silmissä.
Nokian Renkaat:
Nokian Renkaiden liikevaihto ja liikevoitto laskivat viime vuoteen nähden. Tuossa naapurissa oleva ystävämme Venäjä aiheuttaa päänvaivaa valuuttakurssimuunnosten ja ostovoiman heikentymisen seurauksena. NRE:n bisnes on kuitenkin loistavassa kunnossa ja tuloksen lasku ei johdu yhtiöstä itsestään. Viime kvartaalilla yhtiön suurin markkina eli Venäjä romahti, mikä aiheutti koko kvartaalin tuloksen laskun. Muut markkina-alueet osoittivat kuitenkin todella positiivisia kelejä olevan luvassa NRE:lle.
Yhtiö muutti ennustettaan osavuosikatsauksen yhteydessä ja ennustaa koko vuodelle 300-320 miljoonan euron liikevoittoa. Eli yhtiön liiketoiminta on toimintaympäristöön ja politiikkaan liittyvistä syistä ehkä synkimmässä montussa, mutta silti NRE tekee yli 20 % liikevoittoa ja takoo 300 miljoonaa euroa tulosta noin 1,3 miljardin omalle pääomalla. Toki kaikille epätodennäköisimmillekin tapahtumille on syytä arpoa todennäköisyys, mutta mielestäni NRE on selvästi aliarvostettu pitkän aikavälin potentiaaliin nähden. Yhtiön johto näkee samoin ja tulee varmasti jatkamaan työtään markkina-aseman vahvistamiseksi sekä uusien markkina-alueiden valtaamiseksi vahvalla brändillään ja loistavilla tuotteillaan.
Liikevaihto laski 8,2 % ja liikevoitto laski 24,7 %. Nettoliikevoittomarginaali laski vuoden takaisesta noin 20 %:n tasosta reilun 16 %:n tasolle. Eipä siinä ihmeitä, kaikki liikenevät varat menee tällä hetkellä salkkuun, jotta voin hyödyntää mahdolliset ostopaikat. NRE1V:n paino alkaa nousta salkussani, mutta mikäs tässä alennusmyynnistä ostella iso kasa renkaita parempia päiviä varten säilöön ja odotellessa keräillä 1,4-1,6 euron osakekohtaista osinkoa.
Chevron:
Salkussani olevan öljyjätin liikevaihto laski, mutta liikevoitto kasvoi. Öljyn hinnan lasku ja alentuneet volyymit vaikuttivat tuloksen heikkenemiseen, mutta toisaalta valuuttakurssit aiheuttivat liikevoittoon positiivisen reilu 500 miljoonan muutoksen verrattuna viime vuoteen. Kassavirta oli vahva ja taloudellinen tilanne pysyi hyvänä. Myös useat projektit etenivät hyvin ja ensi vuodelle monien uskotaan valmistuvan ja siten lisäävän liikevaihtoa volyymin kasvun kautta. Viime kvartaalin tuotanto oli 2,57 miljoonaa barrelia päivässä, mikä on vielä kaukana vuoden 2017 tavoitteesta 3,3 miljoonaa barrelia per päivä. Tavoitteen realistisuutta voi paremmin arvioida ensivuoden aikana.
Verrattuna muihin osavuosikatsauksiin kiinnitin erityisesti huomiota lukujen suuruuteen: kassavirta oli 25 miljardia dollaria, investoinnit olivat 29 miljardia dollari vuoden 2014 alusta lähtien laskettuna. Chevronista puhuttaessa tai sen osaria lukiessa on hyvä muistaa, että kyseessä on yksi maailman suurimmista firmoista (mcap =220 miljardia), jolloin myös käsiteltävät luvut ovat todella suuria. Omia osakkeita ostettiin myös urakalla: yhteensä 1,25 miljardin dollarin edestä viime kvartaalilla. Chevron myös nosti jo aiemmin tänä vuonna osinkoaan, joten kassavirtaa jaetaan myös omistajille vaikkakin tänä vuonna investoinnit ovat olleen todella korkealla tasolla.
Liikevaihto laski 6,5 %, mutta liikevoitto nousi 13 % viime vuoteen verrattuna. Tämä nosti myös nettoliikevoittomarginaalin yli 10 %:n. Kaikki hyvin siis auringon alla, vaikka Lockheed Martin uutisoikin kvartaalin aikana fuusioteknologian kehittymisestä. Mielestäni se on edelleen kauempana kuin öljyn käytön loppuminen eli reilusti yli 30 vuoden päässä.
Fortum:
Yrityksen liikevaihto laski, mutta liikevoitto nousi. Liikevaihdon lasku oli täysin odotettavissa Suomen ja Norjan sähköverkkoliiketoimintojen myynnin jälkeen. Liikevaihto tulee laskemaan myös Ruotsin sähköverkkoliiketoimintojen mahdollisen (ja todennäköisen) myynnin jälkeen. Sähköverkkojen myynti on mielestäni täysin perusteltua, kunhan velkojen maksun jälkeen jäänyt käteinen käytetään kannattavan kasvun rahoittamiseen. Erityinen paino sanalla kannattavan!
Venäjällä alkavat investoinnit valmistumaan ja tammikuussa pitäisi alkaa tulemaan jälleen lisää kapasiteettimaksuja. Venäjältä saatavat vuotuiset tuotot on arvioitu nykyisellä rupla/euro valuuttakurssilla olevan reilu 300 miljoonaa euroa. Selvästi positiivisia uutisia ja johdolta myös jonkinlaista realismia! Tehostamisohjelma saatiin myös valmiiksi ja viimeisimpänä tänään julkaistuna toimenpiteenä oli Gasumin osuuden myynti valtiolle.
Kvartaalikohtainen liikevaihto laski viime vuoteen verrattuna 7,9 %, mutta nettoliikevoitto kasvoi 180 %. Nettoliikevoittomarginaali kasvoi 2,83 prosentista 8,61 prosenttiin. Ei uutta vielä, mutta rahat painaa nyt Fortumin taskussa, joten odotellaan mitä johto päättää.
Aflac:
Heikko jeni painoi edelleen Aflacin tulosta ja liikevaihto laski, mutta liikevoitto kasvoi. Lisäksi osakkeiden takaisinostot vaikuttivat osakekohtaisen tuloksen kasvuun. Liikevaihto ja liikevoitto seuraavat vahvasti jeni/dollari kurssia, sillä Aflacilla 75 % liiketoiminnasta on Japanissa. Liikevaihdon lasku oli siis täysin odotettavissa ja yllätyin jopa hieman liikevoiton vahvistumisesta. Vakuutusyhtiöitä arvioidaan usein yhdistetyllä kulusuhteella, joka kertoo korvaus- ja liikekulujen suhteesta saatuihin vakuutusmaksuihin. Eli mitä pienempi arvo on, niin sitä parempi. Aflacilla yhdistetty kulusuhde säilyi loistavana ollen 81,6 % viime kvartaalilla.
Aflac osti kvartaalilla osakkeitaan 2,9 miljoonaa kappaletta, mikä on hieman vähemmän kuin kahden ensimmäisen kvartaalin aikana ostetut keskimäärin noin 4,1 miljoonaa kappaletta/kvartaali. Osakkeiden osto-ohjelmaa jopa kasvatettiin 20 % siten, että koko vuonna tullaan ostamaan 1,2 miljardilla dollarilla omia osakkeita. Vuodeksi 2015 on kaavailtu ostoja 1,3 miljardin dollarin edestä. Kvartaalin aikana osakekohtainen omapääoma kasvoin noin dollarilla ollen syyskuun lopussa USD 39,63. Oman pääoman tuotto oli kvartaalin aikana 18,8 %, mikä on alle Aflacin pitkän aikavälin keskiarvon. Jos jenin heikentymisen jättää huomioimatta, niin ROE olisi ollut 20,8 %, mikä on lähempänä pitkän aikavälin arvoa. Aflac nosti myös osinkoaan USD 0,39 per kvartaali, mikä vastaa 5,4 % korotusta.
Liikevaihto laski 2,5 %, mutta liikevoitto kasvoi 0,6 %. Nettovoittomarginaali kasvoi hieman pysytellen kuitenkin noin 12 % tietämillä. Kaikki hyvin siis Aflac the duck:n kanssa!
Technopolis:
TPS:n kanssa tulee tylsää, sillä yhtiö on voimakkaan kasvun vaiheessa ja liikevoitto sekä liikevaihto kasvoivat kaksinumeroisin lukemin. Voimakkaan kasvun aikana osakeannit ovat normaalia ja vähän aikaa sitten järjestetystä annista huolimatta osakekohtainenkin tulos on kasvussa.
Technopoliksella tämä vuosi menee uusien investointien integrointiin ja toivonkin, että johto ehtisi miettimään tarkemmin kasvustrategiassaan käyttämäänsä pääoman allokointia. Olen edelleen sitä mieltä, että osinkojen maksaminen samalla osakeantien järjestämisen kanssa on täysin hullua. Lisäksi osakekurssi käydessä hetkellisesti noin 3,5 euron tietämillä olisin toivonut TPS1V:n olevan yhtiö joka ostaa omia osakkeitaan takaisin, kun kurssi treidaa reilulla alennuksella yhtiön nettovarallisuuteen verrattuna. Noh, perus bisnes voi kuitenkin todella hyvin, sillä vuokrausaste oli kolmen ekan kvartaalin aikana 93,5 % ja operatiivinen liikevoitto kasvoi viime vuoteen nähden lähes 40 %.
Liikevaihto kasvoi 30,8 % ja liikevoitto kasvoi 60,8 %. Tästä johtuen myös nettoliikevoittomarginaali kasvoi noin 4 %-yksikköä ollen viime kvartaalilla 20,35 %. Mitään ihmeempää ei oikeastaan tapahtunut kvartaalin aikana ja Technopolis täyttää hyvin "tylsä seurattava" kriteerin.
Outotec:
Yrityksen liikevaihto ja liikevoitto laskivat selvästi viime vuoteen nähden. Myös ennustetta laskettiin. Tällä hetkellä kaivossektori on melkoisessa alamäessä ja myllerryksessä useiden "investointivuosien" jälkeen. Vuosituhannen alussa kaivosinvestoinnit olivat noin 25 miljardia vuodessa, mutta 2006-2011 ne olivat keskimäärin 100 miljardia vuodessa. Tässä nyt sitten Outotecin bisnes menee sektorin mukana ollen erittäin syklinen.
Outotecin johto ennustaa tälle vuodelle noin 1,4-1,5 miljardin liikevaihtoa ja sille noin 4-6 % operatiivista liikevoittoa. Alkuvuonna liikevaihto on ollut noin miljardin ja operatiivinen liikevoitto 30 miljoonaa, joten liikevoitto prosentiksi tulee noin 3 %, joka oli viime vuonna reilu 8 %. Mielestäni johdon ennuste on edelleen liian optimistinen, mutta toisaalta tilauskirjat ovat kuitenkin kunnossa ja laitetoimitusten tilausten vähentyessä palveluliiketoiminnan suhteellinen merkitys kasvaa. Palveluliiketoiminnan osuus liikevaihdosta on alkuvuoden aikana ollut 35 %, kun se viime vuonna oli 24 %. Palveluliiketoiminnan osuus tilauskertymästä on alkuvuoden aikana ollut 42 % (raportointitavan muutos huomioitu ja luvut ovat vertailukelpoiset), kun se viime vuonna oli 36 %. Tämä on mielestäni hyvä trendi vaikkakin se tulee laitetoimitusten vähenemisenä, mutta kertoo kuitenkin palveluliiketoiminnan edelleen vetävän hyvin.
Outotecin liikevaihto laski noin 27 % ja tuloksen kääntyessä hienoisesti tappiolle liikevoitto laski noin 100 %. Nettoliikevoittomarginaali laski viime vuoden noin 10 % tasosta nollaan. Sektorin syklisyydestä johtuen myös Outotecin toiminta on syklistä ja niin osakekurssin käyttäytyminenkin. Minulla on edelleen käynnissä Outotecin osto-ohjelma, mutta sektorin voimakkaasta syklisyydestä johtuen olen päättänyt vaiheistaa ostojani hieman enemmän. Olen ostanut nyt noin 1,25 erää keskihinnalla 6,06 euroa. Tavoitteenani on kolme erää keskihinnalla P/B<2 eli alle 5 euroa, sillä syyskuun lopun mukainen osakekohtainen omapääoma oli 2,48 euroa.
Strayer Education:
Maksullista koulutusta tarjoavan Strayerin liiketoiminta näyttää vihdoin kääntyneen, mikä on erityisesti näkynyt tämän vuoden yli 100 %:n kurssinousussa. Viime kvartaalilla yrityksen liikevaihto laski, mutta liikevoitto nousi. Tämä johtuu siitä, että kirjautuneiden opiskelijoiden määrä laski edelleen ja lisäksi uusille opiskelijoille tarjottavien pakettien hintaa on laskettu. Mutta kurssinousun aiheuttanut luku on uusien opiskelijoiden lukumäärän kasvu 5 %:lla.
Jo aiempien osavuosikatsausten aikana oli hieman ikävä huomata, että Strayer ei ole ostanut ainuttakaan osaketta takaisin tämän vuoden aikana. Johdon näkemys markkinatilanteen parantumisesta ei selvästikään ole ollut kovin luottavainen, sillä kurssi on ollut todella alhaalla ja paikoin tarjonnut noin 20 % tulostuottoa vapaalla kassavirralla laskettuna. Vuoden alusta laskettuna STRA takoi käteistä kassaansa noin 55 miljoonaa dollaria ja vuoden vaihteessa markkina-arvo kävi matalimmillaan alle 400 miljoonassa dollarissa (tämä oli tietenkin väliaikaista ja STRA näyttää olevan 70,75 % plussalla salkussani). Ymmärrän kyllä, että lähiaikoina (vuonna 2016) on erääntymässä noin 100 miljoonan dollarin laina ja johto on halunnut varmistaa likviditeetin riittämisen huonoimmissakin tilanteissa hieman etukäteen. Mutta silti 90-150 miljoonaa käteisenä on liikaa varsinkin jos vertaa sitä alkuvuoden markkina-arvoon.
Liikevaihto laski 8,4 %, mutta liikevoitto nousi 61,3 %. Tämä nosti myös nettovoittomarginaalia lähes 100 % noin 5 prosenttiin. Olen tämänkin osarin jälkeen edelleen vakuuttunut yrityksen pitkän aikavälin liiketoiminnan laadusta ja johdon kyvyistä. Sektorin ollessa myllerryksessä uskoisin, että Strayer kykenee voittamaan markkinaosuutta ja monet toimet ovat edelleen edesauttaneet Strayerin olemaan alansa paras toimija DOE:n silmissä.
Nokian Renkaat:
Nokian Renkaiden liikevaihto ja liikevoitto laskivat viime vuoteen nähden. Tuossa naapurissa oleva ystävämme Venäjä aiheuttaa päänvaivaa valuuttakurssimuunnosten ja ostovoiman heikentymisen seurauksena. NRE:n bisnes on kuitenkin loistavassa kunnossa ja tuloksen lasku ei johdu yhtiöstä itsestään. Viime kvartaalilla yhtiön suurin markkina eli Venäjä romahti, mikä aiheutti koko kvartaalin tuloksen laskun. Muut markkina-alueet osoittivat kuitenkin todella positiivisia kelejä olevan luvassa NRE:lle.
Yhtiö muutti ennustettaan osavuosikatsauksen yhteydessä ja ennustaa koko vuodelle 300-320 miljoonan euron liikevoittoa. Eli yhtiön liiketoiminta on toimintaympäristöön ja politiikkaan liittyvistä syistä ehkä synkimmässä montussa, mutta silti NRE tekee yli 20 % liikevoittoa ja takoo 300 miljoonaa euroa tulosta noin 1,3 miljardin omalle pääomalla. Toki kaikille epätodennäköisimmillekin tapahtumille on syytä arpoa todennäköisyys, mutta mielestäni NRE on selvästi aliarvostettu pitkän aikavälin potentiaaliin nähden. Yhtiön johto näkee samoin ja tulee varmasti jatkamaan työtään markkina-aseman vahvistamiseksi sekä uusien markkina-alueiden valtaamiseksi vahvalla brändillään ja loistavilla tuotteillaan.
Liikevaihto laski 8,2 % ja liikevoitto laski 24,7 %. Nettoliikevoittomarginaali laski vuoden takaisesta noin 20 %:n tasosta reilun 16 %:n tasolle. Eipä siinä ihmeitä, kaikki liikenevät varat menee tällä hetkellä salkkuun, jotta voin hyödyntää mahdolliset ostopaikat. NRE1V:n paino alkaa nousta salkussani, mutta mikäs tässä alennusmyynnistä ostella iso kasa renkaita parempia päiviä varten säilöön ja odotellessa keräillä 1,4-1,6 euron osakekohtaista osinkoa.
Chevron:
Salkussani olevan öljyjätin liikevaihto laski, mutta liikevoitto kasvoi. Öljyn hinnan lasku ja alentuneet volyymit vaikuttivat tuloksen heikkenemiseen, mutta toisaalta valuuttakurssit aiheuttivat liikevoittoon positiivisen reilu 500 miljoonan muutoksen verrattuna viime vuoteen. Kassavirta oli vahva ja taloudellinen tilanne pysyi hyvänä. Myös useat projektit etenivät hyvin ja ensi vuodelle monien uskotaan valmistuvan ja siten lisäävän liikevaihtoa volyymin kasvun kautta. Viime kvartaalin tuotanto oli 2,57 miljoonaa barrelia päivässä, mikä on vielä kaukana vuoden 2017 tavoitteesta 3,3 miljoonaa barrelia per päivä. Tavoitteen realistisuutta voi paremmin arvioida ensivuoden aikana.
Verrattuna muihin osavuosikatsauksiin kiinnitin erityisesti huomiota lukujen suuruuteen: kassavirta oli 25 miljardia dollaria, investoinnit olivat 29 miljardia dollari vuoden 2014 alusta lähtien laskettuna. Chevronista puhuttaessa tai sen osaria lukiessa on hyvä muistaa, että kyseessä on yksi maailman suurimmista firmoista (mcap =220 miljardia), jolloin myös käsiteltävät luvut ovat todella suuria. Omia osakkeita ostettiin myös urakalla: yhteensä 1,25 miljardin dollarin edestä viime kvartaalilla. Chevron myös nosti jo aiemmin tänä vuonna osinkoaan, joten kassavirtaa jaetaan myös omistajille vaikkakin tänä vuonna investoinnit ovat olleen todella korkealla tasolla.
Liikevaihto laski 6,5 %, mutta liikevoitto nousi 13 % viime vuoteen verrattuna. Tämä nosti myös nettoliikevoittomarginaalin yli 10 %:n. Kaikki hyvin siis auringon alla, vaikka Lockheed Martin uutisoikin kvartaalin aikana fuusioteknologian kehittymisestä. Mielestäni se on edelleen kauempana kuin öljyn käytön loppuminen eli reilusti yli 30 vuoden päässä.
torstai 23. lokakuuta 2014
Kuukausikulut syynissä, mihin raha menee?
Viime kuukauden käytin ainoastaan luottokorttiani, jolloin kaikki ostokset tallentuvat nettipankkiin eriteltynä eri ostoksiin. Koska loppu vuoden aikana minun pitäisi saada ASP-tilille säästetty noin 1000 euroa kuukaudessa ja tässä kuussa en onnistunut laittamaan kuin 700 euroa, niin minun oli pakko selvittää mihin se raha oikein menee.
Tässä budjettini, joka on tarkemmin eritelty kuin blogini oikeassa reunassa oleva.
Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 140
Bussi töihin 50
Biletys 18
Spotify 10
Harrastukset 30
Vaatteet 30
Muut 20
Yhteensä 1280 euroa
Tätä kun vertaa syyskuussa toteutuneeseen, niin kyllä se on karua luettavaa:
Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 122,04
Bussi töihin 49,3
Biletys 183,05
Spotify 10
Harrastukset 82,6
Vaatteet 20
Muut 0
Yhteensä 1490,6 euroa
Tämä ylittää budjetin siis 210 eurolla, mikä selittää hyvin miksi sain säästöön vain 700 euroa. Tililläni on tällä hetkellä 150 euroa varoiksi satunnaisia kuluja tai laskuja varten, joita ei voi maksaa kortilla. Nämä yhdessä antavat säästöpotentiaaliksi 700+210+150=1060 euroa, joka on hieman vähemmän kuin budjetin mukainen 1105 euroa. Tämä ero johtunee lääkärilaskusta, jonka maksoin suoraan palkasta.
Tilanne ei tämän kuun osalta näytä yhtään paremmalta, sillä joka ainut viikonloppu on ollut kekkereitä, työporukan sidosryhmäpalavereita tai ystäviä on ollut kylässä. Rahaa on siis palanut ja ensi viikonloppunakin pitää käydä kaupungilla kääntymässä sekä tietenkin halloween juhlat on vielä kuun lopussa. Alla tämän kuun tilanne, johon olen ennustanut loppukuun kulut myös mukaan:
Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 131,6
Bussi töihin 49,3
Bussikortin lataus 50
Biletys 215,2
Uhkapelit -10
Spotify 10
Harrastukset 80
Vaatteet 16
Muut 36
Yhteensä 1560 euroa
Tämä on 70 euroa enemmän kuin viime kuussa eli budjetti tulee ylittymään noin 290 eurolla. No ei se ihme ole, kun kaiken maailman bileet pitää kiertää tai järjestää. Olen tiedostanut tämän jo pitkään, että suurin rahareikäni on viina ja naiset. Ei kai se väärin ole, mutta kyllä se pidemmän päälle harmittaa. Ennen kaikkea siitä syystä, että tiedostan asian ja en silti pysty tekemään asialle mitään. Voin onnistua tavoitteessani vain hyvin hetkellisesti ellen muuta radikaalisti tapaani ajatella ja toimia. Myös kavereiden ja ystävien tavoilla on merkitystä. Asiaa pitää miettiä lisää ja koittaa keksiä hyvä ratkaisu, joka toimii pitkälläkin aikavälillä.
Myös harrastuskulut ovat olleet viimeisen kahden kuukauden aikana selvästi yli budjetin, mutta tästä ei voi olla harmissaan. Ostin polkupyörääni uutta palikkaa, jotka ovat kulutustavaraa ja näitä ei pitäisi seuraavaan vuoteen joutua uusimaan. Lisäksi ostin vuonna 2006 tai 2007 hankkimani sisäpelikengien tilalle uudet täysin samaa merkkiä olevat Adidaksen Stabil kengät. Toivottavasti saman valmistajan sama malli (versio 11) on yhtä kestävä kuin edeltäjänsä (versio 10). Nämä kulut tasaantuvat siis ajan mittaan ja esim. loppuvuonna en näe ostavani mitään harrastusvälineitä ellei sitten esim. sählymailani mene poikki tai vastaavaa.
Marraskuussa ja joulukuussa aion tsempata ja pyrkiä vähentämään eri kekkereihin menevän rahan määrää. Lisäksi vaatteisiin, harrastuksiin tai sekalaisiin asioihin pitäisi mennä hyvin vähän kuluja loppuvuonna. Yksi pidempi reissu on tiedossa marraskuussa ja viikon loma jouluna, jolloin vuokraan auton. Toisaalta ruokailuun tuskin kuluu rahaa joululomalla porukoiden luona. Vaikka säästötavoite ei täysin toteudukaan, niin ollaan silti melko lähellä. Voin esim. tehdä viimeisen ASP-talletuksen juuri ennen lainan ottamista ja asunnon ostoa, joten saan kyllä tavoittelemani 20000 euroa täyteen ja en joudu ottamaan kuin ASP:n korkotukilainan. Pidetäänhän kulut kurissa!
Tässä budjettini, joka on tarkemmin eritelty kuin blogini oikeassa reunassa oleva.
Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 140
Bussi töihin 50
Biletys 18
Spotify 10
Harrastukset 30
Vaatteet 30
Muut 20
Yhteensä 1280 euroa
Tätä kun vertaa syyskuussa toteutuneeseen, niin kyllä se on karua luettavaa:
Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 122,04
Bussi töihin 49,3
Biletys 183,05
Spotify 10
Harrastukset 82,6
Vaatteet 20
Muut 0
Yhteensä 1490,6 euroa
Tämä ylittää budjetin siis 210 eurolla, mikä selittää hyvin miksi sain säästöön vain 700 euroa. Tililläni on tällä hetkellä 150 euroa varoiksi satunnaisia kuluja tai laskuja varten, joita ei voi maksaa kortilla. Nämä yhdessä antavat säästöpotentiaaliksi 700+210+150=1060 euroa, joka on hieman vähemmän kuin budjetin mukainen 1105 euroa. Tämä ero johtunee lääkärilaskusta, jonka maksoin suoraan palkasta.
Tilanne ei tämän kuun osalta näytä yhtään paremmalta, sillä joka ainut viikonloppu on ollut kekkereitä, työporukan sidosryhmäpalavereita tai ystäviä on ollut kylässä. Rahaa on siis palanut ja ensi viikonloppunakin pitää käydä kaupungilla kääntymässä sekä tietenkin halloween juhlat on vielä kuun lopussa. Alla tämän kuun tilanne, johon olen ennustanut loppukuun kulut myös mukaan:
Vuokra 452
Opintolaina 400
Ruoka töissä 130
Ruoka kotona 131,6
Bussi töihin 49,3
Bussikortin lataus 50
Biletys 215,2
Uhkapelit -10
Spotify 10
Harrastukset 80
Vaatteet 16
Muut 36
Yhteensä 1560 euroa
Tämä on 70 euroa enemmän kuin viime kuussa eli budjetti tulee ylittymään noin 290 eurolla. No ei se ihme ole, kun kaiken maailman bileet pitää kiertää tai järjestää. Olen tiedostanut tämän jo pitkään, että suurin rahareikäni on viina ja naiset. Ei kai se väärin ole, mutta kyllä se pidemmän päälle harmittaa. Ennen kaikkea siitä syystä, että tiedostan asian ja en silti pysty tekemään asialle mitään. Voin onnistua tavoitteessani vain hyvin hetkellisesti ellen muuta radikaalisti tapaani ajatella ja toimia. Myös kavereiden ja ystävien tavoilla on merkitystä. Asiaa pitää miettiä lisää ja koittaa keksiä hyvä ratkaisu, joka toimii pitkälläkin aikavälillä.
Myös harrastuskulut ovat olleet viimeisen kahden kuukauden aikana selvästi yli budjetin, mutta tästä ei voi olla harmissaan. Ostin polkupyörääni uutta palikkaa, jotka ovat kulutustavaraa ja näitä ei pitäisi seuraavaan vuoteen joutua uusimaan. Lisäksi ostin vuonna 2006 tai 2007 hankkimani sisäpelikengien tilalle uudet täysin samaa merkkiä olevat Adidaksen Stabil kengät. Toivottavasti saman valmistajan sama malli (versio 11) on yhtä kestävä kuin edeltäjänsä (versio 10). Nämä kulut tasaantuvat siis ajan mittaan ja esim. loppuvuonna en näe ostavani mitään harrastusvälineitä ellei sitten esim. sählymailani mene poikki tai vastaavaa.
Marraskuussa ja joulukuussa aion tsempata ja pyrkiä vähentämään eri kekkereihin menevän rahan määrää. Lisäksi vaatteisiin, harrastuksiin tai sekalaisiin asioihin pitäisi mennä hyvin vähän kuluja loppuvuonna. Yksi pidempi reissu on tiedossa marraskuussa ja viikon loma jouluna, jolloin vuokraan auton. Toisaalta ruokailuun tuskin kuluu rahaa joululomalla porukoiden luona. Vaikka säästötavoite ei täysin toteudukaan, niin ollaan silti melko lähellä. Voin esim. tehdä viimeisen ASP-talletuksen juuri ennen lainan ottamista ja asunnon ostoa, joten saan kyllä tavoittelemani 20000 euroa täyteen ja en joudu ottamaan kuin ASP:n korkotukilainan. Pidetäänhän kulut kurissa!
keskiviikko 22. lokakuuta 2014
Salkkuni Q3 tulosjulkistusaikataulu
Kyllä aika juoksee, nimittäin kahden salkkuyhtiöni tulostiedote on tullut jo julki. Maanantaina 20.10. tuli IBM:n tulospettymys julki ja eilen tiistaina 21.10. Koneen tulos. Alla olevassa luettelossa muiden salkustani löytyvien yritysten tulosjulkistusajat lähinnä omaa käyttöäni varten:
23.10. Fortum
28.10. Aflac
30.10. Technopolis, Outotec ja Strayer Education
31.10. Nokian Renkaat ja Chevron
6.11. Tikkurila
13.11. Wal-Mart
18.11. Medtronic
20.11. Gap
Tässä myös muutama pikainen kommentti jo tuloksensa julkistaneiden IBM:n ja Koneen osalta.
IBM: Osakekohtainen tulos laski 8-10 prosenttia laskentatavasta riippuen. Nettotulos laski vielä enemmän 17-18 prosenttia laskentatavasta riippuen. Osakkeiden takaisin ostolla on siis hyvin suuri merkitys, mutta nettotuloksen laskiessa näin paljon ei takaisin ostotkaan pelasta tilannetta EPS:n osalta. IBM:llä oli osakkeita ulkona 30.9. laskettuna 990 miljoonaa. Kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, mutta laski hieman. Kasvu jatkui hyvänä tärkeimmissä kasvualueissa: "cloud, data and analytics, security, social and mobile". Pitää tutkia näitä alueita hieman tarkemmin, sillä IBM:n tulevaisuus perustuu juuri näihin. Yksi suuri ilmoitus oli myös puolijohdeliiketoiminnan myynti ja 3,4 miljardin dollarin kertaluonteiset kulut jatkamattomiin toimintoihin liittyen. Harkitsen lisäostoa alta 160 dollarin vaikka ibarin paino salkussani on jo suuri.
Kone: Ennätystulos, ennätysliikevaihto, ennätystilauskertymä, entä sitten? Kone täsmensi koko vuoden liikevaihdon kasvua ja tulosta alaspäin. Kone odottaa koko vuoden tuloksen olevan 1015-1045 miljoonaa euroa liikevaihdon kasvaessa 6-8 %. Huollon liikevaihto kasvoi kuitenkin vähemmän kuin uusien laitetoimitusten. Syyskuun lopussa tilauskanta oli noin 7 miljardia, onkohan Koneella joku suunnitelma saada tehtyä näitä töitä joskus? Hyvä tietenkin, että tuotteille on kysyntää halutulla kannattavuudella, mutta onko tilauskirjaa järkeä paisuttaa liikaa? Pitää tutkia asiaa hieman. Alkuvuoden liikevoittomarginaali näyttää parantuneen viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna hieman, mikä on aina positiivista. Myös nettokäyttöpääoma parantui jälleen, mikä tarkoittaa että Kone pystyy laskuttamaan työnsä yhä aiemmin suhteessa toimituksesta aiheutuneisiin kuluihin. Tämä on erittäin positiivista kehitystä. Käteistä ja lyhytaikaisia saamisia oli syyskuun lopussa noin 1,1 miljardia euroa ja nettovelkaantumisaste pysytteli hyvällä tasolla ollen -41,9 %. Osakekohtainen omapääoma oli 3,49 euroa, jolle saatiin loistava 42,2 % ROE. Harkitsen lisäostoa alta 29 euron ja ostan varmasti 26,5 euron hinnalla.
23.10. Fortum
28.10. Aflac
30.10. Technopolis, Outotec ja Strayer Education
31.10. Nokian Renkaat ja Chevron
6.11. Tikkurila
13.11. Wal-Mart
18.11. Medtronic
20.11. Gap
Tässä myös muutama pikainen kommentti jo tuloksensa julkistaneiden IBM:n ja Koneen osalta.
IBM: Osakekohtainen tulos laski 8-10 prosenttia laskentatavasta riippuen. Nettotulos laski vielä enemmän 17-18 prosenttia laskentatavasta riippuen. Osakkeiden takaisin ostolla on siis hyvin suuri merkitys, mutta nettotuloksen laskiessa näin paljon ei takaisin ostotkaan pelasta tilannetta EPS:n osalta. IBM:llä oli osakkeita ulkona 30.9. laskettuna 990 miljoonaa. Kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, mutta laski hieman. Kasvu jatkui hyvänä tärkeimmissä kasvualueissa: "cloud, data and analytics, security, social and mobile". Pitää tutkia näitä alueita hieman tarkemmin, sillä IBM:n tulevaisuus perustuu juuri näihin. Yksi suuri ilmoitus oli myös puolijohdeliiketoiminnan myynti ja 3,4 miljardin dollarin kertaluonteiset kulut jatkamattomiin toimintoihin liittyen. Harkitsen lisäostoa alta 160 dollarin vaikka ibarin paino salkussani on jo suuri.
Kone: Ennätystulos, ennätysliikevaihto, ennätystilauskertymä, entä sitten? Kone täsmensi koko vuoden liikevaihdon kasvua ja tulosta alaspäin. Kone odottaa koko vuoden tuloksen olevan 1015-1045 miljoonaa euroa liikevaihdon kasvaessa 6-8 %. Huollon liikevaihto kasvoi kuitenkin vähemmän kuin uusien laitetoimitusten. Syyskuun lopussa tilauskanta oli noin 7 miljardia, onkohan Koneella joku suunnitelma saada tehtyä näitä töitä joskus? Hyvä tietenkin, että tuotteille on kysyntää halutulla kannattavuudella, mutta onko tilauskirjaa järkeä paisuttaa liikaa? Pitää tutkia asiaa hieman. Alkuvuoden liikevoittomarginaali näyttää parantuneen viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna hieman, mikä on aina positiivista. Myös nettokäyttöpääoma parantui jälleen, mikä tarkoittaa että Kone pystyy laskuttamaan työnsä yhä aiemmin suhteessa toimituksesta aiheutuneisiin kuluihin. Tämä on erittäin positiivista kehitystä. Käteistä ja lyhytaikaisia saamisia oli syyskuun lopussa noin 1,1 miljardia euroa ja nettovelkaantumisaste pysytteli hyvällä tasolla ollen -41,9 %. Osakekohtainen omapääoma oli 3,49 euroa, jolle saatiin loistava 42,2 % ROE. Harkitsen lisäostoa alta 29 euron ja ostan varmasti 26,5 euron hinnalla.
torstai 16. lokakuuta 2014
Ruuan hintavertailu 2014 syksy: Lidl, Prisma ja Citymarket
Aiempi kirjoitukseni herätti keskustelua S-bonuksista ja siitä voiko niitä
verrata osuusmaksuista saataviin korkotuottoihin. Bonukset perustuvat
henkilökohtaiseen kulutukseen ja jlindenwoodin sanoin bonukset ovat verottajankin mielestä
jotain aivan muuta kuin pääomatuloja. Jos sinusta riippumattomasta syystä käyt
joka tapauksessa Prismassa tai S-ryhmän muissa liikkeissä, niin silloin bonarit
ja maksutapaetu on syytä kerätä talteen. Tapa, jolla ne merkitsee tuloiksi tai
kuluja vähentäväksi alennukseksi on mielestäni edelleen mielipideasia. Mutta
jos ruokaa ostaessa vaihtoehtona ovat myös muut kaupat, joissa voi oikeasti olla ruoka halvempaa, niin mitä järkeä bonuksissa on? Tästä sain ajatuksen
ruuan hintavertailun tekemisestä, koska aiempi tietoni esim. Lidlin ja Prisman
väliseen hintaeroon perustui täysin mielikuviin.
Tässä tekstissä aion käsitellä siis ruuan hintaa Suomessa perustuen itse tekemääni ruuan ja kotitaloustarvikkeiden hintavertailuun. Teksti ei ole mainos vaan avoin ja rehellinen fakta, joka toivottavasti herättää ajatuksia ja muuttaa ainakin omia tapojani.
Viime viikkoina olen käynyt kolmessa lähiostoskeskukseni ruokakaupassa ostamassa ruokaa ja samalla vertailemassa usein ostamieni elintarvikkeiden sekä kotitaloustarvikkeiden hintoja. Kaupat ovat otsikon mukaisesti saksalainen Lidl, S-ryhmään kuuluva Prisma ja Keskon Citymarket. Ennen kuin luette pidemmälle, niin huomauttaisin, että tämä ei ole kovin kattava vertailu eikä sovellu kovin hyvin esim. suurelle perheelle. Tämä johtuu siitä, että poimin vertailuun vain niitä tuotteita, joita olen käyttänyt itse viime aikoina.
Vertailu on tehty normaalihintojen mukaisesti mahdollisimman samanlaisten tuotepakkausten välillä. Eli mitään tarjoushintoja saati bonuksia ei ole huomioitu. Valikoimaeroista johtuen olen soveltanut tuotepakkaussääntöä laskemalla joillekin tuotteille kilohinnan, koska saman kokoisia pakkauksia ei kaikista kaupoista löydy (esim. broilerin fileesuikale). Lisäksi jätin vertailun ulkopuolelle ne tuotteet, joita ei ollut valikoimissa ollenkaan (esim. Saarioisten maksalaatikko) ja korvasin ne halvimmalla vastaavalla tuotteella. Tuotteiden laadussa voi tietenkin olla paljonkin eroa ja jokaisen on syytä tehdä omat arvionsa asiasta tuotekohtaisesti. Vertailu kuitenkin paljastaa kauppojen keskimääräisistä hinnoista arvokasta tietoa.
Alla olevassa taulukossa 1 olen esittänyt vertailuun valikoituneet tuotteet ja niiden hinnat Lidlissä, Prismassa ja Citymarketissa kuun vaihteen tienoilla. Selite sarakkeessa on tarkempi kuvaus, jos vertailussa on syytä ottaa jotain muuta huomioon.
Tuotekorin kokonaishinta näyttäisi olevan halvin Lidlissä ja reilu kaksi euroa kalliimpi Prismassa, mutta jopa 10 euroa kalliimpi Citymarketissa. Taulukon alle laskettu kokonaishinta ei kuitenkaan kerro kaikkea sillä eri tuotteita ostetaan eri määrät. En esim. joka kerta jauhelihaa ostaessani osta myös pyykinpesuainetta tai dödöä. Tästä johtuen hintoja pitäisi vertailla tuote kerrallaan ja laskea tämän perusteella keskimääräiset hintaerot saman tuotteen välillä eri kaupoissa. Keskimääräiset hintaerot kertovat enemmän koko kaupan hinnoista. Keskimääräiset hintaerot on laskettu taulukossa 2.
Nyt saatiin tulokseksi huomattavasti paremmin hintaeroja kuvaavat suureet. Tulos on edelleen sama eli Lidl näyttäisi olevan halvin Prisman ollessa hyvin lähellä keskiarvo hintoja ja Citymarketin ollessa selvästi kallein kauppa. Lidl on taulukon 2 tuloksen perusteella noin 7,5 % halvempi kuin ruoka keskimäärin Suomessa ja Citymarket on noin 8,9 % kalliimpi kuin ruoka keskimäärin Suomessa. Näin suoria johtopäätöksiä tästä nyt ei tietenkään voi tehdä, mutta tulokset kertovat, että hintaerot ovat merkittävät!
Seuraavaa vertailua varten jätän selvästi kalleimman eli Citymarketin pois tarkastelusta ja vertaan Lidlin ja Prisman välisiä hintoja keskenään. Tämä siitä syystä, että tulen jatkossa käymään jommassakummassa kaupassa. Taulukossa 3 on esitetty yhden kuukauden aikana ostettavien ostoskorien hintavertailu Lidlin ja Prisman välillä. Yksittäisten tuotteiden kuukausikohtaisista kulutusmääristä tein karkean arvion, mutta tulos voidaan laskea suoraan euroissa, mikä havainnollistaa hintaeroja parhaiten.
Yllä olevan taulukon mukaan kuukauden ostokset maksavat Lidlissä keskimäärin 117,82 euroa ja Prismassa 126,39 euroa. Hintaero on 8,57 euroa kuukaudessa. Ero ei ole kovin suuren kuuloinen, mutta noin 120 euron ruokaostosten kohdalla tämä tarkoittaa, että Prismassa ostokset maksavat noin 7,27 % enemmän kuin Lidlissä.
Sinkun ostokset kuukaudessa ovat varmaankin suurin piirtein samaa luokkaa eli noin 120 euroa. Tämä tarkoittaa, että Prismasta ostaessasi saat bonusta yhden prosentin ja maksutapaetua puoli prosenttia (50 euroa < ostokset < 200 euroa). Etuja tulee yhteensä 1,5 %, joka tarkoittaa 126,39 euron ruokaostoksista 1,9 euron kuukausittaista bonusta. Vaikka bonus huomioidaan, niin Lidl on silti 5,66 % halvempi kuin Prisma. Toisin sanoen käymällä Lidlissä voit maksaa itsellesi 5 - 7 % bonuksen, jota ei tarvitse edes odotella mihinkään tilille vaan saat sen heti ruokaa ostaessasi.
Tämä todella avasi silmäni ja vertailun tekemisen jälkeen en ole käynyt ostamassa Prismassa kuin muutaman erikoisoluen. Edelleen halutessani ananas paloja omassa mehussaan siirapin sijaan, Keson raejuustoa, Saarioisen maksalaatikkoa tai LV:n huuhteluainetta menen Prismaan. Lisäksi yhtä tiettyä kanakastikkeeseen sopivaa mausteseosta (Garam Masala India) ei saa kuin Citymarketista ja viikonloppuisin esim. naudan sisäfilettä voi olla hyvässä tarjouksessa, joten kyllä Cittarissakin tulee käytyä. Kaikkea ei voi saada, mutta äänestän ainakin jaloillani ruuan edullisuuden puolesta ja valitsen jatkossa Lidlin.
Tässä tekstissä aion käsitellä siis ruuan hintaa Suomessa perustuen itse tekemääni ruuan ja kotitaloustarvikkeiden hintavertailuun. Teksti ei ole mainos vaan avoin ja rehellinen fakta, joka toivottavasti herättää ajatuksia ja muuttaa ainakin omia tapojani.
Viime viikkoina olen käynyt kolmessa lähiostoskeskukseni ruokakaupassa ostamassa ruokaa ja samalla vertailemassa usein ostamieni elintarvikkeiden sekä kotitaloustarvikkeiden hintoja. Kaupat ovat otsikon mukaisesti saksalainen Lidl, S-ryhmään kuuluva Prisma ja Keskon Citymarket. Ennen kuin luette pidemmälle, niin huomauttaisin, että tämä ei ole kovin kattava vertailu eikä sovellu kovin hyvin esim. suurelle perheelle. Tämä johtuu siitä, että poimin vertailuun vain niitä tuotteita, joita olen käyttänyt itse viime aikoina.
Vertailu on tehty normaalihintojen mukaisesti mahdollisimman samanlaisten tuotepakkausten välillä. Eli mitään tarjoushintoja saati bonuksia ei ole huomioitu. Valikoimaeroista johtuen olen soveltanut tuotepakkaussääntöä laskemalla joillekin tuotteille kilohinnan, koska saman kokoisia pakkauksia ei kaikista kaupoista löydy (esim. broilerin fileesuikale). Lisäksi jätin vertailun ulkopuolelle ne tuotteet, joita ei ollut valikoimissa ollenkaan (esim. Saarioisten maksalaatikko) ja korvasin ne halvimmalla vastaavalla tuotteella. Tuotteiden laadussa voi tietenkin olla paljonkin eroa ja jokaisen on syytä tehdä omat arvionsa asiasta tuotekohtaisesti. Vertailu kuitenkin paljastaa kauppojen keskimääräisistä hinnoista arvokasta tietoa.
Alla olevassa taulukossa 1 olen esittänyt vertailuun valikoituneet tuotteet ja niiden hinnat Lidlissä, Prismassa ja Citymarketissa kuun vaihteen tienoilla. Selite sarakkeessa on tarkempi kuvaus, jos vertailussa on syytä ottaa jotain muuta huomioon.
Taulukko 1. Eri tuotteiden hinnat Lidlissä, Prismassa ja Citymarketissa.
Tuote | Lidl | Prisma | Citymarket | Selite |
maitorahka 500g | 0,87 | 0,99 | 1,50 | |
halvin raejuusto 450g | 1,90 | 1,88 | 2,00 | lidlissä Keson tuotetta ei tarjolla |
hedelmä/pähkinämysli 750g | 2,95 | 2,95 | 3,16 | |
halvin pekoni 1kg | 7,07 | 7,46 | 8,54 | prisma ja cittari tuplapakkauksia |
vapaat kananmunat 6kpl | 0,69 | 0,95 | 0,99 | |
spagetti 1kg | 0,90 | 0,97 | 1,05 | |
makarooni 400g | 0,17 | 0,24 | 0,29 | |
penne rigate 500g | 0,85 | 0,95 | 0,99 | |
sikanautajauheliha 400g | 2,79 | 2,59 | 2,79 | lidlissä kevyt jauheliha, koska normaali 700 g pkt |
broilerin fileesuikale 1kg | 9,98 | 9,97 | 9,98 | lidlissä, cittarissa 450g pkt, prismassa 300g pkt |
halvin maksalaatikko 400g | 0,76 | 1,19 | 1,29 | lidlissä Saarioisen tuotetta ei tarjolla |
hernekeitto 435g | 0,61 | 0,79 | 1,09 | |
rasvaton maito 1,5l | 1,23 | 1,26 | 1,25 | |
rypsiöljy 1l | 1,65 | 2,09 | 2,54 | |
kerma 7% 2dl | 0,50 | 0,59 | 0,62 | |
ananaspalat isopurkki (340g) | 2,44 | 3,68 | 3,50 | lidlissä pientä purkkia ei tarjolla, lidlissä siirapissa |
paseerattu tomaatti 500g | 0,74 | 0,82 | 0,79 | |
sipuli 1kg | 1,29 | 1,29 | 1,29 | |
tomaatti 1kg | 3,59 | 3,89 | 3,79 | |
kurkku 1kg | 2,35 | 2,39 | 2,95 | |
paprika 1kg | 2,49 | 2,15 | 2,19 | |
heinz ketsuppi 1kg | 2,39 | 2,29 | 2,63 | |
halvin pikakahvi100g | 2,45 | 2,48 | 2,89 | |
axe suihkugeeli 250ml | 2,59 | 2,59 | 3,10 | |
head&shoulders 250ml | 3,29 | 3,29 | 4,08 | |
axe spray deodorantti 150ml | 4,49 | 4,49 | 5,09 | |
nestesaippua 1l | 2,65 | 1,52 | 1,00 | |
konetiskitsbletit 40kpl | 2,13 | 2,25 | 3,76 | |
kirjopyykinpesujauhe 2kg | 2,86 | 2,65 | 3,50 | |
halvin huuhteluaina 1l | 1,03 | 1,30 | 0,99 | lidlissä LV:n tuotetta ei tarjolla |
Yhteensä | 69,69 | 71,95 | 79,63 |
Tuotekorin kokonaishinta näyttäisi olevan halvin Lidlissä ja reilu kaksi euroa kalliimpi Prismassa, mutta jopa 10 euroa kalliimpi Citymarketissa. Taulukon alle laskettu kokonaishinta ei kuitenkaan kerro kaikkea sillä eri tuotteita ostetaan eri määrät. En esim. joka kerta jauhelihaa ostaessani osta myös pyykinpesuainetta tai dödöä. Tästä johtuen hintoja pitäisi vertailla tuote kerrallaan ja laskea tämän perusteella keskimääräiset hintaerot saman tuotteen välillä eri kaupoissa. Keskimääräiset hintaerot kertovat enemmän koko kaupan hinnoista. Keskimääräiset hintaerot on laskettu taulukossa 2.
Taulukko 2. Tuotteiden keskihinta ja suhteelliset hintaerot keskihintaan nähden.
Tuote | Keskiarvohinta | Lidl | Prisma | Citymarket |
maitorahka 500g | 1,12 | −22,32% | −11,61% | 33,93% |
halvin raejuusto 450g | 1,93 | −1,32% | −2,61% | 3,93% |
hedelmä/pähkinämysli 750g | 3,02 | −2,33% | −2,33% | 4,65% |
halvin pekoni 1kg | 7,69 | −8,06% | −2,99% | 11,05% |
vapaat kananmunat 6kpl | 0,88 | −21,29% | 8,37% | 12,93% |
spagetti 1kg | 0,97 | −7,53% | −0,34% | 7,88% |
makarooni 400g | 0,23 | −27,14% | 2,86% | 24,29% |
penne rigate 500g | 0,93 | −8,60% | 2,15% | 6,45% |
sikanautajauheliha 400g | 2,72 | 2,45% | −4,90% | 2,45% |
broilerin fileesuikale 1kg | 9,98 | 0,03% | −0,07% | 0,03% |
halvin maksalaatikko 400g | 1,08 | −29,63% | 10,19% | 19,44% |
hernekeitto 435g | 0,83 | −26,51% | −4,82% | 31,33% |
rasvaton maito 1,5l | 1,25 | −1,20% | 1,20% | 0,00% |
rypsiöljy 1l | 2,09 | −21,18% | −0,16% | 21,34% |
kerma 7% 2dl | 0,57 | −12,28% | 3,51% | 8,77% |
ananaspalat isopurkki (340g) | 3,21 | −23,91% | 14,76% | 9,15% |
paseerattu tomaatti 500g | 0,78 | −5,53% | 4,68% | 0,85% |
sipuli 1kg | 1,29 | 0,00% | 0,00% | 0,00% |
tomaatti 1kg | 3,76 | −4,44% | 3,55% | 0,89% |
kurkku 1kg | 2,56 | −8,32% | −6,76% | 15,08% |
paprika 1kg | 2,28 | 9,37% | −5,56% | −3,81% |
heinz ketsuppi 1kg | 2,44 | −1,92% | −6,02% | 7,93% |
halvin pikakahvi100g | 2,61 | −6,01% | −4,86% | 10,87% |
axe suihkugeeli 250ml | 2,76 | −6,16% | −6,16% | 12,32% |
head&shoulders 250ml | 3,55 | −7,41% | −7,41% | 14,82% |
axe spray deodorantti 150ml | 4,69 | −4,26% | −4,26% | 8,53% |
nestesaippua 1l | 1,72 | 53,77% | −11,80% | −41,97% |
konetiskitsbletit 40kpl | 2,71 | −21,59% | −17,04% | 38,63% |
kirjopyykinpesujauhe 2kg | 3,00 | −4,77% | −11,76% | 16,54% |
halvin huuhteluaina 1l | 1,11 | −7,24% | 17,65% | −10,41% |
Keskiarvo | −7,51% | −1,42% | 8,93% |
Seuraavaa vertailua varten jätän selvästi kalleimman eli Citymarketin pois tarkastelusta ja vertaan Lidlin ja Prisman välisiä hintoja keskenään. Tämä siitä syystä, että tulen jatkossa käymään jommassakummassa kaupassa. Taulukossa 3 on esitetty yhden kuukauden aikana ostettavien ostoskorien hintavertailu Lidlin ja Prisman välillä. Yksittäisten tuotteiden kuukausikohtaisista kulutusmääristä tein karkean arvion, mutta tulos voidaan laskea suoraan euroissa, mikä havainnollistaa hintaeroja parhaiten.
Taulukko 3. Kuukaudessa ostettavien tuotteiden hintavertailu Lidlin ja Prisman välillä.
Tuote | Lidl | Prisma | Määrä (kpl) | Lidl yht. | Prisma yht. |
maitorahka 500g | 0,87 | 0,99 | 6,00 | 5,22 | 5,94 |
halvin raejuusto 450g | 1,90 | 1,88 | 6,00 | 11,41 | 11,26 |
hedelmä/pähkinämysli 750g | 2,95 | 2,95 | 1,00 | 2,95 | 2,95 |
halvin pekoni 1kg | 7,07 | 7,46 | 0,60 | 4,24 | 4,48 |
vapaat kananmunat 6kpl | 0,69 | 0,95 | 4,00 | 2,76 | 3,80 |
spagetti 1kg | 0,90 | 0,97 | 0,33 | 0,30 | 0,32 |
makarooni 400g | 0,17 | 0,24 | 0,33 | 0,06 | 0,08 |
penne rigate 500g | 0,85 | 0,95 | 0,33 | 0,28 | 0,32 |
sikanautajauheliha 400g | 2,79 | 2,59 | 6,00 | 16,74 | 15,54 |
broilerin fileesuikale 1kg | 9,98 | 9,97 | 2,00 | 19,96 | 19,94 |
halvin maksalaatikko 400g | 0,76 | 1,19 | 2,00 | 1,52 | 2,38 |
hernekeitto 435g | 0,61 | 0,79 | 2,00 | 1,22 | 1,58 |
rasvaton maito 1,5l | 1,23 | 1,26 | 4,00 | 4,92 | 5,04 |
rypsiöljy 1l | 1,65 | 2,09 | 0,33 | 0,55 | 0,70 |
kerma 7% 2dl | 0,50 | 0,59 | 6,00 | 3,00 | 3,54 |
ananaspalat isopurkki (340g) | 2,44 | 3,68 | 4,00 | 9,76 | 14,72 |
paseerattu tomaatti 500g | 0,74 | 0,82 | 6,00 | 4,44 | 4,92 |
sipuli 1kg | 1,29 | 1,29 | 1,50 | 1,94 | 1,94 |
tomaatti 1kg | 3,59 | 3,89 | 2,50 | 8,98 | 9,73 |
kurkku 1kg | 2,35 | 2,39 | 2,50 | 5,88 | 5,98 |
paprika 1kg | 2,49 | 2,15 | 1,00 | 2,49 | 2,15 |
heinz ketsuppi 1kg | 2,39 | 2,29 | 0,33 | 0,80 | 0,76 |
halvin pikakahvi100g | 2,45 | 2,48 | 0,20 | 0,49 | 0,50 |
axe suihkugeeli 250ml | 2,59 | 2,59 | 0,50 | 1,30 | 1,30 |
head&shoulders 250ml | 3,29 | 3,29 | 0,50 | 1,65 | 1,65 |
axe spray deodorantti 150ml | 4,49 | 4,49 | 0,50 | 2,25 | 2,25 |
nestesaippua 1l | 2,65 | 1,52 | 0,10 | 0,27 | 0,15 |
konetiskitsbletit 40kpl | 2,13 | 2,25 | 0,33 | 0,71 | 0,75 |
kirjopyykinpesujauhe 2kg | 2,86 | 2,65 | 0,50 | 1,43 | 1,33 |
halvin huuhteluaina 1l | 1,03 | 1,30 | 0,33 | 0,34 | 0,43 |
Yhteensä | 117,82 | 126,39 |
Yllä olevan taulukon mukaan kuukauden ostokset maksavat Lidlissä keskimäärin 117,82 euroa ja Prismassa 126,39 euroa. Hintaero on 8,57 euroa kuukaudessa. Ero ei ole kovin suuren kuuloinen, mutta noin 120 euron ruokaostosten kohdalla tämä tarkoittaa, että Prismassa ostokset maksavat noin 7,27 % enemmän kuin Lidlissä.
Sinkun ostokset kuukaudessa ovat varmaankin suurin piirtein samaa luokkaa eli noin 120 euroa. Tämä tarkoittaa, että Prismasta ostaessasi saat bonusta yhden prosentin ja maksutapaetua puoli prosenttia (50 euroa < ostokset < 200 euroa). Etuja tulee yhteensä 1,5 %, joka tarkoittaa 126,39 euron ruokaostoksista 1,9 euron kuukausittaista bonusta. Vaikka bonus huomioidaan, niin Lidl on silti 5,66 % halvempi kuin Prisma. Toisin sanoen käymällä Lidlissä voit maksaa itsellesi 5 - 7 % bonuksen, jota ei tarvitse edes odotella mihinkään tilille vaan saat sen heti ruokaa ostaessasi.
Tämä todella avasi silmäni ja vertailun tekemisen jälkeen en ole käynyt ostamassa Prismassa kuin muutaman erikoisoluen. Edelleen halutessani ananas paloja omassa mehussaan siirapin sijaan, Keson raejuustoa, Saarioisen maksalaatikkoa tai LV:n huuhteluainetta menen Prismaan. Lisäksi yhtä tiettyä kanakastikkeeseen sopivaa mausteseosta (Garam Masala India) ei saa kuin Citymarketista ja viikonloppuisin esim. naudan sisäfilettä voi olla hyvässä tarjouksessa, joten kyllä Cittarissakin tulee käytyä. Kaikkea ei voi saada, mutta äänestän ainakin jaloillani ruuan edullisuuden puolesta ja valitsen jatkossa Lidlin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)