torstai 8. elokuuta 2013

Hajauttaminen


Jos laittaa kaikki munat samaan koriin ja kori putoaa, niin tällöin jäljelle ei jää ainuttakaan munaa. Hajauttamiseen pätee sama lainalaisuus: jos sijoitat kaikki varasi yhteen yhtiöön ja kyseinen yhtiö menee konkurssiin, niin tällöin jäljelle ei jää euroakaan pääomastasi. Jotkut ovat sanoneet, että hajauttaminen on ainut ilmainen lounas.

Aluksi kun sain ylimääräistä sukanvarteen ja aloitin osakesäästämisen, niin valitsin pelkästään Helsingin pörssistä yrityksiä. Sittemmin olen alkanut hajauttamaan yritysvalintojani myös Yhdysvaltoihin. Monikansalliseen yritykseen sijoittaessa on hajauttamisen kannalta lähes sama missä pörssissä osake listataan ellei huomioida valuuttakursseja. Helsingin pörssissä on kuitenkin auttamattoman vähän valinnan varaa ja jenkkilään hajauttamisessa oli kyse itse asiassa parempien yritysten löytämisestä.

Ennen kaikkea olen pitänyt huolen siitä, että olen hajauttanut sijoitukseni toisistaan poikkeaville toimialoille. Tällä hetkellä salkustani löytyy 9 eri yritystä ja kaikki toimivat eri toimialalla:

Lääke- ja terveydenhoitoteollisuus                Medtronic
Vähittäiskauppa                                          Wal-Mart
Kulutushyödykkeet, maaliteollisuus              Tikkurila
Energian tuotanto ja sähkön siirto                 Fortum
Kuluttajapalvelut, koulutus                           Strayer Education
Vakuutus ja sijoittaminen                             Aflac
Teleoperaattori                                            TeliaSonera
Kiinteistösijoittaminen                                 Technopolis
Rakentaminen                                             YIT

Aion jatkossakin panostaa toimialahajautukseen ja olen muodostanut seuraamieni osakkeiden listan myös toimialat huomioon ottaen. Toimialojen määrittäminen yksityiskohtaisesti, eikä niiden eksakti nimeäminen ole täysin tuttua minulle. Jos jokin kuulostaa hassulta tai muuten vaan älyttömältä, niin kommentoi! Tässä esittelen toimialat ja seuraamani yhtiöt, joihin olen tämän hetkisen seurantalistani perusteella kiinnostunut sijoittamaan:

Lääke- ja terveydenhoitoteollisuus                Johnson & Johnson, Durect
Pankki- ja vakuutus                                     Nordea, Sampo, Wels Fargo, BofI
Teollisuus                                                    Kone, ABB, Vacon, Vaisala
Kulkuneuvot                                                PKC Group, Nokian Renkaat, Harley Davidson
Ohjelmistot ja palvelut                                  IBM, Oracle, Microsoft
Öljyteollisuus                                               Chevron, Seadrill
Kaasuteollisuus                                            Air Products and Chemicals, Air Liquide
Elintarvike ja virvoitusjuomat                        Coca-Cola, Pepsi, Olvi
Kodintarvikkeet ja käyttötavarat                    Procter & Gamble, Clorox, Colgate-Palmolive
Muut                                                           3M, H&M, Fastenal, Automatic Data Processing

Monet näistä yrityksistä ovat tällä hetkellä todella korkealle arvostettuja ja ostopaikat ovat vähissä. Toisaalta tämä on ehkä ihan hyvä asia minulle, koska en juuri tällä hetkellä ole netto-ostaja. Istun vaan osakekasani päällä ja mietin miten voisin raapia lisää pääomia salkkuuni.

Listassa on kaksi yritystä, jonka omistajana olen ollut jo kertaalleen. Nämä ovat hätäisesti myyty PKC Group ja liian pienellä ymmärryksellä ostettu/myyty Durect Corporation. Toimeksiannot molempien yritysten osakkeilla ovat jääneet vaivaamaan minua ja molemmilla yrityksillä on mielenkiintoinen kasvutarina vielä edessäpäin. Kaikki muut yhtiöt olen löytänyt hinnan sekä strategiani muokkautumisen takia vasta nyt tämän blogin kirjoittamisen yhteydessä.

Lähimpänä salkkuuni tuloa ovat olleet pankkiosakkeet Nordea ja BofI. Nordeaa harkitsin vahvasti myös viime vuoden puolella ja jos minulla olisi silloin ollut käytössä nykyinen strategiani, niin olisin saanut Nordeaa salkkuuni noin 6,5 euron hinnalla. BofI:sta innostuin nordnetin blogi tekstin perusteella ja silloin Nordean junasta myöhästyneenä ajattelin, että nyt saan pankkiosakkeen salkkuuni. Tässä oli kuitenkin ongelmana käteisen puute ja minun olisi pitänyt jotain myydä ennen ostoa. Kun BofI:n osake tippui hetkellisesti alle 40 euron ajattelin, että nyt ei muuta kuin ostoksille. Muistaakseni kahden päivän päästä osake oli noussut yli 10 % ja luovutin. Tällä hetkellä BofI kiitää ja kasvaa jo yli 60 euron kurssilla.

Myös Nokian Renkaita harkitsin vahvasti, kun osake droppasi voimakkaasti viime vuoden lokakuun tulosvaroituksen yhteydessä. Silloin tapanani oli vielä spekuloida osakkeiden hinnalla ja tarkoituksenani olisi ollut ostaa Nokian Renkaita lyhyeen holdiin noin 28 eurolla ja myydä tulosvaroitusta edeltävällä tasolla noin 34 euroa. Näin jälkikäteen ajateltuna tämä olisi onnistunut mukavasti ja päälle olisin saanut vielä osingon.

Jatkossa pyrin strategiani mukaisiin sijoituksiin ja samalla aion käytännössä lopettaa osakkeen hinnalla spekuloimisen. Pyrin jatkamaan toimialahajautusta edellä esitetyn seurantalistan mukaisesti, mutta sitä ennen yritän keksiä tavan lisätä varoja säännöllisesti salkkuuni. Muistakaa tekin hajauttaa!

ps. olen vahvasti harkinnut lainan käyttämistä edellä mainitun kaltaisissa tilanteissa (Nordea, NRE, BofI). Tämä mielestäni vaatii kuitenkin hieman lisää kokemusta ja lainaneuvottelut saa vielä odottaa.

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Osinkotuotto

Osinkotuottoa ja sen kehitystä on hyvä tarkastella oman salkkunsa osalta. Itse laskin viimeisimpien maksettujen osinkojen perusteella salkkuni osinkotuoton. Ensinnäkin huomasin, että Helsinkiin listattujen osakkeiden osinkotuotto on merkittävästi suurempi kuin Yhdysvaltoihin listattujen osakkeiden. Salkkuni suomalaisten osakkeiden tuotto on noin 5-7 %, kun taas jenkkiosakkeiden tuotto noin 2-3 %. Tämä johtuu mielestäni kolmesta syystä: jenkkiosakkeiden huomattavasti korkeammasta arvostustasosta, matalammasta osingonjakosuhteesta ja osakkeiden takaisinosto-ohjelmista.

Salkussani on tällä hetkellä yksi osake, joka ei maksa osinkoa ja se on Strayer Education. Yhtiö ostaa kuitenkin omia osakkeitaan takaisin ja palauttaa näin tuottoja pitkäaikaisille sijoittajille, jotka tulevat saamaan suuremman siivun tulevaisuuden tuloksista. Strayerin lisäksi myös kaikki muut salkussani olevat jenkkiyhtiöt ostavat osakkeitaan takaisin.

Tällä hetkellä salkkuni osinkotuotto osakkeiden hankintahintaan nähden on noin 4 %, mihin olen melko tyytyväinen. Uskon, että salkkuni osinkotuotto tulee nousemaan seuraavina vuosina, sillä salkussani olevat osinkoaristokraatit tulevat nostamaan osinkoaan ja uskon Strayer mahdollisesti palaavan osingon maksajaksi. Osinkoaristokraatit Wal-Mart, Medtronic ja Aflac tulevat kasvattamaan osakekohtaistaan tulostaan sekä kasvun että osakkeiden takaisinostojen kautta ja lisäksi jokainen edellä mainituista voi nostaa vielä osingonjakosuhdettaan. Molemmat näistä merkitsee kasvavaa osinkovirtaa omistajalle ja nostavat prosentuaalista osinkotuottoa hankintahintaani nähden.

Lisäksi myös Tikkurilalla ja Fortumilla on mahdollisuuksia nostaa osinkoa seuraavan viiden vuoden aikana, mutta Fortumin osalta euron osinko tarjoaa jo nyt yli 7 % osinkotuoton. Nämä riippuvat molemmat paljon Venäjän liiketoiminnan kehityksestä. Technopolis on vähän kysymysmerkki osingon maksun suhteen, sillä kovasti kasvava firma tarvitsisi varoja varmasti myös muualle. Jos viime keväinen osinko olisi jäänyt maksamatta, niin viimeaikaista hybridilainaa ei olisi tarvittu. Technopoliksen osalta en usko osingon nostoon, mutta en ole harkinnut myyväni osakkeita ellei osakkeen hinta nouse merkittävästi yli tavoitehintani. TP on salkussani nimen omaan firman kasvun takia ja viimeaikaiset kasvupanostukset ovat vaikuttaneet kannattavilta ja uskon firman jatkavan samalla tiellä.

TeliaSoneralla on mahdollisuuksia maksaa lisäosinkoa, jos Turkcell jupakkaan saadaan ratkaisu. Muutoin TeliaSonera voi nostaa osinkoaan merkittävästi vain kasvattamalla tulostaan, sillä käsittääkseni osingonjakosuhde on lähellä sataa prosenttia? Olen harkinnut myyväni TS positioni. Myös YIT maksaa osinkoa, mutta syklisenä yhtiönä en usko vuodesta 2010 alkaneen osingon nostosarjan jatkuvan ja pyrin hankkiutumaan eroon osakkeesta sopivalla hinnalla. Jos totta puhutaan, niin tämä parivaljakko tekisi mieli myydä heti ja ostaa tilalle IBM:ää jenkeistä. Yritän kuitenkin tällä hetkellä raapia kasaan varoja salkun ulkopuolelta ja en haluaisi myydä TS:ää ja YIT:tä alennuksella.

Lopuksi voin vielä pohtia, että mitä saamillani osingoilla teen? Sijoitusteni tavoitteena on tietynlainen taloudellinen turva ja osakkesalkussani oleviin varoihin minun ei ole tarvetta koskea, joten tämän perusteella vastaus on helppo: kaikki saamani osingot sijoitan takaisin osakkeisiin tuottamaan edelleen enemmän osinkoja. Aion jatkaa salkuni hajautusta ulkomaille ja koska osingot käyttäisin kuitenkin takaisin sijoitustoimintaan, niin suosin osakkeitaan takaisin ostavia firmoja. Tällä voin myös välttää hieman piensijoittajan osinkoveron kiristymisen aiheuttamia veroseuraamuksia.

torstai 1. elokuuta 2013

Takaisin lomalta, +14,08 % vuoden alusta


Loma oli pitkä, hikinen ja rentouttava. Ulkomailla (ilman datasiirtoyhteyksiä/nettiä) tuli sen verran vietettyä, että talousuutisia ja salkun kehitystä tuli seurattua hyvin vähän. Viimeisin toimeksiantoni oli heinäkuun alusta, jolloin ostin salkkuuni Medtronicia hintaan $51,3. Heinäkuun aikana erityisesti Medtronicin ja Aflackin kurssinousu on ollut mukavaa katseltavaa, mutta toisaalta Strayer Educationin tulosjulkistuksen aiheuttama lähes 10 % kurssipudotus on pitänyt salkun kokonaistuoton lähellä nollaa.

Katsoin juuri salkkuni tuottoa vuoden alusta ja se näyttäisi olevan ihan tyydyttävät +14,08 %. Vuoden alusta lähtien S&P500 on kuitenkin tuottanut enemmän, yhteensä 18,19 %. Helsingin pörssi (25 vaihdetuimman osakkeen indeksi OMXH25) on tuottanut vuoden alusta kuitenkin vain 4,91 %. Noin puolet salkkuni sijoituksista on kotimaan pörssistä ja puolet yhdysvalloista, täten vertailuindeksiksi voidaan ottaa puolikas molemmista. Vertailuindeksi= (S&P500+OMXH25)/2, joka on tuottanut vuoden alusta noin 11,55 %. Tämän perusteella voisin päätellä voittaneeni vertailuindeksin, en ole kuitenkaan aivan varma miten vertailuindeksi ottaa osingot huomioon.

En ole jaksanut tehdä YIT:n jakautumisen jälkeen myyntihintojen määrityksiä erikseen Caverionille ja YIT:lle ennen kuin nyt. Aiemmin muistan määrittäneeni koko YIT:n myyntihinnaksi 18,9 euroa, joka antaa 1,33 euron EPS:llä P/E luvuksi 14,2. Tällöin YIT:n antama tulostuotto olisi noin 7 %, jolloin olisin valmis osakkeen myymään. Jos nyt lasketaan jakautumisen jälkeinen tilanne, niin 1,33 euron EPS:sta 1,08 euroa kuuluu YIT:lle ja 0,25 euroa Caverionille. Tällöin jakautumisen jälkeisen YIT:n myyntihinnaksi muodostuisi hieman aiempaa korkeammalla arvostuksella P/E =15 noin 16,2 euroa.

Caverionilla puolestaan on tämän hetkisestä tilanteesta paljon nousuvaraa osakekohtaisen tuloksen ja kannattavuuden osalta. 0,25 euron EPS:lla laskettuna tämän hetkinen arvostus P/E= 17 on suoraan sanottuna haastava tasaiselle liiketoiminnalle, jonka toimintaympäristönä on ongelmissa oleva taantuva Eurooppa. En näe kasvumahdollisuuksina kuin yritysostot, jossa voi helposti myös polttaa omistaja-arvoa. Tuloksen pitäisi nousta noin 50 % ennen kuin nykyinen arvostus olisi lähelle oikeutettua. Tästä syystä olen valmis myymään Caverionin osakkeeni nykyisellä hinnalla noin 4,25 euroa ja haluan kohdentaa pääomani mieluummin paremmin tuottavaan liiketoimintaan, kuten IBM:ään, Medtroniciin tai jopa Koneeseen.

Yritän edelleen etsiä myyntipaikkaa sekä YIT:lle, että TeliaSoneralle. Lisäksi olen kiinnostunut keventämään Fortumin painoa salkussa, mutta tätä joutunee odottamaan varmaan muutaman vuoden. Yleisesti ottaen tämän hetken kurssitasot seuraamissani yrityksissä ovat niin ylhäällä, että en näe hirveästi ostopaikkoja. Olen harkinnut lisääväni Strayer Educationin osakkeita, jos kurssilasku jatkuu dramaattisesti, sillä uskon johdon uusien toimenpiteiden parantavan hintatietoisten opiskelijoiden intoa kirjautua sisään. Lisäksi toimenpiteet tukevat viranomaisten asettamia vaatimuksia/ohjeita maksullista yliopistokoulutusalaa kohtaan. 

Nyt lomien jälkeen koitan palata myös blogini ääreen ja ottaa taas aktiivisemman roolin sijoitus koukeroihin. Blogin aiemmissa teksteissä olen kirjannut paljon tavoitteita ja asioita, joita olen ajatellut esitteleväni seuraavissa kirjoituksissani, mutta en ole aivan varma tuleeko näin tapahtumaan. Tavoitteenani on oppia koko ajan lisää varsinkin omista virheistä ja perustalla itselle sijoittamiseen liittyvät suoritukseni, niin myydessä kuin ostaessa. Hyvää kesän jatkoa kaikille!

EDIT: tässä vielä käppyrä salkun ja vertailuindeksien kehityksestä, päivitetty 2.8.2013.