keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Salkkuyritysten Q2-tulos yhteenveto


Monet salkkuni yritykset ovat julkaisseet kvartaalituloksensa. Tässä lyhyt yhteenveto tuloksista.

Jenkkifirmat:

Fastenal 11.7.
Liikevaihto kasvoi 7,9%, mutta nettoliikevoitto laski 3,1%.  EPS oli 0,36$. Vertailukelpoinen nettoliikevoitto kasvoi 1,5%. Automaattien määrä kasvoi 12,9% ja aktiivisten työmailla olevien jakelupisteiden määrä kasvoi 34,8%. Fastenal korotti (10.7.) myös osinkoaan jo toisen kerran vuoden aikana. Korotus oli tällä kertaa vain 2,3 % (0,215 -> 0,22 per osake per kvartaali).

Texas Instruments 23.7.
Liikevaihto laski 8,7% ja nettoliikevoitto laski 7%. EPS oli 1,36$. Vapaata kassavirtaa kertyi 38,9% liikevaihdosta.  

Visa 23.7.
Liikevaihto kasvoi 11,5% ja nettoliikevoitto kasvoi 33%. EPS oli 1,37$. Maksuliikenne volyymi kasvoi 8,7% ja käsiteltyjen maksujen lukumäärä kasvoi 12%. Visa ilmoitti (17.7.) myös aiemmin ostaneensa Payworks nimisen saksalaisen yrityksen, joka on pilvipohjaisia maksutapahtumien käsittely tarjoava yritys.

3M 25.7.
Liikevaihto laski 2,6% ja nettoliikevoitto laski 39%. EPS oli 1,92$. Haastava kvartaali, jossa näkyy mm. 0,28$ EPS vaikutus Venezuela liiketoiminnan myynnistä ja koko vuoden ohjeistus päivitettiin, mutta se näyttää edelleen ihan hyvältä: EPS 8,25 – 8,75$ (aiempi 8,53 – 9,03$).

Tractor Supply 25.7.
Liikevaihto kasvoi 6,3% ja nettoliikevoitto kasvoi 5,8%. EPS oli 1,8$. Kauppakohtainen myynti kasvoi 3,2%, johon vaikutti keskimääräisen oston kasvu 2,2% ja ostojen määrän kasvu 1,0%:lla. Koko vuoden EPS:n odotetaan olevan 4,65 – 4,75$.

Aflac 25.7.
Liikevaihto laski 1,4% ja nettoliikevoitto laski 1,8%. EPS oli 1,09$. Float oli kunnossa ja sijoitukset ja käteinen olivat yhteensä 136,6 miljardia. Oma pääoma oli 28,2 miljardia eli 38,14 dollaria per osake. ROE oli 12 %.

Illinois Tool Works 26.7.
Liikevaihto laski 5,7% ja nettoliikevoitto laski 6,4%. EPS oli 1,91$. Kvartaali oli haastava kuten 3M:lläkin ja koko vuoden ohjeistusta laskettiin: EPS 7,55 – 7,85$.

Gilead 30.7.
Liikevaihto kasvoi 0,7% ja nettoliikevoitto kasvoi 3,4%. EPS oli 1,47$. Erityisen hyvin kehittyi HIV lääkkeiden myynti (Biktarvy + 999%). Taseessa oli käteistä 30,2 miljardia ja pitkä aikaisia velvoitteita 31,5 miljardia. Gilead julkaisi myös aiemmin (14.7.) 5,1 miljardin dollarin yhteistyön saksalaisen Galapagoksen kanssa, missä sen omistusosuus nousi 12,3 prosentista 22 %:iin. Lisäksi yhteistyöhön kuuluu 10 vuotinen T&K- ja kaupallistamissopimus. Lisäksi yhteistyöstä ilmoitettiin Novartiksen kanssa (291 miljoonaa dollaria) liittyen rhino, influenssa ja herpes viruksiin sekä Durectin (tämä oli eka lääkefirma, jota omistin joskus vuonna 2013) kanssa SABER teknologiaan liittyen (noin 300 miljoonaa dollaria yhteensä).

Pohjoismaalaiset firmat:

Svenska Handelsbanken 17.7.
Liikevaihto kasvoi 5%,  mutta nettoliikevoitto laski 11%. EPS oli 2,14 SEK. Annetut lainat kasvoivat 1% ja saadut talletukset laskivat 1%. Kotitalouksien osalta kasvua oli molemmissa 2% ja 5%. Korkotulot kasvoivat 2 % (+120MSEK), mutta luottotappiot kasvoivat 51 % (+150 MSEK). Kulut kasvoivat 25%, mutta tässä on kvartaalikohtaista heiluntaa. H1:llä kulut itse asiassa laskivat 3% vuoden 2018 H1 nähden. Tier 1 oli 17,1%.

Kone 18.7.
Liikevaihto kasvoi 9,0% ja nettoliikevoitto kasvoi 6,8%. EPS oli 0,46 EUR. Saadut tilaukset kasvoi 9% ja tilauskanta oli 8,4 miljardia euroa. Tase oli edeleen nettovelaton ja oman pääoman tuotto pysyi hyvänä 28,6% tasolla. Tilausten marginaalit paranivat hieman.

Fortum 19.7.
Liikevaihto kasvoi 5,2 % ja nettoliikevoitto kasvoi 182%. EPS oli 0,69 EUR. Nyt alkoi Uniper osakkuusyhtiön tulos näkymään ja Fortum on siis vihdoin saanut taseensa töihin. Likvideja varoja oli 1,3 miljardia ja korollista pitkäaikaista lainaa 6,2 miljardia. Oma pääoma oli yhteensä 12,6 miljardia. Alkuvuoden rahavirta oli lähes kaksi kertaa niin suuri kuin vuonna 2018 yhteensä, kiitos Uniperista saatujen osinkojen ja suotuisasti kehittyneen sähkönhintojen.

Betsson 19.7.
Liikevaihto laski 5% ja nettoliikevoitto laski 37%. EPS oli 1,96 SEK. Tähän vaikutti erityisesti haastava tilanne Ruotsissa ja Alankomaissa. Talletukset pysyivät käytännössä vakaana, mutta ekaa kertaa pitkään aikaan aktiivisten asiakkaiden määrä laski. Ainut positiivinen asia Q2 tuloksessa oli vahva kassavirta (+44%, 390 MSEK). Lähikvartaalit tulevat olemaan erittäin haastavia.

Tulokset, jotka ovat vielä matkalla:

Disney
Medtronic
Strategic Education
Skyworks Solutions
Walmart
Nokian Renkaat
Novo Nordisk
Siili
Pandora

perjantai 26. heinäkuuta 2019

Heinäkuun säännöllinen osto, salkun laatua paremmaksi


Pikku pätkä kesälomia pidetty ja muutaman viikon päästä sitä pääseekin nauttimaan kotioloista isyysloman tiimoilta. Heinäkuukin on jo pitkällä ja tähdet asettuivat oikeaan asentoon ostojen osalta. Pohjoismaisten pankkien arvostus on laskenut käsittääkseni jo muutaman vuoden, koska toimintaympäristö on haastava. Olen pitkään koittanut panostaa lisää finanssitoimialaan, mutta en ole löytänyt mitään järkevää nykyisen Aflac sijoitukseni lisäksi. Aflac on vakuutusyhtiö, joten olen pyrkinyt etsimään uusia kohteita pankeista. Heinäkuun säännöllisen oston kohteena onkin pankki, nimittäin Svenska Handelsbanken (SHB-A), joka on Anders Oldenburgin (Seligson Phoebus salkunhoitaja) sanoilla Euroopan paras, ehkä jopa maailman paras pankki.

IBM:n myynti

Viittasin tähtien asentoon tuossa edellä ja sillä tarkoitin sitä, että pystyin rahoittamaan oston vihdoin luopumalla IBM:stä kurssin noustua kohtuulliselle tasolle. Olen useissa aiemmissa teksteissäni miettinyt salkkuni yritysten laatua ja velkaisuutta. Olen ennen kaikkea huolestunut IBM:n yritysjohdon laadusta ja strategian suunnasta. Tämä on mielestäni näkynyt melko hyvin siinä, että IBM:n liikevaihto on edelleen laskussa useiden vuosien jälkeenkin. Lisäksi vaikka IBM on pyrkinyt siirtymään paremman kannattavuuden tuotteisiin, niin kilpailuedun heikkenemisen takia marginaalit eivät ole juuri parantuneet. Lisäksi olen ollut huolissani IBM:n kyvystä investoida kannattavasti ydinbisnekseensä. En ole millään ymmärtänyt, että miten IBM on ollut eniten patentteja kerännyt yritys vuodesta toiseen, mutta mitään niistä ei ole saatu kehitettyä kannattavaksi ja kasvavaksi liiketoiminnaksi.

Tämä antaa viitteitä mielestäni siitä, että yritysjohto ei ole keskity oikeisiin asioihin ja yrityskulttuuri on heikkoa tai jopa olematonta. Nyt sitten IBM:n toimitusjohtajan imperiumin rakennus ja ego on johtanut yli 30 miljardin dollarin ostotarjoukseen Red Hatista. Ostotarjous hinta vastaa noin P/S lukua 10. Ei siis P/E luku vaan ostohinnan suhde Red Hatin liikevaihtoon on yli 10. Toki tästä voi seurata jotain hyvää, mutta IBM on pilvipuolella selvästi markkinajohtajia Amazonia (AWS) ja Microsoftia (Azure) perässä.

Kaiken kukkuraksi en ymmärrä IBM:n liiketoiminnasta juuri mitään. Mikä on se lisäarvo asiakkaille, jota IBM:n tuotteet tarjoaa? Mikä on se kilpailuetu, millä asiakkaat päätyvät juuri IBM:n tuotteeseen kilpailijoiden sijaan?

Päädyin myymään siis IBM positioni kokonaan 149,65 dollarin hinnalla. Olen IBM analyysissäni arvioinut IBM:n arvoksi noin 146 dollaria. Lisäksi olen spekuloinut millä haitarilla IBM:n arvo voisi olla muutamien vuosien kuluttua riippuen liiketoiminnan kehittymisestä. Olen arvioinut liiketoiminnan arvon todennäköiseksi vaihteluväliksi 112 – 305 dollaria.

Historiani IBM:n kanssa on melko pitkä ja ulottuu vuoteen 2013 asti. IBM:ää olen ostanut 3 kertaa ja myynyt kerran. Ostot ovat tapahtuneet n. hinnoissa 183, 174, 130 USD ja myynti n. hinnassa 163 USD. Todellinen hankintahinta on n. 165 USD. IBM:n sijoitus oli kokonaisuudessaan tappiollinen arvonnousun osalta vaikka viimeisimmän erän keskihinta olikin noin 140 dollaria. IBM on kyllä maksanut hyvin osinkoja, olen yhteensä saanut noin 533 euroa osinkoja. Osingot mukaan lukien tein siis hieman voittoa, mutta hyvin marginaalisesti ja IBM onkin yksi huonoimmista sijoituksista ottaen huomioon, että se on mönkinyt salkussani kohta 6 vuotta, jonka aikana SP500 on noussut 1700 tasolta noin 3000 tasolle.

IBM sijoituksesta luopuminen pienensi myös teknologia toimialan painoa salkussani vaikka se jäikin edelleen ylipainoon salkussani olevien Siili, Visa, Texas Instruments ja Skyworks Solution sijoitusten takia.

SHB:n osto

Sain siis vihdoinkin salkkuuni pankkisijoituksen. Olen melko pitkään sivusilmällä vilkuillut SHB:n liiketoiminnan kehittymistä sen jälkeen kun joskus vuonna 2014 aloin kiinnittämään siihen huomiota Phoebus blogi tekstien kautta. Tuolloin osake treidasi reilu 100 kruunun hinnalla ja ”karkasi” äkkiä vuoden 2015 aikana kaikkien aikojen huippuunsa noin 140 kruunun tietämille. Nyt kurssi oli kuitenkin laskenut muiden pohjoismaisten pankkien mukana 90 kruunun tasolle, joten oli aika käydä SHB kunnolla läpi.

Tein DGI-analyysin excel pohjani mukaisesti ja totesin, että kyllähän tämä aikamoinen rahasampo on. Tietyllä tapaa aika perinteinen pohjoismainen pörssiyritys, jonka osingonmaksusuhde on korkea ja osinkoa ei koroteta välttämättä joka vuosi, mutta suunta on pidemmällä aikavälillä oikea. Teen SHB:stä excel analyysin pohjalta vielä erikseen tekstin, jossa esittelen analyysin pääkohdat ja koitan tiivistää ajatukseni myöhempää käyttöä varten.

Olin jo syöttänyt toimeksi annon Nordnettiin, kun päätin, että käydään vielä läpi SHB:n laatuun liittyvät asiat ennen ostonappulan painamista. Päädyin lukemaan läpi kaikki Oldenburgin Phoebus blogin tekstit SHB:stä. Lisäksi katsoin muutaman yleisen tekstin pankeista läpi. Suosittelen kaikille! Se tiedon määrä, joka niihinkin teksteihin on kätketty ja mikä on niiden tekstien takana, tekee niistä huikeaa luettavaa pankkiliiketoiminnasta kiinnostuneille.

SHB:n viime vuosien johtajavaihdokset hieman mietityttivät, mutta luotan Oldenburgin tuntumaan asiasta, että nyt SHB olisi ”palannut juurilleen” nykyisellä toimitusjohtaja valinnallaan ja valtakamppailu on toistaiseksi ohi. Näkisin, että seuraavat asiat ovat ennen kaikkea olennaisia ymmärtää SHB:n toiminnasta:
  1. SHB:tä johdetaan hajautetusti konttoriverkoston kautta, mikä käsittääkseni tarkoittaa, että jokaisen konttorin vetäjä voi itse päättää minkälaisia lainoja tarjotaan ja kenelle. Tämä johtaa erittäin laadukkaaseen ja vähäriskiseen lainaportfolioon.
  2. Toinen tästä johdettu asia on se, että SHB:n luottotappiot ja oman pääoman tuotto on pitkällä aikavälillä vakaita ja parempia kuin kilpailijoilla. Oman pääoman tuotto on vakaa ja korkealla tasolla, koska luottotappiot ovat vähäisiä ja kulut pysyvät kurissa.

Poikkeuksellisen tästä säännöllisestä kuukausiostosta tekee se, että sijoituksen koko on normaalia (700€ - 1400€) suurempi. Sijoitin kaikki IBM:stä saadut rahat ja dollari sekä kruunu tileillä makaavat rahat käytännössä kokonaan SHB:hen. Tämä käytännössä tarkoittaa sitä, että SHB positio tuli kerralla täyteen. Ostin 335 kpl SHB-A osakkeita keskihintaan 90 SEK plus kaupankäyntikulut 10€, joka antaa todelliseksi hankintahinnaksi 90,22 SEK. SHB positio edustaa salkustani noin 4,5 % nykyisellä n. 88 kruunun kurssilla.

Sivuhuomautuksena voisi kertoa, että SHB:llä on kaksi osakesarjaa A ja B, joista A on selvästi suurempi, likvidimpi ja antaa enemmän äänioikeuksia. B sarja treidaa myös hieman korkeammalla ilmeisesti matalammasta likviditeetistä johtuen. Tästä johtuen A oli parempi valinta, olisin toki voinut valita myös B-sarjan osakkeet, jos ne olisivat olleet halvempia.

Yhteenveto

Myin pois IBM:tä kokonaan ja ostin tilalle SHB:tä. Uskon, että 10 vuoden päästä SHB:n tulos on kasvanut nykyisestä selvästi varsinkin jos korot ovat lähteneen kasvuun, mutta IBM:n tuloksen tekokyvystä en tiedä enkä siihen liittyviä riskejä ymmärrä. Salkkuni on nyt laadukkaampi, paremmin hajautettu eri toimialoihin ja samalla myös (ei ollutkaan tavoitteena) efektiivinen osinkotuotto kasvoi. Mielestäni ymmärrän myös hieman paremmin salkkuyritysten liiketoimintariskejä ja tuloksentekokykyä.

Toivottavasti elokuu tuo tullessaan taas jotain mielenkiintoista osakemarkkinoilla. Salkkuuni jäävä käteinen on käytännössä kokonaan Lynxissä, joten elokuussa pitää mennä meren yli rapakon toiselle puolelle katsomaan mitä markkinat tuo tullessaan. Esimerkiksi 3M:n lisäily on edelleen mielessä.

Lopuksi vielä hieman kesälukemista, jota lämpimästi voi suositella kaikille: https://www.seligson.fi/sco/suomi/phoebus/blogi/