Kyllä aika juoksee, nimittäin kahden salkkuyhtiöni tulostiedote on tullut jo julki. Maanantaina 20.10. tuli IBM:n tulospettymys julki ja eilen tiistaina 21.10. Koneen tulos. Alla olevassa luettelossa muiden salkustani löytyvien yritysten tulosjulkistusajat lähinnä omaa käyttöäni varten:
23.10. Fortum
28.10. Aflac
30.10. Technopolis, Outotec ja Strayer Education
31.10. Nokian Renkaat ja Chevron
6.11. Tikkurila
13.11. Wal-Mart
18.11. Medtronic
20.11. Gap
Tässä myös muutama pikainen kommentti jo tuloksensa julkistaneiden IBM:n ja Koneen osalta.
IBM: Osakekohtainen tulos laski 8-10 prosenttia laskentatavasta riippuen. Nettotulos laski vielä enemmän 17-18 prosenttia laskentatavasta riippuen. Osakkeiden takaisin ostolla on siis hyvin suuri merkitys, mutta nettotuloksen laskiessa näin paljon ei takaisin ostotkaan pelasta tilannetta EPS:n osalta. IBM:llä oli osakkeita ulkona 30.9. laskettuna 990 miljoonaa. Kannattavuus pysyi hyvällä tasolla, mutta laski hieman. Kasvu jatkui hyvänä tärkeimmissä kasvualueissa: "cloud, data and analytics, security, social and mobile". Pitää tutkia näitä alueita hieman tarkemmin, sillä IBM:n tulevaisuus perustuu juuri näihin. Yksi suuri ilmoitus oli myös puolijohdeliiketoiminnan myynti ja 3,4 miljardin dollarin kertaluonteiset kulut jatkamattomiin toimintoihin liittyen. Harkitsen lisäostoa alta 160 dollarin vaikka ibarin paino salkussani on jo suuri.
Kone: Ennätystulos, ennätysliikevaihto, ennätystilauskertymä, entä sitten? Kone täsmensi koko vuoden liikevaihdon kasvua ja tulosta alaspäin. Kone odottaa koko vuoden tuloksen olevan 1015-1045 miljoonaa euroa liikevaihdon kasvaessa 6-8 %. Huollon liikevaihto kasvoi kuitenkin vähemmän kuin uusien laitetoimitusten. Syyskuun lopussa tilauskanta oli noin 7 miljardia, onkohan Koneella joku suunnitelma saada tehtyä näitä töitä joskus? Hyvä tietenkin, että tuotteille on kysyntää halutulla kannattavuudella, mutta onko tilauskirjaa järkeä paisuttaa liikaa? Pitää tutkia asiaa hieman. Alkuvuoden liikevoittomarginaali näyttää parantuneen viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna hieman, mikä on aina positiivista. Myös nettokäyttöpääoma parantui jälleen, mikä tarkoittaa että Kone pystyy laskuttamaan työnsä yhä aiemmin suhteessa toimituksesta aiheutuneisiin kuluihin. Tämä on erittäin positiivista kehitystä. Käteistä ja lyhytaikaisia saamisia oli syyskuun lopussa noin 1,1 miljardia euroa ja nettovelkaantumisaste pysytteli hyvällä tasolla ollen -41,9 %. Osakekohtainen omapääoma oli 3,49 euroa, jolle saatiin loistava 42,2 % ROE. Harkitsen lisäostoa alta 29 euron ja ostan varmasti 26,5 euron hinnalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti