keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Tavoitteena 750 euroa/kk, onnistuinko alkuvuonna?

Asetin viime vuoden lopulla tavoitteeksi säästää 750 euroa kuukaudessa. Kulut ja tulot kuitenkin vaihtelevat kuukausittain ja tarkennettuna tarkoitin, että tavoitteenani on keskimäärin säästää 750 euroa kuukaudessa. Alkuvuosi ei ole mennyt ihan suunnitelmien mukaan ja ensi kuun säästösumma tulee ratkaisemaan paljon myös loppuvuoden osalta.

Tammikuussa järjestin syntymäpäivä juhlat ja lisäksi joululomalla meni paljon rahaa mm. autovuokraan ja muuhun. Nämä tulivat maksuun tammikuun palkasta, koska käytän pääosin luottokorttia ja maksan menoni käytännössä kuukauden myöhässä. Tammikuun säästösumma = 0 euroa.

Helmikuussa kävin poikkeuksellisen paljon ulkona syömässä ja muutenkin kaupungilla. Ihme säätöä oli kyllä oikeastaan koko tammikuun loppu ja helmikuu. Treffeihin ja muuhun hillumiseen meni ylimääräistä noin 150 euroa. Lisäksi kävin Sveitsissä työmatkan ohella laskettelemassa, johon varsinkin euron frangikurssin muuttumisen jälkeen upposi ylimääräistä. Helmikuun säästösumma = 500 euroa.

Maaliskuussa kuluja oli jos jonkinlaista. Kuu on vielä menossa, mutta käteinen on siirretty salkkuun ja loppu kuun elelen luottokortilla. Maksoin kassan jäsenmaksun reilu 100 euroa, kävin huollattamassa fillarin keulan lähes 100 eurolla ja kävin laskettelemassa Himoksella kavereiden kanssa. Tästä kaikesta huolimatta sain jotenkin raavittua kasaan ihan hyvän summan, mutta luottokortti näyttää tällä hetkellä miinusta 605 euroa. Maaliskuun säästösumma = 400 euroa.

Miten loppuvuoden pitäisi mennä, jotta pääsisin tavoitteeseeni?

Kuten alussa sanoin, niin Huhtikuu tulee ratkaisemaan paljon. Tämä johtuu siitä, että mitään reissuja ei ole nyt sovittu pääsiäiseksi tai muutenkaan, jolloin rahaa pitäisi jäädä poikkeuksellisen helposti säästöön. Lisäksi olen saamassa noin 1500 euron nettobonuksen. Vaikka luottokortti onkin miinuksella jo reilu 600 euroa, joka tulee siis maksuun ensi kuussa, niin uskon, että saan säästöön noin 2150 euroa ensi kuussa. Tällöin neljän ensimmäisen kuukauden säästösumma nousee 3050 euroon, joka tekee keskimäärin 762,5 euroa kuukaudessa. Tästä on sitten helppo jatkaa loppuvuoteen, missä voi toki tulla yllätyksiä suuntaan jos toiseen.

Buffetin viimeisimmän sijoittajakirjeen lukemisen jälkeen sain motivaatiota velkavivun pois maksuun. Alun perin hankin lainoitusominaisuuden käyttööni mahdollistamaan vivun hyödyntämisen pörssiromahduksien aikana. Toki mielestäni Nokian Renkaiden kurssin voimakas lasku oli eräänlainen pörssiromahdus, johon Venäjän tilanne vaikutti voimakkaasti. Buffet sai minut kuitenkin vakuuttuneeksi käteisen kuninkuudesta.

Tällä hetkellä olen poistanut seeking alphan sovelluksen kännykästäni ja en ole enää vilkuillut seurantalistojani aktiivisesti. Tämä siis ennen kaikkea siitä syystä, että pyrin maksamaan osakkeita vastaan otetun velan pois ennen kuin teen seuraavia ostoja. Eli seurantalistoilla ei tee mitään. En halua kuluttaa niihin aikaan vaan keskitän aikana vain siihen mihin voin vaikuttaa eli säästämiseen ja velan maksamiseen. Olen jopa alustavasti päättänyt, nostaa salkkuni käteisposition positiiviseksi siten, että salkustani pitäisi löytyä aina 1500 euroa käteistä, joka on noin 5 % salkkuni tämän hetkisestä arvosta. Tämä antaa entistä enemmän liikkumavaraa romahdusten aikana ja takaa sen, että en voi ikinä menettää esimerkiksi pakkomyyntien takia kaikkea.

Tämä tarkoittaa toisaalta sitä, että en luultavasti tule hirveästi ostoja tekemään tämän vuoden aikana. Jos pystyn säästämään keskimäärin 750 euroa kuussa, niin saan vuoden aikana kokoon 9000 euroa. Jotta pystyisin maksamaan salkustani velkani ja keräämään 1500 euron käteisposition, niin se vaatii yhteensä 6900 euroa. Eli maksimissaan pystyn tämän vuoden aikana sijoittamaan noin 2100 euron edestä plus tietenkin saadut osingot voi sijoittaa. Joka tapauksessa jos 750 euron tavoite alkaa näyttämään ylivoimaiselta, niin tuo 6900 euroa eli noin 575 euroa kuukaudessa pitää ainakin saavuttaa hinnalla millä hyvänsä.

8 kommenttia:

  1. Aika lailla samanlaisia ajatuksia minullakin heräsi Buffetin kirjeestä. Tosin lainaa minulla ei osakeostoksista ole lainkaan, mutta päätin kasvattaa varalla pitämäni käteiskassan ainakin puolet suuremmaksi (tähän saakka se on sisältänyt suurinpiirtein 2 kk menot eli lainanlyhennystä, vastiketta, ruoka- ja muista juoksevia kuluja vastaavan summan). Kevään osingot aion sijoittaa uudelleen, mutta muutoin osakeostot ovat nyt tauolla. Johtuen myös siitä, että kesällä olisi tarkoitus tehdä perheen kanssa hieman pidempi reissu, jota varten pitää myös säästää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole ymmärtänyt oikeastaan ikinä puskurirahaston merkitystä. Toki ihmisten tilanteet voivat olla erilaiset. Itse luotan siihen, että luottokortilla selviän, jos jotain yllättävää tulee. Lisäksi potkut tai irtisanominen työstä on haastavampi hetki, mutta kassahan makselee ansiosidonnaista jonkin aikaa.

      Näillä arvostustasoilla on syytä ehkä miettiä strategiaansa ja käteisposition/velkavivun määrää salkussa. En sano, etteikö kurssinousu voisi jatkua vuosia. Matkailu on oiva tapa käyttää ylijäänyt raha myös. Elämästähän ja varallisuudestaan kuuluu loppupeleissä nauttia, sillä hautaan niitä ei kannata mukanaan kantaa...

      Poista
    2. Aika pitkälti tosiaan elämäntilanteestakin riippuu tuo kassan tarve. Yksin elellessä tarve oli pienempi, mutta tulevaisuudessa esim. lapsia ei oikein voi/kannata ottaa hetkeksi pois päivähoidosta jos toinen vanhemmista jää (hetkeksi) työttömäksi ja toisaalta autokin voi hajota tai vaimon sijoitusasunnon vuokralainen häipyä samaan aikaan jne jne. Mitä enemmän liikkuvia osia niin sitä suurempi todennäköisyys, että kaksi toisistaan riippumatonta vastoinkäymistä sattuu samaan aikaan ja silloin ei luottokortin luottorajakaan välttämättä riitä kaikkeaan. Ja voihan sitä puskurirahastoakin hetkellisesti käyttää osittain osakkeiden ostamiseen jos ei mitään kauheaa tapahdu ja kurssit romahtavat.

      Poista
    3. Olen täysin samaa mieltä, että mitä enemmän liikkuvia osia, niin sitä monimutkaisempaa on pitää asiat tasapainossa. Varautuminen ala- ja ylämäkiin on aina viisasta.

      Elämän tilanne vaikuttaa paljon hätärahaston tarpeeseen. Esimerkiksi itse en omista autoa ja vaikka omistaisin, en tarvitsisi sitä päivittäiseen liikkumiseen. Yllättävät huoltokulut eivät vaadi rahastoa.

      Poista
    4. Itse taidan kasvatella "puskuri/kassa/vara/sijoitus"-tiliä (tai miksi sitä ylipäätänsä haluaa ikinä kutsuakaan) juurikin noiden monien muuttujien takia nykyisessä tilanteessa. Itselläni on tosiaan tulossa yksi mukava muuttuja lisää :)

      Muutenkin koen tällä hetkellä asuntovuokrauksen olevan ihan tarpeeksi sijoittamista ja erityisesti viime kesänä aloitettu mökkivuokraus vie aikaa mukavasti. Varsinkin kun taidetaan veljen kanssa kunnostaa toinenkin mökki vuokrauskuntoon.

      Poista
    5. Muuttujia lisää, puskuria lisää :)

      Voi kun itsellänikin olisi mökki, jota tarjota vuokralle, kun ei itse käytä.

      Poista
  2. Tuo seurantalistojen jatkuva vilkuilu kännykästä on kyllä pirullisen koukuttavaa...aina tekisi mieli tehdä jotain vaikka kannattaisi vaan olla ja holdata.. :F

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut! Yksi kerrallaan näistä paheista tai tyhmistä tavoista pääsee eroon, kun yrittää enemmän ja enemmän keskittyä siihen mihin omalla toiminnallaan voi itse vaikuttaa.

      Poista