torstai 4. elokuuta 2022

Nettovarallisuus ylitti 200 000 euroa

Kirjoitin 3 vuotta sitten, miten ensimmäisen 100 000 euron saavuttaminen oli syvältä. Nyt noin 3,5 vuotta myöhemmin nettovarallisuuslaskelma antaa tuplat eli 200 000 euroa on lasissa.

Joskus vuoden 2012 aikana havahduin siihen, että rahaa tulee tilille enemmän kuin sitä pystyy käyttämään. Aloin pitämään kirjaa nettovarallisuudesta vuodesta 2012 alusta alkaen, jolloin nettovarallisuuteni oli noin 13 000 euroa negatiivinen opintolainoista johtuen. Vuoden 2013 alussa olin säästänyt itseni takaisin alkupisteeseen. Ensimmäisen 100k€ saavuttamiseen meni 6 vuotta ja 2,5 kuukautta, sillä 100k€ rikkoutui 15.2.2019. Kuten odotin, niin toisen satakilosen saavuttaminen pitäisi olla helpompaa tai ainakin nopeampaa ja niinhän se olikin. Eilen 3.8.2022 eli 3 vuotta ja 5,5 kuukautta ensimmäisen milestonen saavuttamisen jälkeen voin ihmetellä toisia pyöreitä. Menisikö kolmanteen sitten taas noin reilu puolet ajasta eli 300k€ on lasissa kesäkuussa 2024?

Tuskin, mutta kaikkea voi tapahtua.

Käytännössä nettovarallisuuden positiivinen kehitys johtuu osakesalkun hyvästä kehityksestä, sijoitusasunnon vuokraamisesta sekä nousujohteisista ansiotuloista. Kaikissa näissä odotan tapahtuvan muutoksia heikompaan, joten ehkä ollaan nyt vaan tyytyväisiä eikä toivota liikaa tulevalta. Pääasia on, että perheen turvallisuus on varmalla pohjalla.

Tällä hetkellä nettovarallisuuteni koostuu pääosin osakesalkusta (118,4k€), sijoitusasunnosta (50,9k€) ja erinäisistä likvideista varoista kuten käteisestä erilaisilla tileillä (31,1k€). Alla lyhyesti mitä näissä tarkemmin on.

Osakesalkku

Käteinen on käytännössä nollilla (vaikkakin hieman superluottoa menee), mutta muutoksia on tulossa sillä Philip Morris on tehnyt ostotarjouksen Swedish Matchista. Tällä hetkellä eteenpäin katsova osinkotuotto on bruttona 3100€ vuodessa ja nettona 190€ kuukaudessa. Osakesalkkuni muita tietoja on saatavilla Salkkusivulla, joka on päivitetty huhtikuun lopulla viimeksi.


Sijoitusasunto

Arvostan sijoitusasunnon alkuperäisellä hankintahinnalla. Ostin 2015 yksiön pääkaupunkiseudulta 143 000 eurolla, josta on tällä hetkellä taloyhtiölainaa jäljellä 50k€ ja omaa lainaa 42k€. Omaa pääomaa on siis 51k€. Kerroin jatkosuunnitelmistani sijoitusasunnon suhteen kun arvioin viimeksi sijoitusstrategiaani.

Käteinen

Tällä hetkellä tilanne on hyvin erikoinen henkilökohtaisesti ja myös globaalisti. Ukrainan sota, nousevat korot, inflaatio, nälänhätä, sähkösääntely ja mitä kaikkea. Olen koittanut varautua epävarmuuden kasvuun säästämällä toistaiseksi tylysti vaan sukan varteen eli pankkitilille. Luultavasti toimin näin kunnes sijoitusasunto on myyty, jolloin riskit laskevat. Lisäksi omassa taloudessa on hyvin epävarmat ajat edessä, joten better safe than sorry.

31k€ käteispotistani noin 2k€ on varsin epälikvidiä, 11k€ on kiinni autossani ja loput 18k€ on erittäin hyvin liikuteltavissa erilaisilla tileillä. On säästötiliä, vuokratiliä, verotiliä, ruokatiliä, smartumin omalompakkoa ja niin edelleen.

Yhteenveto

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa!

Kun eilen illalla tätä kirjoittelin, niin kajosin yhteen parhaimpiin inflaatiosuojauksiin mitä olin hankkinut. Nimittäin vuoden alussa ostettuihin viskeihin, joiden hinnat ovat nousseet ja saatavuus heikentynyt vuoden aikana. 200k€ nettovarallisuuden ylittämistä juhlistin pienellä lasilla Ardbegin Uigeadailia. Skol, kippis, prost ja cheers!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti