perjantai 30. syyskuuta 2022

Heinäkuun treidit: Novo Nordisk ja Sandvik sekä STRA, AOS, MMM, MO

Heinäkuussakin tuli tehtyä melko paljon kauppaa. Tein muutamia kevennyksiä suuriin positioihin riskienhallintamielessä ja täydensin pienempiä positioita. Yksi uusikin kohde mahtui mukaan ja se oli ruotsalainen Sandvik AB. Alla yhteenveto heinäkuun kaupoista:

  • Osto 4.7. SAND 200kpl @ 167,50 SEK + 75,37 SEK kulu
  • Osto 13.7. AOS 8kpl @ $55,25 + $3,5 kulu
  • Osto 13.7. MMM 8kpl @ $129 + $3,5 kulu
  • Osto 13.7. MO 10kpl @ $42,18 + $3,5 kulu
  • Myynti 13.7. NOVO-B 16kpl @ 803,6 DKK + 74,41 DKK kulu
  • Myynti 13.7. STRA 22kpl @ $66,9 + $3,5 kulu
Katsotaan vielä yrityskohtaisesti mitä kaikkea sitä päässä liikkui kun osto- ja myyntinappuloita painelin.

Novo Nordisk (NOVO-B)

Olen ostanut aiemmin muutamaan otteeseen tätä Tanskan insuliinituottajaa Novo Nordiskia.  Viimeisimmän oston yhteydessä koronavuoden joulukuussa kirjoitin hieman pidemmän katsauksen Novon liiketoimintaan. Pidän Novosta korkean oman pääoman tuoton, vakaan ja korkean kannattavuuden sekä erinomaisen taseen ansiosta. Lisäksi koen markkina-aseman vahvaksi ja kilpailuedut merkittäviksi, jotka takaavat menestyksen diabetes markkinalla, jonka kaiken lisäksi ennustetaan kasvavan noin 6% vuodessa. Tästä kaikesta huolimatta kevensin hieman Novoa tavoitellen parempaa hajautusta ja pienempää riskiä korkeisiin arvostuskertoimiin liittyen.

Novo on tietyllä tapaa one trick pony eli kaikki tulos syntyy diabeteksen hoitoon liittyvistä lääkkeistä. Jos diabetes pystyttäisiin parantamaan, niin Novolla olisi ikävät ajat edessä. Tämän takia siis hieman hajautusta, varsinkin kun hyvin kurssikehityksen takia Novo positio oli päässyt nousemaan jo lähes 10% tasolle. Oma fair value arvioni Novosta on 610 DKK, joten reilu 800 DKK myyntihinta näytti yli 30% yliarvostusta. Tämän voi ehkä päätellä myös myyntihinnan mukaan lasketusta eteenpäin katsovasta P/E-luvusta, joka oli noin 35 hujakoilla. Salkkuun jäi 60 kpl Novo Nordiskin osakkeita, jotka ovat kirjoitushetkellä (29.9.2022) n. 5,2% salkustani.

Strategic Education (STRA)

Tämä on ainut salkkuni yritys, josta on kiinteä sivu blogissani. Niitä piti tehdä useampikin, mutta välillä nämä blogihommat jää vain vaiheeseen. Osakekurssin laskun myötä olen lisäillyt STRA:ta ehkä hieman turhan suurella antaumuksella, joten salkkuun oli jo kertynyt 100 osakkeen positio. Koska kurssi ollut viime aikoina mollivoittoinen, niin tappiotahan näistä Lynxin puolella tehdyistä lisäyksistä on tullut. Myynnin avulla otin FIFO-meiningillä tappioita verotukseen ja sain STRA:n painon sopivammalle tasolle. Oma fair value arvioni STRA osakkeesta on tällä hetkellä vain noin 83 dollarin paikkeilla, kun vielä jonkin aikaa sitten se pyöri 130 dollarin paikkeilla. Salkkuun jäi 78 kpl STRA:n osakkeita, jotka ovat kirjoitushetkellä (29.9.2022) n. 4,2% salkustani.

Altria (MO)

Tämä pikku täydennys Marlboro-yhtiöön oli tälleen jälkikäteen mietittynä melko päätön. Ostin 10 kpl lisää, koska halusin tasan 100 osakkeen position. Rakensin alunperin big MO positioni 2019-2020 aikana, ostellen 37-46 dollarin hintavälillä. Viimeisinkin osto meni samalle välillä. Fair value arvioni Altriasta on tällä hetkellä noin 55 dollaria eli pientä aliarvostusta saattaa olla ilmassa. 

Olen kirjoittanut Altriasta hieman syvemmin 2020, jolloin pystymään perustelemaan itselleni yritykseen sijoittamisen pitkän aikavälin trendistä huolimatta. Vaikka tupakan kysyntä kappalemäärällä mitattuna laskee, niin Altria on kyennyt kasvattamaan liikevaihtoaan nostamalla hintoja. Kun Altrian kappalemääräinen kysyntä laski 5,1%, niin liikevaihto laski vain 0,9%. Tässä nähdään brändin vahvuus eli kysyntää riittää ja hintoja pystytään nostamaan

Salkussa olevat 100 kpl Altriaa ovat kirjoitushetkellä (29.9.2022) n. 3,5% salkustani.

Sandvik (STO:SAND), A.O. Smith (AOS) ja 3M (MMM)

Näistä en tälläkään kertaa kerro laajemmin (vaikka näin uhosinkin viime tekstissä 3M:n ja AOS:n osalta), sillä aika vaan rientää ja ostin kaikkia kolmea lisää myös Syyskuun puolella. Näistä lisää siis myöhemmin, sillä lupaan lokakuun aikana zempata ja tuoda ajatukseni paperille kaikkien näidenkin yritysten osalta.

Tässä kuitenkin lyhyesti jotain ajatuksia.

Sandvik on ennen kaikkea maailman johtava työstökoneiden kääntöterien toimittaja. Globaali markkinaosuus on jotain reilu 50% pahimman kilpailijan ollessa Iscar, joka on Warren Buffetin Berkshire Hathawayn omistuksessa. Sandvik kasvaa orgaanisesti ja yritysostoin, joita tehdään useita vuodessa. Sandvik on siis ruotsin metalliteollisuuden helmi, jolla on Alleiman spinoffin jälkeen muutamia tasavahvoja segmenttejä vähän samaan tyyliin kuin 3M:llä tai Illinois Toolworksillä (FY2021 luvut):
Material segment (Alleima) EBIT margin 10,3% and ROCE 11,3%
Mining EBIT 19,9% and ROCE 31,2%
Rock processing EBIT 16,5% and ROCE 28,7%
Machining EBIT 22% and ROCE 21,6%

A.O. Smith on about 150 vuotta sitten perustettu vedenlämmitys ja puhdistuslaitteiden valmistaja. AOS toimii globaalisti, mutta Pohjois-Amerikka ja Kiina ovat merkittävimmät markkina-alueet, joissa AOS on myös selkeä markkinajohtaja. USA:ssa myynnistä puolet menee tukkukauppana ja toinen puoli jälleenmyyjien kautta suoraan kuluttajille. Tykkään liiketoiminnan toistuvuudesta, sillä vedenlämmityslaitteita pitää uusia säännöllisesti n. 10 vuoden välein. USA:ssa liikevaihto muodostuu noin 90% osuudella nimenomaan korvaamisista ja vain pieni osaa tulee uusista kohteista. Jos sulla on hyvin toiminut AOS:n laite käyny vanhaksi, niin otatko uuden saman brändin hyväksi koetun tuotteen vai vaihdatko johonkin "halvempaan"? Aivan, eli otat saman, niin kuin kaikki muutkin. AOS:lta on siis käytännön mahdotonta voittaa markkinaosuutta kun pohjalla on erittäin laaja asennettujen laitteiden verkko. Lisäksi AOS on jatkuvasti voittanut markkinaosuuksia Kiinassa, joten AOS tekee asioita oikein vaikka korvausinvestoinnit eivät olisikaan ajava voima. AOS on varmaankin yksi parhaiten piilossa oleva osinkoaristokraatti.

3M on tällä hetkellä jossain 9 vuoden pohjissa? Okei, kovaa kasvua ei ole tiedossa jatkossakaan, mutta lähinna vakaata tuottoa odottelen. Toisaalta lähivuodet voivat olla erittäin ruman näköiset riippuen miten oikeudenkäynnit etenevät ikuisuuskemikaaliem (PFAS) ja kuulosuojaimien osalta. 3M:lla on kuitenkin neljä tasavahvaa segmenttiä, joiden liikevaihdot ovat 6 ja 13 miljardin välillä. Erityisen hienoksi tämän tekee se, että kaikki ovat lähes yhtä kannattavia (operating) marginaalien ollessa reilu 20% tasolla. Luotan yrityksen vahvaan ja innovaatioihin panostavaan yrityskulttuuriin. Työntekijät voivat käyttää 15% työajasta omiin projekteihin. Lisäksi liikevaihdosta laitetaan merkittävä siivu tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tämä näkyy siinä, että yrityksellä on vahvoja brändejä kuluttajapuolella kuten Post-it muistilaput ja Scotch teippi ja yli 100000 globaalia patenttia.

ps. 3M:n food safety puoli spinnattiin ulos ja yhdistettiin Neogeniin.

Yhteenveto

Pari kevennystä ja muutamia lisäyksiä. Lisää hajautusta, parempaa riskien hallintaa ja kohdennettuja panostuksia tuttuihin ja turvallisiin kohteisiin. 

Heinäkuun helteistä on jo aikaa, mutta välillä sijoittaminen on todella hidasta touhua. Nyt täytyy kyllä myöntää, että kirjoittaminen juoksee pahasti jälkijunassa. Tälleen vasta lokakuun korvalla räntäsateen rapistessa peltikattoon kirjoittelen tekemisistäni heinäkuussa, jolloin pystyi olemaan vielä shortsit ja t-paita päällä takapihalla klo 23 jälkeen. Lupaan lokakuun aikana zempata ja tuoda ajatuksiani paperille enemmän ja lyhyemmällä viivellä.

1 kommentti:

  1. Novo Nordisk breikkasi tänään 1290 DKK eli tuo kevennys tuli kyllä aivan liian aikaisin. Pitänee laittaa oppikirjaan jonkinlainen kohta tästä vaikka meneekin yhden ja saman kohdan alle: "let the winners run".

    VastaaPoista