Strategia

Tavoite

Tavoitteena on maantieteellisesti ja eri toimialoihin hajautettu osakesalkku, joka on keskitetty kuitenkin rajalliseen määrään (<20) laadukkaita yhtiöitä. Sijoitushorisontti on pitkä (>20 vuotta), joten sijoitukset ovat pääosin pitkäikäisiä. Pyrin painottamaan yhtiöitä riski-/tuottosuhteen kannalta edullisesti ja vältän piiloindeksisalkun muodostamista.

Ostaminen
 1. Tuottovaatimus: 12 % turvamarginaali huomioon ottaen
 2. Kannattavuus: ROE(10y avg)>10%
 3. Kannattavuus: Liiketulos positiivinen jokaisena vuonna 10 vuoden ajalta
 4. Kannattavuus: Nettoliikevoittomarginaali(10y avg) > 10 % (mielellään)
 5. Velkaisuus: Ei merkittävästi velkaa toimialalle
 6. Tase: Ei merkittävästi liikearvoa
 7. Osinko: Mielellään 5 vuoden osingonmaksuhistoria, trendi ylöspäin
 8. Kilpailuetu: Vähintään neljä kilpailuedun kriteeriä (kts. alle) tulee toteutua
 9. Johto: Vähintään neljä johdon kriteeriä (kts. alle) tulee toteutua
 10. Kysyntä: Säilyy tai kasvaa sijoitushorisontin (20 vuotta) yli, liiketoiminta ei murrosvaiheessa
 • Kilpailuedun kriteerit: vahva markkina-asema, vallihauta, pienemmät kustannukset, parempi liikevoittomarginaali, erityistä asiakkaalle, tuotteita ei voi jäljitellä eikä korvata, vahva brändi
 • Johdon kriteerit: sitoutunut omistaja-arvon kasvuun pitkäjänteisesti, merkittävä omistus vs. kokonaisvarallisuus, sisäpiiri ei viime aikoina vähentänyt omistusta, sisäpiiri viime aikoina lisännyt omistusta, luotettavat ennusteet, realistiset tavoitteet, onnistuminen yrityskaupoissa
Myyminen
 1. Älä mielellään myy omistuksia
 2. Myynti pitää perustella yhtä kattavasti kuin osto
 3. Mahdollisia myyntiin johtavia syitä: yhtiö merkittävästi yliarvostettu suhteessa riskeihin, liiketoiminta heikentyy merkittävästi yhtiöstä johtuvista syistä, alkuperäinen sijoitusteesi väärä, luotto johdon toimiin katoaa
Muuta
 1. Voin käyttää sijoituksissani velkavipua korkeintaan 25 % salkun arvosta.
 2. Tavoitesalkkuni lisäksi voin lisätä tuottoa ja riskiä sijoittamalla, korkeintaan 10 % painolla, pienen markkina-arvon kasvuyhtiöihin, jotka eivät täytä strategiani mukaisia vaatimuksia.
 3. Maantieteellinen hajautus määritellään liikevaihdon jakautumisen mukaan
 4. Piiloindeksointia tarkastellaan Active share ja Tracking error (AS > 90 % ja TE > 5 %) laskelmien avulla

                                                                                                                         Päivitetty 23.2.2015

2 kommenttia:

 1. Näyttää nimenomaan fyysikon strategialta. Voisikohan olla niin, että kriteerit täyttyvät monen yhtiön kohdalla juuri väärään aikaan: kun kaikki menee hyvin ja osakkeen hinta on korkea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, no en sentään ole alkanut tämän enempää matemaattiseksi. Onko perusteluja kysymyksellesi? Ota huomioon, että en sijoita juuri syklisiin yrityksiin. Tällä hetkellä esim. Outotecin P/E luku on 1700 tai jotain, mutta toistaiseksi se on ok, koska ala syklinen. Mutta edelleen esim. Outotecin kohdalla voin arvioida, että keskimääräinen syklinyli tulos on 0,33€/osake, jolloin P/E on 15,2, kun osakkeen hinta on 5 euroa.

   Myös muissa parametreissä esim. ROE:ssa käytän pitkän aikavälin keskiarvoa ja laadullisillä kriteereillä pyrin tavoittelemaan yrityksen pitkäjänteistä toimintaa, jolla taataan myös tulevaisuuden kasvu ja kannattavuus. Kiitos kommentista ja jatkuvastihan oppii lisää ja joutuu sitä kautta muuttamaan, säätämään tai vaihtamaan strategiaa.

   Poista