torstai 31. elokuuta 2017

Freedom Fund ja Freedom Apartment

Olen oikeastaan viimeiset 5 vuotta ollut tyytymätön taloudelliseen tilanteeseeni. On ollut eri lainoja, mutta ei omaa asuntoa. On ollut auto, mutta ei tarvetta ajella. On ollut mokailuja ja lisää lainoja. On ollut hyvä duuni, mutta keskinkertainen palkka. Nyt vihdoin alkaa näyttää siltä mihin olen koko ajan pyrkinyt.

Aiemmin tilanteeni on ollut jotenkin tosi monimutkainen ja kaikkea hässäkkää ollut. Olen jatkuvasti pyrkinyt yksinkertaistamaan tilannettani samalla kun sitä olen kohentanut. Velkaa olen lyhentänyt reippaasti. Nyt pohja pitäisi olla kunnossa säästämiseen ja sijoittamiseen.

Jaan nykyisin säästöni kahteen osaan: Freedom Fund ja Freedom Apartment. Tällä hetkellä Fund koostuu käytännössä pelkästään osakkeista, jossa on pohjalla myös S-ryhmän osuuskuntia. Apartment on yksiö Espoosta, jossa tällä hetkellä asun, mutta tarkoituksena on myöhemmin alkaa vuokrata sitä.

Freedom Fund
Osakesalkku 37400€
Osuuskunnat 900€
Yhteensä 38300€

Freedom Apartment
Asunnon arvo 143000€
Taloyhtiölaina 62500€
Asuntolaina 53100€
Yhteensä 27700€

That's it! Yksinkertainen on kaunista.

Ennen mulla oli osakesalkussa superluottoa. Lisäksi sijoituksia oli henkilöstörahastossa ja ASP-tilillä. Sitten oli vielä opintolainaakin. Myöhemmin ASP-säästöt muuttuivat nykyisiksi lainoiksi ja asunnoksi. Sitten tuli mukaan "oppii olemaan"-laina. Nyt velkavipua on vain asunnossa ja säästöt vain osakkeissa.

Jos katsoo tästä eteenpäin, niin palkasta jää kiinteiden kulujen jälkeen käteen noin 1700€. Tästä maksan Freedom Apartmenttiin liittyvät kulut ja loput menee Freedom Fundiin. Tein itseasiassa juuri lainajärjestelyjä, jotka mahdollistavat positiivisen kassavirran asunnon vuokraamisen yhteydessä. Toisin sanoen pyrin minimoimaan asuntoon liittyvät kulut.

Aiemmin lyhensin lainaa 427,6€ ja maksoin korkoja päälle noin 51€. Nyt kun neuvottelin lainan uudelleen, niin marginaali tippui 0,35 %-yksikköä. Lisäksi laina-aika piteni takaisin 25 vuoteen. Lainaan menee enää noin 177€ ja korkoja päälle n. 33€. Kassavirta parani siis n. 265€ kuukaudessa. Taloyhtiölainan takaisinmaksu alkaa vuoden päästä, mutta sitä varten rahoitusvastike nousee jo ensi maaliskuun tienoilla. Tällä hetkellä rahoitusvastike 44€ kattaa korot, mutta maaliskuusta alkaen taloyhtiölainan lyhennyksen sisältävä vastike nousee 278 euroon. Hoitovastike on tällä hetkellä koholla taloyhtiön takuukorjauksiin liittyvän reklamoinnin takia. Hoitovastike on nyt n. 157€ kuukaudessa, mutta odotan sen ensi vuonna laskevan n. 100€ tasolle, jossa se oli aiemminkin.

Osakkeisiin on siis jatkossa mahdollisuus laittaa reilusti pääomia. 1700€ käteen jäävästä summasta lainojen hoito vie n. 489€ ja vastike 100€. Osakkeisiin jää siis n. 1100€. Viimeksi olen salkkuuni säästänyt tälläisiä summia joskus 2015. Nyt päästään vihdoin kierittämään lumipalloa reilusti suuremmaksi jyrkkenevässä ylämäessä. Toki markkinoiden arvostustasot ovat esim. Shillerin p/e-luvulla mitattuna korkealla. Voihan sitä kerätä hieman käteistä vaikka Norvegianin 1,75% korkoiselle tilille puskuriksi. Romahtaessa likviditeetti on todella arvokasta.

Pitäisi päivittää salkkusivu ja käydä loput Q2-tulokset läpi. Toisaalta kahden viikon päästä olen lähdössä jälleen lomareissulle, jossa reilu 2vko menee suuren meren toissapuolen. Tämän otan tietynlaisena palkintoreissuna itselleni viimeaikaisesta suoriutumisesta. Toki säästöaste olisi voinut olla parempi ja paino olisi voinut laskea enemmän, mutta talvella on sitä aikaa.

2 kommenttia:

  1. Freedom Fund
    Osakesalkku 194500€
    Käteinen 103300€
    Yrityslainat 20000€
    Osuuskunnat 1300€
    Yhteensä 319100€

    Freedom Apartment
    Asunnon arvo 110000€
    Asuntolaina 81500€
    Yhteensä 28500€

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi ettei tääl voi peukuttaa. Laittaisin peukun tuolle "about to be free" fundille ja apartmentille!

      Poista