tiistai 9. syyskuuta 2014

Salkussa ja henkilökohtaisessa taloudessa tapahtuu

Viime Nokian Renkaiden tulosjulkaisun jälkeen ostin vielä kerran NRE1V:tä. Osake laski hetkellisesti jopa alle 23 euron, mutta hieman ennen sitä koukkuun tarttui 45 kappaletta hintaan 23,09 euroa. Alla vielä yhteenveto tämän hetken Nokian Renkaat omistuksestani:

20.3. OSTO 35 kpl, 27,94 euroa/kpl + kulut 7 euroa
25.7. OSTO 35 kpl, 27,29 euroa/kpl + kulut 7 euroa
6.8. OSTO 35 kpl, 25,29 euroa/kpl + kulut 7 euroa
8.8. OSTO 45 kpl, 23,09 euroa/kpl + kulut 7 euroa

Yhteensä 150 kpl 25,915 euroa/kpl (kulut sisältäen) ja 35 kpl 1,45 euron osinkoja (24.4.).

Olen valmis edelleen kasvattamaan positiotani Nokian Renkaissa, jos hinta laskee. Olen ajatellut katsoa tämän osto-ohjelman loppuun ja seuraava ostotasoni on 21,29 euroa. Tilannetta Venäjällä kuitenkin pitää seurata ja erityisesti arvioida, miten tilanne vaikuttaa yhtiön liiketoimintaan. Jos vaikutukset jäävät liiketoimintaympäristöön ja Nokian Renkaat ei itsessään tee mitään järkyttävää, niin tulen pysymään suunnitelmassa.

Viime vuonna sain osinkoja 430,79 euroa. Tänä vuonna olen saanut osinkoja 9.9. mennessä (osuusmaksujen korot ja s-bonukset ja maksutapaedut mukaan lukien) yhteensä 453,20 euroa. Olen arvioinut, että loppuvuonna tulen saamaan osinkoja 85,64 dollaria, joka on 1,291 kurssilla noin 66,34 euroa. Tämä nostaa vuoden 2014 osinkojen kokonaismäärän 519,54 euroon, mikä on noin 21 % suurempi kuin viime vuonna. Vauhti ei ole aivan sitä, mitä olen odottanut, mutta suunta on sentään oikea. Uskon, että vuoden 2015 osinkotulot tulevat olemaan selvästi suuremmat ja voisin asettaa tavoitteekseni, että vuoden 2015 osinkotulot ovat yli 900 euroa. Tällöin osinkojen kasvu olisi yli 70 %, joka kuulostaa oikealta suuruusluokalta rakennusvaiheessa olevalle salkulle.

Olen päivittänyt salkkusivuni ja poistanut seurantalistasivuni. Molemmissa oli ongelmia automaattisesti päivittyvän google spreadsheetin kanssa ja ennen kuin ne on ratkaistu, niin päivitän salkkuani manuaalisesti. Seurantalistaani en kuitenkaan ala päivittämään manuaalisesti. Salkkuni arvo on tällä hetkellä lähellä ATH-lukemia yhteensä noin 18400 eurossa. Velkaa salkussani on kuitenkin reilu 1000 euroa, joten nettosalkkuni arvo on noin 17300 euroa. Uskon, että loppuvuonna en tee yhtään talletusta salkkuuni.

Säästöön jäävät rahat aion suunnata ASP-tilille, sillä asunnonosto on tullut ajankohtaiseksi. Olen hankkimassa asuntoa Espoosta, jossa maksimi ASP-lainan suuruus on 125 tuhatta euroa. ASP-tililläni on tällä hetkellä 17 tuhatta euroa, kun mukaan lasketaan lisäkorko, noin 500 euroa. Tämä tekee yhteensä 142 tuhatta euroa. Asunnonhinta on kuitenkin muutaman tonnin yli tämän, joten joudun ottamaan lisälainan ylimenevään osuuteen. Tämä tarkoittaa kaksinkertaisia lainanhoitokuluja ja kaksinkertaisia lainan avauspalkkioita, joita en tietenkään halua. Tästä syystä aion loppuvuoden aikana säästää ASP-tilille puuttuvat eurot ja ennen vuoden loppua ASP-tilin saldo yhdessä arvioidun lisäkoron kanssa pitäisi olla yli 20 tuhatta euroa.

Uutisissa on viime aikoina ollut paljon puhetta asuntolainojen marginaaleista. Nimenomaan alenevista marginaaleista. Mielestäni olen saanut jo hyvän tarjouksen, mutta kun asuntokauppojen vahvistuminen lähenee, niin pitää tehdä vielä kierros asuntolainan kilpailuttamisessa. Tällä hetkellä parhaan tarjouksen olen saanut Helsingin OP:lta. En ole vieläkään kirjoittanut asunnonostosta omaa artikkelia, mutta aion tehdä sen myöhemmin kunhan asiat etenee. Voi olla, että tämä tulee olemaan elämäni suurin taloudellinen päätös.

Opintolainaa olen lyhentänyt maksusuunnitelman mukaisesti 400 euroa kuussa ja tämän kuun lyhennyksen jälkeen velkaa on jäljellä alle 8000 euroa. Vuoden alussa velkaa oli noin 13 000 euroa, joten velka on lyhentynyt mukavasti. Nykyisellä maksusuunnitelmalla velka on maksettu vuoden 2016 puolivälissä.

Olikohan siinä kaikki? Ei ihan, voisin nimittäin käydä aiemmin asettamani tavoitteet läpi ja katsoa, mikä niiden tilanne on nyt, kun vuotta on jäljellä noin 3,5 kuukautta. Merkitsin vihreällä tavoitteet, jotka on täytetty tai täyttymässä vuoden loppuun mennessä ja punaisella ne, joissa olen epäonnistunut.

31.12.2014.
Opintolaina +-0 euroa, suunnitelma ei ollut loppuun asti mietitty, ei toteudu.
Osakesalkku +16000 euroa, nettosalkku tällä hetkellä jo 17300 euroa.
ASP-säästöt +16910 euroa, vuoden loppuun mennessä säästöt yli 20000 euroa.
Korkosäästöt (S-osuudet) +935 euroa, tavoitteena oli, etten nosta mitään pois.

Muut tavoitteet:

Liikuntasuorituksia heiaheiaan yli 300 kpl, sairastelua liikaa, ei onnistu.
Vähintään yksi täysin tipaton kuukausi, done, loppuvuonna tulossa kaksi lisää.
Asuntolaina tarjousten kilpailuttaminen, done, pitää tehdä vielä uudestaan.
Viikon aurinkoloma, done, ja hieno reissu olikin vaikka rahaa meni yli 1000€. 
Viikon lasketteluloma (varattu jo tammikuun loppuun), done ja rahaa meni.

Yllä olevan perusteella tilanne näyttää ihan hyvältä. Opintolainan maksaminen hitaammin oli ihan tietoinen suunnitelman muutos ja sen voisi periaatteessa merkitä vihreällä. Toisaalta lisälyhennysten tekemättä jättäminen on auttanut tavoitteiden saavuttamisessa osakesalkun ja ASP-säästöjen kohdalla.

Heti alkuvuodesta sairastuin noin viikon intensiivisen urheilun jälkeen, mikä vei motivaation ja en jaksanut edes päivittää merkintöjä myöhemmin. Toisaalta en noista merkinnöistä mitenkään hyödy, joten jatkossa pitää asettaa konkreettisemmat tavoitteet, kuten painon pudottaminen x kiloa tai tulosten paraneminen x sekunnilla tai senttimetrillä.

Lomareissuihin on mennyt kyllä rahaa, mutta ne ovat todellakin olleet sen arvoisia. Kävimme ulkomaanreissulla mm. pyöräilemässä yhdellä kukkulalla, autoilemassa serpenttiinitiellä  ja koko päivän katamaraaniristeilyllä pisin välimeren saaristoa. Onneksi loppuvuonna ajatuksena olisi olla tipattomalla 22.9.-22.12. välisen ajan, mikä tulee säästämään pitkän pennin.

Tässä vielä loppuvuodelle laskemani budjetti:

Menot
452   Vuokra
400   Opintolainalyhennys
135   Ruoka kotiin
  50   Bussi
  95   Sekalaiset (vaatteet, lääkkeet, netti, sähkö jne.)

Menot yhteensä siis 1127 euroa. Tulot työpaikkaruokailun jälkeen yhteensä 2255 euroa. Tällöin säästöön jää yhteensä 1128 euroa, joka on 50 % nettotuloistani. Vähän tiukkaa tekee pysyä tässä, mutta katsotaan myöhemmin, miten käy. Syyskuussa tämä ei vielä päde, koska tulee kertakuluja etelänreissusta, fillarihuollosta ja hammaslääkäristä, mutta kolmen viimeisen kuun osalta pitäisi toteutua. Joulukuussa helpottaa veronpalautukset esim. joululahjojen hankintaan ja kotiseudulle matkustamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti