sunnuntai 17. maaliskuuta 2024

Pohdinta: yritysten painotus salkussa suhteessa niiden laatuun?

Aiemmin pohdin osakkeiden myymistä, minkä lopputuloksena päätin olla keventämättä Novo Nordiskia ja nostin sallitun maksimipainotuksen 10% tasolta 13,5% tasolle. Yhteenvedossa kuitenkin mainitsin, että tämä toimii vain erittäin laadukkaille firmoille ja muille semivarmoille maksimipainotus tulisi olla ehkä vain 5%.

Tässä tekstissä käyn läpi salkkuyritysten laadusta kertovia parametrejä ja jaan ne edellä mainittuihin 5% ja 13,5% kerhoihin.

Laatuparametrit

Sijoitusstrategiani pohjautuu ns. osingonkasvustrategiaan, jossa sijoitetaan pitkällä aikavälillä laadukkaisiin yrityksiin, jotka kykenevät nostamaan osinkoaan tulevaisuudessa. Arvostan myös vahvaa markkina-asemaa, yrityskulttuuria ja hyvää johtoa.

Strategiani mukaiset laatukriteerit ovat:

  1. Pitkän aikavälin oman pääoman tuotto (Retun On Equity, ROE) > 15% tai parempi kuin kilpailijoilla ja vähintään 10%.
  2. Pitkän aikavälin nettomarginaali (Net Profit Margin, NPM) > 10% tai parempi kuin kilpailijoilla.
  3. ROE ja NPM ovat positiivisiä jokaisena vuotena tarkasteluajanjaksoilla (2007 alkaen).
  4. Osingonmaksusuhde (Pay Out Ratio, POR) < 70% tai osinko on muutoin perustellusti kestävällä pohjalla.
  5. Yrityksen tase on erinomaisessa kunnossa.
Onko salkussani yrityksiä, jotka eivät täytä kriteerejä?

Kyllä on, mutta asia ei ole niin musta-valkoinen kuin arvata saattaa.
  • Kriteeriä 1 (ROE > 15%) ei täytä ICE, SHB-A, BUFAB, TIETO ja PYPL. Kilpailijoihin vertaaminen on tehty osittain puolivillaisesti, mutta ainakin ICE ja SHB-A ovat parempia kuin kilpailijat. Lisäksi kaikilla ROE on vähintään 10%.
  • Kriteeriä 2 (NPM> 10%) ei täytä TSCO, AOS, SAND ja BUFAB. TSCO:n olen arvioinut kilpailijoita paremmaksi ja AOS sekä SAND ovat selviä markkinajohtajia vaikka tarkempaa kilpailija-analyysiä en löytänyt blogin syövereistä. BUFAB on kuitenkin esim. Fastenaliin verrattuna heikompi.
  • Kriteeriä 3 (ROE ja NPM > 0 joka vuosi) ei täytä SAND, joka teki tappiota vuonna 2009. Sandvikin FCF oli tällöin kuitenkin +7,7 miljardia kruunua. Myös TIETO kirjasi tappion 2007 vapaan kassavirran ollessa selvästi plussalla. Käytännössä siis kaikki salkkuyritykset täyttävät tarkastelun. Toisaalta tässä tulee huomioida myös omat kirjaukset esim. Fortumin osalta, joka on saleen raportoinut tappiota Uniper sekoilussaan, mutta olen käyttänyt ydinbusineksen tulosta omassa kirjanpidossa aivan kuten teen esim. vakuutusyhtiöiden kanssa.
  • Kriteeriä 4 (POR < 70%) ei täytä FAST, TXN, MO, STRA, PUUILO ja TIETO. Mielestäni näistä osinko on kestävällä pohjalla korkeasta maksusuhteesta huolimatta kaikilla. Esimerkiksi Tiedolla, jonka EPS-POR on 98%, FCF suhteessa EPS:iin on pitkällä aikavälillä ollut 1,45x eli kassaan tulee kyllä rahaa reilusti osinkojen maksuun.
  • Kriteerin 5 (tase erinomainen) täyttävät periaatteessa kaikki salkkuni yritykset. Jos katsotaan interest coverage tunnuslukua, niin se on alle 10 seuraavilla yrityksillä: GILD, MCO, ICE, SYK, UI, FORTUM ja BUFAB. Näillä kuitenkin kaikilla velan suhde omaisuuteen on korkeintaan 69% (UI) ja suhteessa omaan pääomaan korkeintaan 83% (GILD) pois lukien BUFAB, jolla velkaa on 1,24x suhteessa omaan pääomaan.
Tämän tarkastelun perusteella siirrän tarkkailuluokalle salkustani vain BUFAB:n. Eli tämän paino ei saa nousta yli 5% tason. Tällä hetkellä BUFAB:n 100 osaketta ovat salkussani 2,5% painolla. Lisäksi kilpailija-analyysi tulee tehdä tarkemmin seuraavien yritysten osalta:
  • BUFAB (ROE ja NPM),
  • TIETO (ROE),
  • PYPL (ROE),
  • AOS (NPM),
  • SAND (NPM).
Huippulaatu ja maksimipainotus?

Toisaalta voinko tämän perusteella sanoa, että kaikki muut salkku firmat saavat puhtaat paperit ja maksimipainorajaksi 13,5%? Mielestäni en, vaan vielä pitää katsoa keskitien kulkijat, joilla maksipainorajaksi tulee aiemmin käyttämäni 10%.

Jos katsotaan vielä kaikkein parhaat edellä mainituin kriteerein mitattuna ja sitten tiputetaan jäljelle jäävät 10% maksimipainorajalle, niin se näyttää tältä:
  • Kriteeri 1 väliinputoajat (ROE < 25%): AFL, APD, SWKS, ICE, V, AOS, SBUX, SYK, ORLY, FORTUM, SHB-A, SAND, TIETO, PYPL
  • Kriteeri 2 väliinputoajat (NPM < 15%): TSCO, ADP, AFL, FAST, AOS, SBUX, SYK, ROK, NKE, STRA, ORLY, PUUILO, SAND, TIETO, PYPL
  • Kriteeri 3, skipataan tämä
  • Kriteeri 4 väliinputoajat (ei osingon korottajat): BKNG, UI, STRA, ORLY, PYPL, SHB-A, SAND, FORTUM, PUUILO, TIETO
  • Kriteeri 5 väliinputoajat (net-debt-to-assets > 25%): APD, TXN, ITW, GILD, MCO, MO, SBUX; SYK, UI, ORLY
Jos yritys on mainittu vähintään 2 kriteerin kohdalla, niin se saa 10% maksimiallokaatiorajan. Tähän joukkoon kuuluvat:
  • AFL, AOS, FORTUM, SHB-A, APD, STRA, PUUILO, UI, 
  • Näillä oli kolme mainintaa: SBUX, SYK, SAND, TIETO, PYPL
  • Näillä oli neljä mainintaa: ORLY
Johtopäätökset

Eli eli. Tarkastelun perusteella salkkuuni tulisi siis kolme eri maksimipainorajaa 5%, 10% ja 13,5%. Nämä ovat yrityskohtaisia ja jakautuvat seuraavan taulukon mukaisesti.


Tällä hetkellä näiden suhteen ei ole juuri hätää, sillä salkkuni suurimmat 5 positiota ovat seuraavat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti