Tuloskauden superpäivä 2.2.2023. Omasta salkusta Gilead Science, Intercontinental Exchange ja Illinois Toolworks julkaisivat Q4 ja FY2022 tuloksensa. Lisäksi kolmelta muulta tuli Q1 tulos (APD, SBUX, BDX), mutta nuo Q1/2/3:set olen käynyt läpi vain Sharevillessä lyhyesti.
Gilead Science (GILD)
Gilead kehittää, valmistaa ja myy lääkkeitä keskittyen virustauteihin ja syöpiin sekä niiden hoitoihin. Gileadilla ei ole raportointisegmenttejä, mutta liikevaihto jakautuu lääkkeiden myyntiin sekä royalty-ja sopimustuloihin. Lääkkeiden myynti muodostaa liikevaihdosta käytännössä kaiken eli >95%. Lääkkeiden myynnistä valtaosa tulee HIV-lääkkeistä ja pienemmät osuudet tulee hepatiittilääkkeistä ja Yescartesta (imusolmukesyöpä). Lisäksi koronahoito Veklury myy edelleen ja syöpälääkkeistä kuten Trodelvystä aletaan saamaan uutta tukijalkaa.
Gileadin tulos oli mielestäni hyvä ja lupaa mielenkiintoisia aikoja. Jos koronalääke Vekluria ei huomioida, niin lääkkeiden myynti kasvoi 8%. Liikevaihto junnasi about paikkallaan ollen 27,3 miljardia. Nettotulos heikkeni n. 30% ja oli "vain" 4,6 miljardia. EPS oli siis 3,64 dollaria per osake. Tätä selitti mm. yritysostojen kirjaaminen R&D-kuluihin. FCF oli kuitenkin vahva, jopa noin 8,3 miljardia. Hyvästä kehityksestä kielii myös osingon korotus: 0,73 -> 0,75 dollaria per kvartaali.
Hyvän kehityksen taustalla oli uusien tuotteiden myynnin kasvu ja vanhojen vakaa markkina-asema. Syöpälääkkeiden myynti kasvoi 71% ja ylitti ekaa kertaa 2 miljardia. HIV-lääke Biktarvyn myynti kasvoi 20% ja ylitti ekaa kertaa 10 miljardia. Biktarvyn markkinaosuus on USA:ssa nyt yli 45%. Hepatiitti-C:n markkinaosuus pysyi yli 50 %:n USA:ssa ja Euroopassa. Veklurylla hoidetaan yli 50% sairaalaan joutuneista koronapotilaista.
Tase kehittyi myös hieman parempaan suuntaan. Käteistä oli 7,6 miljardia ja pitkäaikaista velkaa 25,2 miljardia. Nettovelkaa oli siis 17,6 miljardia, joka on 14 dollaria per osake. Nettovelan suhde OPO:on on 83% ja assetteihin 28%. Interest coverage eli 7,3 miljardin EBIT-tuloksen suhde 935 miljoonan korkokuluihin oli 7,8, joka on ihan kohtuullinen. Nettomarginaali oli 16,8%, ROE 21,7% ja ROA 7,3%. Nämä ovat poikkeuksellisen heikot aiempiin vuosiin nähden, mutta nyt pitää kuitenkin muistaa, että raportoitu nettotulos oli vain noin 50% FCF:stä kun aiemmin se on ollut yli 100%.
Aiempia vuosia paremmassa kunnossa oleva pipeline ja ohjeistus antaa myös ihan positiivisen näkyvän tulevaisuuteen:
- Tuotteiden myynti +4-6% eli 24-24,5 miljardia,
- Lisäksi Vekluryn myynti n. 2 miljardia, joka sisältää huomattavaa epävarmuutta,
- EPS 5,3 - 5,7 dollaria, non-GAAP EPS 6,6 - 7,0 dollaria.
Fair value arvioni on 100 dollaria (velaton 86 dollaria). Tällä hetkellä kurssi on n. 81 dollaria, joka tarjoaa 3,7% osinkotuoton ja antaa P/E-luvuksi FY2023 EPS konsensusennusteella 12.
Intercontinental Exchange (ICE)
ICE on yhdysvaltalainen pörssioperaattori, joka pyörittää New Yorkin pörssiä (NYSE), futuuri- ja optiokauppapaikkoja sekä eri selvitysyhtiöitä. Lisäksi ICE tarjoaa erilaisia palveluja kaupankäyntidatan ympärillä, kuten hintadataa, analytiikkaa ja niihin liittyviä teknologioita. Käytännössä bisnes on hyvin keskittynyttä, mutta kaupankäyntirakenteen ja välittäjien takia bisnes lopulta on hyvin hajautettua, sillä välittäjät palvelevat tuhansia ellei jopa miljoonia asiakkaita kuten piensijoittajia. Lisäksi varsinkin NYSE ja datapuoli tarjoaa tietyllä tapaa täysin uniikkia palvelua asiakkaille, koska sitä (NYSE:n dataa) ei saa mistään muualta.
The ICE:n tulos oli aika maltillinen. Liikevaihto kasvoi vain 2% ja oli 7,3 miljardia. Tätä toki selittää asuntomarkkinan hyytyminen, mikä aiheutti 20% laskun Mortage Technology segmentin liikevaihdossa (1,41 -> 1,13 BUSD). Exchanges segmentti puolestaan kasvatti liikevaihtoa 6% (3,86 -> 4,07 BUSD) ja Fixed Income and Data Services segmentti jopa 11% (1,88 -> 2,09 BUSD). Jatkuvan liikevaihdon (recurring) osuus on reilu 50% (3,7 miljardia), mikä antaa ihan mukavan bufferin volatiilin markkinan aikana. EPS romahti 64% ja oli 2,58 dollaria, mutta adjusted EPS kasvoi 5% ollen 5,3 dollaria. GAAP EPS:iin vaikutti erityisesti Bakkt ja Coinbase sekä vahva vertailuarvo vuodelta 2021. FCF oli kuitenkin ennätyskorkea yli 2,9 miljardia (eli 2x 1,45 miljardin nettotulos). Eli pohjalla oleva liiketoiminta on hyvässä kunnossa vaikka raportoitu EPS heiluukin ja tästä kertoo myös 11%:n osingon korotus (0,38 -> 0,42 per kvartaali).
Taseessa näkyy jo 5 miljardin lisävelka vielä lupia odottavaan 13,1 miljardin Black Knight (NYSE:BKI) ostokseen. Tämä vie siis tasetta huonompaan suuntaan, sillä kauppa toteutetaan 80% käteisellä ja loput 20% ICE:n osakkeilla. Lisäksi BKI:n EV on 16 miljardia eli kaupan mukana tulee noin 3 miljardia dollaria velkaa. Kauppa pitäisi toteutua kesäkuuhun mennessä. Tällä hetkellä ICE:llä on pitkäaikaista velkaa 18,1 miljardia ja käteistä 1,8 miljardia eli nettovelka on n. 16,3 miljardia. BKI oston jälkeen velkaa tulee lisää vajaa 8 miljardia, jolloin nettovelka nousee jo noin 25 miljardiin. Nykyinen velka on noin 29 dollaria per osake ja 25 miljardin velalla lukema nousisi jo 43 dollariin per osake. Itse en BKI ostosta tykkää, kuten en yleensäkään tykkää suurista yrityskaupoista. Ymmärrän kyllä kaupan idean eli ICE haluaa vahvistaa Mortage Technology segmenttiä, joka on tällä hetkellä heidän pienin (osuus liikevaihdosta abot 15%). Net debt to equity on 72% ja to assets 10%.
Erityisen huolissani olen korkokuluista, jotka olivat viime vuonna jo 616 miljoonaa eli lähes 10% liikevaihdosta ja 1/5 FCF:sta. 3,6 miljardin EBIT kattaa korkokulut 6-kertaisesti (interest coverage) ja lukema alkaa hätyyttelemään jo haastavasta tilanteesta kertovaa 4-kerrointa. Toisaalta ehkäpä asuntomarkkinoiden palautuminen USA:ssa voi mahdollistaa oivan kasvun BKI oston avittamana. Joka tapauksessa kannattavuuteen ja velan hallintaan tullaan kiinnittämään huomiota tulevina vuosina meni BKI kauppa läpi tai ei. Esimerkiksi omien osakkeiden ostot on jäissä BKI oston takia. Viime vuonna nettomarginaali oli 15%, ROE 6,3% ja ROA 0,8%. Pidemmällä aikavälillä nämä ovat olleet noin 2x paremmat, jota siis selitti nettotulokseen raportoidut kirjaukset Bakkt ja Coinbaseen liittyen.
CEO J. C. Sprecher on kuitenkin optimistinen:
"We are pleased to report our 17th consecutive year of record revenues. Amidst a dynamic macroeconomic environment, our strong results reflect the "all-weather" nature of our business model. Our customers continue to rely on our mission-critical data and technology to manage risk and capture workflow efficiencies through an array of macroeconomic environments. As we look to 2023 and beyond, we remain focused on helping to serve our customers' needs and extending our track record of growth."
Ohjeistus on myös positiivinen:
- Exchange segmentin jatkuva liikevaihto kasvaa low-single digits eli n. 1-4%,
- Fixed & Data jatkuva liikevaihto kasvaa mid-single digits eli n. 3-6%,
- Mortage jatkuva liikevaihto kasvaa mid-to-high single digits eli n. 5-8%.
Fair value arvioni on 170 dollaria (velaton 141 dollaria). Tällä hetkellä kurssi on n. 108 dollaria, joka tarjoaa 1,6% osinkotuoton ja antaa P/E-luvuksi FY2023 EPS konsensusennusteella 19,7.
Illinois Toolworks (ITW)
ITW on globaali teollisuusalan moniottelija. Yrityksellä on 7 segmenttiä, joissa se pyrkii olemaan paras, innovatiivisin ja se pyrkii tekemään sen keskittymällä asiakkaisiin. Kulttuuri perustuu hajautettuun ja yrittäjämäiseen johtamiseen ja tekemiseen. ITW valmistaa ja myy autonosia, teollisuuden ja ravintoloiden pesukoneita, kylmiöitä, kokkaus- ja ruuan käsittelylaitteita, hitsauslaitteita ja siihen liittyviä käyttötavaroita ja turvallisuusvälineitä, muttereitä, kiristys- ja kiinnitysjärjestelmiä, liimoja, rasvoja, tiivisteitä ja muita polymeerejä ja nesteitä, testaus- ja mittausvälineitä sekä kaikkea muuta erikoisvälinettä ja -tarviketta. Kaikki segmentit ovat lähes yhtä suuria (liikevaihto 1,8 - 2,9 miljardia, yhteensä 15,9) ja kannattavia (operating margin 17-31%, kaikki 24%).
FY2022 tulos oli hyvä! Liikevaihto kasvoi 10%, jossa taustalla oli erityisen vahva kehitys ruokavälineissä (+23%), hitsauksessa (+16%) ja rakennustuotteissa (+14%). USA:ssa kasvua tuli 14%, Euroopassa 10% ja Aasiassa 8%. EPS kasvoi 15% ja oli 9,77 dollaria. FCF oli normaalia matalammalla tasolla (vain 64% nettotuloksesta), koska ITW jatkoi käyttöpääoman kasvattamista kasvun tukemiseksi ja toimitusketjuriskien hallitsemiseksi.
Tase pysyi ihan hyvässä kunnossa vaikka käteispositio puolittuikin. Pitkän ajan velkaa oli 6,17 miljardia, lyhyttä 1,59 miljardia ja käteistä 708 miljoonaa. Nettovelka oli siis 7 miljardia, joka on 22,7 dollaria per osake. Omien osakkeiden takaisin ostojen takia OPO vaan hupenee ja nostaa laskennallista oman pääoman tuottoa. Nettomarginaali oli 19,0%, ROE 98,2% ja ROA 19,7%, jotka ovat erittäin hyviä lukuja. Pitkällä aikavälillä (2007-2022) nettomarginaali on ollut keskimäärin 15,0%, ROE 44,7% ja ROA 13,4%
Ohjeistus oli ihan kohtuullinen eli kasvu jatkuu ja FCF selvästi parempi kuin viime vuonna:
"The company is initiating 2023 guidance including GAAP EPS in the range of $9.40 to $9.80 per share and organic growth of three to five percent based on current levels of demand and anticipated further slowing in certain end markets. Free cash flow is expected to be greater than 100 percent of net income and the company plans to repurchase approximately $1.5 billion of its own shares."
Fair value arvioni on 191 dollaria (velaton 168 dollaria). Tällä hetkellä kurssi on n. 250 dollaria, joka tarjoaa 2,1% osinkotuoton ja antaa P/E-luvuksi FY2023 EPS konsensusennusteella 27.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti