torstai 2. helmikuuta 2023

Altrian, Aflacin ja Novo Nordiskin vuoden 2022 tulokset

Tekstisarja viime vuoden tulosten yhteenvedoista jatkuu kun päivät pitenee ja hypättiin jo helmikuun puolelle. Eilen Altria, Aflac ja Novo Nordisk julkaisivat Q4 ja FY2022 tuloksensa.

Altria (MO)

Altria on yhdysvaltalainen tupakkajätti. Se oli aiemmin Philip Morris Companies, josta irrotettiin Kraft Foods (nykyisin osa Kraft Heinziä (KHC)) 2007 ja Philip Morris International (PM) 2008. Altria on siis tupakan valmistaja, myyjä ja markkinoija. Altria käyttää kolmea eri tupakkalaatua: Brigth, Burley ja Oriental. Suurin osa Altrian käyttämästä Brigth ja Burley laadusta tuotetaan USA:ssa ja Oriental laatua lähinnä Turkissa ja useissa välimeren maissa. Altria ei kasvata/tuota/kuivata tupakkaa itse vaan Altria ostaa ne viljelijöiltä kuivattuna Tobacco Leaders Program ohjelman kautta. Marlboro brändin lisäksi Altria myy röökiä mm. L&M, Chesterfield ja Parliament merkkien alla. Marlboron markkinaosuus on lähes 60 % premium röökeissä (ja reilu 40% kaikesta). Nikotiinipusseja Altria myy on! tuotemerkillä, jonka markkinaosuus on noin 24% nikotiinipusseissa. Perinteistä nuuskaa Altria myy (pienemmällä Skoal ja) Copenhagen brändillä, jonka markkinaosuus on noin 35%. Altria toimii vain USA:ssa, jonka markkinoihin edellä esitety luvut myös viittaavat.

Tulos oli ihan kohtuullinen vaikkakin alaskirjaukset jatkuivat JUUL:n, Cronoksen ja Anheuser-Busch InBevin (BUD) osalta ja toimitusvolyymit laskivat melko paljon. Liikevaihto oli 25,1 miljardia, jossa laskua 3,5%. Raportoitu nettoliikevoitto yli tuplaantui 2,5 miljardista 5,8 miljardiin. Raportoitu tulos sisältää kuitenkin alaskirjauksia 1,97 miljardia BUD:sta, 0,2 miljardia Cronoksesta ja 1,46 miljardia JUUL:sta. Vuoden 2021 vastaavat luvut olivat 5,56 BUD:sta, 0,4 Cronoksesta ja 0 JUUL:sta. Näillä ei siis ole käteisvaikutusta vaan kuvaavat pieleen menneitä sijoituksia. Tästä syystä MO julkaisee myös "adjusted for special items" lukemia, jotka kuvaavat paremmin liiketoiminnan tuloksentekokykyä. 5,8 miljardin liikevoitto nouseekin viime vuoden osalta 8,74 miljardiin, joka vuoden 2021 osalta oli 8,52 miljardia. Kasvua oli siis 2,6%. Tästä laskettu EPS kasvoi 5% ja oli 4,84 dollaria per osake (raportoitu 3,19 dollaria).

MO omistaa 10% pörssiin BUD tikkerillä listatusta maailman suurimmasta panimosta eli Anheuser-Busch InBev:stä, jonka kurssi on lasketellut vuodesta 2018 lähtien. BUD:n markkina-arvo on tällä hetkellä 123 miljardia dollaria eli MO:n omistusosuus on n. 12,3 BUSD. MO omistaa myös 35% sähkötupakkafirmasta JUUL:sta, joka arvostetaan vuoden lopulla 250 miljoonan dollarin arvoon. MO maksoi JUUL stakesta yli 12 miljardia, jotka olisin paljon mieluummin ottanut osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina tai edes parempana taseena.

Tase ei ole mistään parhaimmasta päästä, mutta ihan kelvollinen. Käteistä on 4 miljardia, velkaa 26,6 miljardia eli nettovelkaa on jopa 22,6 miljardia, joka on 12,5 dollari per osake. Net debt to assets on 61%. Korkokuluja tulee reilu miljardi, jotka katetaan 11-kertaisesti 11,9 miljardin EBIT-tuloksella (interest coverage). Oma pääoma meni negatiiviseksi osakkeiden takaisinostojen takia viime vuonna, joten ROE ei ole merkityksellinen. Nettomarginaali oli viime vuonna n. 34,8% (adjusted for special items) ja ROA 23,7%.

Mennään vielä takaisin liiketoiminnan kehitykseen. Q4:lla röökin toimitusvolyymit laskivat jopa 12% ja koko vuonna 9,6%. Arvioiden mukaan koko markkina laski vastaavasti 9% ja 8%. Inventaari ja hienoinen markkinaosuuden häviäminen, kun kuluttajat siirtyivät premiumista edullisempiin tuotteisiin rokotti Altriaa keskivertoa enemmän. Viime vuonna Altria toimitti 84,7 miljardia tupakkaa ja 1,7 miljardia sikaria. Vaikka premium merkeistä siirryttiin edullisempiin tuotteisiin, niin Marlboron markkinaosuus premium merkeissä kasvoi ja oli 58,2% viime vuonna. Suun kautta otettavien tuotteiden toimitusvolyymit laskivat myös, mutta vain noin 2,4% viime vuonna. Viime vuonna Altria toimitti 800 miljoonaa purkkia nuuskaa ja nikotiinipusseja, josta 470 miljoonaa oli Copenhagenia, 180 Skoalia ja 80 on! nikotiinipusseja. Arvion mukaan Altrian markkinaosuus viime vuonna oli 46% suun kautta otettavissa tuotteissa (27% Copenhagen, 11% Skoal ja 5% on!). 

Ohjeistus antaa kuvan, että ydinliiketoiminta on hyvässä kunnossa myös tänä vuonna. FY2023 (adjusted) EPS:n arvioidaan olevan välillä 4,98 - 5,13 dollaria, jossa olisi siis 3-6% kasvu vuoteen 2022 nähden.

Fair value arvioni on 55 dollaria (velaton 43 dollaria). Tällä hetkellä kurssi on n. 48 dollaria, joka tarjoaa 7,9% osinkotuoton ja antaa P/E-luvuksi FY2023 EPS konsensusennusteella 9,4.

Aflac (AFL)

Aflac on yhdysvaltalainen vakuutusyhtiö, joka tarjoaa lähinnä lisäterveysvakuutuksia ja henkivakuutuksia.  Aflacin vakuutus tuo suojaa yli 50 miljoonalle henkilölle. Aflacilla on kaksi raportointisegmenttiä Aflac Japan ja Aflac U.S ja suuri osa (n. 70%) bisneksestä tulee Japanista, jossa Aflacin tietävät lähes kaikki. Jopa 9 henkilöä kymmenestä tuntee Aflac Ankka brändin Japanissa. Aflacin markkinaosuus Japanissa syöpä- ja terveysvakuutuksissa on ollut noin neljännes. Kasvustrategia nojaa uusien lisävakuutustuotteiden kehitykseen ja niiden myymiseen laajennetun jakelukanavan kautta. Aflacilla on syöpä-, sairaus-, onnettomuus-, näkö-, hammas- ja yleisiä terveysvakuutuksia. Aflac on yksi tehokkaimmista vakuutusyhtiöistä maailmassa, sillä sen yhdistetty kulusuhde on pitkään pysynyt tasaisesti 80% tasolla.

Aflacin tulos oli tuttu ja turvallinen. Q4:lla liikevaihto laski 26% ja koko vuonna 12% käytännössä dollarin vahvistumisesta johtuen. Nettotulos laski Q4:lla 82% ja koko vuonna laskua kertyi 3%. Viime vuoden EPS oli 6,59 dollaria, jossa kasvua 3%. Jos luulet, että meni plussat ja miinukset sekaisin, niin olet väärässä. Aflac nimittäin osti 6% omista osakkeistaan takaisin viime vuonna, mikä selittää erot nettotuloksen ja EPS:n välillä. Aflac myös vahvisti aiemmin ilmoittamansa 5% osinkokorotuksen (0,4 -> 0,42 dollaria per kvartaali).

Koska Japani on niin suuressa roolissa Aflacin liiketoiminnassa, niin dollareissa laskettu tulos on hyvin herkkä jenin dollarikurssille. Q4:lla dollarilla sai 142 jeniä, kun vuosi sitten niitä sai vain 114. Jeni on siis heikentynyt 20% dollariin nähden Q4:lla ja koko vuoden osalta 16%. Tämä ei kuitenkaan selittänyt kokonaan viime vuoden tuloksen heikkoutta.

Aflac Japanin keräämät vakuutusmaksut laskivat 4,2% ja olivat 1,2 triljoonaa jeniä. Sijoitustuotot kuitenkin kasvoivat 5,5% ja olivat 0,35 triljoonaa jeniä. Aflac USA:n keräämät vakuutusmaksut laskivat 0,8% ja sijoitustuotot kasvoivat 0,1%. Eli itse vakuutusliiketoiminnassa oli pientä laskua vuoteen 2021 verrattuna. Toki edellä olevissa luvuissa kyse on vakuutusmaksuista, mikä ei kerro suoraan liikevaihdosta vakuutusyhtiön tapauksessa. Liikevaihtoon lasketaan mukaan myös sijoitustuotot.

Supplemental dataa katsomalla nähdään, että Aflac USA:n yhdistetty kulusuhde oli viime vuonna 79,6%, joka on erinomainen. Lisäksi vakuutusten pysyvyys (eli kuinka monet asiakkaat uusivat sopimukset) oli 77%, joka on historiallisestikin toteutunut taso. Vastaavat Aflac Japanin lukemat ovat 75,1% yhdistetyn kulusuhteen osalta ja 94,1% pysyvyyden osalta. Tästä ehkä nähdään miksi Japani on Aflacin suurin markkina. Bisnes tuottaa ja asiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä. 

Nousevat korot ovat kuitenkin mahdollistaneet paremmat sijoitustuotot. Tässä olennaista on katsoa floatin kehitystä, josta ne sijoitustuoto revitään. Vuoden lopulla Aflacilla oli 111,2 miljardin edestä sijoituksia, joista leijonan osa eli 94,5 miljardia on sijoitettu kiinteän takaisinmaksuajan lainapapereihin (fixed maturity security). Näistä 68% oli luottoluokitukseltaan A ja 23% BBB. Aflac Japanin portfolion tuotto-% oli viime vuonna 3,08% ja uuden rahan osalta Q4:lla mentiin jo 6,81% lukemissa. Aflac USA:n vastaavat luvut olivat 5,39% ja 6,3%. Tulevaisuus näyttää toistaiseksi siis ihan kivalta sijoitustuottojen osalta. Ainakin niin kauan kun lainatut rahat saadaan takaisin eikä koko torni eri kirjainyhdistelmiä kosahda korkeampien korkojen aiheuttamien maksuvaikeusten takia.

Ohjeistus antaa saman kuvan:

"We continue to generate strong investment results while remaining in a defensive position as we monitor evolving economic conditions. In addition, we have taken proactive steps in recent years to defend cash flow and deployable capital against a weakening yen. With the fourth quarter's declaration, 2022 marked the 40th consecutive year of dividend increases. We treasure our track record of dividend growth and remain committed to extending it, supported by the strength of our capital and cash flows. At the same time, we remain in the market repurchasing shares with a tactical approach, focused on integrating the growth investments we have made in our platform to improve our strength and leadership position."

Fair value arvioni on 72 dollaria (velaton 66 dollaria). Tällä hetkellä kurssi on n. 73 dollaria, joka tarjoaa 2,3% osinkotuoton ja antaa P/E-luvuksi FY2023 EPS konsensusennusteella 13,4.

Novo Nordisk (NOVO-B)

Novo on tanskalainen globaali lääkejätti, joka keskittyy diabeteslääkkeisiin. Novolla on myös muita tuotealueita, joihin kuuluvat liikalihavuuden hoito, painonhallinta, verenvuototaudin (hemofilian) hoito, kasvuhormonihoidot ja hormonikorvaushoidot. Novo toimii globaalisti ja liikevaihto jakautuu lähes puoliksi Pohjois-Amerikan ja muiden alueiden välillä. Jos katsotaan koko diabetes lääkemarkkinaa, niin Novon globaalimarkkinaosuus on noin 30%. Insuliinissa Novon markkinaosuus USA:ssa on n. 40% ja Kiinassa n. 15%. Novo on erityisen vahva Kiinassa premix insuliinissa (75% markkinaosuus) ja GLP-1:ssa (90% markkinaosuus). Jenkkilässä taas Novolla on monopoli erittäin pitkävaikutteisessa insuliinissa Tresiban ja Xultophyh kanssa.

Jos haluat tutustua Novon liiketoimintaan ja historiaan tarkemmin ihan suomen kielellä, niin suosittelen vilkaisemaan aiempaa seikkailuani Novon tilinpäätösten ja muun materiaalin parissa. 

Novon tulos oli erinomainen, mitä myös odotettiin pilviin kohonneen osakekurssin perusteella. Liikevaihto kasvoi 26% ja oli 177 miljardia DKK. Nettoliikevoitto kasvoi 16% ja oli 55,5 miljardia DKK. EPS ponkaisi lukemaan 24,44 DKK, jossa kasvua oli 18%. Kuulostaa hyvältä, eikö? Bonuksena päälle tuli osinkokorotus 12,4 DKK per osake, joka on 19% suurempi kuin vuonna 2021 maksettu 10,4 DKK.

Hyvien kasvulukujen takana on 14% kasvu diabetestuotteissa ja 84 % kasvu lihavuudenhoidossa. USA:ssa kasvua 21%, EMEA:ssa 15%, Kiina yski vielä koronassa -6% lukemat, mutta loppumaailman osalta kasvua kertyi 24%. Lihavuudenhoidon voimakkaan kasvun takana on Wegovy, jonka USA patentti on voimassa 2032 asti. Wegovy on kärsinyt jopa toimitusongelmista erittäin vahvan kysynnän takia. Novon tavoitteena on kasvattaa lihavuudenhoitotuotteiden myynti vuoteen 2025 mennessä nykyisestä vajaa 17 miljardista 25 miljardiin. Eiköhän tämä onnistu, sillä Wegovyn toimitusongelmat pitäisi olla nyt ratkaistu.

Tase säilyi erinomaisena. Nettovelkaa on 13,1 miljardia DKK, joka on 6 DKK per osake (velkaa 26,8 miljardia ja käteistä 12,7 miljardia). Net debt to equity on 16% ja to assets vain 5%. Lisäksi 380 miljoonan korkokulut katetaan 75 miljardin EBIT-tuloksella 200-kertaisesti (interest coverage).

Ohjeistusta vuodelle 2023 kelpaa myös katsella hyvillä mielin:

"Sales growth is expected to be 13% to 19% at CER. Operating profit growth is expected to be 13% to 19% at CER. Given the current exchange rates versus the Danish krone, sales growth reported in DKK is expected to be around 4 percentage points lower than at CER. The free cash flow is expected to be DKK 60-68 billion, reflecting the sales growth and the investments in capital expenditure as well as a favourable impact from rebates in the US."

Fair value arvioni on 813 DKK (velaton 807 DKK). Tällä hetkellä kurssi on n. 942 DKK, joka tarjoaa 1,3% osinkotuoton ja antaa P/E-luvuksi FY2023 EPS konsensusennusteella 30,9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti