maanantai 4. tammikuuta 2021

Nordnetin tuottolaskenta (TWR)

Sharevillessä oli keskustelua nordnetin tuottolaskelmasta, niin kuin monesti ennenkin. Jälleen kerran kysymys kuului, sisältyykö osingot tuotto laskelmaan vai ei. Vastaus pitäisi olla kyllä ja sitä on monesti selvitelty.

Päätin katsoa oman salkkuni läpi ja selvittääkö vastaako Nordnetin TWR-tuottolaskelma itse laskemaani TWR-tuottoa.

Vuoden alussa 2.1.2020 (hetki 0) salkun arvo oli 42 347,95 EUR. Vuoden aikana olen tehnyt muutamia nostoja ja talletuksia, joita ei lasketa tuottona tai tappiona, mutta huomioidaan sijoitetussa pääomassa. Nämä tapahtumapäivät ovat käytännössä ainoat, jotka pitää huomioida laskennassa. Toisin sanoen näiden tapahtumien välillä salkun muutokset johtuvat puhtaasti tuotosta (arvonmuutos, netto-osingot, kaupankäyntikulut) ja tuotto voidaan laskea niiden välille. Lopuksi vedetään kertolaskulla yhteen.

Nordnetin salkkuraportin kautta voi katsoa minkä tahansa päivän mukaisen salkun markkina-arvon, jota käytin tässäkin. Talletukset ja nostot pitää katsoa hieman eri tavalla TWR-laskelmasta ja salkkuraportista johtuen. Esimerkiksi tein ensimmäisen noston 28.2. ja salkkuraportti päivältä 28.2. on huomioinut jo noston. Tästä johtuen 28.2. salkun arvo on siis salkkuraportin arvo + nostettu summa. Toisaalta 22.4. tein ensimmäisen talletuksen, mutta TWR laskelma pitää tehdä siten, että ottaa huomioon 21.4. salkkuraportin loppusaldon ja sitten aloittaa uuden laskelman 22.4. alkaen ottaen huomioon talletuksen kassavirran.

Jos nordnetissa on useita salkkuja, niin kannattaa olla tarkkana salkkuraportin käyttämisessä, että vain tarkastelun alla oleva salkku on valittu. Kun tein puhelimella ekaa kertaa arvojen haut salkkuraportista, niin jostain syystä se aktivoi myös lapsen salkun raporttiin mukaan aina kun vaihdoin päivämäärää. Voi myös olla, että lagisen selaimen takia tein jossain vaiheessa refressin ja skidin salkku tuli mukaan laskelmiin.

Sain tulokseksi 2.1.-31.12.2020 välisen ajan TWR-tuotoksi +5,02%. Nordnet ilmoittaa täysin saman lukeman ja kaikkien tarkasteluaikavälien TWR-tuotto oli täsmälleen sama omalla laskelmalla ja Nordnetissa. Osingot huomioidaan siis tuottona nordnetin TWR-laskelmassa täysin oikein.

6 kommenttia:

  1. Laskeskelen itse TWR tuottoa aina Nordnetin lisäksi varmistaakseni, että tuotto on laskettu oikein, mutta minulla ei ole koskaan ollut merkittävää eroa itse lasketun ja Nordnetin lasketun tuoton välillä. Esim. vuoden 2020 osalta Nordnet laski vuosituotoksi 27.59%, kun omien laskelmien mukaan sain luvuksi 26.96 %. Tämäkin poikkeama taitaa olla mittaushistorian suurin omalta osaltani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Julkaisun jälkeen huomasin yllätys yllätys virheen omissa laskelmissa. Päivitin tekstin ja NN tosiaan laskee TWR:n ihan oikein.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen huomio. Olen tähän asti luottanut Nordnetin indeksilaskelmiin melkein kuin peruskallioon, mutta pitänee ottaa skeptisempi asenne. Jotenkin vain en jaksaisi ruveta itse indeksinlaskemispuuhiin.

    Minulle itselleni tulee mieleen sellainen ajatus, että onko Nordnet laskenut sijoitetuksi pääomaksi myös kaiken Nordnetin sijoitustilillä makaavan rahan? Ja selittäisikö se eron?

    Näin se näyttäisi tekevän ainakin osakesäästötilin tapauksessa, ja osakesäästötilin sääntöjen ja verotuskäytönnön perusteella se onkin siinä tapauksessa ihan perusteltu tapa, mutta muussa sijoittamisessa, no, riippuu ajattelutavasta. Oletko kysynyt asiasta Nordnetilta itseltään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Julkaisun jälkeen huomasin yllätys yllätys virheen omissa laskelmissa. Päivitin tekstin ja NN tosiaan laskee TWR:n ihan oikein.

      Joo tilin käteinen on osa pääomaa, jolle tuotto lasketaan. Ei siis tarvitse alkaa nikkaroimaan omaa TWR-laskentaa.

      Poista
  3. Ilmeisesti Nordnetin tuottolaskelma sisällyttää käteisen tuohon omaan pääomaan? Varmaan vastaavasti myös lainan käyttö buustaa nordetin TWR-tuottoa?

    VastaaPoista