keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Cash is the King, sijoituslaina maksettuOlen pyrkinyt viime aikoina keskittymään olennaiseen eli siihen mihin voin oikeasti vaikuttaa. Loppupeleissä tämä on kaikkein tärkeintä, sillä mikään muu sijoittamisessa ja säästämisessä ei ole sinun käsissäsi. Et voi vaikuttaa siihen mitkä osakkeet ovat kuplahinnoissa ja mitkä ovat aliarvostettuja. Et voi vaikuttaa korkotasoon etkä siihen miten markkinat korkotasoon reagoivat. Et voi vaikuttaa omistamiesi yritysten osingon maksuun tai strategisiin päätöksiin. Voit ainoastaan vaikuttaa tuloihisi ja menoihisi, joiden perusteella määräytyy säästöön jäävä summa. Jos summa on nollaa suurempi, niin vasta tämän jälkeen pääset vaikuttamaan hieman konkreettisimpiin yksityiskohtiin. Voit päättää mihin rahasi laitat.

Nokian Renkaiden osto-ohjelman myötä otin melkoisesti velkaa omistamiani osakkeita vastaan. Tämän vuoden aikana olen kuitenkin todennut, että positiivinen käteispositio on huomattavasti parempi ja turvallisempi vaihtoehto. Voin valottaa tätä esimerkin kautta: Sanotaan, että velkavipuvaihtoehdossa sinulla on 25 % vipua ja markkinat romahtavat 50 %. Romahduksen pohjalla sinun velkavipusi on 50 % ja luultavasti salkussasi olevat osakkeet riittävät juuri ja juuri vakuudeksi. Et voi siis ottaa yhtään lisää vipua, kun osakkeet ovat halpoja ja kaiken lisäksi sinulla ei ole yhtään käteistä, joilla käyttää hyväksesi paniikki markkinoilla.. Käteisvaihtoehdossa sinulla on 5 % käteispositio ja markkinat romahtavat 50 %. Romahduksen pohjalla sinun käteispositiosi on noussut 10 %:iin ja tämän lisäksi voit ottaa osakkeitasi vastaan velkaa. Tällöin voit siis käteisen lisäksi käyttää hyväksesi velkavipua paniikin aikana.

Olen siis keskittynyt tuloihini ja menoihini sekä siihen, että säästöön jäävä summa on nollaa suurempi. Tällä hetkellä olen saanut maksettu sijoituslainani käytännössä kokonaan pois ja salkkuuni alkaa kertymään positiivinen käteispositio. Salkkuni arvo pyörii noin 24 – 25 tuhannen € välissä ja Nordnet salkussani on tällä hetkellä velkaa noin 20 €. Minulla on kuitenkin S-tilille tulleita osuusmaksun korkoja ja bonuksia 56,38 €, joka kääntää käteisposition plussalle. Osuusmaksun korkoja ja bonuksia talletin jo huhtikuussa Nordnettiin yhteensä 48,34€. Tällä hetkellä olen saanut seitsemästä osuuskaupasta jo korot. Kolmea viimeistä odottelen maksettavan tämän kuun aikana, minkä jälkeen talletan rahat Nordnetin salkkuun. Alla taulukko tähän mennessä maksetuista osuusmaksun koroista:

HOK-ELANTO                                       3,5€/10%
VARUBODEN-OSLA                             10€/10%
PKO                                                         12€/12%
OK SUUR-SAVO                                     10€/10%
TURUN OSUUSKAUPPA                       10€/10%
SSO                                                          10€/10%
KPO                                                         20€/20%

Tästä puuttuu vielä Osuuskauppa Hämeenmaa, Etelä-Karjalan Osuuskauppa ja Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa, jotka maksoivat viime vuonna 10€, 10€ ja 15€. Velkavipu on siis maksettu ja nyt jatketaan käteisposition keräämistä osingoilla ja kuukausitalletuksilla. Tavoitteenani on noin 5% käteispositio, joka tarkoittaa noin 1250 €.

Viimeksi kirjoitin aika tarkalleen kaksi kuukautta sitten huhtikuun 8. päivä. Tähän kahteen kuukauteen on mahtunut toki muutakin kuin osuusmaksujen korot. Myyntejä olen viimeisen kahden kuukauden aikana tehnyt yhden, jossa kevensin Nokian Renkaiden painoa 30 osakkeen verran hintaan 31,3€/kpl. Osinkoja on ropissut paljon, kiitos lähinnä Nokian Renkaiden. Brutto-osinkoja on alkuvuonna tullut yhteensä 759,69 €, joista kahden viime kuun aikana 656,31 € eli leijonan osa. Vuoden kokonaistavoitteeseen eli 1000 € on siis vielä matkaa, sillä suomipainotteisessa salkussani osinkojen maksu painottuu maalis-toukokuulle.

Olen tehnyt myös talletuksia salkkuuni molempina kuukausina. Huhtikuussa talletin 1900€ ja toukokuussa 500€. Tavoitteenani on tälle vuodelle, että säästän keskimäärin 750€/kk. Viiden ensimmäisen kuukauden jälkeen olen säästänyt yhteensä 3300€ eli keskimäärin 660€/kk. Olen siis tavoitettani pahasti jäljessä ja loppu vuodeksi riittää kirittävää. Myös opintolainan lyhentäminen on jatkunut normaaliin 400€/kk tahtiin. Valmista näyttäisi tulevan kesäkuussa 2016. Ehkä kirjoitan vuoden päästä tekstin ”Cash is the King, opintolaina maksettu” ja 20 vuoden päästä tekstin ”Cash is the King, asuntolaina maksettu”.

Kesällä ja jatkossakin pyrin keskittymään olennaiseen eli tuloihini ja menoihini. Tällä hetkellä tiedossa on ainakin yksi mahdollisuus edetä uralla, mistä saattaa kesän aikana poikia jotain. Uskon, että tällä olisi kohtuullisen merkittävä vaikutus tulopuolelle. Siihen asti annan suurimman osan huomiostani menoihin, jotka ovat ikävä kyllä olleet selvästi liian kovat suhteessa siihen mitä olen saanut rahoilla aikaiseksi.

4 kommenttia:

 1. Tosi hyvä että sait lainat maksettua. Mulla olis IB lainaa jäljellä vielä n. $9200. Matka on vielä pitkä...

  Ps, vaihdoin blogini nimen ja osoitteen, joten lisäätkö minut uudelleen blogrolliisi, kiitos =)

  Terveisin,
  Entinen viisikymppisenä eläkkeelle, nykyinen osinkokuningas.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä käteiskassaa on jo muutama prosentti salkusta. Tuntuu hyvältä, mutta toisaalta tuntuu myös, että missan mahdollisuuksia olemalla ottamatta vipua.

   Poista
 2. Tai vaiha samalla tähän ku ostin uuden domainin vihdoin =) www.osinkokuningas.com

  VastaaPoista