perjantai 27. kesäkuuta 2014

Kulut osakesäästämisessä

Tässä on hieman asiat pyörinyt päässä ja kävin läpi salkkuni historiaa viime vuodelta, joka oli käytännössä 1. kokonainen sijoitusvuosi. Huomasin, että olin tehnyt kohtuu paljon toimeksiantoja ja niistä aiheutuneet kulut olivat yhteensä 146 euroa. Jos laskee kuinka paljon tämä prosenteissa salkkuni keskimääräisestä arvosta saan kulujen osuudeksi 1,4 %. Tämä on aivan liikaa!

Edelle laskettuun vaikuttaa tietenkin strategian luominen ja sen mukaisen sijoittamisen aloittaminen, mikä aiheutti paljon myyntejä ja pääoman uudelleen allokoinnin kautta myös ostoja. Kulujen on mielestäni pysyttävä reilusti alle yhden prosentin salkun arvosta. Uskon, että tänä vuonna kuluni pysyvät alle prosentissa.

Salkkuni on Nordnetissä, jossa säilytys on ilmaista ja muita kuluja sijoittamiseeni ei liity. Arvioidaan loppuvuodelle syntyvät kulut säästettävän rahamäärän avulla. Tällä hetkelläni salkussa on käteistä noin 1000 € ja loppuvuoden aikana tulen tallettamaan 700 €/kk sekä kertaeränä S-osuusmaksujen korot ja bonukset about 140 €. Tämän perusteella salkkuuni virtaa käteistä loppuvuoden aikana yhteensä 5340 €. Jos pyrin pitämään toimeksiannon kulut alle 1 prosentissa, niin voin tehdä vähintään 1500 € allokointeja jenkkeihin tai vähintään 900 € allokointeja kotimaahan. Toteuttanen tämän kahdella jenkkiostolla (GPS ja DE) ja kahdella suomiostolla (NRE1V ja OTE1V/KNEBV), jolloin kuluja syntyy 2*15€+2*9€ = 48€.

Tänä vuonna 27.6. mennessä toimeksiannoista kuluja on muodostunut 37 euroa. Jos tähän summaa äsken lasketun arvioin loppuvuoden kuluista, niin koko vuoden kuluiksi muodostuu 85 €. Tämä on noin 0,6 % tämän hetkisen salkkuni markkina-arvosta, joka vastannee keskimääräistä salkkuni arvoa vuonna 2014. Näihin kuluihin voisin olla tyytyväinen.

Tällä hetkellä screenin läpi tulleet GPS (P = $ 41) ja DE (P = $ 90,6) ovat mielestäni ostohinnoissa ja odottelen niiden hankintaa seuraavan palkan saamiseen. NRE:n osalta odotan kurssipudotusta alle edellisen ostotasoni (27,94 €). Myös Koneelta ja Outoteciltä odotan kurssipudotusta alle edellisen ostotasoni (Kone 28,92 €, Outotec 7,00 €). Voi siis olla, että en osta laisinkaan Helsingin pörssistä osakkeita loppu vuonna. Tarkkailulistallani on myös mm. Sampo, Olvi ja Konecranes, mutta niiden hinnat ovat mielestäni liian kaukana laskemistani ostotasoista.

Pidetään kulut alhaalla ja itsemme kärsivällisinä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti