Toki Shareville koostuu pohjoismaalaisista sijoittajista, jotka käyttävät välittäjänään Nordnettia. Tämä tuo tietynlaisen biasin tarkasteluun. Ensinnäkin kaikissa pohjoismaalaisissa yrityksissä on huomattavasti enemmän omistajia kuin jenkkiyrityksissä. Toiseksi Nordnetin kaupaunkäyntikampanjat esim. tietystä osajoukosta jenkkiyrityksiä, on voinut nostaa niiden yritysten omistajamääriä Sharevillessä. Anyways, katsotaanpa mikä on tylsääkin tylsempää ja mitä omistetaan paljon.
Ensin pohjoismaalaiset yritykset, joita salkustani löytyy muutama:
Näistä paras tylsyysindeksi on Betssonilla ja Svenska Handelsbankenilla. Pankkibisnes on ainakin tylsää, mutta vedonlyönti bisnes ei niinkään. Ehkä omistajajien määrä johtuu siitä, että Betsson on melko pieni yritys ja yritys ei ole verotuskäytäntöjen ja erikoisen osingonmaksutapansa takia kovin suosittu.
Sitten paljon omistetus jenkkiyritykset, joita omistaa vähintään 100 Shareville käyttäjää.
Näistä monet yritykset ovat olleet kampanjan kohteena, sillä olen itsekin ostanut Medtronicia ja Walmartia kaupaunkäynti kampanjasta. Muistan myös miten ainakin Nike on ollut kampanjassa mukana. Eniten omistajia on Disneyllä ja paras tylsyysindeksi on Texas Instrumentsillä, joka tekee puolijohteita. Melko tylsää, mutte helvatun kannattavaa.
Tämä viimenen setti eli vähän omistetut jenkkiyritykset on mielestäni mielenkiintoisin. Monissa laatuyrityksissä on todella vähän omistajia Sharevillessä ja monista ei ole yhtään ainutta keskusteluketjua avattu.
Tältä listalta salkustani löytyy ITW, FAST, TSCO, SWKS ja STRA. Kaikki hemmetin tylsiä yrityksiä. Tai en tiedä miten joku voisi innostua Fastenalista, joka myy ja jakelee muttereita, pultteja ja muuta työmaalla tarvittavaa materiaalia sekä työkaluja. Toisaalta jälleen kerran todella kannattavaa bisnestä.
Paras tylsyysindeksi on Intercontinental Exchange:lla (ICE), jolla on vain 3 omistajaa Sharevillessä. Kyseessä on yritys, joka pyörittää markkinapaikkoja (pörssejä) johdannaisille, arvopapereille, joiden kohde-etuutena on mm. energia, maatalous, korot, yrityslainat ja valuutat. Melko tylsää sanoisin, mutta jälleen kerran bisnes kukoistaa. Aina, kun joku haluaa myydä tai markkinoida jotain uutta instrumenttia, niin se tulee löytymään ICE:n markkinapaikoilta. Aina, kun joku tekee kauppaa, niin ICE ottaa oman siivunsa välistä. Alla vielä kuva ICE:n kurssikehityksestä viime vuosilta, mistä voi päätellä, että sijoitus on ollut todella hyvä.
Mitä mieltä olette tylsyysindeksistä? Pitäisikö alkaa käyttämään sitä sijoituspäätöksiä tehdessä?
kuolettavan työlästä lukea noita taulukkoja täynnä tikkereitä joita tuskin kukaan muistaa ulkoa...
VastaaPoistaIte scrollasin ekan taulun jälkeen loppuun ja alotin kirjottamaan kitinää kun en jaksanut yrittää ymmärtää postausta. Jatkossa jos kirjoittaa firmat nimeltä, niin postaus on dekadin helpompaa luettavaa.
Tästä tullut aiemminkin kommenttia, että käytän pelkästään tikkereitä. Itse muistan kyllä kaikki ulkoa, kun noita seurantoja olen tehnyt.
PoistaTässä tikkerit ja nimet vielä ihmeteltäväksi.
Osinkoaristokraatit (+25 vuotta)
Tikkeri Nimi
MMM 3M
AFL Aflac
AOS A. O. Smith
APD Air Products & Chemicals
ADP Automatic Data Processing
BDX Becton Dickinson
BF.B Brown-Forman
ITW Illinois Tool Works
MKC McCormick
MDT Medtronic
PEP Pepsi
SYK Stryker
NOVO-B Novo Nordisk
WMT Walmart
Osinkohaastajat (+10 vuotta)
Tikkeri Nimi
FAST Fastenal
TXN Texas Instruments
V Visa
MCO Moody's
NKE Nike
TSCO Tractor Supply
Muut DG osakkeet (+5 vuotta)
Tikkeri Nimi
CME CME Group
ICE Intercontinental Exchange
ROK Rockwell Automation
STZ Constellation Brands
SWKS Skyworks Solution
SBUX Starbucks
EXPE Expedia
GILD Gilead Science
DIS Walt Disney
Erikoiskohteet
Tikkeri Nimi
STRA Strategic Education
FORTUM Fortum
KNEBV Kone
TYRES Nokian Renkaat
SHB-A Svenska Handelsbanken A
BETS-B Betsson B
PNDORA Pandora
omat omistukset voipi ehkä muistaa, mutta jonkun muun salkun tikkereiden muistaminen alkaakin olla jo hieman työläämpää. Varsinkin jos päätyö ei ole osakkeissa. Itselle osa noista firmoista, joihin olet sijoittanut, on täysin outoja. Edes nimen perusteella keksi mitä ko. firma tekee, saati muistaisin moisen tikkerin.
VastaaPoistakiitosta seuraavasta postauksesta, siellä nimet on kirjoitettu auki :)
Tottahan se on. Itse tykkään käyttää tikkereitä siitä syystä, että ne yksilöivät osakkeen täysin. Myös listauksen, että missä pörssissä osake treidaa. Monilla osakkeilla, kuten Novo Nordiskilla on rinnakkaislistaus jenkkilässä NVO tikkerillä. Itse suosin tässä tapauksessa kuitenkin Novon kotipörssiä eli Kööpenhaminaa.
PoistaTein koosteen hetki sitten seurantalistalla olevista yrityksistä, josta löytyy yrityskuvaukset englanniksi Reuterin sivuilta kopioituna. Jos kiinnostaa, niin täälläpä koosteteksti:
https://fyysikonosingot.blogspot.com/2019/09/lyhyt-esittely-seurantalistan.html
Kiitos hienosta blogista. Luin taas aamulla useamman jutun läpi. Sain paljon pohdittavaa. En ole ollenkaan yhtä systemaattinen mitä sinä kirjaamaan asioita ylös, saan siksi näistä jutuistasi paljon inspiraatiota parantaa tapojani.
VastaaPoistaKiva kuulla että inspiroi! Systemaatisuus on monesti hyvä tapa välttää tunteiden aiheuttamaa biasia.
VastaaPoistaItse tykkään lukea paljon blogeja, niistä saa pohdittavaa ja jatkuvasti oppii jotain uutta. Parasta blogeissa on monesti kommenttien kautta käyty keskustelu, jossa erinäkökulmat tai mielipiteet kohtaavat. Joskus esim. sijoituskohde näyttää liian hyvältä ollakseen totta, kunnes joku avaa paremmin sijoituksen kohteena olevaan yritykseen liittyviä riskejä. Asioilla on aina kaksi puolta. Hyvään tulokseen pääsee, kun on harvoin todella väärässä. Vähän väärässä saa olla usein, kunhan joskus onnistuu kunnolla ja pystyy jotenkin välttämään suurimmat mokat (pääoman täydellinen tai lähes täydellinen menettäminen).