torstai 8. elokuuta 2013

Hajauttaminen


Jos laittaa kaikki munat samaan koriin ja kori putoaa, niin tällöin jäljelle ei jää ainuttakaan munaa. Hajauttamiseen pätee sama lainalaisuus: jos sijoitat kaikki varasi yhteen yhtiöön ja kyseinen yhtiö menee konkurssiin, niin tällöin jäljelle ei jää euroakaan pääomastasi. Jotkut ovat sanoneet, että hajauttaminen on ainut ilmainen lounas.

Aluksi kun sain ylimääräistä sukanvarteen ja aloitin osakesäästämisen, niin valitsin pelkästään Helsingin pörssistä yrityksiä. Sittemmin olen alkanut hajauttamaan yritysvalintojani myös Yhdysvaltoihin. Monikansalliseen yritykseen sijoittaessa on hajauttamisen kannalta lähes sama missä pörssissä osake listataan ellei huomioida valuuttakursseja. Helsingin pörssissä on kuitenkin auttamattoman vähän valinnan varaa ja jenkkilään hajauttamisessa oli kyse itse asiassa parempien yritysten löytämisestä.

Ennen kaikkea olen pitänyt huolen siitä, että olen hajauttanut sijoitukseni toisistaan poikkeaville toimialoille. Tällä hetkellä salkustani löytyy 9 eri yritystä ja kaikki toimivat eri toimialalla:

Lääke- ja terveydenhoitoteollisuus                Medtronic
Vähittäiskauppa                                          Wal-Mart
Kulutushyödykkeet, maaliteollisuus              Tikkurila
Energian tuotanto ja sähkön siirto                 Fortum
Kuluttajapalvelut, koulutus                           Strayer Education
Vakuutus ja sijoittaminen                             Aflac
Teleoperaattori                                            TeliaSonera
Kiinteistösijoittaminen                                 Technopolis
Rakentaminen                                             YIT

Aion jatkossakin panostaa toimialahajautukseen ja olen muodostanut seuraamieni osakkeiden listan myös toimialat huomioon ottaen. Toimialojen määrittäminen yksityiskohtaisesti, eikä niiden eksakti nimeäminen ole täysin tuttua minulle. Jos jokin kuulostaa hassulta tai muuten vaan älyttömältä, niin kommentoi! Tässä esittelen toimialat ja seuraamani yhtiöt, joihin olen tämän hetkisen seurantalistani perusteella kiinnostunut sijoittamaan:

Lääke- ja terveydenhoitoteollisuus                Johnson & Johnson, Durect
Pankki- ja vakuutus                                     Nordea, Sampo, Wels Fargo, BofI
Teollisuus                                                    Kone, ABB, Vacon, Vaisala
Kulkuneuvot                                                PKC Group, Nokian Renkaat, Harley Davidson
Ohjelmistot ja palvelut                                  IBM, Oracle, Microsoft
Öljyteollisuus                                               Chevron, Seadrill
Kaasuteollisuus                                            Air Products and Chemicals, Air Liquide
Elintarvike ja virvoitusjuomat                        Coca-Cola, Pepsi, Olvi
Kodintarvikkeet ja käyttötavarat                    Procter & Gamble, Clorox, Colgate-Palmolive
Muut                                                           3M, H&M, Fastenal, Automatic Data Processing

Monet näistä yrityksistä ovat tällä hetkellä todella korkealle arvostettuja ja ostopaikat ovat vähissä. Toisaalta tämä on ehkä ihan hyvä asia minulle, koska en juuri tällä hetkellä ole netto-ostaja. Istun vaan osakekasani päällä ja mietin miten voisin raapia lisää pääomia salkkuuni.

Listassa on kaksi yritystä, jonka omistajana olen ollut jo kertaalleen. Nämä ovat hätäisesti myyty PKC Group ja liian pienellä ymmärryksellä ostettu/myyty Durect Corporation. Toimeksiannot molempien yritysten osakkeilla ovat jääneet vaivaamaan minua ja molemmilla yrityksillä on mielenkiintoinen kasvutarina vielä edessäpäin. Kaikki muut yhtiöt olen löytänyt hinnan sekä strategiani muokkautumisen takia vasta nyt tämän blogin kirjoittamisen yhteydessä.

Lähimpänä salkkuuni tuloa ovat olleet pankkiosakkeet Nordea ja BofI. Nordeaa harkitsin vahvasti myös viime vuoden puolella ja jos minulla olisi silloin ollut käytössä nykyinen strategiani, niin olisin saanut Nordeaa salkkuuni noin 6,5 euron hinnalla. BofI:sta innostuin nordnetin blogi tekstin perusteella ja silloin Nordean junasta myöhästyneenä ajattelin, että nyt saan pankkiosakkeen salkkuuni. Tässä oli kuitenkin ongelmana käteisen puute ja minun olisi pitänyt jotain myydä ennen ostoa. Kun BofI:n osake tippui hetkellisesti alle 40 euron ajattelin, että nyt ei muuta kuin ostoksille. Muistaakseni kahden päivän päästä osake oli noussut yli 10 % ja luovutin. Tällä hetkellä BofI kiitää ja kasvaa jo yli 60 euron kurssilla.

Myös Nokian Renkaita harkitsin vahvasti, kun osake droppasi voimakkaasti viime vuoden lokakuun tulosvaroituksen yhteydessä. Silloin tapanani oli vielä spekuloida osakkeiden hinnalla ja tarkoituksenani olisi ollut ostaa Nokian Renkaita lyhyeen holdiin noin 28 eurolla ja myydä tulosvaroitusta edeltävällä tasolla noin 34 euroa. Näin jälkikäteen ajateltuna tämä olisi onnistunut mukavasti ja päälle olisin saanut vielä osingon.

Jatkossa pyrin strategiani mukaisiin sijoituksiin ja samalla aion käytännössä lopettaa osakkeen hinnalla spekuloimisen. Pyrin jatkamaan toimialahajautusta edellä esitetyn seurantalistan mukaisesti, mutta sitä ennen yritän keksiä tavan lisätä varoja säännöllisesti salkkuuni. Muistakaa tekin hajauttaa!

ps. olen vahvasti harkinnut lainan käyttämistä edellä mainitun kaltaisissa tilanteissa (Nordea, NRE, BofI). Tämä mielestäni vaatii kuitenkin hieman lisää kokemusta ja lainaneuvottelut saa vielä odottaa.

2 kommenttia:

  1. Hajauttaminen ei missään nimessä ole ilmainen lounas, koska se maksaa kaupankäyntikuluineen enemmän. Sen tulisi pysyä kohtuudessa riippuen tietysti kuluista. Hajauttaminen vain hajauttamisen vuoksi ei ole välttämättä aina järkevää. Otetaan vaikka esimerkkinä piensijoittajalle kohtuullinen sijoitettava summa vuodessa vaikka 5000€. Jos aikoo sijoittaa esimerkiksi Nordnetissä niin tolla viidellä tonnilla ei voi montaa kauppaa tehdä vuodessa kustannustehokkaasti. Prosentin kaupankäyntikulut ovat jo liian suuret ja sitä pienempiin on parempi pyrkiä. En tiedä käytössä olevista rahasummistasi, mutta tätä näkökulmaa hajauttamiseen ei ikinä pidä unohtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo täysin totta turiset ja hajauttaminen tuleekin tehdä mahdollisuuksien mukaan. Nordnetissä kerran kuukaudessa osakkeisiin sijoittavan kaupankäyntikulut ovat 7 euroa per toimeksianto. Aloittaessani sijoittamista ostin kerran kuussa tonnilla osakkeita, mikä mahdollisti sopivat kaupankäyntikulut, kun kaiken lisäksi salkun juuri avanneelle kulut olivat vain 3 euroa per toimeksianto. Jos esimerkiksi ostin Fortumia kesäkuussa, niin hajauttaminen mielessä ostin jotain muuta yritystä heinäkuussa. Tällöin kaupankäyntikulut olivat samat 0,3 % pääomasta riippumatta siitä hajautinko vai en, joten tässä mielessä hajauttaminen on täysin ilmaista!

      Poista