torstai 23. toukokuuta 2013

Seurannassa olevat yritykset

Jos katsoo salkkuni toimialahajautusta, niin voi äkkiä todeta, että ainakin kaksi toimialaa puuttuu täysin. Salkustani puuttuu nimittäin pankki- ja vakuutustoimiala sekä salkussani ei mielestäni ole yhtään teknologia yhtiötä. Olen pyrkinyt välttämään teknologia firmoja, koska ensinnäkin niiden arvostuksia on voimakkaan kasvun takia yleensä huomattavan vaikea arvioida ja toiseksi alalla tuotteiden ja trendien muutos on todella nopeaa, jolloin kilpailukyvyn ylläpitäminen on haastavaa.

Olen ollut jo pidempään etsimässä sopivaa yritystä pankki- ja vakuutuspuolelta, mutta viime kesän lopulla en jotenkin onnistunut laittamaan rahojani Sampoon tai Nordeaan. Näitä olin seurannut jonkin aikaa, sillä Jukka Oksaharjun tekstien lukeminen Nordnetin blogista oli saanut mielenkiinnon heräämään. Näin kuitenkin paremman ostopaikan taas yhdessä spekulaatiofirmassa nimittäin Ramirentissä, jota ostin keskihintaan 5,56 € luopuen niistä tämän vuoden puolella 8,68 € kappalehintaan. Muistaakseni Nordea pyristeli samaan aikaan noin 6,5 euron tuntumassa ja tällä hetkellä kolistelee 9 ja 10 euron välissä.

Ostaisin mielummin Sampoa kuin pelkkää Nordeaa, koska mukana tulee myös vakuutustoiminnot If ja Mandatum Life. Äkkiseltään laskettaessa Sammosta saatavaa tuottoa nykyisellä hinnalla voidaan todeta yhtiön laatu huomioon ottaen (tuottovaatimus > 10 %), että ei se enää ostohinnoissa ole:

ROE:n 5 vuoden keskiarvo = 13.2 % ja
P/B = 1.62, jolloin tuotoksi saadaan
ROE/(P/B) = 8.15 % > 8 %.

Ongelma Sammon kanssa on myös mielestäni kasvupotentiaalin puuttuminen, mutta tämä ei siinä mielessä haittaa, koska Sampo pystyy tuottamaan kasvua omistaja-arvon muodossa :) Onnistuneet yrityskaupat ja vakuutustoiminnan tehokkuus pitää osakkeen omistajan leivän kannassa kiinni.

Lisäksi haluaisin hajauttaa salkkuani ulkomaille esim. Yhdysvaltoihin ja Aasiaan, joten siinä mielessä Nordea ja Sampo eivät sovi kuvaan. Lupaan kuitenkin, että jos jostain syystä hinta on vastustamattoman houkutteleva, niin en pelkää avata positiota näihin Pohjoismaisiin yhtiöihin. Enää en aio myöhästyä salonkivaunusta.

Screenaamalla vastaan on tullut Yhdysvalloista useita pankkeja, mutta voin vain hämmästellä kuinka vaikeaa eri vaihtoehtojen läpikäyminen on jollain muulla kuin omalla äidinkielellä. Bank of Internet (BOFI) sai vähän aikaa sitten huomiota Nordnetin blogissa ja se kuulosti tutulta. Aiemmissa screenaus tuloksissa BOFI on ollut mukana ja epäilen, että  muistin sen sieltä. Lukemani perusteella sain lisämielenkiintoa ja aion tutustua yritykseen ehkä paremmin, jos aikaa jää.

Aflac on ollut esillä useassa lukemassani blogissa ja vaikuttaa mielenkiintoiselta. Tällä hetkellä Aflac on mielenkiintoisesti hinnoiteltu, sillä P/B=1,6 ja 5 vuoden ROE:n keskiarvo n. 19 %. Näihin firmoihin en ole tutustunut kuin päällisin puolin, mikä on jättänyt ostamisen myös väliin. Lisäksi tällä hetkellä salkussani on niukasti käteistä ja ennen uuteen firmaan sijoittamista pitäisi pääomia vapauttaa jostain.

Tämä teksti toimii kuitenkin muistutuksena tulevaisuuden kannalta tämän hetkisistä ajatuksistani ja uskon valittettavasti, että tästä oli enemmän hyötyä minulle kuin blogin lukijalle. Kiitos kuitenkin mielenkiinnosta ja jos mielestäsi jokin mielenkiintoinen firma pankki- ja vakuutustoimialalta jäi mainitsematta, niin laita kommenttia!

Seurannassani olevat yhtiöt pankki- ja vakuutusliiketoimintasektorilta:

Yhtiö      P/E      Mkt cap
BofI       14.75    550Mio
Aflac      8.65     25.5Mrd
Sampo  12.44    17.5Mrd
Nordea  12.2      38.2Mrd

2 kommenttia:

  1. Hei, Mitä screeneriä käytät? Ja millä tunnusluvuilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä teksti on todella vanha. Uudet seurantalistan yritykset löytyy täältä:

      https://fyysikonosingot.blogspot.com/2019/09/lyhyt-esittely-seurantalistan.html

      Ensin katson osinkoaristokraatitlistaa, josta koitan valita alansa parhaat. En varsinaisesti käytä screeniä.

      Lyhyesti sanottuna, vaadin korkeaa oman päöoman tuottoa ja nettomarginaali. Lisäksi vaadin, että korkokulut ovat hallinnassa (korkea Interest Coverage) ja velkaa ei ole liikaa (debt to equity). Yrityksen pitää maksaa osinkoa, joka on hyvin katettu EPS tuloksella (pay-out-ratio <70%).

      Poista