lauantai 29. huhtikuuta 2023

Tuloskauden yhteenveto ja viimeisten salkkuyhtiöiden tulokset: Puuilo, Nike ja Elekta AB

Tähän yhteenvetoon sisällytän Puuilon vuoden 2022 ja Q4 tuloksen sekä Q3-kvartaalikatsaukset Nikeltä ja Elektalta. Pari viikkoa sitten 13.4. alkoikin jo salkussani seuraava tuloskausi, kun Fastenal raportoi Q1/2023 tuloksestaan, joten oli syytä pistää viime tuloskausi pakettiin.

Tämä teksti jatkaa koko vuoden 2022 ja Q4 tuloksen julkistaneiden yritysten esittelyä ja tilinpäätöksen arviointia. Olen kirjoittanut aiemmin seuraavasti:

Lisäksi olen harvemmalla kammalla käynyt läpi salkkuyritysten Q1/Q2 tuloksia:

Puuilo (PUUILO)

"En....Tuun"-mainoksista tuttu Puuilo on sekatavaraketju vähän Tokmannin, Clash Ohlsonin ja Rustan tyyliin. Puuilo avasi ensimmäisen myymälän 1998, myymälöitä on nyt jo lähes 40 ja tavoitteeksi on asetettu 60 myymälän verkko Suomessa. Kasvu perustuu uusien myymälöiden avaamiseen, myynnin lisäämiseen vanhoissa myymälöissä ja verkkokaupan hyödyntämiseen. Puuilo on kannattavampi kuin kilpailijansa ja se myös kasvaa nopeammin. Jos yritys on kannattavampi kuin kilpailijansa ja kasvaa nopeammin kuin kilpailijansa, niin silloin sen on pakko tehdä jotain oikein eikä siihen pelkkä tuuri riitä. Puuilolla on myös halvemmat hinnat suhteessa valikoiman laajuuteen, joka näyttää tukevan suoriutumista. Puuilon markkinaosuus on vielä pieni, mutta tämä onkin selvä kasvuyritys.

Puuilon tulos oli hyvä. Liikevaihto kasvoi +9,7% ja oli jo lähes 300 miljoonaa. Same store sales kasvoi 5,5% ja verkkokaupan myynnissäkin oli kasvua 3,9%. Nettotulos kasvoi hieman, mutta vapaa kassavirta oli erittäin vahva ja lähes 10-kertaistui vuodesta 2021. EPS oli 0,41 euroa ja siitä ehdotettiin jaettavaksi osinkoina 0,34 euroa.

Tase on hyvässä kunnossa, sillä nettovelkaa on vain 41 miljoonaa (velka 70M ja käteinen 29M), joka on 54% omasta pääomasta ja 18% asseteista. 3M korkokulut katetaan 15-kertaisesti 47M EBIT-tuloksella (interest coverage). Nettovelka on siis about yhden vuoden tuloksen verran. Nettomarginaali oli viime vuonna 11,9%, ROE 46% ja ROA 15%, jotka ovat hyvin linjassa pitkän aikavälin (2018-2022) keskiarvojen kanssa 10,7%, 43% ja 13%.

Ohjeistus antaa ennusteen liikevaihdon ja oikaistun EBITA:n kasvavan vuoteen 2022 verrattuna. Toimitusjohtaja Juha Saarelan sanoin: "Kasvumme jatkui tilikauden loppuun saakka. Päättynyt tilikausi oli toimintaympäristön näkökulmasta vaihteleva ja haasteellinen. Puuilon kaikissa olosuhteissa menestyvä konsepti menestyi hyvin ja olemme koko vuoden suoritukseen tyytyväisiä. Onnistuimme edelleen kasvattamaan asiakasmäärää. Q4 aikana avasimme uudet myymälät Tornioon ja Lietoon. Kasvua tukevat peräti viiden uuden myymälän avaaminen alkaneella tilikaudella. Kaikki uudet myymälät sijaitsevat Uudellamaalla ja odotamme näille nopeaa käyntiinlähtöä hyvien liikepaikkojen vuoksi. "

Käypä arvo on oman arvioni mukaan n. 11,9 euroa per osake (nettovelka huomioituna 11,4€). Tällä hetkellä kurssi on noussut viime syksyn pohjista 7 euron tuntumaan, joka antaa P/E-luvuksi FY2023 inderes ennusteella 15,3 ja osinkotuotoksi 0,34€ osingolla 4,8%.

Nike (NKE)

Kaikki tietää Niken kengät, mutta tiesitkö, että niitä on tehty jo yli 50 vuotta? Lisäksi tiesitkö, että Nike myy tuotteistaan lähes 50% suoraan itse Nike Direct nettikaupan kautta? Cut the middle man, sanoivat jo huumekauppiaat aikaan.

Niken Q3 liikevaihto kasvoi 14% ja Nike Directin 17%. Nettotulos oli 0,79 dollaria per osake, jossa laskua 9%. Tämä johtui inventaarion vähentämistoimista eli hinnan alennuksista ja lisäksi tuotantokustannusten noususta. Liikevaihto kvartaalilla oli 12,4 miljardia, joilla tehtiin noin 10% nettomarginaalilla 1,2 miljardia tulosta. Osinkoa maksettiin 530M ja takaisinostot olivat 1,5 miljardia. 

Q3 lopuksi inventaario oli 8,9 miljardia ja käteistä oli 10,8 miljardia. Pitkäaikaista velkaa oli 8,9 miljardia eli Nike on nettovelaton taseeltaan, nice! Oma pääoma on noin 14,5 miljardia, jolle tehdään siis noin 1,2B per kvartaali nettotulosta antaen ROE:ksi reilu 30%.

Kvartaalin 12,4 miljardin liikevaihdosta 5B tulee jenkkilästä, 3,2 EMEA:sta, 2B Kiinasta ja loput 1,6 muualta Aasiasta tai Etelä-Amerikasta + Converse tuo 600M per kvartaali. Kengistä tulee 2/3-osaa.

Nykyisellä 127 dollarin hinnalla forward P/E on 40 ja osinkotuotto 1%. Itse ostin Nikea viime syyskuussa 83,5 dollarilla ja arvioni käyvästä arvosta on noin 96 dollaria. 

Elekta (EKTA-B)

Elekta on ruotsalainen lääketeknologiafirma, joka kehittää, valmistaa ja markkinoi sädettimiä sekä muita laitteita. Elekta on keskittynyt tuotteisiin, jolla voidaan varmistaa tarkka sädehoito syöpää vastaan. Elekta on toiminut jo pitkään ja ympäri maailmaa asennettu laitteisto tarjoaa hyvän pohjan uusiutuvalle liikevaihdolle huoltojen ja korvausinvestointien kautta. 4700 työntekijää ehtivät tehdä muutakin ja tuotteisiin sekä palveluihin voi tutustua lisää heidän kotisivuiltaan.

Elekta julkaisi helmikuun lopussa Q3 tuloksen, joka oli lupaava. Vakiovaluutoilla laskettaessa, tilaukset paisuivat 9%, liikevaihto 8% ja EPS laski 5% ollen 0,57 SEK per osake. Kannattavuus on siis hieman paineessa edelleen, mutta kulukuuri on menossa parhaillaan. Tilauskirja on yhteensä 43 miljardia kruunua, jota voi verrata 4,4 miljardin kvartaaliliikevaihtoon.

Kun liikevaihto kasvaa, 14% liikevaihdosta käytetään tutkimukseen ja kehitykseen ja kannattavuuskin saadaan paremmaksi, niin tästähän voi muodostua aika merkittävä vipu ylöspäin pidemmällä aikavälillä. Tähän tietenkin tarvitaan hyvä tase, että voidaan businesta kehittää pienistä töyssyistä huolimatta pitkä jänteisesti. Velkaa oli 4,6 miljardia ja käteistä 1,2 miljardia Q3 lopulla eli nettovelka oli 3,4 miljardia SEK. Oma pääoma on noin 9,6 miljardia ja taseen loppurivi (assets) oli 28 miljardia. Ei pahaa sanottavaa. FY2022 perusteella korkokuluja syntyi 150M, jotka katetaan 11-kertaisesti 1,65B EBIT-tuloksella, joten eiköhän toi tase kestä kasvun rahoittamisen, vaikka kannattavuus onkin aika ajoin paineessa.

Nykyisellä 86 kruunun kurssilla forward P/E on noin 34 ja osinkotuotto asettuu 2,4% tienoille. Ostin itse Elektaa viime vuoden marraskuussa 53,5 kruunun kurssilla. Mielestäni, Elektan käypä arvo on noin 63 kruunua (velattomana 59 kruunua).

Yhteenveto

Se olisi siinä se tuloskausi ja kuten alussa sanoin, niin uusi on jo alkanut ja tällä viikolla tulikin jo useamman firman kvartaalikatsaukset. En tähän tahtiin aio jatkaa itse näiden läpikäyntiä ja kirjoittamista. Loppuvuoden aikana tulee kuitenkin FY/Q4 tulosjulkkareita vielä ADP, V, ROK, SBUX, APD, BDX, UI, SWKS, DIS osalta kuten myös tämän tekstin Nikeltä ja Elektalta, jotka ovat suunnitelmissa käydä läpi. Mielestäni kerran vuodessa riittää katsoa firman tilanne ja numerot vähän paremmalla kammalla läpi, niin tietää taas missä mennään vai nouseeko jotain punaisia lippuja.

Happy investing ja hyvää Wappua!

lauantai 22. huhtikuuta 2023

2022 esitäytetty veroilmoitus korjattu

Viime vuosi oli eka kerta, kun tein luovutuksia Lynxin hallinnoimalla arvo-osuustilillä. Aikaisempina vuosina osingot olen jo tottunut ilmoittamaan itse, mutta nyt myös kaksi myyntiä piti itse täydentää omaveroon.

Luovutuksia tuli viime vuonna tehtyä yhteensä n. 16000 euron edestä, josta lopulta muodostui 1900 euroa luovutustappioita. Tässä Fortumin, Nokian Renkaiden ja Puuilon "veromyynnit" näyttelivät suurta osaa. Luovutusten ilmoittaminen oli huomattavan helppoa kun datan olin kerännyt ostojen ja myyntien yhteydessä etukäteen talteen. Riitti tarkastaa, että vuositiliotteessa tiedot täsmäsi ja sit vaan numerot omaveroon. Huomattavasti helpompaa kuin osinkojen ilmoittaminen.

Niinkuin luovutuksista, niin myös osingoista meni tiedot nordnetilta suoraan verottajalle aivan oikein. Lynxin osinkojen naputtelussa haasteeksi muodostui valuuttakurssin huomioiminen. En saanut mistään dataa tai raporttia, jossa osingot olisivat euroissa. Tästä johtuen päädyin käyttämään verottajan antamaan keskiarvo USD-EUR kurssia, joka oli 1,053 dollaria per euro. Otin CVS:n lynx datan ulos, importtasin exceliin (välimerkkinä pilkku ja desimaalierottimena piste), lisäsin valuuttakurssin ja filtteröin datan osakekohtaisesti. Puolen tunnin naputtelulla lynxin osinkotiedot oli omaverossa. Noin 0,5% heitto tuli kokonaissummaan eri valuuttakurssin käytöstä johtuen, joten close enough. Tuli jopa mun voitoksi. Osinkotuloja oli yhteensä bruttona noin 2950 euroa, joista pääosasta (n. 2400e) joutuu maksamaan vielä 10,5% verokarhulle.

Vuokraamisen tulot ja kulut oli helppo kirjata jälleen etukäteen tehdystä kirjanpidosta. Google drivessä vaan oma kansio, jossa sheetsilla data ja kuitit tallessa. Verotettava tulo oli noin 1600€.

Pääomatulojen vähennyksiin laitoin 460e kaavamaisem työhuoneen ja 50% nettiliittymästä eli yhteensä n. 600€. Tulonhankkimisvelan korkoja makselin viime vuonna n. 450€, joten nekin lasketaan mukaan. Muita velkoja ei ollutkaan.

Ansiotulopuolella tuli ekaa kertaa yli 50% etätöitä, joten sinne tuuttasin kaavamaisen 960€ työhuonevähennyksen. Myös työttömyyskassan kulut vähentävät verotettavaa ansiotuloa. Verotettavaa riittääkin, sillä viime vuonna tuli irtisanomiskorvauksia ja muuta bonusta sen verran, että nimi tulee lehteen marraskuussa.

Eiköhän nuo parin sadan mätky vaihdu parin huntin palautuksiin ja saapi tälle parin työlle taas jotain korvausta!

perjantai 7. huhtikuuta 2023

Sijoitusblogin peruslätinät: työt + osakkeet + osingot + sijoitusasunto + terveys

Olen viime aikoina käynyt ahkerasti läpi yritysten tulosjulkkareita. Vielä kolmen viimeisen osalta puuttuu läpikäynti vaikka pintapuolisin olen osareihin jo tutustunut. Tällä kertaa olisi vuorossa kunnon ajatuksen juoksua ja monesta blogista tuttua perustarinaa sijoittamisesta.

Vaalit on ohi ja valitsemani ehdokas sai alle 100 ääntä pääkaupunkiseudulla. Eipä ihme, että tuntuu välillä niin erikoiselta kuunnella tai lukea ministerien mielipiteitä ja puolueiden puheenjohtajien kannanottoja. Kokoomus ja persut edellä mennään seuraavalle eduskuntakaudelle. Mielestäni aika odotettu ja mieluisa lopputulos. En toisaalta odota juuri mitään merkittävää muutosta viime vuosiin, koska byrokratiaa vastaan on vaikea taistella eikä yhtenäistä rintamaa pystytä rakentamaan riittävän pitkäksi aikaa ennen kuin joku osapuoli taas älähtää riittävän radikaalisti ja tuhoaa pitkän aikavälin duunin keskittymällä taas seuraavaan vaalikiekkaan.

Kirjoitin jokunen aika sitten uudesta työpaikasta, jossa on nyt vierähtänyt jo useampia kuukausi siten, että koeaika on ohi. Toukokuussa palkka nousee 4% eli bruttoon tulee lisää 220€/kk. Pääosin olen ollut ihan tyytyväinen, mutta on tämä jotenkin mennyt erikoiseksi tämä touhu. Etätyöt mahdollistavat paljon, mutta luovat myös haasteita. Esimerkiksi, minulle tuottaa ongelmia olla yhteydessä vanhempaan asiantuntijaan 300 km päässä vaikka sen nykyaikana pitäisi olla helppoa. Sähköposteihin ei vastata, teams kokouksissa ei ole videota päällä ja muutenkin tieto välittyy todella heikosti maantieteellisesti usealle paikkakunnalle levittäytyneen firman sisällä eri konttorien välillä. Ihan kuin siinä olisi huonosti konffattu palomuuri välillä. Tai ehkä jopa ChatGPT, joka estää ainakin kritisoivien viestien välittämisen. Olen todennut, että etäisyyksistä johtuen pitää reagoida melko voimakkaasti vastapuolen käyttäytymiseen. Jos meiliin ei vastata, laita teams. Jos teamsiin ei vastata, soita. Jos ei soittoon vastata, ole yhteydessä esimieheen. Tai vielä parempi radiohiljaisuudess olevan henkilön esimieheen. Välillä tuntuu siltä, että tämä ei ole mun juttu käytännössä edellä mainitun takia. Toisaalta kohtaessa oikean tekijän, jonka kanssa tulee hyvin toimeen myös etänä ja sen lisäksi saa joitain hommia maaliin, niin se tunne on aivan yhtä hieno kuin ennenkin. Pitää seurata jatkossa, että näitä hyvän fiiliksen hetkiä on vaan reilusti enemmän kuin bad mood pohjia. Jos näin ei ole, niin ehkä on syytä vaihtaa firmaa.

Osakeiden kanssa en ole pelannut saati tehnyt ostoja. Viimeisin osto on jostain vuoden 2022 marraskuulta. Olen osakesalkkuun siirtänyt yhteensä 83 500 euroa ja nykyinen osakesalkun arvo on 140 500 euroa. Verovelkaa on noin 13 000 euroa tästä. Ihan onnistunutta touhua tämä on siis toistaiseksi ollut. Myös viime aikoina tälleen lyhyellä aikavälillä katsottuna olen onnistunut:

  • Ostin Nikea syyskuun lopussa 83,5 dollarilla ja nyt osake on 120 dollaria. Viimeisen 52 viikon pohjat olivat 82,2 dollaria. Eli käytännön pohjille osuttiin.
  • Ostin Elektaa marraskuun lopulla 53,5 kruunulla ja nyt osake on 82 kruunua. Viimeisen 52 viikon pohjat olivat 53,2 kruunua. Eli tässäkin pohjapilkki oli menossa.
  • En ahnehtinut 3M:n kanssa vaan keskikurssini on 5 erillisen oston jälkeen vain 140 dollaria. No oikei, osake treidaa huntissa, joten ei tämä ehkä onnistuminen kaikkien kirjoissa ole.

Osinkoja tulee nettona viimeisimpien tietojen mukaan keskimäärin noin 220€/kk. Kaukana ollaan vielä tavoitteesta eli 400€/kk passiivisten nettotulojen tavoitteesta. Alkuvuonna on kuitenkin tullut ihan kiitettäviä korotuksia osinkoon lähes kaikilta firmoilta, jotka ovat osingosta kertoneet (FAST, GILD, TSCO, MMM, MCO, ICE, APD, PUUILO, BUFAB, SAND, SHB, NOVO). Näiden lisäksi Fortum leikkasi osinkoa, Nokian Renkaat ja Kone pitivät osingot ennallaan viime vuoteen nähden. Loppu vuodelle odotan vielä 14 eri "palkan korotusta". 

Tästä päästäänkin sopivasti sijoitusasuntoon aasinsiltana, sillä osakesalkun piti alkujaan tuottaa vain 200€/kk ja vuokrattavan asunnon toiset kaksi sataa. Ei osinkoja, mutta passiivista nettokassavirtaa eli rahaa, joka olisi käytettävissä elämiseen tarpeen mukaan. Tällä hetkellä tilanne on kuukausittain, lähinnä korkotason nousun johdosta, seuraava:

  • Vuokra 620€
  • Hoito- ja rahoitusvastike 515€
  • Oman lainan korkokulut ja lyhennys 263€
  • Verot 6€
  • Nettokassavirta -164€
Eli +200€/kk sijaan joudun maksamaan 164€/kk siitä, että joku asuu asunnossani. Oman lainan korko on tarkistettu 9/2022 ja korko on 0,59% marginaali mukaan lukien yhteensä 2,51%. Taloyhtiön lainan korko on tarkistettu 11/2022 ja on 0,8% marginaali mukaan lukien yhteensä 3,17%. Kokonaisuudessaan asunnon velkojen painotettu keskiarvo on 2,87%. Tällä hetkellä euribor huitelee jo 2,89% - 3,63% välillä riippuen pituudesta (1kk-12kk), joten marginaalit mukaan lukien yli 4% korkotasoon ollaan ainakin vielä toistaiseksi menossa. Vähän ketuttaa, mutta toisaalta tämä oli kyllä tiedossa asuntoa ostaessa, että korkotaso voi nousta 4-6% tasolle seuraavan 10 vuoden sisällä. Niinhän siinä sitten kävikin. Viime vuoden syyskuussa oli ensimmäinen kerta kun oikeasti lainastani jotain maksoin. Siihen asti mentiin nollan prosentin viitekoroilla ja maksuun jouti ainoastaan marginaali. Olin ehtinyt omistaa asuntoni jopa 4,5 vuotta ennen kuin jouduin pennin pyörylää maksamaan viitekorosta. No eipä se paljon lohduta, kun tavoitteena olisi saada sijoitusasunnosta 200€/kk nettokassavirtaa. Vaikka maksaisin oman n. 41 000 euron pankkilainan pois kokonaan, niin nettokassavirta asettuisi vain noin +100€/kk tasolle. Impossible vai jopa italialaisittain immmposiiiible.

Rahaa on kulunut alkuvuonna ihan helvetistä. Ruuan hinta on noussut ja esimerkiksi:
  • 3,29€ maksanut naudan jauheliha maksoi pahimmillaan 4,89€ per 400g paketti,
  • kurkku oli vielä hilja reilu 2€/kg (ja talvellakin max 4,5€/kg), niin jossain vaiheessa mentiin jopa vajaa 6€/kg lukemissa,
  • kesäiset alle euron kilo tomaatit osaavat kertoa korin yllä olevassa kyltissä hintaa 7,19€/kg
  • Niin ja meidän perheen suurkulutustuote ohuen ohut kalkkuna siivu leivän päälle pompsahti reilu kahdesta eurosta noin neljään eruoon per paketti.
Tähän kun lisää shrinkflaation (+10%), dieselin hinnan nousun (+30%) ja potentiaalisen vuokran korotuksen elinkustannusindeksin mukaan (+13%), niin eihän se paljon naurata. Myös auto kaipasi remppaa, laitatin jarrut ja iskarit. Huoltamot on tunnettuja tonnin laskuista ja tälläkään kertaa peukolasääntö ei pettänyt. Onneksi vähintään 100% kalliimpaa sähköä on kulunut melko vähän, mutta kohta sekin muuttuu kun lumet sulaa ja takapihalle tulee palju takaisin talviteloilta. Budjetin mukaan säästöön pitäisi jäädä vajaa 500€/kk (13% nettotuloista), mutta en usko tähän kyllä pääseväni.

Kai tämän vuoden voisi ottaa vähän happea ja keskittyä täysillä perheeseen, uraan ja omaan terveyteen lähinnä kuntoilun ja ruokavalion kautta. Tämän mahdollistaisi helposti viime vuonna tehty ylimääräinen tili työpaikan vaihdon yhteydessä, josta on edelleen jälkellä 5000 euroa puskurissa ja 10 000 euroa toisella tilillä. Jälkimmäinen tili on kyllä sijoittamiseen korvamerkitty, mutta enpä siihenkään ole uskaltanut koskea näinä epävarmuuden aikoina.

Terveyteen keskittymisestä puheenollen, olen saanut nukutta aiempaa enemmän. Tämä on yksinkertaisesti onnistunut menemällä aikaisemmin nukkumaan eli puhelin/läppäri/telkkari on suljettu 23.30, joka on noin 2 - 3 tuntia aiemmin kuin "no limit" nukkumaanmenoaika 01 - 02. Tää on antanut paljon virtaa, mutta vielä riittää parantamisen varaa erityisesti viikonloppuina pitäisi vielä malttaa mennä aiemmin nukkumaan. Punttiksellakin on tullut käytyä noin 2x kuukaudessa eli samaan tahtia kuin laskettelemassa, jonka kausi alkaa olemaan ohi ainakin täällä etelässä.  Aika naurettavaa sanoisin, kun itsestä tuntuu siltä, että 2x kertaa viikossa pitäisi käydä. Juggernaut-ohjelman otin käyttöön viimeksi ja tavoitteetkin on asetettu (ilman aikarajaa). Penkistä pitää saada 80kg, kyykystä 120kg ja maastavedosta 160kg. Tämän hetken veikkaukset ovat 77kg, 95kg ja 120kg, mutta hetken päästä juggernautilla pystyy max settejä myös ennustamaan. Harmi vaan, että lähipunttis meni väliaikaisesti kiinni ja jouduin etsimään toisen huomattavasti huonommalla sijainnilla, varustuksella ja fiiliksellä rakennetun punttiksen. Lightweight baby! No ehkä olennaista tässä on kuitenkin käyntikertojen tihentäminen ja vaikka ei motivoi mennä, niin pelkästään paikalle ilmestyminen riittää. Treeni hoituu sitten kyllä itsestään, eikä siellä pukkarissa enää luovuttamisen tunnetta tule.