Sivut

Yritysanalyysit

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

3. kvartaalin tulos

Tänään vaihtui lokakuuksi ja taisi olla jopa ensimmäistä kertaa pakkasta aamulla, kun töihin lähti. Näin myös saatiin päätökseen vuoden 2014 kolmas kvartaali. Salkussani tapahtui kohtuullisen paljon muutoksia viime kvartaalilla Nokian Renkaiden alennusmyyntien tähden. NRE1V:n hinnoittelusta voit lukea lisää aiemmasta merkinnästäni.

Tässä tekstissä käyn läpi kvartaalin (1.7.-30.9.2014) tapahtumat ja tuloksen. Aluksi kuitenkin kerron yhdestä merkittävästi asiasta, joka on antanut lisää mahdollisuuksia salkkuni muutoksiin. Olen ottanut viime kvartaalin aikana salkun lainoitusominaisuuden käyttöön, mikä mahdollistaa sijoittamisen velalla. Hain salkkuuni minimimäärän lainoitusta, joka minun välittäjäni (Nordnetin) tapauksessa oli 10000 euroa. Tämä on siis käytettävissäni salkun lainoitusarvon puitteissa, mutta olen itse asettanut rajoja siten, että korkeintaan 25 % salkkuni arvosta voi olla velkaa. Tällöin esim. 20000 euron salkussa voi olla velkaa 5000 euroa ja omaa pääomaa 15000 euroa. Jos salkkuni arvo romahtaa 50 % eli 10000 euroon ja lainoitusarvot tippuvat 50 %:iin eli 5000 euroon, niin salkkuni ei muutu ylilainoitetuksi. Tämän suurempiin tiputuksiin arvossa ja lainoitusarvoissa voin varautua lisäämällä pääomaa muualta, mutta tämä toimii tietenkin vain pienillä salkun arvoilla, jolloin kuukausittainen säästösumma on noin 10-20 % lainasta.

Viime kvartaalin aikana olen käynyt kauppaa kolmesti. Olen ostanut Nokian Renkaita heinäkuussa 35 kappaletta, elokuussa kahtena kauppana yhteensä 80 kappaletta. Viimeisen 45 kappaleen erän ostin lainalla hintaan 23,09 euroa. Tämä on paisuttanut positioni Nokian Renkaissa 150 kappaleeseen, mikä on tämän päivän päätöskurssilla noin 19 % salkustani. Lainaa tällä hetkellä salkkuni arvosta on noin 10 %, mihin on laskettu mukaan tänään ostamani toinen erä Outotecia, johon voit tutustua esim. täällä.

Osinkoja sain viime kvartaalilla viideltä jenkkifirmalta alla olevan listan mukaisesti yhteensä 45,9 euroa. Lisäksi S-ryhmän osuusmaksujen korot tulivat maksuun viimeistään kesäkuussa. Siirsin heinäkuun alussa yhteensä 136,08 euroa osuusmaksun korkoja ja s-bonuksia sekä maksutapaetua salkkuuni. Nämä ovat suoraa tuottoa 935 euron sijoitukselleni S-ryhmän osuuskuntiin ja ne ovat mielestäni verrattavissa osinkoihin. Salkkuni osinkotuotot olivat siis yhteensä 181,98 euroa.

Medtronic 0,305 (viime vuoden kvartaaliosinko 0,28, kasvua 8,9 %)
Aflac 0,37 (viime vuoden kvartaaliosinko 0,35, kasvua 5,7 %)
IBM 1,1 (viime vuoden kvartaaliosinko 0,95, kasvua 15,8 %)
Wal-Mart 0,48 (viime vuoden kvartaaliosinko 0,47, kasvua 2,1 %)
Chevron 1,07 (viime vuoden kvartaaliosinko 1,0, kasvua 7 %)

Lainan korkoja oli viime kvartaalilta yhteensä 6,82 euroa, jotka pääomitetaan automaattisesti. Lainan korko on melko korkea, hieman yli 5 %. Tämä on kuitenkin pieni hinta siitä, että voin toteuttaa strategiaani huomattavasti paremmin enkä ole sidottuna aina kuukausittaiseen talletukseen. Voin ostaa silloin kun kurssi niiaa ja voin lyhentää lainaa kun teen seuraavan talletuksen. Olen kyllä harkinnut siirtymistä toiselle välittäjälle, kuten Interactive Brokersille, jossa kaupankäyntikulut jenkkilään ja sijoituslainan korot ovat huomattavasti edullisemmat verrattuna Nordnettiin.

Viime kvartaalilla tein talletuksia salkkuuni yhteensä 720 euroa. Vietin kunnon lomat ja maksoin asunnosta 2000 euron varausmaksun, joten rahaa paloi paljon kaikkeen muuhun. Loppuvuosi tulee näyttämään aikalailla samalta  ja salkkuuni en luultavasti tule lisäämään pääomia. Kerroin aiemmin, että aion loppuvuoden aikana säästää ASP-tilille ja tämä on pysynyt edelleen suunnitelmana.

Salkkuni kehittyminen viime kvartaalilla oli paljon kiinni suurimman sijoitukseni Nokian Renkaiden kehittymisestä sekä dollarin vahvistumisesta suhteessa euroon. 1. heinäkuuta salkkuni bruttoarvo oli 16089 euroa ja eilen 30.9. salkkuni bruttoarvo oli 16894 euroa. Kasvua on tullut siis noin 805 euroa, josta 720 euron talletukset muodostavat suurimman osan. Laskemalla tuoton suoraan kvartaalin alun bruttoarvoon, saan tulokseksi (805-720)/16089 = 0,53%. Nordnetin mukaan salkkuni on tuottanut samalla aikavälillä 0,88 %, mikä on myös hyvin lähellä vertailuindeksin (50 % Nasdaq OMXH ja 50 % DJ US total market index) tuottoa. Salkkuni arvo kasvoi yhteensä talletukset mukaan lukien noin 5,0 % viime kvartaalin aikana.

Viime kvartaalin aikana volatiliteetti on selvästi lisääntynyt ja salkkuni arvo on vaihdellut välillä 15930 - 17180 euroa. Tikkurilan kurssi on tippunut yli 20 %, Nokian Renkaiden kurssi on seilannut välillä 22,84 - 29,84 euroa ja Outotecin kurssi heilunut huhujen ja faktojen mukaisesti välillä 6,01 - 8,40 euroa. Dollarin vahvistuminen on nostanut salkkuni dollarissa noteerattuja sijoituksia ja dollari/jeni kurssi on tiputtanut Aflacin kurssia selvästi. Ainut voittaja viime kvartaalilta taitaa olla satelliittisijoitukseni Strayer Education, jonka kurssi on noussut lähes 12 % ja sijoituksen arvo euroissa on noussut jopa 20,4 %. Tällä hetkellä STRA on plussalla yhteensä noin 30 %.

Mielenkiinnolla jään odottamaan seuraavan kvartaalin tapahtumia. Toisaalta harmittaa hieman, että en pysty lisäämään tuoretta pääomaa salkkuuni. Velkavivussa on kuitenkin hieman varaa vielä tehdä lisäyksiä, jos kurssit laskevat. Minulla on Nokian Renkaissa ja Outotecissä osto-ohjelmat edelleen käynnissä, joita olen valmis lisäämään velalla. Myös Konetta ja Tikkurilaa olen valmis lisäämään uusien seurantalistallani olevien mahdollisuuksien lisäksi. Kiinnostavimmin hinnoitellut seurantalistalaiset ovat tällä hetkellä Gap (GPS), Deere (DE) ja Span-America Medical Systems (SPAN).

Olen myös zoomaillut vähän aikaa sitten luomani screenin läpi tulleita yrityksiä. Tästä tulikin mieleeni vertailu oman ja screenin salkkujen välillä, jota oma salkkuni johtaa tällä hetkellä tuottolukujen ollessa viime kuun osalta -6,28 % (screeni) ja -4,78 % (oma). Screeni salkussa mm. Sturm, Ruger & Company (RGR) on tippunut yli 10 % ja osake on hinnoiteltu tällä hetkellä melko huokeasti: P/E=9,29, P/B=4,57, P/S=1,4, Osinko-%=3,6% ja EV/EBITDA=4,82. Tähän kun yhdistää yhtiön velattomuuden ja korkean 49 %:n ROE:n (viiden vuoden keskiarvo), niin kyllä tuota voisi kutsua houkuttelevaksi sijoitukseksi.

Huudellaan, odotellaan, kommentoidaan ja törmätään vaikka sharevillessä, johon liitin salkkuni nimellä FyysikonOsingot. Mukavaa alkanutta syksyä kaikille!

5 kommenttia:

  1. Ymmärrän kyllä sijoittamisen osuuskaupanjäsenyyteen ja siitä saa osuusmaksulle korkoa, joka on tietenkin tuloa. En kuitenkaan voi käsittää miten maksutapaetu ja maksetut kk-bonukset voidaan tulkita tuotoksi. Siis tosiasissa mainitsemillasi 200€ euron ostoksillasi, erityisesti jos siinä on ruokaa ja bensaa, häviät rahaa verrattuna toiseen ruokakauppaan esim Lidl. Eli maksat enemmän, vaikka saat bonuksia ja maksutapaetu.

    Toiseksi verottajakaan ei kulutukseen perustuvaa palautusta katso tuotoksi. Kyllähän se kuulostaakin järjettömältä, jos kuluttaminen olisi sijoittamista. Paljousalennukset, kanta-asiakasohjelmat ovat yksinkertaisesti nerokas markkinointi ... tuotto on siitä kaukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensinnäkin bonuksen ja maksutapaedun saa vain jos sijoittaa osuusmaksun jäsenyyteen. Tätä voi verrata siihen, osingon saa vai jos omistaa tiettyä arvopaperia. Toiseksi lähikauppani on Prisma, josta ostan ruokani jokatapauksessa. Käyn joskus myös lidlissä, mutta en koe prisman hintoja kalliimpana. Tästä voisinkin tehdä hintavertailun ostamieni tuotteiden osalta. Bensaa en osta, koska en omista autoa.

      Kulutukseen perustuvaa tuottoa voi hyvin verrata osinkoihin firmasta, jonka tuotteita käytät ja ostat. Sanotaan, että jokaisesta NRE:n myymästä renkaasta tulee nettoliikevoittoa 10 %, josta yhtiö maksaa puolet osinkoina. Kun ostaan 500 eurolla renkaat, firma tekee nettoliikevoittoa 50 euroa ja maksaa osinkoja 25 euroa. Tällöin olen saanut bonusta ja maksutapaetua Nokian Renkailta 5%.

      Toivottavasti tämä selvensi ajatusmaailmaani ja kiitos hyvästä aiheesta, josta kirjoittaa!

      Poista
    2. Hyvä, kun sait vinkkiä kirjoitusaiheeseen :D odotan kirjoitustasi ...

      Ok, ymmärrän ehkä hieman ajatusmaailmaasi, mutta en silti pysty allekirjoittamaan sitä :) Itse yritän suosia myös omistamieni yritysten tuotteita, mutta kulutus on kulutusta.

      Jatketaan tästä ;)

      Poista
    3. Näyttää muuten siltä alustavan hintavertailun perusteella, että LIDL on selvästi halvin ja Citymarket selvästi kallein. Kiitos vielä kommenteista, jotka avasivat silmäni! Kirjoittanen hintavertailusta lähiaikoina.

      Poista
  2. Hei,

    korjaatko tuon typon RGR:n nimessä. Minulla tuo nyt 23% tappiolla. On kyllä holdissa vielä.

    VastaaPoista