Sivut

Yritysanalyysit

lauantai 31. toukokuuta 2014

Kirjoittamisen pitää olla hauskaa, uutta virtaa blogiin

Ihan aluksi haluan pahoitella siitä, että vanhat linkit eivät toimi, koska vaihdon blogini nimen (Fyysikon kolehti, www.fyysikonkolehti.blogspot.fi) kuvaamaan enemmän blogin sisältöä. Toivottavasti löydätte kuitenkin tekstieni pariin (Fyysikon osingot, www.fyysikonosingot.blogspot.fi) ja koette uuden ulkoasun piristävänä. Itse toivon, että se tuo uutta virtaa kirjoittamiseeni ja sijoittamiseen.

Sitten haluankin toivottaa oikein mukavaa alkanutta kevättä kaikille. Arkipäiväni ovat täyttyneet töillä ja kaiken maailman kekkereitä ja kissanristiäisiä on riittänyt viikonlopuille, minkä takia blogissani ei ole uusia julkaisuja näkynyt. Lisäksi tekstisarjan sisältämien (ainakin itselleni) melko perusteellisten yritysanalyysien kirjoittaminen on osoittautunut todella haastavaksi, mikä on syönyt motivaatiota seuraavan tekstin kirjoittamiseen.
 
Tähän mennessä olen kirjoittanut Tikkurilasta ja Fortumista, joista jälkimmäinen teksti osoittautui todella suosituksi, niin klikkausten kuin kommenttienkin osalta. Olen tehnyt Fortum tekstiin korjauksia, joista on keskusteltu kommenteissa. Tulokset hieman muuttuivat ja sain konservatiivisesti laskettua Fortumin arvoksi noin 18 euroa.
Pitkien työpäivien ja valvottujen viikonloppuiltojen keskellä kirjoittaminen ei sytyttänyt ja tekstisarjan haasteellisuus söi loputkin motivaatiot, joten päätin olla vain kirjoittamatta. Lisäksi lopetin melko pitkälti osakemarkkinoiden ja sijoitusblogien seuraamisen. Nyt olo on alkanut helpottaa, mutta olen myös päättänyt, että jatkossa kirjoittamisen tulee olla ennen kaikkea hauskaa. Tämä tarkoittaa sitä, että teen muutoksia ”Salkkuni yhtiöt”-tekstisarjaani: tulen jatkossa kirjoittamaan vain Helsinkiin listatuista yrityksistä ja en aseta itselleni mitään aikarajoja.

Yritin kirjoittaa IBM:stä omaa tekstiä ja taustatyötä tehdessäni luin useita todella hyviä ja kattavia blogimerkintöjä sekä analyysejä esim. Seeking Alpha palvelusta. En voinut kuin todeta, että minulla ei ole näihin mitään lisää annettavaa. Ainoastaan ehkä se, että tekstini olisi kirjoitettu suomeksi. Tästä syystä en tule kirjoittamaan tekstisarjassani jenkkilään listatuista yhtiöistä. Mahdollisen poikkeuksen saakoon tehdä pienet yritykset, joista ei kattavaa seurantaa välttämättä löydy ja tällä hetkellä salkustani tähän kategoriaan sopii Strayer Education. Näistä saan kirjoittaa, muttaa aiempia tekstejä huomattavasti lyhyemmän analyysin, jossa keskityn lähinnä yrityksen arvottamiseen historiallisen liiketoiminnan perusteella. Luultavasti höysteeksi laitan aimo määrän linkkejä lisätietoa janoaville (ja varsinkin itselleni). Koitan pitää jatkuvasti mielessä, että olen erityisesti kiinnostunut yrityksen/osakkeen arvottamisesta, joten siitä kirjoittaminen on myös hauskaa.

Nyt kun veroilmoituksen täyttökin on ajankohtaista on ehkä hyvä käydä läpi hieman viime vuoden tuloksia. Olennaisen osan tuloksesta muodostaa osingot, joista muodostuva tulo olisi hyvä pitää kasvusuunnassa. Vuonna 2013 sain osinkoja yhteensä noin 431 euroa. Tänä vuonna on tarkoitus saada enemmän, mutta tämä voi osoittautua kohtuullisen haastavaksi, sillä olen siirtänyt varoja pienemmän efektiivisen osinkotuoton yhtiöihin. Tänä vuonna olen saanut osinkoja  noin 256 euroa, mutta jäljellä on enää jenkkiyhtiöiden kvartaaliosingot noin 120 euroa. Tällöin vuoden 2014 osinkosummaksi tulisi vain noin 376 euroa, joka on noin 13 % vähemmän kuin viime vuonna. Toisaalta saan s-ryhmän osuuskunnista osuusmaksun korkoja 114 euroa, mikä nostaa ”osinkosummani” tänä vuonna noin 490 euroon. Lisäksi tulen tekemään joitain sijoituksia tämän vuoden aikana, mikä tulee nostamaan myös osinkosummaa hieman.

Salkussani olevista yhtiöistä kaksi yhtiötä laski osinkoaan tälle vuodelle ja ne olivat Technopolis sekä Outotec. Technopolis laski osakekohtaista osinkoaan 50 %. TP:n osingon laskua  olin toivonut jo aiempien osakeantien yhteydessä, sillä osingon maksaminen yhdessä osakeantien järjestämisen kanssa tuhoaa omistaja-arvoa. Mielestäni aggressiivinen kasvusuunnitelma on hyvä, mutta samaan aikaan tarvitaan pääomia, jolloin osingon maksussa ei ole mitään järkeä. Outotecin osingon olen odottanut elävän syklisyyden mukana, mutta pidemmällä aikavälillä uskon osingon kasvuun. Lisäksi tämän vuoden osinkoa voi pitää lähtötasona, koska tämä on ensimmäinen osinkoni Outotecistä ja efektiivinen tuotto ostohinnalleni on 2,86 %.

Nokian renkaan oli ainut yhtiö, joka piti osinkonsa ennallaan ja tämä johtui Suomen valtion aiheuttamasta veropommista, johon NRE nyt valmistautuu pitämällä käteistä kassassaan. Uskon, että ilman veroseuraamuksia osinkoa olisi nostettu. Lisäksi salkkuni ”musta lammas” Strayer Education ei maksa osinkoa ja sama jatkuu tänä vuonna. STRA on tällä hetkellä kuitenkin nettovelaton ja yhtiön rahavirta liiketoiminnoista on todella vahva, mikä takaa tulevaisuudessa vahvan osingonmaksu potentiaalin.

Seuraavaksi luettelen osinkoa nostaneet yhtiöt ja osingon kasvu-%:t: Fortum 10,0 %, Tikkurila 5,2 %, Kone 14,2 %, IBM 15,7 %, Walmart 2,1 %, Chevron 7,0 %, Aflac 5,7 %, Medtronic (julkaistaan 20.5.,  oletus 2 centtiä = 7,1 %). Olin hieman yllättynyt, että WMT nosti osinkoaan noin vähän, kun kaiken kukkuraksi osingonjakosuhde on WMT:llä kohtuullisen matalalla. Pitkällä aikavälillä uskon, että WMT pystyy nostamaan osinkoaan selvästi nopeammin sekä nettotulosta, että osingonjakosuhdetta nostamalla. Fortumin osalta voisin veikata, että osinko säilynee seuraavat 3 vuotta 1,1 euron tasolla, jonka jälkeen nähdään kykeneekö OL3 ja venäjä tuottamaan lisää kassavirtaa osingon korotukseen. Aflac nosti osinkoaan verrattain rauhalliseen tahtiin, mutta tässä käsittääkseni rajoittavana tekijänä voi olla USA:n liiketoimintojen kassavirta, josta osinko maksetaan dollarimääräisenä. Japanista tehtyjä voittoja yritys ei juuri siirrä jenkkeihin dollareiksi. Uskon, että yritys jatkaa ahkeraa osakkeiden takaisinosto-ohjelmaansa.

Salkkuni Q1 meni kohtalaisesti ja salkkuni tuotto 1.1.-31.3. välisenä aikana oli 1,09 %. Tämän jälkeen on tapahtunut vielä paljon ja salkustani löytyvät osakkeet (STRA, Tikkurila ja NRE) ovat reagoineet positiivisesti  osavuosikatsausten julkistuksiin. Esim. STRA nousi yli 20 % osavuosikatsauksen jälkeen. Huhtikuun alun jälkeen salkkuni on kasvanut vielä mukavasti ja tällä hetkellä salkkuni kolkuttelee ATH-lukemia ollen arvoltaan yli 14 000 euroa. Salkussani olevat osakkeet ovat kaikki vihreällä. Suurin sijoitukseni IBM (paino n. 13,8 %) on kuitenkin vähiten voitolla, mikä on painanut koko salkkuni kehittymistä. Keskihintani IBM:lle on noin 6 % nykykurssia alempi, mutta edelleen heikentynyt dollari on pitänyt position lähellä nollaa.

Asetin aiemmassa tekstissäni tavoitteita tälle vuodelle:

Taloudelliset tavoitteet (31.12.2014): Opintolaina +-0 euroa, Osakesalkku +16000 euroa, ASP-säästöt +16910 euroa, Korkosäästöt (S-osuudet) +935 euroa.

Muut tavoitteet (31.12.2014 mennessä): Liikuntasuorituksia heiaheiaan yli 300 kpl, Vähintään yksi täysin tipaton kuukausi,  Asuntolaina tarjousten kilpailuttaminen, Viikon aurinkoloma,  Viikon lasketteluloma (varattu jo tammikuun loppuun).

+++Plussat+++

Tällä hetkellä tilanne näyttää ihan hyvältä, sillä osakesalkkuni on kasvanut vuoden alusta lähes 2000 euroa (nyt noin 14000), ASP tilillä on 16500 euroa (ehdot täynnä, lisäkorko noin 550 euroa tulematta), s-osuuksissa on edelleen 935 euroa ja opintolainani on lyhentynyt 3000 euroa (750 euroa/kk). Lisäksi olin tammikuussa laskettelureissulla ja elokuun etelän reissu on varattu. Olen käynyt kilpailuttamassa asuntolainatarjoukset ja parhaan tarjouksen sain Helsingin OP:sta 3kk euribor + 1,1 % (plus muut edut/palvelut parhaat). Lisäksi pidin maalis-huhtikuussa kuukauden tipattoman.

---Miinukset---

Liikuntasuorituksia ei ole heiaheiaan tullut, sillä tavoitteen asettamisen jälkeen sairastuin lähes välittömästi ja olin kaksi viikkoa ihan pois pelistä. Lisäksi selkä on vähän vaivannut. Tätä tavoitetta muutan siten, että vuoden loppuun mennessä selkävaivat pitää olla vähentyneet, kesällä menen pyörällä töihin ja saan tiputettua muutaman kilon painostani pois (nyt 85-87 kg, tavoite 82 kg) nimenomaan keskivartalon alueelta. Lisäksi olen harkinnut uudelleen opintolainan lyhennystavoitetta ja loppu vuonna aion lyhentää vain 400 euroa kuukaudessa. Loput budjetissani olevat ”ylimääräiset” 950 euroa menevät säästöön asunnon mahdollista remonttia ja sisustamista varten tai osakkeisiin, jos hyviä ostopaikkoja tulee.

Tämän tekstin kirjoittaminen oli todella hauskaa ja olin jatkuvasti innoissani ajatuksista, jotka sain jakaa tänne. Kiitos! Näin sen pitää olla jatkossakin! Zemppiä kaikille loppuvuoteen!
 
ps. Uusi nimi on paljon parempi vai mitä? Jotenkin en vaan pitänyt enää kolehdista, koska ei se varsinaisesti kuvaa osinkoja vaan liittyy uskonnollisiin lahjuksiin, millä ihminen voi maksamalla lyhentää aikaansa kiirastulessa tai jotain sinne päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti