Sivut

Yritysanalyysit

torstai 6. marraskuuta 2014

Kommentit salkkuyhtiöiden tulosjulkistuksiin

Aiemmassa tekstissäni kommentoin jo IBM:n ja Koneen Q3 tulosjulkistuksia. Tämän jälkeen on moni muukin salkussani oleva yritys julkaissut osavuosikatsauksensa ja tässä kirjoituksessa kommentoin lyhyestä näitä. Huomenna on tulossa Tikkurilan osari ja vielä myöhemmin marraskuussa Wal-Martin, Medtronicin ja Gap:n tulokset.

Fortum:

Yrityksen liikevaihto laski, mutta liikevoitto nousi. Liikevaihdon lasku oli täysin odotettavissa Suomen ja Norjan sähköverkkoliiketoimintojen myynnin jälkeen. Liikevaihto tulee laskemaan myös Ruotsin sähköverkkoliiketoimintojen mahdollisen (ja todennäköisen) myynnin jälkeen. Sähköverkkojen myynti on mielestäni täysin perusteltua, kunhan velkojen maksun jälkeen jäänyt käteinen käytetään kannattavan kasvun rahoittamiseen. Erityinen paino sanalla kannattavan!

Venäjällä alkavat investoinnit valmistumaan ja tammikuussa pitäisi alkaa tulemaan jälleen lisää kapasiteettimaksuja. Venäjältä saatavat vuotuiset tuotot on arvioitu nykyisellä rupla/euro valuuttakurssilla olevan reilu 300 miljoonaa euroa. Selvästi positiivisia uutisia ja johdolta myös jonkinlaista realismia! Tehostamisohjelma saatiin myös valmiiksi ja viimeisimpänä tänään julkaistuna toimenpiteenä oli Gasumin osuuden myynti valtiolle.

Kvartaalikohtainen liikevaihto laski viime vuoteen verrattuna 7,9 %, mutta nettoliikevoitto kasvoi 180 %. Nettoliikevoittomarginaali kasvoi 2,83 prosentista 8,61 prosenttiin. Ei uutta vielä, mutta rahat painaa nyt Fortumin taskussa, joten odotellaan mitä johto päättää.

Aflac:

Heikko jeni painoi edelleen Aflacin tulosta ja liikevaihto laski, mutta liikevoitto kasvoi. Lisäksi osakkeiden takaisinostot vaikuttivat osakekohtaisen tuloksen kasvuun. Liikevaihto ja liikevoitto seuraavat vahvasti jeni/dollari kurssia, sillä Aflacilla 75 % liiketoiminnasta on Japanissa. Liikevaihdon lasku oli siis täysin odotettavissa ja yllätyin jopa hieman liikevoiton vahvistumisesta. Vakuutusyhtiöitä arvioidaan usein yhdistetyllä kulusuhteella, joka kertoo korvaus- ja liikekulujen suhteesta saatuihin vakuutusmaksuihin. Eli mitä pienempi arvo on, niin sitä parempi. Aflacilla yhdistetty kulusuhde säilyi loistavana ollen 81,6 % viime kvartaalilla.

Aflac osti kvartaalilla osakkeitaan 2,9 miljoonaa kappaletta, mikä on hieman vähemmän kuin kahden ensimmäisen kvartaalin aikana ostetut keskimäärin noin 4,1 miljoonaa kappaletta/kvartaali. Osakkeiden osto-ohjelmaa jopa kasvatettiin 20 % siten, että koko vuonna tullaan ostamaan 1,2 miljardilla dollarilla omia osakkeita. Vuodeksi 2015 on kaavailtu ostoja 1,3 miljardin dollarin edestä. Kvartaalin aikana osakekohtainen omapääoma kasvoin noin dollarilla ollen syyskuun lopussa USD 39,63. Oman pääoman tuotto oli kvartaalin aikana 18,8 %, mikä on alle Aflacin pitkän aikavälin keskiarvon. Jos jenin heikentymisen jättää huomioimatta, niin ROE olisi ollut 20,8 %, mikä on lähempänä pitkän aikavälin arvoa. Aflac nosti myös osinkoaan USD 0,39 per kvartaali, mikä vastaa 5,4 % korotusta.

Liikevaihto laski 2,5 %, mutta liikevoitto kasvoi 0,6 %. Nettovoittomarginaali kasvoi hieman pysytellen kuitenkin noin 12 % tietämillä. Kaikki hyvin siis Aflac the duck:n kanssa!

Technopolis:

TPS:n kanssa tulee tylsää, sillä yhtiö on voimakkaan kasvun vaiheessa ja liikevoitto sekä liikevaihto kasvoivat kaksinumeroisin lukemin. Voimakkaan kasvun aikana osakeannit ovat normaalia ja vähän aikaa sitten järjestetystä annista huolimatta osakekohtainenkin tulos on kasvussa.

Technopoliksella tämä vuosi menee uusien investointien integrointiin ja toivonkin, että johto ehtisi miettimään tarkemmin kasvustrategiassaan käyttämäänsä pääoman allokointia. Olen edelleen sitä mieltä, että osinkojen maksaminen samalla osakeantien järjestämisen kanssa on täysin hullua. Lisäksi osakekurssi käydessä hetkellisesti noin 3,5 euron tietämillä olisin toivonut TPS1V:n olevan yhtiö joka ostaa omia osakkeitaan takaisin, kun kurssi treidaa reilulla alennuksella yhtiön nettovarallisuuteen verrattuna. Noh, perus bisnes voi kuitenkin todella hyvin, sillä vuokrausaste oli kolmen ekan kvartaalin aikana 93,5 % ja operatiivinen liikevoitto kasvoi viime vuoteen nähden lähes 40 %.

Liikevaihto kasvoi 30,8 % ja liikevoitto kasvoi 60,8 %. Tästä johtuen myös nettoliikevoittomarginaali kasvoi noin 4 %-yksikköä ollen viime kvartaalilla 20,35 %. Mitään ihmeempää ei oikeastaan tapahtunut kvartaalin aikana ja Technopolis täyttää hyvin "tylsä seurattava" kriteerin.

Outotec:

Yrityksen liikevaihto ja liikevoitto laskivat selvästi viime vuoteen nähden. Myös ennustetta laskettiin. Tällä hetkellä kaivossektori on melkoisessa alamäessä ja myllerryksessä useiden "investointivuosien" jälkeen. Vuosituhannen alussa kaivosinvestoinnit olivat noin 25 miljardia vuodessa, mutta 2006-2011 ne olivat keskimäärin 100 miljardia vuodessa. Tässä nyt sitten Outotecin bisnes menee sektorin mukana ollen erittäin syklinen.

Outotecin johto ennustaa tälle vuodelle noin 1,4-1,5 miljardin liikevaihtoa ja sille noin 4-6 % operatiivista liikevoittoa. Alkuvuonna liikevaihto on ollut noin miljardin ja operatiivinen liikevoitto 30 miljoonaa, joten liikevoitto prosentiksi tulee noin 3 %, joka oli viime vuonna reilu 8 %. Mielestäni johdon ennuste on edelleen liian optimistinen, mutta toisaalta tilauskirjat ovat kuitenkin kunnossa ja laitetoimitusten tilausten vähentyessä palveluliiketoiminnan suhteellinen merkitys kasvaa. Palveluliiketoiminnan osuus liikevaihdosta on alkuvuoden aikana ollut 35 %, kun se viime vuonna oli 24 %. Palveluliiketoiminnan osuus tilauskertymästä on alkuvuoden aikana ollut 42 % (raportointitavan muutos huomioitu ja luvut ovat vertailukelpoiset), kun se viime vuonna oli 36 %. Tämä on mielestäni hyvä trendi vaikkakin se tulee laitetoimitusten vähenemisenä, mutta kertoo kuitenkin palveluliiketoiminnan edelleen vetävän hyvin.

Outotecin liikevaihto laski noin 27 % ja tuloksen kääntyessä hienoisesti tappiolle liikevoitto laski noin 100 %. Nettoliikevoittomarginaali laski viime vuoden noin 10 % tasosta nollaan. Sektorin syklisyydestä johtuen myös Outotecin toiminta on syklistä ja niin osakekurssin käyttäytyminenkin. Minulla on edelleen käynnissä Outotecin osto-ohjelma, mutta sektorin voimakkaasta syklisyydestä johtuen olen päättänyt vaiheistaa ostojani hieman enemmän. Olen ostanut nyt noin 1,25 erää keskihinnalla 6,06 euroa. Tavoitteenani on kolme erää keskihinnalla P/B<2 eli alle 5 euroa, sillä syyskuun lopun mukainen osakekohtainen omapääoma oli 2,48 euroa.

Strayer Education:

Maksullista koulutusta tarjoavan Strayerin liiketoiminta näyttää vihdoin kääntyneen, mikä on erityisesti näkynyt tämän vuoden yli 100 %:n kurssinousussa. Viime kvartaalilla yrityksen liikevaihto laski, mutta liikevoitto nousi. Tämä johtuu siitä, että kirjautuneiden opiskelijoiden määrä laski edelleen ja lisäksi uusille opiskelijoille tarjottavien pakettien hintaa on laskettu. Mutta kurssinousun aiheuttanut luku on uusien opiskelijoiden lukumäärän kasvu 5 %:lla.

Jo aiempien osavuosikatsausten aikana oli hieman ikävä huomata, että Strayer ei ole ostanut ainuttakaan osaketta takaisin tämän vuoden aikana. Johdon näkemys markkinatilanteen parantumisesta ei selvästikään ole ollut kovin luottavainen, sillä kurssi on ollut todella alhaalla ja paikoin tarjonnut noin 20 % tulostuottoa vapaalla kassavirralla laskettuna. Vuoden alusta laskettuna STRA takoi käteistä kassaansa noin 55 miljoonaa dollaria ja vuoden vaihteessa markkina-arvo kävi matalimmillaan alle 400 miljoonassa dollarissa (tämä oli tietenkin väliaikaista ja STRA näyttää olevan 70,75 % plussalla salkussani). Ymmärrän kyllä, että lähiaikoina (vuonna 2016) on erääntymässä noin 100 miljoonan dollarin laina ja johto on halunnut varmistaa likviditeetin riittämisen huonoimmissakin tilanteissa hieman etukäteen. Mutta silti 90-150 miljoonaa käteisenä on liikaa varsinkin jos vertaa sitä alkuvuoden markkina-arvoon.

Liikevaihto laski 8,4 %, mutta liikevoitto nousi 61,3 %. Tämä nosti myös nettovoittomarginaalia lähes 100 % noin 5 prosenttiin. Olen tämänkin osarin jälkeen edelleen vakuuttunut yrityksen pitkän aikavälin liiketoiminnan laadusta ja johdon kyvyistä. Sektorin ollessa myllerryksessä uskoisin, että Strayer kykenee voittamaan markkinaosuutta ja monet toimet ovat edelleen edesauttaneet Strayerin olemaan alansa paras toimija DOE:n silmissä.

Nokian Renkaat:

Nokian Renkaiden liikevaihto ja liikevoitto laskivat viime vuoteen nähden. Tuossa naapurissa oleva ystävämme Venäjä aiheuttaa päänvaivaa valuuttakurssimuunnosten ja ostovoiman heikentymisen seurauksena. NRE:n bisnes on kuitenkin loistavassa kunnossa ja tuloksen lasku ei johdu yhtiöstä itsestään. Viime kvartaalilla yhtiön suurin markkina eli Venäjä romahti, mikä aiheutti koko kvartaalin tuloksen laskun. Muut markkina-alueet osoittivat kuitenkin todella positiivisia kelejä olevan luvassa NRE:lle.

Yhtiö muutti ennustettaan osavuosikatsauksen yhteydessä ja ennustaa koko vuodelle 300-320 miljoonan euron liikevoittoa. Eli yhtiön liiketoiminta on toimintaympäristöön ja politiikkaan liittyvistä syistä ehkä synkimmässä montussa, mutta silti NRE tekee yli 20 % liikevoittoa ja takoo 300 miljoonaa euroa tulosta noin 1,3 miljardin omalle pääomalla. Toki kaikille epätodennäköisimmillekin tapahtumille on syytä arpoa todennäköisyys, mutta mielestäni NRE on selvästi aliarvostettu pitkän aikavälin potentiaaliin nähden. Yhtiön johto näkee samoin ja tulee varmasti jatkamaan työtään markkina-aseman vahvistamiseksi sekä uusien markkina-alueiden valtaamiseksi vahvalla brändillään ja loistavilla tuotteillaan.

Liikevaihto laski 8,2 % ja liikevoitto laski 24,7 %. Nettoliikevoittomarginaali laski vuoden takaisesta noin 20 %:n tasosta reilun 16 %:n tasolle. Eipä siinä ihmeitä, kaikki liikenevät varat menee tällä hetkellä salkkuun, jotta voin hyödyntää mahdolliset ostopaikat. NRE1V:n paino alkaa nousta salkussani, mutta mikäs tässä alennusmyynnistä ostella iso kasa renkaita parempia päiviä varten säilöön ja odotellessa keräillä 1,4-1,6 euron osakekohtaista osinkoa.

Chevron:

Salkussani olevan öljyjätin liikevaihto laski, mutta liikevoitto kasvoi. Öljyn hinnan lasku ja alentuneet volyymit vaikuttivat tuloksen heikkenemiseen, mutta toisaalta valuuttakurssit aiheuttivat liikevoittoon positiivisen reilu 500 miljoonan muutoksen verrattuna viime vuoteen. Kassavirta oli vahva ja taloudellinen tilanne pysyi hyvänä. Myös useat projektit etenivät hyvin ja ensi vuodelle monien uskotaan valmistuvan ja siten lisäävän liikevaihtoa volyymin kasvun kautta. Viime kvartaalin tuotanto oli 2,57 miljoonaa barrelia päivässä, mikä on vielä kaukana vuoden 2017 tavoitteesta 3,3 miljoonaa barrelia per päivä. Tavoitteen realistisuutta voi paremmin arvioida ensivuoden aikana.

Verrattuna muihin osavuosikatsauksiin kiinnitin erityisesti huomiota lukujen suuruuteen: kassavirta oli 25 miljardia dollaria, investoinnit olivat 29 miljardia dollari vuoden 2014 alusta lähtien laskettuna. Chevronista puhuttaessa tai sen osaria lukiessa on hyvä muistaa, että kyseessä on yksi maailman suurimmista firmoista (mcap =220 miljardia), jolloin myös käsiteltävät luvut ovat todella suuria. Omia osakkeita ostettiin myös urakalla: yhteensä 1,25 miljardin dollarin edestä viime kvartaalilla. Chevron myös nosti jo aiemmin tänä vuonna osinkoaan, joten kassavirtaa jaetaan myös omistajille vaikkakin tänä vuonna investoinnit ovat olleen todella korkealla tasolla.

Liikevaihto laski 6,5 %, mutta liikevoitto nousi 13 % viime vuoteen verrattuna. Tämä nosti myös nettoliikevoittomarginaalin yli 10 %:n. Kaikki hyvin siis auringon alla, vaikka Lockheed Martin uutisoikin kvartaalin aikana fuusioteknologian kehittymisestä. Mielestäni se on edelleen kauempana kuin öljyn käytön loppuminen eli reilusti yli 30 vuoden päässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti