Kirjoitin aiemmin menoista ja tuloista blogia aloittaessa viime vuoden toukokuussa. Moni asia toukokuun helteiden lisäksi on muuttunut. Tarkoituksenani oli säästää hätärahastoon sopiva summa ja onnistuessani olisin saanut ostaa itselleni lahjaksi hyvää viskiä kevään kylmien iltojen lämmikkeeksi. Toisaalta epäonnistuessani joutuisin myymään autoni ja siten leikkaamaan kulujani. Tämä oli keppi/porkkana tyylinen motivointi itselleni, missä epäonnistuin. Tällä hetkellä hätärahastossani on reilun kahden kuukauden vuokramenot (1000 euroa, touhutonni), viskiä en saanut ostaa ja auton jouduin myymään.
Onneksi olen muuttanut lähemmäs työpaikkaa huomattavasti parempien julkisten kulkuyhteyksien päähän, joten autolle on ollut huomattavasti vähemmän tarvetta. Työmatkat sujuu kätevästi linja-autolla erittäin edullisesti verrattuna autoiluun ja lisäksi bussilla on koko matkan ajan bussikaista käytössä. Työmatkan kesto pysyy siis noin 20 minuutissa myös ruuhka-aikana, jolloin tie on aina aivan tukossa. Auton myynti vapautti pääomaa ja lisäksi laski kuluja merkittävästi. Lisäksi olo on todella huoleton samaan tyyliin, kuten vanha sanontakin menee: "Hevoseton mies on huoleton".
Muita muutoksia toukokuusta ovat olleet opintolainalyhennysten aloittaminen ja sähly/futsal vuorojen aloittaminen sunnuntaisin. Tarkoituksenani olisi maksaa opintolaina tämän vuoden aikana pois, mikä vaatii normaalin lyhennyksen (400 euroa/kk) lisäksi ylimääräisiä lyhennyksiä. Velkaa on yhteensä tammikuun alussa 12830 euroa. Tipattomuuteen pyrkimykseni voimasta perustin kaveriporukalleni säbävuoron viikonlopuiksi, mikä toivoittavasti vähentää alkoholin kulutusta. Tästä on jo positiivisia kokemuksia, sillä vuoro alkoi jo viime syksynä.
Työpaikkani vaikuttaa hyvinkin stabiililta tällä hetkellä ja vaikka mitä tapahtuisi, niin ainakin tämä vuosi on täysin työllistetty. Olen täysin luottavainen, että kuukausittainen tuloni pysyy samalla tasolla koko vuoden. Vakiintuneiden tulojen perusteella minun on helppo muodostaa budjetti vuodelle 2014. Verotus voi kuitenkin muuttaa nettopalkan tarkkaa arvoa.
Tulot:
+2346,26 euroa nettopalkka
-138,35 euroa työpaikkaruokailu ja vakuutuskassa
Palkka käteen: 2207,91 euroa
Menot:
-452,00 euroa vuokra
-120,00 euroa ruokaostokset
-150,00 euroa juhliminen ja viikonloppumatkat
-45,00 euroa bussilippu
-100,00 euroa vaihtuvat menot (vaatteet, lääkkeet, lahjat jne.)
-1000,00 euroa opintolainalyhennys (400 euroa ) ja ASP-säästö (600 euroa)
Menot yhteensä: 1867,00 euroa
Säästöt:
+2207,91 euroa palkka käteen
-1867,00 euroa menot yhteensä
Säästöön yhteensä: 340,91 euroa
Budjettiin merkitsin opintolainalyhennyksen ja ASP-säästön samalle riville, koska ASP-tavoitesumma tulee täyteen huhtikuussa ja toukokuusta alkaen lyhennän koko summalla opintolainaani. Tällä menetelmällä saan lyhennettyä 12830 euron opintolainaani yhteensä 9600 euroa. Tämän lisäksi vaaditaan ylimääräisiä lyhennyksiä 3230 euroa, jotka aion raapia kokoon huhti-toukokuussa maksettavalla noin 1500 euron vuosibonuksella ja siihen mennessä kertyneillä 340 euron kuukausisäästöillä, joka tekee yhteenä noin 1700 euroa. Kesäkuusta alkaen siirrän säästöön yhteensä riville lasketun 340 euron summan osakesalkkuuni.
En voisi olla tyytyväisempi autoni myyntiin tällä hetkellä. Se on helpottanut tavoitteiden saavuttamista huomattavasti, mutta yhdessä asuinpaikan muutoksen kanssa autottomuus ei ole vähentänyt merkittävästi esimerkiksi urheilumahdollisuuksiani. Yllä esittämässäni budjetissa ei ole arvioitu kertamenoja, kuten sähkölaskua, pidempiä lomamatkoja tai muita yllättäviä lääkäri kuluja. Sinne on kuitenkin laitettu vaihtuvat menot rivi 100 euron summalla, mikä on asetettu ehkä kohtuu tiukaksi. Pyrin seuraamaan budjetissa pysymistäni kerran kuukaudessa ja raportoimaan siitä myös tänne.
Lisäksi yksi noin vuoden verran mietintämyssyssä ollut asia tuli hoidettua toukokuun jälkeen. Nimittäin, siirsin osan auton myynnistä tulleista varoista korkosijoituksiin liittymällä usean S-osuuskaupan omistajajäseneksi. Liityin yhteensä kymmeneen osuuskauppaan 935 euron summalla, jotka viime vuoden toteutuneiden osuusmaksun korkojen perusteella maksavat 114 euroa korkoja eli tuotoksi pitäisi muodostua mainiot noin 12,19 %. Korot siirrän yhdessä s-bonusten ja maksutapa edun kanssa osakesalkkuun aina sopivin väliajoin esimerkiksi osakeostojen yhteydessä.
Tässä vielä lähtötilanne ja tavoitteet vuodelle 2014:
1.1.2014.
Opintolaina -12830 euroa
Osakesalkku +12135 euroa
ASP-säästöt +14510 euroa
Korkosäästöt (S-osuudet) +935 euroa
31.12.2014.
Opintolaina +-0 euroa
Osakesalkku +16000 euroa
ASP-säästöt +16910 euroa
Korkosäästöt (S-osuudet) +935 euroa
Muut tavoitteet:
Liikuntasuorituksia heiaheiaan yli 300 kpl.
Vähintään yksi täysin tipaton kuukausi.
Asuntolaina tarjousten kilpailuttaminen.
Viikon aurinkoloma.
Viikon lasketteluloma (varattu jo tammikuun loppuun).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti