Sivut

Yritysanalyysit

perjantai 28. kesäkuuta 2013

Uusi yhtiö salkkuuni

Viimeisimmissä toimissani olen pyrkinyt noudattamaan strategiastani tekemääni luonnosta. Tarkoituksena oli myydä Durect ennen FDA:n päätöstä, kuten aiemmassa merkinnässä kirjoitin ja näin vähentää spekulatiivisten omistusten määrää. En kuitenkaan ehtinyt tähän ja hyvä niin, sillä minun tuurikseni päätös oli positiivinen ja kurssi lähti nousuun. Sain myytyä positioni hieman yli dollarin keskihinnalla. Tappiota tästä tuli, sillä Remoxyn negatiivinen päätös oli merkittävin ajatellessa yhtiön lähiajan kassavirtoja.

Myynnin jälkeen salkun käteispaino nousi n. 10 prosenttiin. Olin vivuttanut salkkuani alkukeväästä hieman alle 5 % panoksella. Maksoin tämän pois myynnin jälkeen ja velkavipu on nyt 0 % salkun painosta. Käteispaino tippuu siis noin 5 %:iin, jolle olisi tarkoitus löytää uusi koti kesän aikana. Salkkuni koostumuksen kehitystä muutosten yhteydessä voi seurata "Salkku" välilehdeltä. Päivittelen sitä aika ajoin myös vaikka positioihin ei tapahtuisi muutoksia.

Uusi yhtiö, josta tämä teksti kertoo on Yhdysvaltoihin listattu osinkoaristokraatti Medtronic (NYSE:MDT). En kerro niinkään yhtiön alasta tai bisnes ideasta, mutta lähinnä pohdin tässä tekstissä sijoituksen tuottomahdollisuuksia. Tarkoituksenani olisi ostaa Medtronicia kesän aikana, osittain ennen heinäkuun loppua. Tämä siitä syystä, että arvopaperitilini on Nordnetissa, jolla on tarjous koskien kaupankäyntikuluja kourallisesta lääkealan yhtiöitä ja yksi niistä on Medtronic.

Tarkastellaan ensin tämän hetkisiä arvostuslukuja (P noin 52 USD).

P/BV=2,826
P/E=15,38
P/FCF=8,4 %
ROE (5v ka.) = 20,11 %

Äkkiseltään katsottuna sijoittajan saama tuotto on melko vaatimaton n. 7,1 %. Taakse hautautuu kuitenkin kannattava kasvu ja syklin yli voitollinen liiketoiminta. Yhtiö investoi kasvuun noin puolet kassavirrastaan ja loput se jakaa osinkoina sekä ostaa takaisin osakkeitaan. Tarkastellaanpa seuraavaksi yrityksen kasvua.

Viimeisen viiden vuoden aikana 2008-2012 nettotulos on kasvanut keskimäärin n. 15,8 % vuosivauhdilla. Tämä voi olla kyllä harhaa, koska kahtena vuotena näistä tulos on itseasiassa supistunut. Osakkeen omistajien pääoma (shareholder's equity) on kasvanut samalla ajalle keskimäärin n. 9,4 % vuosivauhdilla.

Nykyisellä arvostuksella sijoittajan tuotoksi saadaan 7,1 %, mutta kun arvioidaan tulevaa tuottoa sijoitushorisontin yli, niin luvut muuttuvat radikaalisti. Alla esitän laskelman, jossa oletan, että ROE kasvaa keskimäärin 0,5 % vuodessa (ei %-yksikköä). Taulukkoon on laskettu osakekohtaisen pääoman kehitys yllä olevan 9,4 % kasvun mukaan ja nettotuloksen kehitys yllä esitetyn 15,8 % mukaan. Tällöin nyt ostamani osakkeen P/BV laskee ja tuotto nousee. Samoin forward P/E luku pienenee merkittävästi osakekohtaisen tuloksen (nettotuloksen) noustessa. Sijoittajan saama vuotuinen tuotto nousee merkittävästi. Tässä ei ole laskettu diskonttausta, mikä käsittääkseni vaikuttaisi asiaan melko paljon. Mutta koska nettotuloksen kasvu on merkittävästi suurempaa kuin korkotaso, niin jätetään diskonttauksen huomioiminen myöhempään tarkasteluun.

Taulukossa on siis laskettu seuraavan 25 vuoden yli tunnuslukujen ja tuoton kehittyminen. Ostaessani nyt osaketta saan vuotuista tuotto vain noin 6 - 7 % laskutavasta riippuen. Mutta kun tarkastellaan kasvun vaikutusta sijoittajan saamaan tuottoon niin vuotuinen tuotto nousee esim E/P luvulla tarkasteltaessa 255 %:iin. Oletetaan konservatiivisesti, että vuoteen 2020 asti tuotot ovat laskelman mukaiset ja vuosilta 2021-2030 tuotot ovat 75 % lasketuista sekä lisäksi tuotot vuosilta 2031-2038 ovat vain 50 % lasketuista tuotoista. Tällöin keskimääräinen tuotto koko 25 vuoden tarkasteluajan yli on 18 - 41 % p.a. laskentatavasta riippuen (ROE/(P/BV) tai E/P).

Jos uskon tuloksen ja osinkojen kasvuun, niin tulevaisuuden tuotot tulevat olemaan merkittävästi paremmat kuin tämän hetkisillä arvostuskertoimilla saa. Täytyy myöntää, että laskelmani ovat vain nopeasti tehty arvio, mutta osoittavat kuitenkin hyvin nettotuloksen kasvun vaikutuksen.

Vielä kun osakekurssi laskee 5-10 % heinäkuussa, niin tiedän mihin rahani laitan.

EDIT:

Tässä vielä vertauilu toiseen osinkoaristokraattiin, jonka P/E on alle 20 ja joka löytyy seurantalistaltani eli 3M (NYSE:MMM).

Arvostus:

P/BV=4,174
P/E=17,27
P/FCF=5,1%
ROE(5v ka.)=27,93%

Tämän perusteella nykyinen tuotto on 6,7 %. 3M on nostanut nettotulostaan viime vuosina 12,2 % vuosivauhdilla keskimäärin ja samalla oma pääoma on kasvanut noin 11,7 % vuosivauhdilla keskimäärin. (Tarkasteluaika 2009 - 2012) Tällöin samalla tavalla laskemalla koko 25 vuoden tarkasteluajan yli keskimääräiseksi tuotoksi tulee 21-25 % p.a. laskentatavasta riippuen.

Tämän perusteella lukuihin pitäisi pureutua paremmin pidemmältä aikaväliltä, jotta toteutunut keskimääräinen kasvu pystyttäisiin määrittämään tarkemmin. Joka tapauksessa 3M vaikuttaa myös mielenkiintoiselta sijoitukselta tällä hetkellä. Nyt ajattelen kuitenkin jääväni odottamaan mahdollista arvostuksen laskemista MMM:n osalta ja mahdollisesti vapautuvia lisäpääomia, joista puhuin aiemmin.

Tajusin samalla vertailua tehdessäni, että diskonttauksella ei ole mitään merkitystä, jos aion käyttää tätä menetelmää yhtiöiden vertailuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti